TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Vliegtuigen aan de pier op Schiphol

Goedkope vliegtickets slim zoeken en boeken, 21 ultieme expert tips!

Hoe zoek en boek je het beste goedkope vliegtickets? Op een verjaardag, bij een gezellig familie dinertje, of bij zakelijke gesprekjes, dit is vaak een vraag die dan gesteld wordt. Iedereen geeft je persoonlijke adviezen, soms handige tips, of vertelt je over snel gemaakte fouten. Het teistert je hersenen en het geeft je vaak nog meer onrust want spontaan borrelen er weer nieuwe vragen op. Het zoeken en boeken van vliegtickets is bijna een wetenschap geworden…

In dit artikel lees je volgende 21 tips over goedkoop vliegtickets zoeken:

 1. Goedkoop vliegticket = veel restrictie!
 2. Wees flexibel qua datum en tijdstip!
 3. Boek op tijd in hoogseizoen/schoolvakanties!
 4. Non-stop vluchten zijn duurder dan routes met overstap
 5. Check ook alternatieve airports die dichtbij je reisdoel liggen!
 6. Moet ik bij de luchtvaartmaatschappij direct boeken of bij een online boekings website of reisbureau?
 7. Boeken bij Skyscanner of Momondo, kan dat?
 8. Scoor zoveel mogelijk kortingcodes
 9. Schrijf je in voor Prijs alarm of Flight Alerts
 10. Combineer one way tarieven van low cost airlines
 11. Is het voordelig om je vliegticket en hotel in 1 keer te boeken?
 12. Welke handige apps of websites zijn er voor het zoeken naar vliegtickets?
 13. Schrijf je in bij loyaliteit programma’s van airlines!
 14. Vergeet niet te checken of je een visum nodig hebt
 15. Worden prijzen duurder als ik een paar dagen achter elkaar check?
 16. Is het handig om alvast stoelen en bagage van tevoren reserveren?
 17. Check ook alvast tarieven van binnenlandse vluchten
 18. Gebruik maken van een airpass voor binnenlandse vluchten, is die mogelijkheid er nog?
 19. Kom op tijd op de dag van vertrek!
 20. Boek bij een betrouwbare aanbieder!
 21. Bonus tips

Waar moet je op letten bij het zoeken en boeken van goedkope vliegtickets?

Zelf heb ik jarenlang (25 jaar!) gewerkt in deze business als oprichter/eigenaar en als reserveringsspecialist voor een grote Nederlandse vliegticketwebsite.

Ik heb vele gesprekken gevoerd met klanten, luchtvaartmaatschappijen en technologie-partijen. Niets is zo “grillig” als de prijzen en voorwaarden van vliegtickets.

Ik geef je graag een kijkje in deze wondere wereld van de calculatie van vliegticketprijzen, schaarste, het optimaliseren van de omzet op vliegtickets, malafide partijen en soms misplaatste starheid bij luchtvaartmaatschappijen en/of boekingskantoren. De volgende keer ben jij ook een expert met deze tips!

Foto: Jordan Sanchez via Unsplash

Het vliegverkeer en het reizen is nogal lam gelegd door covid-19. Lees ook: vragen over vliegtickets en/of vakanties wijzigen. Lees meer over vragen over het coronavoucher en check ook de landen waar we weer naar toe kunnen reizen.

Boek alleen online als je voldoende ervaren bent!

Dit is eigenlijk mijn belangrijkste advies waar ik graag mee begin. Het gemak van online boeken is de laatste jaren enorm verbeterd en vooral geschikt voor simpele vliegtickets van A naar B! Vraag je af of je wel online wil zoeken (soms ben je uren bezig) en boeken (want vaak direct betalen) en vervolgens deze boeking zelf wilt beheren, ook als de luchtvaartmaatschappij een schemawijziging, of erger nog, door een staking getroffen wordt.

Reizigers die 10 x per jaar naar hun vakantiehuis vliegen in Spanje of Portugal zullen vooral online boeken. Ze kennen de prijzen, ins en outs, routes en bagagekosten bijna uit hun hoofd. Ook zakelijke reizigers zijn redelijk ervaren in deze materie met of zonder hulp.

Individuele backpackers die wel van avontuur houden en flexibel kunnen zijn, struinen veelal 10-tallen websites af en bouwen zo veel ervaring op.

Boek bij een betrouwbare airline en/of aanbieder van reizen (lid ANVR)

Met je gezin op reis

Maar een gezin die op reis gaat naar bestemmingen buiten Europa in het hoogseizoen tegen fikse tarieven kan soms wat hulp en service gebruiken. Of, je kunt hulp gebruiken omdat het simpelweg je ding niet is om uren op internet te zoeken naar de voordeligste vliegtickets.

Verterk terminal 3 Schiphol

Complexe tarieven

Routes met stopovers, rond- de- wereld tarieven, verre maatwerkreizen, (discounted) business class tarieven, economy-plus deals, one way tarieven etc, soms is hulp en beheer van je boeking handiger. Vooral bij (fors) hogere reissommen!

Er zijn vliegticket-specialisten die er een sport van maken om boekingscomputers te verslaan. Vraag naar deze specialisten bij reisbureau’s en of boekingskantoren. Bij groepsboekingen (vanaf 10 personen) en rondreizen ben je vaak aangewezen op de fysieke reiskantoren (groeps- en incentiveafdeling). Zij kennen de regionale markt en als het goed is ook jou als klant met jouw individuele wensen.

Online boeken is prima tot prijzen van ongeveer € 600-700 per persoon (mits ervaren en zin in!)

Is turbulentie gevaarlijk en meer vragen over veilig vliegen.

Ik zal je in alle overige tips zo goed mogelijk voorbereiden waar je bij het onine boeken op kan letten en waar je het beste kan zoeken.

Stopovers maken, verre reizen inclusief hotels, transfers, excursies, autohuur etc op elkaar laten aansluiten, is online een behoorlijke klus, zeker qua aansprakelijkheid bij bijvoorbeeld vertragingen, stakingen, annuleringen of een mogelijk faillissement van de aanbieder.

Vervelende ervaringen

Ik heb situaties meegemaakt waarbij een vader (of was het toch de moeder;) online tickets boekte voor ruim € 4000 voor hun gezin en de verkeerde datum in de snelheid had geboekt. De luchtvaartmaatschappij wees de klant er dan op dat de online geboekte tickets helaas qua voorwaarden niet meer wijzigbaar waren qua datum en het geld dus ‘down the drain was” …een super nare ervaring….

Of een klant die online boekte voor een collega waarvan hij de officiële voor- en achternaam niet exact volgens paspoort wist. Luchtvaartmaatschappijen rekenen hoge kosten voor het wijzigen van een naam. Check dit dus goed!

Vliegtuigen aan de gate bij Schihol

21 tips voor het zoeken naar goedkope vliegtickets

1. Goedkoop vliegticket = veel restrictie!

De regel is heel simpel: des te goedkoper je vliegticket, des te meer beperkingen er gelden op je vliegticket. Annuleren, datum of naam wijzigen, vrijwel niets mag/kan meer zonder dat je daar weer extra kosten voor moet betalen. Zeker als je een verre reis gaat maken is het misschien handig om je af te vragen of iets meer flexibiliteit in je ticket wenselijk is.

Er zijn ook zogenaamde ‘full fare’ vliegtickets. Dat is de normale reguliere prijs die veel hoger ligt dan de aanbiedingsprijs. Maar daar krijg je dan wel veel flexibiliteit voor terug, dus je mag dan wijzigingen doorvoeren zonder extra kosten te betalen.

2. Wees flexibel qua datum en tijdstip!

De meest logische tip, maar waar toch niet altijd gebruik van wordt gemaakt, omdat degene die boekt en zoekt vaak te snel beslist of omdat degene verleid werd door een kreet als “er zijn nog 3 stoelen voor dit tarief…” of “je hebt nog 10 minuten”. Wees geduldig en secuur!

Vertrektijden heel vroeg, of juist heel laat op de dag, zijn niet altijd populair, dus kunnen voordeliger uitpakken. Verre bestemmingen die op zaterdag vertrekken zijn helaas vaak duurder dan midden in de week (dinsdag/woensdag zijn voordelige vertrekdagen; is ooit eens geroepen).

