TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
bewust reizen

6x tips om bewust te reizen

Afval scheiden, water besparen en minder vlees eten: meer dan ooit is duurzaamheid het gesprek van de dag. Ook je vakantie kan een behoorlijke voetafdruk achterlaten. Maar: groen reizen is hot en helemaal niet zo moeilijk. Wij geven je zes tips om bewust te reizen waarmee jouw volgende vakantie niet alleen fijn is voor jezelf, maar ook voor de omgeving.

Wij helpen je bewust te reizen

Dol op reizen, maar ook op de aarde? Deze tips om bewust te reizen zorgen ervoor dat je vakantie extra duurzaam is.

bewust reizen
Man in hangmat in het bos (c) Unsplash/ Simon Migaj

Reis lokaal

Vrienden maken tijdens je reis is leuk en een groot onderdeel van je reiservaring, maar ga ook eens op pad met een lokale gids. Op deze manier dompel je je echt onder in een nieuwe cultuur én help je een local niet alleen aan een grote glimlach, maar ook aan het gevoel van respect voor zijn of haar land. Daarnaast is het altijd fijn om bij te dragen aan de locale economie.

Plan om reis te gaan? We hebben 21 tips voor het zoeken en boeken van voordelige vliegtickets.

Wees geen massatoerist

Reizigers zijn niet overal even geliefd… Feestgangers en vervuilde straten staan hierbij hoog op het irritatielijstje. Door highlights te vermijden, help jij als reiziger mee aan een spreiding van toerisme. Natuur en cultuur worden hierdoor niet uitgeput en hiervoor in de plaats krijg jij een unieke ervaring.

Verblijf groen

Eco-accommodaties en tiny house hotels: er zijn allerlei manieren om duurzaam te overnachten. Altijd al eens willen overnachten in een boomhut of in een hotel gemaakt van ijs en sneeuw? Op BookDifferent vind je meer dan één miljoen (!) hotels die zich richten op duurzaamheid. Leuk voor de afwisseling, en ook nog eens beter dan sommige grootschalige ketens.

Dit zijn leuke tiny houses in Nederland.

Compenseer je reis-C02

Wie vliegt, draagt bij aan milieuvervuiling. Nu hoef je natuurlijk niet direct al je reisplannen te cancelen, want er zijn verschillende manieren om je vliegreis te gedeeltelijk te compenseren. Kijk bijvoorbeeld eens op GreenSeat, waar je jouw CO2-uitstoot kan compenseren door huishoudens in ontwikkelingslanden te helpen aan duurzame energie. Dit is niet dé oplossing, maar wel al een stapje in de goede richting voor als je duurzamer wilt leven. Reizen met de bus of trein is natuurlijk beter voor het milieu, dus vergeet ook niet die mogelijkheden te bekijken. Binnen Europa zijn er verschillende steden goed te bereiken met een bus of trein, zoals Londen, Berlijn en Parijs. Of maak eens een leuke bus of trein trip naar Antwerpen.

bewust reizen met openbaar vervoer
Mensen in het openbaar vervoer (c) Unsplash / Rathish Gandhi

Jaag minder op koopjes

Nederlanders staan bekend als de koopjagers van Europa… Guilty! Hoewel onderhandelen in veel landen onderdeel is van de cultuur, moet je als vakantieganger wel redelijk blijven. Wat voor ons vijftig cent is, betekent in veel landen namelijk een warme avondmaaltijd voor het hele gezin. Vergeet dat dus niet wanneer je wilt gaan onderhandelen over een prijs, vooral als je het geld op zich wel zou kunnen missen.

Ga duurzaam op reis naar Zuid-Tirol.

Handel met je verstand

Ook al ben je op vakantie, dan nog is het belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Juist op reis kom je wel eens in situaties terecht die minder onschuldig zijn dan ze lijken. Een ritje op de rug van een olifant? Vaker dan je denkt gaat dit gepaard met verwaarlozing en mishandeling. Dit geldt natuurlijk niet overal, lees je van tevoren goed in. Zorg er daarnaast ook voor dat je geen troep maakt. Zie je geen prullenbak? Bewaar je afval dan in je tas totdat je het ergens kunt weggooien.

Wat zijn jouw tips om bewust te reizen?

Hier hebben we nog andere tips om duurzaam te reizen.

Fotocredits header: Unsplash / Simon Migaj

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven