zondag, 2 oktober, 2022

Veelgestelde vragen over de corona-voucher

De corona-voucher roept in deze periode nogal wat vragen op. Wat is een corona-voucher, is het wel veilig om een corona-voucher te krijgen, hoe lang is de corona-voucher geldig en wanneer krijg ik de corona-voucher? We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Wat is een corona-voucher?

De corona-voucher is een soort van tegoedbon, of reischeque die de waarde vertegenwoordigt van de reissom die je aan je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij hebt betaald.

Hoe lang is de corona-voucher geldig?

De corona-voucher is geldig tot 1 jaar na de datum waarop de voucher wordt uitgegeven. Dat betekent dat je een nieuwe vakantie dient te boeken binnen 1 jaar na uitgiftedatum van de voucher. De vertrekdatum van je nieuwe vakantie mag ook na deze datum zijn, zolang je je vakantie maar boekt vóór de geldigheidsdatum. Check dit voor de zekerheid nog wel met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Lees waar naar je toe kan reizen deze zomervakantie 2020 en ook
hoe je slim goedkope vliegtickets kan zoeken en boeken.

aubergine kaapstad
Foto: Eline Boshuizen

Is de corona-voucher wel veilig? Raak ik mijn geld niet kwijt?

Ja, je corona-voucher is veilig zolang je je reis hebt geboekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Deze organisatie staat garant voor de corona-vouchers uitgegeven door de reisorganisatie die zijn aangesloten bij de SGR.

De corona-voucher uitgegeven door KLM is ook veilig aangezien KLM inmiddels staatssteun heeft ontvangen.

Let wel: als je een reischeque of een tegoedbon hebt van een reisorganisatie die later toch failliet gaat, dan valt dit voucher niet onder de dekking van het SGR. Uitsluitend corona-vouchers vallen onder de SGR-garantie.

Is er een verschil tussen de corona-voucher van KLM en de corona-voucher van een reisorganisatie?

Ja, de corona-vouchers zijn financieel gedekt door het SGR. De waarde van jouw voucher is dus 100% gegarandeerd, ook al gaat de reisorganisatie waarbij je jouw reis geboekt heb failliet. Je hoeft je dus absoluut geen zorgen te maken over ‘verlies’ van de waarde van je voucher.

De luchtvaart kent zo’n garantiefonds niet. De corona-voucher van KLM, Transavia of andere luchtvaartmaatschappijen is daarmee in feite niet gedekt bij een eventueel faillissement. Maar, aangezien KLM staatssteun heeft ontvangen en als een belangrijke factor van onze economie wordt gezien, lijkt het risico van een faillissement zeer klein te zijn.
Transavia is onderdeel van KLM, in feite ontvangt Transavia daarmee ook staaststeun.

Toch genieten van een vakantie? Kijk naar onze tips voor een vakantie in Nederland!

Mag ik mijn corona-voucher straks ook bij een andere reisorganisatie gebruiken?

Nee, je dient de corona-voucher weer te gebruiken bij dezelfde reisorganisatie die de voucher heeft uitgegeven.

Waarom moet ik het restant bedrag van de reissom nog voldoen als de reis zeer waarschijnlijk toch niet doorgaat?

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar volgens de ANVR-voorwaarden geldt de algemene regel dat je het restant van de reissom moet voldoen 6 weken voor vertrek. Inmiddels is deze termijn door meerdere reisorganisaties verkort naar 2 weken.

Als je de restantbetaling niet voldoet volgens de voorwaarden, dan ben je zoals dat in wettelijke taal heet, ‘in verzuim’ waarmee de reisorganisator het recht heeft de reis te annuleren. In dat geval ben je het reeds betaalde (de aanbetaling en eventuele andere betalingen) bedrag kwijt.

Strand van Zandvoort
Foto: Jeroen / TripTalk

Ik wil geen corona-voucher, waarom krijg ik mijn geld niet terug?

We bevinden ons momenteel in een zeer uitzonderlijke situatie waarin de reissector zwaar is getroffen. Zou de reissector alle reissommen terug moeten betalen, dan betekent dat in feite dat sommige reisorganisaties zullen omvallen en mogelijk ook luchtvaartmaatschappijen. Het vriendelijk verzoek blijft dan ook om vouchers te accepteren i.v.m. het voortbestaan van de sector en werkgelegenheid.

Update 12/6/2020:
Inmiddels hebben zowel KLM als Transavia besloten dat in plaats van een voucher je ook je geld terug kan vragen van alle geannuleerde vluchten met terugwerkende kracht. Wanneer je de restitutie daadwerkelijk ontvangt is afhankelijk van de drukte.

Door middel van de corona-voucher kan de luchtvaartmaatschappij en/of reisorganisatie aan zijn/haar verplichtingen voldoen en blijven ook vele banen bespaard. Je kunt binnen 1 jaar alsnog een vliegticket of reis boeken door gebruik te maken van de corona-voucher. Zo helpen we elkaar en kan jij alsnog op vakantie.

Haven Egeïsche kust
Foto: Neal Luitwieler

Aan te raden is om elkaar te helpen in deze crisistijd. Ook de evenementen- en horoca-branche geven vouchers uit die je later weer kan verzilveren. Ook zou je je reis kunnen omboeken naar een andere vertrekdatum later in het jaar i.p.v. een corona-voucher. Daarmee helpen we de bedrijven deze moeilijke tijd door.

Als ik later toch geen gebruik kan/ga maken van de corona-voucher, krijg ik dan wel mijn geld terug?

Ja, je kunt sowieso na 6 maanden na uitgifte van de corona-voucher je geld terug vragen. Dan moet de luchtvaartmaatschappij / reisorganisatie daar ook aan voldoen. Deze uitbetaling moet hebben plaats gevonden uiterlijk aan het einde van de geldigheidstermijn van de corona-voucher. De reisorganisatie is dan verplicht hieraan te voldoen.

Als de reiziger uiteindelijk besluit geen gebruik te maken van de voucher, is de reisaanbieder die de voucher heeft verstrekt verplicht de volledige waarde terug te betalen, uiterlijk aan het eind van de SGR-dekkingstermijn van één jaar na uitgifte, maar niet eerder dan na 6 maanden na de uitgifte van de voucher.

Bron: ANVR

Waarom is de corona-voucher maar 1 jaar geldig?

In principe mag de reisorganisatie zelf de geldigheidstermijn van de voucher bepalen, dat mag dus ook langer zijn dan 1 jaar. Echter, de SGR heeft besloten dat de 100% dekkingsgarantie op de corona-vouchers geldig is voor (vooralsnog) maximaal 1 jaar.

gekleurde autos op straat in cuba
Foto: Persnickety Prints / Unsplash

Als ik zelf annuleer, krijg ik dan mijn geld terug?

Nee, dan gelden de normale annuleringsvoorwaarden volgens de ANVR. Dat wil zeggen dat je je reis uiteraard mag annuleren, maar dit brengt wel kosten met zich mee, je leest er hier meer over.

Wanneer hoor ik of mijn reis wel doorgaat?

Op 12 mei heeft de ANVR alle reisorganisaties geadviseerd om reizen t/m vertrek 17 juni 2020 te annuleren. Valt jouw vertrekdatum vóór deze datum, dan is de kans zeer groot dat je reis niet doorgaat. Meer hierover lees je in ons artikel over veelgestelde vragen over vliegtickets en vakanties wijzigen wegens Covid-19.

Update: inmiddels is bekend dat vele landen hun grenzen weer openstellen en (vakantie)reizen weer mogelijk zijn. De kleurcode van deze landen blijft wel geel (reizen toegestaan maar let op veiligheidsrisico’s). Bekijk naar welke landen je reeds kan reizen.

Kan ik naar het land reizen waar ik mijn vakantie naartoe heb geboekt?

Dat hangt van de regels van het land af. Belangrijke vakantielanden zoals Spanje en Griekenland willen graag de zomer openstellen voor reizigers zolang dit wel verantwoord kan. Hierover wordt momenteel ook overlegd binnen de EU.
Heb je nog geen vakantie geboekt maar wil je wel graag op vakantie? Lees onze tips voor relatief veilige landen voor een vakantie in zomer 2020.

Meer informatie over de corona-voucher en reizen

Note:
Met bovenstaande informatie hebben we geprobeerd de meeste vragen te beantwoorden over het corona-voucher. De situatie is uitzonderlijk, wijzigingen in bovenstaande informatie is dus zeer goed mogelijk. We proberen de informatie zo goed als mogelijk up-to-date te houden.
Je kunt geen rechten ontlenen uit bovenstaande informatie.

Fotocredit header: Charlotte Noelle | Unsplash

Redactie TripTalk
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.
reacties

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per 3 weken.