Een weekendtrip waarbij je op vrijdagavond 22:00 uur heen vliegt en zondagochtend rond 06:00 weer uur terug zal voordeliger zijn dan vrijdag vertrekken na 10:00 uur en zondag bijvoorbeeld om 17:00 uur weer retour. Luchtvaartmaatschappijen hebben een zeer verfijnd “yieldmanagement‘ systeem die behoorlijk exact vraag en aanbod tegen welke prijs kan voorspellen (hier zit data van jaren in). Onder andere KLM is hier als luchtvaartmaatschappij een meester in.

Shoppen op Schiphol Plaza

3. Boek op tijd in hoogseizoen/schoolvakanties!

De boekingssystemen kunnen al boekingen 350 dagen voor vertrek accepteren! Maak hier gebruik van, soms zijn de tarieven voor het hoogseizoen nog niet geladen en vlieg je voor de midden- of zelfs laagseizoen prijs. Wel moet je direct beslissen en betalen.

KLM, en in haar kielzog vele luchtvaartmaatschappijen, hebben vaak aanbiedingen om alvast het hoogseizoen te vullen. De KLM Werelddeal weken zijn meestal in september en in januari rond de vakantiebeurs. Maak hier gebruik van en abonneer je op nieuwsbrieven van vliegticketwebsites zoals Vliegtickets.nl en Cheaptickets.nl voor de Nederlandse markt of de KLM zelf.

Vertrek rond 21 juli of 21 december zijn vaak de duurste data. Mijn advies is dit zeker 6-8 maanden van tevoren te boeken voor verre bestemmingen. Voor Europese vluchten kun je nog wat later boeken, maar wacht niet te lang. In het laagseizoen en dus buiten schoolvakanties en lange weekenden kun je best tot 1 maand voor vertrek boeken mits je flexibel bent. Hoe eerder hoe beter, maar voor Europese bestemmingen weer niet te vroeg…

4. Non-stop vluchten zijn duurder dan routes met overstap

Een vlucht die non-stop wordt aangevlogen is duurder dan met een omweg. Een non-stop vlucht wil zeggen: het vliegtuig vliegt direct, zonder een tussenstop, van vliegveld A naar vliegveld B. Bij een non-stop vlucht hoef je dus ook nooit over te stappen.

Bijvoorbeeld een non-stop vlucht Amsterdam – New York zal met KLM/United/Delta non-stop duurder kunnen uitpakken dan een vlucht via bijvoorbeeld IJsland met Icelandair of met Iberia via Madrid waar je dan moet overstappen en je ook langer onderweg bent qua reistijd.

Heb je de tijd en vind je (om)vliegen niet erg, zoek dan op routes met overstap!

Prijzen van tickets wijzigen constant. Dit heeft te maken met vraag en aanbod. In een vliegtuig in de economy class, maar zeker ook in de business class, zijn vele tarieven mogelijk met allerlei specifieke voorwaarden en geldigheden. Check wat inclusief is, bagagevrijdom, annuleringskosten en wijzigingskosten etc.

Let op bij overstappen

Let op: als je een overstap (of meerdere) gaat maken op (een) buitenlandse luchthaven(s) en je hebt vliegtickets van verschillende luchtvaartmaatschappijen, zorg er dan voor dat je voldoende overstaptijd hebt tussen de vluchten. Binnen de luchtvaart wordt gesproken over een ‘minimum connecting time’, oftewel, de minimale overstaptijd die nodig is om over te stappen van de ene vlucht naar de andere vlucht. Dat geldt zeker als je een koffer als ruimbagage meeneemt!

Veel luchtvaartmaatschappijen werken samen in een zogenoemde ‘alliantie’, zoals KLM lid is van de Skyteam alliantie. Als je een lange reis gaat maken met 1 of meerdere overstap-momenten, dan loont het de moeite om vliegtickets te boeken bij luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van dezelfde alliantie.

Stel, je hebt vertraging en je komt te laat aan op je bestemming om je volgende vlucht te halen, dan zal een airline van dezelfde alliantie je in principe verder helpen. Is de airline waarmee je verder vliegt geen lid, dan kan het gebeuren dat je een nieuw vliegticket moet kopen voor die vlucht, aangezien de airline die jou verder zou brengen niet verantwoordelijk is voor de vertraging van de vlucht waarmee je bent aangekomen. Daarmee wordt jouw goedkope vliegticket teniet gedaan …

Winkelen op Schiphol Plaza nadat je een goedkoop vliegticket hebt geboekt.

5. Check ook alternatieve airports die dichtbij je reisdoel liggen!

Ryanair is met het aanbieden van goedkope vliegtickets op deze wijze heel groot geworden. Eindhoven, Charlerloi, Weeze, Girona, Castellon (Valencia), Bergamo (Milaan). Net even wat verder van het stadscentrum af, maar het kan je vele euro’s schelen. Je hebt dan vaak wel te maken met lange transfers naar je eindbestemming en vaak hele vroege of late vertrektijden. “Radius search”, of het zoeken naar alternatieve vliegvelden, wordt aangeboden bij de meeste vliegticket-vergelijkers en/of meta search websites (een grote ‘zoekmachine’ voor vliegtickets).

Transavia vertrekt vanaf Amsterdam, maar vaak ook vanaf Rotterdam of Eindhoven. Blijf dus checken. Ook de plaats van aankomst kan uitkomst bieden zoals bijvoorbeeld: Miami of Fort Lauderdale of de 3 vliegvelden die New York heeft: John F. Kennedy Airport, La Guardia of Newark.

6. Moet ik bij de luchtvaartmaatschappij direct boeken of bij een online boekings website of reisbureau?

Deze vraag is lastiger te beantwoorden omdat het aan de prijs, online ervaring en betrouwbaarheid ligt van de aanbieder. Goedkoper is het vaak wel omdat je direct bij de bron (de luchtvaartmaatschappij) boekt.

Tot € 600-700 kun je best direct bij betrouwbare airlines goedkope vliegtickets op hun website boeken inclusief service via de te downloaden app van deze maatschappij. Wel is het zo dat je bij vragen vaak moet mailen of moet bellen in de Engelse taal (callcentre). Bij stakingen en natuurrampen zijn deze callcentres overbezet. Ook ben je hier een individu met weinig slagkracht en power om te onderhandelen als je iets wilt regelen wat afwijkt. Boek ook alleen bij airlines die bekend en betrouwbaar zijn i.v.m. faillissement en/of route wijzigingen.

Online travel agencies zoals Vliegtickets.nl, Cheaptickets.nl en Tix.nl nemen je (online) boeking in beheer, houden je op de hoogte van wijzigingen en vangen vragen en verzoeken op. Deze service kost meestal tussen de euro 20-30 per boeking. Maar ook hier geldt: lange wachttijden bij calamiteiten en hoe goed is de persoon die je spreekt…?

Naast online aanbieders kan je prima boeken bij een ZRA (zelfstandige reisagenten) en/of (specialistische) touroperators met speciale pakket prijzen inclusief ruim bagage (zie ook punt 16). Let wel op het ANVR lidmaatschap.

Kan ik ook bij jullie een goedkoop vliegticket boeken?
Ja, dat kan! Hiervoor werken bij samen met Airtrade, een zeer betrouwbare partij waarmee ook KLM samenwerkt. Airtrade is telefonisch bereikbaar als je vragen hebt.
Je kunt hier zoeken naar goedkope vliegtickets.

Stuk KLM toestel bij de souvenirwinkel

7. Boeken bij Skyscanner of Momondo, kan dat?

Skyscanner, Momondo, Google Flights, Kayak zijn zogenaamde “meta search partijen”.

Deze bekende (meta search) websites vergelijken alle prijzen van aanbieders van vliegtickets (luchtvaartmaatschappijen en online vliegticketwebsites). Ze hebben geen klanten helpdesk over inhoudelijke vragen. Wel beheren ze enorme datastromen van vliegtarieven en vergelijken vele aanbieders tegelijk in één zoekopdracht. Dat kan heel handig zijn. Wel is het zo dat de data net een paar uur oud kan zijn en de prijzen alweer gewijzigd kunnen zijn.

Vliegtickets zoeken bij Kiwi.com
Bij Kiwi.com kun je meerdere vliegvelden bij vertrek invullen, zo zie je ook direct de prijzen vanaf andere vliegvelden

Kiwi.com kan ook een handige zoekmachine zijn waarbij er een mix is van meta search en zelf de boeking beheren. Kiwi.com heeft handige en slimme zoekschermen, bijvoorbeeld een radar van 250 km om de vertrekplaats heen en resultaten waarbij tarieven zijn opgebouwd uit meerdere luchtvaartmaatschappijen om met diverse overstappen tussen low cost airlines en lijndienst airlines toch eigen unieke prijzen te construeren. Heel handig, maar het gaat weleens mis met overstappen en van vliegveld wisselen. Kiwi.com geeft reizigers wel garantie op eigen gemaakte deals!

Let op bij je wie boekt

Natuurlijk zijn het handige tools en krijg je snel een overzicht wie de voordeligste is. Meta search partijen zijn een “doorgeefluik” naar veelal de goedkoopste aanbieder met helaas nog weleens mindere service en bedenkelijke betrouwbaarheid.

Weet bij wie je een goedkoop vliegticket boekt! Er zijn verhalen van Griekse aanbieders die in de resultaten stonden waar je net euro 3 goedkoper boekte dan een gevestigde aanbieder van vliegtickets. Vervolgens ging deze partij failliet of was compleet onbereikbaar. Niet een prettig idee als je gegevens liggen bij een malafide partij. Check (review websites) dus wie het moederbedrijf is van deze websites en of zij als bekend, bereikbaar en betrouwbaar te boek staan.

8. Scoor zoveel mogelijk kortingcodes

Schrijf je in voor nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen of vliegticket-vergelijkers websites als je daarvoor in ruil een kortingscode krijgt. Zeker als je de intentie hebt om te gaan boeken is die korting uiteraard meegenomen! Ook bij diverse online spaarprogramma’s kun je kortingscodes verkrijgen als je abonnee bent.

9. Schrijf je in voor Prijs alarm of Flight Alerts

Bij sommige websites kun je je aanmelden voor ‘alerts’. Je vult dan je bestemming in, je budget, waar je naar toe wilt vliegen en zodra de prijs van een vliegticket naar die bestemming verandert krijg je automatisch bericht! Dat kan zeker handig zijn. Wel moet je dan direct boeken en betalen. Je inschrijven voor dit soort alerts kan bij de websites vliegennaar.nl en skyscanner.nl.

Incheckbalies KLM op Schiphol

10. Combineer one way tarieven van low cost airlines

One way tarief wil zeggen: een enkele reis. Het is soms voordeliger om de heenreis en terugreis bij 2 verschillende low cost airlines (Ryanair, Easyjet, Transavia) te boeken. Als je voor het goedkoopste vliegticket gaat, kan je hier zeker voordeel uithalen. Vlieg bijvoorbeeld heen vanaf Amsterdam naar Barcelona met Transavia, en terug met Easyjet.

Je krijgt dan vaak wel 2x met boekingskosten, dus let goed of je met alle bijkomende extra kosten inderdaad goedkoper uit bent. Het loont zeker de moeite om dit na te kijken, ook biedt het je meerdere mogelijkheden qua vertrek- en aankomsttijden. De meeste vliegticketwebsites bieden deze optie van ‘combined search’ en dan betaal je maar 1x boekings- en/of servicekosten.

goedkope vliegtickets zoeken en vergelijken die je direct kan boeken
Resultaat waarbij je heen en terug met verschillende low cost airlines vliegt (dit voorbeeld is van kiwi.com)

11. Is het voordelig om je vliegticket en hotel in 1 keer te boeken?

Dit heeft zeker voordelen, aangezien zowel luchtvaartmaatschappijen als hotel(ketens) speciale tarieven hiervoor aanbieden. Wel moet je vliegticket en hotelkamer in 1 boeking reserveren en betalen. Expedia is hier groot mee geworden.

Voorbeeld goedkoop vliegticket met hotel in 1 pakket prijs
Voorbeeld van weekendje naar Barcelona met vliegtickets en hotel inclusief voor 1 prijs. Voorbeeld van Expedia.

Een groot voordeel van het boeken van een vliegticket en hotel in 1 pakket is dat jouw boeking onder de garantieregelingen valt binnen de reiswereld.

Wel kan het zo zijn dat je na de boeking niet zomaar meer je hotel mag wijzigen of annuleren. Bij Booking.com bijvoorbeeld, heb je meestal de mogelijkheid om je gereserveerde hotel vlak van tevoren nog te wijzigen of te annuleren. Als je je vliegticket en hotel in 1 pakket boekt, heb je die optie misschien niet meer. Check dus goed van tevoren welke voorwaarden er gelden als je alles in 1x boekt.

Kan ik ook bij jullie een goedkoop vliegticket en hotel in 1 keer boeken?
Ja, dat kan! Hiervoor werken bij samen met Airtrade, een zeer betrouwbare partij waarmee ook KLM samenwerkt. Airtrade is telefonisch bereikbaar als je vragen hebt.
Je kunt hier zoeken naar goedkope vliegtickets inclusief een hotel, vaak zie je hier interessante kortingen.

12. Welke handige apps of websites zijn er voor het zoeken naar vliegtickets?

Een handige app/website is Rome2rio.com. Op deze website kun je namelijk zien welke luchthavens in de buurt van jouw bestemming liggen. Zo kun je zelf zien of je misschien van een andere luchthaven kan vertrekken en zo een goedkoper vliegticket kan boeken.

Een andere handige website is Seatguru. Hiermee vind je niet direct goedkope(re) vliegtickets, maar deze website laat je de indeling van het vliegtuig zien waarmee je mogelijk gaat vliegen. En dit is erg handig als je alvast een stoel wilt reserveren. Zoek alvast bijvoorbeeld de stoelen met meer beenruimte of zie waar de stoelen zich bevinden bij de nooduitgangen.

13. Schrijf je in bij loyaliteit programma’s van airlines!

Als je ‘member’ wordt van een luchtvaartmaatschappij levert je dat voordeel op. Je spaart dan punten voor elke vlucht die je bij die luchtvaartmaatschappij boekt die je later kan inruilen voor gratis extra’s, zoals upgrades en zelfs gratis vluchten. Word je bijvoorbeeld Flying Blue member bij KLM, dan ontvang je al snel korting op de extra kosten van het meenemen van ruimbagage.

Ook bij een mogelijk upgrade ben je als ‘member’ van een airline in het voordeel. Wellicht heb jij dan geluk dat je een upgrading krijgt!

Upgrade in het vliegtuig. Dan lukt je soms ook bij goedkope vliegtickets
Foto: Unsplash

14. Vergeet niet te checken of je een visum nodig hebt

Als je naar goedkope vliegtickets gaat zoeken naar een bestemming buiten Europa (Schengen gebied), check dan of de geldigheid van je paspoort voldoet aan de regels van het land waar je naar toe reist en of je een visum nodig hebt.

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten en de geldigheid daarvan. De airline mag je weigeren als je reisdocumenten niet in orde zijn. En dat is maar goed ook, want stel dat je er toch doorheen glipt, dan kun je bij aankomst op de bestemming direct door de autoriteiten worden teruggestuurd. En dat wordt dan een lange vlucht en je vliegticket wordt zo ook wel erg duur …

15. Worden prijzen duurder als ik een paar dagen achter elkaar check?

Dit is een broodje aap verhaal, want het pricing systeem van de airline zorgt voor constante prijsaanpassingen (meestal omhoog als de vertrekdatum dichterbij komt). In de tussentijd dat jij wacht met boeken, kunnen andere passagiers namelijk wél een vliegticket boeken met als gevolg dat de bezettingsgraad in het vliegtuig stijgt en de resterende stoelen daardoor tegen een hogere prijs worden verkocht dan de prijs die je een paar dagen eerder zag.

Vliegtuig van KLM aan de pier op Schiphol, ook KLM heeft goedkope vliegtickets tijdens de KLM Werelddeal weken

16. Is het handig om alvast stoelen en bagage van tevoren reserveren?

Als je samen reist en ook bij elkaar wil zitten is dit het geld wel waard! Vliegtickets zijn door de jaren heen steeds ‘kaler” geworden met wat er wel en niet inzit. Dit is begonnen bij de low cost airlines Ryanair en Easyjet om de basisprijzen zo goedkoop mogelijk te maken en voor alle extra’s (fors) te laten bijbetalen.

De lijndienstmaatschappijen hebben dit concept inmiddels helemaal overgenomen. De goedkoopste tickets zijn altijd zonder bagagevrijdom en vaste stoelreservering. Een stoel midden-midden bij een rij van 5 voor een vlucht van 12 uur is niet wat je wilt. Bagage is duur. Vraag je af of iedereen 15kg/20kg mee moet nemen. Soms kan je wat verdelen als je slim inpakt! € 40 per koffer per enkele reis is namelijk niet ongebruikelijk naar een verre bestemming.

NB Veel reisorganisaties hebben touroperatortarieven inclusief bagage. Dit kan interessanter zijn dan losse tickets bij een airline of een online ticketaanbieder. Deze tarieven mogen alleen gebruikt worden in combinatie met een landarrangement (hotel, camper, autohuur, rondreizen). Het voordeel is dat het dan een “pakketreis” wordt met en je dan gedekt bent door de wet op reizen (aansprakelijkheid bij de reisaanbieder). Erg handig in deze tijden!

17. Check ook alvast tarieven van binnenlandse vluchten

Ga je naar een verre bestemming zoals bijvoorbeeld in Azië, Zuid-Amerika of Australië, dan loont het soms om op een lokale website te boeken of bij een lokaal kantoor. Helemaal als je nog niet exact je data weet. Pas wel op bij wie je boekt en check de reputatie van de airline en/of het boekingskantoor.

Drukte op Schiphol bij de Tv schermen.

18. Gebruik maken van een airpass voor binnenlandse vluchten, is die mogelijkheid er nog?

Een airpass is een soort digitaal ‘bonnenboekje’ van 1 luchtvaartmaatschappij waarmee je diverse binnenlandse vluchten kan boeken. Dat kan vooral in de grotere landen op verre bestemmingen. Omdat je dan een aantal binnenlandse vluchten gelijktijdig afneemt van 1 luchtvaartmaatschappij, krijg je korting op alle binnenlandse vluchten die onderdeel zijn van je reisschema.

Vlieg je met diezelfde airline vanaf een Europese luchthaven naar de verre bestemming met aansluitende binnenlandse vluchten, dan profiteer je vaak ook van extra kortingen op je intercontinentale vlucht. Deze airpasses kun je vaak niet direct online boeken. In dit geval raden we je aan om contact op te nemen met een boekingskantoor of reisbureau.

Een voorbeeld is de Visit Australia Airpass van Singapore Airlines

19. Kom op tijd op de dag van vertrek op tijd!

Vooral in hoogseizoen staan er enorme rijen voor de check-in, bij de paspoortcontroles en security. Vooral buiten de Schengenlanden kan het oplopen. 3 uur van tevoren op de luchthaven zijn is geen onnodige luxe. Wees op tijd dus!

20. Boek bij een betrouwbare aanbieder!

Airlines gaan helaas nog weleens failliet. Boek met je creditcard of boek bij een betrouwbare vliegticket aanbieder (als Nederlander handig om bij Nederlandse websites te boeken zodat je bij problemen en vragen je in je eigen taal vragen kunt stellen). Daarnaast vallen deze aanbieders onder het Nederlandse recht en overkoepelende organisaties zoals bijvoorbeeld de Thuiswinkel organisatie en ANVR. Check ook review websites!

Een vliegticketverzekering van € 6-8 per ticket kan handig zijn bij wat onbekendere airlines die je boekt via een (online) reisbureau. NB sommige verzekeraars sluiten ook weer bepaalde (lees: financieel zwakke) airlines uit.

21. Bonus tips:

 • Check alle gemaakte reserveringen van tickets en vertrektijden nog even 7 dagen van tevoren! Dit i.v.m. eventuele last minute wijzigingen van vluchttijden en doe een dubbele check op je paspoort gegevens. Mocht er toch nog iets niet kloppen, dan heb je nog de tijd om het op te lossen
 • Vergeet je paspoort niet te checken en heb je voor USA, Canada en Australië je e-visum al?
 • Reis als het kan met alleen handbagage omdat de prijzen van ruimbagage fors zijn! Een handig overzicht van de bagage voorwaarden vind je op de website van ANVR vervoersvoorwaarden.

Klaar om goedkope vliegtickets te zoeken?

Zoek hieronder naar goedkope vliegtickets!


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Meer tips over vliegen

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven