Stapels specerijen langs oranjerode muren, steegjes vol brommertjes en fietsen, winkels die uitpuilen van de tassen, lampen en keramiek en markten waar cactusvruchten naast schildpadden worden verkocht. Marrakech is nog geen vijf uur vliegen, toch beland je tijdens deze reis in een heel andere wereld. TripTalks Puck reist elk jaar naar deze stad van 1001 nacht en deelt haar tips voor drie dagen Marrakech.
Paar dagen op reis naar Marrakech? Dit kun je allemaal doen:
Dag 1: Hotspots
Hoe vaak ik ook naar Marokko ga om Marrakech te bezoeken, het is een stad waar ik altijd even aan moet wennen. De geuren, de geluiden, de drukte, de warmte… De stad is in alle opzichten het tegenovergestelde van Nederland. Waarschijnlijk is dat de reden waarom ik er terug blijf komen: na een paar dagen Marrakech heb je het gevoel dat je drie weken weg bent geweest. Vanwege alle verschillen (lees: de kleine cultuurshock) kan het geen kwaad om de eerste dag lekker rustig aan te doen. Ease into it, zo luidt het devies. Ontdek op je gemakje wat must-sees en bewaar de drukte voor later. Vanaf het Djeema al Fna, het centrale plein, is het zo’n tien minuten lopen naar het Bahiapaleis. Dat wil zeggen, als je je onderweg niet laat afleiden door de winkeltjes in de smalle Rue Riad Zitoun el Jdid. Hier komen de leren tassen, lampen, schalen en andere hebbedingetjes je aan alle kanten tegemoet.
Kleine tip voor mensen met een shop-missie: voor lampen met filigrain kom je Ali Baba tegen. Iets verderop zit aan de linkerkant, aan de ingang van een steegje, een tassenwinkel waar met een eerlijke prijs wordt gewerkt (en je van de vrolijke eigenaar altijd een klein cadeautje meekrijgt). Het Bahiapaleis zelf kun je niet overslaan. Door de vele ruimtes en grote binnentuinen voelt het er altijd rustig. Van de mozaïek valt je mond open en het is mooi om te zien hoe dit gebouw door de eeuwen heen haar glans (wat bahia betekent) heeft weten te behouden. Door naar de Saaditombes, via de Joodse wijk Mellah. In die wijk is (met enige moeite) een synagoge te vinden, maar wie dat niet lukt kan genieten van de grote kruidenmarkt. De tombes zelf zijn een oase van rust in de drukke stad. De eeuwenoude marmeren graven worden omlijst door mozaïek en felgekleurde bloemen, en omringd door typisch Marokkaanse, oranjerode gebouwen. Een hapje eten doe je aan het eind van de dag tussen de cactussen op het dakterras van Zwin’ Zwin’ café in Rue Riad Zitoun el Kedim.
Ook leuk om te lezen als je op reis gaat naar Marrakech: ontdek het lekkere eten van Marokko.
Weg van het geluid van de stad zie je hier de zon ondergaan, terwijl jij geniet van een wijntje en typisch Marokkaanse hapjes (dadeltaarten en tajines bijvoorbeeld). Hoe leuk ze ook lijken, de eetkraampjes op het Djemaa el Fna kun je beter overslaan. Hier betaal je veel teveel geld voor meestal smakeloos eten en een slechte service.
Zo mooi kan een reis naar Marrakech zijn:
Dag 2: Ensemble Artisanal
Hoewel ik geen fan ben van vroeg opstaan, doe ik dat in Marrakech wel. Op die manier kun je in de binnentuin van je riad of hotel genieten van een Marokkaans ontbijt en daarna de stad in voordat het écht druk wordt. Marrakech kan wat chaotisch zijn en wie rond het middaguur over het Djeema el Fna loopt, wordt aan alle kanten aangeklampt door verkopers die iets willen. Vrouwen die hennatattoos proberen te zetten, slangenbezweerders die geld vragen voor hun kunstje en mannen die ongevraagd aapjes op je schouder zetten voor een (uiteraard betaalde) foto. Het is allemaal even wennen en niet iedereen zal het leuk vinden.
Beter dus om er vroeg bij te zijn, als de sinaasappelsapkraampjes een voor een open gaan. Dan is het Djemaa el Fna op z’n best: groot en kalm. Rustig opstarten kan op een van de vele dakterrassen, maar voor veel mensen is het plein vooral de uitvalsbasis voor een bezoek aan de souks. Daar is het onderhandelen geblazen en je moet stevig in je schoenen staan om een redelijke prijs te betalen voor wat je wilt kopen. Hoort erbij en je moet de souks absoluut even zien, maar mijn tip voor wie geen geboren onderhandelaar is: op tien minuten lopen van het plein (aan de Avenue Mohammed V, tegenover het Cyber Parc) zit het Ensemble Artisanal. Hier worden de producten die je op de souks vindt met de hand gemaakt en verkocht, maar dan tegen de prijs die ze waard zijn. Zo weet je dat je een eerlijk product koopt en dat je niet wordt afgezet. Het Ensemble Artisanal is ook nog eens erg mooi en sfeervol, en doordat de meeste toeristen op de souks blijven hangen is het er heerlijk rustig.
Even uitpuffen tijdens het inslaan kan in het restaurantje in de binnentuin. Meer honger gekregen van het struinen? Wandel dan door de medina naar de Rue Riad Zitoun el Kedim en strijk neer op het terras van Hennah Art Cafe. Dit is een café en galerie in één en de kunstwerkjes die er staan zijn allemaal te koop. Extra leuk: koop je hier iets, dan steun je daarmee Marokkaanse kunstenaars.
Lees hier meer over de ideale route voor een roadtrip door Marokko.
Dag 3: Nieuwe Stad & Hammam
Denk je aan Marrakech, dan denk je aan de smalle steegjes, uitgebreide souks en oude paleizen van de medina. Maar de Nouvelle Ville, het grote nieuwe deel van de stad, vind ik eigenlijk net zo leuk. Net voorbij het Ensemble Artisanal, aan de linker- en rechterkant van de Avenue Mohammed V, liggen de wijken Hivernage en Geúliz. Begin in Hivernage, een wijk waar je je met open mond kunt vergapen aan de luxe. Een groter contrast met het oude centrum kan er bijna niet zijn: grote huizen, schone straten en één en al groen, dat is Hivernage.
Iets verderop ligt Guéliz, bekend om het grote, overdekte winkelcentrum en de vele galerieën. Onderweg even iets drinken en eten kan in Kechmara, een café en galerie die geliefd is bij jonge locals. Het is van daaruit bovendien niet ver lopen naar de Jardin Majorelle, waar het een en al kleur is wat de klok slaat. De botanische tuin was lange tijd eigendom van Yves Saint Laurent (zijn as is uitgestrooid in de rozentuin), die in de kobaltblauwe villa in de tuin woonde. Vorig jaar werd bij de Jardin Majorelle het YSL-museum geopend, waar delen van zijn collecties te bewonderen zijn.
Ben je trouwens bekend met de Marokkaanse Koningssteden?
De Jardin Majorelle is prachtig, maar op sommige dagen wel erg druk. Een rustigere en net zo groene optie is de Jardin Secret. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een geheime binnentuin, die lange tijd gesloten was voor het publiek. Inmiddels kun je heerlijk wandelen door de tuin, die op 10 minuten van het Djeema el Fna ligt. Dat doe je in alle rust, want de tuin wordt door toeristen nog lang niet zo goed gevonden als de Jardin Majorelle.
Iets drinken en snacken kan op het dakterras met uitzicht over de medina. Na een paar dagen Marrakech voel ik me altijd een beetje stoffig. Gelukkig hebben de Marokkanen daar een prima oplossing voor: de hammam. Mijn favoriet is Ziani, aan het eind van de Rue Riad Zitoun el Jdid. Hier ben je voor zo’n 25 euro een paar uur onder de pannen, met een scrub en massage. De Marokkaanse medewerksters giechelen en kletsen er op los terwijl ze je scrubben en hoewel het een beetje onwennig kan zijn, is mijn advies: laat je gêne los en geniet ervan. Aan het eind van de behandeling ben je heerlijk rozig én helemaal schoon. Door naar het Djeema el Fna voor een kopje muntthee bij het Café de France (tip: ga nooit vooraan op het terras beneden zitten, want dan blijven er verkopers langskomen). Heb je daarna zin in een ander drankje? Om de hoek zit La Salama, waar cocktails en wijn worden geschonken. De perfecte plek om drie dagen in magisch mooi Marrakech af te sluiten.
In Marrakech zijn zoveel riads en hotels te vinden, dat het lastig kiezen is. TripTalk tipt:
Hostel Riad Marrakech Rouge – Derb Zinka Dika, 40 (zijstraat Rue Riad Zitoun el Jdid). Centraal, kleurrijk, fijne dakterrassen, prima kamers (gedeeld en privé), goede service. Prijs voor 2 nachten: 38 euro (per privékamer).
Riad Maïpa – Derb Jdid 5 (zijstraat Derb Dabbachi). Centraal, rustig, groen, authentiek, grote kamers, fijn dakterras. Prijs voor 2 nachten: 180 euro (per kamer).
Club Med Marrakech La Palmeraie – Sidi Yahya La Palmaraie. Luxe, all-in, rustig, groen, kleurrijk, sfeervol, ruime kamers, goede service. Prijs voor 7 nachten: vanaf 946 per persoon.
Dit is waar je wilt zijn tijdens je reis naar Marrakech:
Handige websites voor je reis
Dit vind je misschien ook leuk:
- Onze reis door Marokko
- Oman bezienswaardigheden: deze hidden gems wil je zien
- Verrassende wandeling door het 16e arrondissement, Parijs: wereldberoemde kunst, cultuur en natuur
- Ga op vakantie naar Djerba en verken het charmante Tunesië
- Het Alhambra in Granada bezoeken: dit moet je weten!
Klaar om op reis te gaan naar het bijzondere Marrakech?
Foto’s van Unsplash
Puck was de hoofdredacteur van ons TripTalk Magazine en gaat zelf regelmatig op reis naar bestemmingen en steden voor reportages in TripTalk magazine.