TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
paspoort afgeven

Do or don’t: je paspoort afgeven op vakantie

Je hebt een lange reis achter de rug, komt aan op bestemming en daar word je gevraagd om je identiteitskaart of paspoort af te geven. Veel reizigers doen dit zonder nadenken, maar is dit verstandig?
Met deze tips van de ANWB voorkom je het risico op identiteitsfraude.

Paspoort afgeven noodzakelijk

Accommodaties zijn wettelijk verplicht om hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registeren. Daarom moet je je paspoort afgeven of identiteitskaart. Het verschilt per land welke gegevens worden overgenomen. In Nederland is dit alleen je naam, woonplaats en het type identiteitsbewijs, maar in veel andere landen wordt ook het documentnummer opgeschreven.

Belangrijk om te onthouden is dat je Burgerservicenummer (BSN) nooit nodig is voor registratie. Juist dit nummer kan samen met je foto worden gebruikt voor fraude. Zorg dus altijd dat deze onleesbaar is wanneer je identiteitsbewijs wordt gekopieerd.

Bekijk deze video met tips over het afgeven van je paspoort

Met deze tips voorkom jij het risico op fraude.

  • Vraag aan de receptionist van je accommodatie om je persoonlijke gegevens over te schrijven of te typen en niet te kopiëren. Zo kan je precies zien welke gegevens er worden overgenomen.
  • Wil je accommodatie perse een kopie hebben, geef dan een eigen kopie waarop je BSN-nummer al is doorgestreept. Laat daarbij wel je officiële document zien als bewijs dat het om het juiste document gaat.
  • Er bestaan speciale ID-covers en paspoorthoezen, die fraudegevoelige gegevens afschermen. Zo hoef je je geen zorgen te maken om het delen van privacygevoelige informatie.
  • Sommige accommodaties vragen om je identiteitsbewijs als borg. Het beste wat je dan kunt doen, is direct aangeven dat je liever niet je document wilt afgeven. Bied in plaats daarvan aan om een vooruitbetaling te doen, of iets anders achter te laten als borg. Ook een credit card kan uitkomst bieden.

Lees ook de tips en adviezen van de Rijksoverheid over je paspoort afgeven en het maken van kopieën van je paspoort.

Heb je je vakantie geboekt maar zie je toch een leukere bestemming? Bij TUI kun je dan gratis je vakantie omboeken!

Check ook onze tips voor het inpakken van je koffer. Ga je per vliegtuig op vakantie? Hier lees je tips over slapen in het vliegtuig.

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven