TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Mooie natuur bij de duinen

10x even weg in eigen land doe je bij deze unieke spots

Even weg in eigen land, of een “staycation” in eigen land, is perfect om weer even helemaal op te laden. Knuffel met koeien op het platteland, ga terug naar de Middeleeuwen of ‘verdwaal’ in de duinen. Wees toerist in eigen land. Trendwatcher Tessa aan de Stegge Purpose LAB geeft 10 tips voor een lekker even weg in eigen land.

Even weg in eigen land of ook wel staycation

1. Nederlandse jungle

Je hoeft niet naar Suriname of Maleisië voor een jungle-ervaring. Dichtbij huis vind je het Noord-Brabantse natuurgebied de Biesbosch. Ga op avontuur vanaf het water, te voet of met de fiets. De Biesbosch vormt een doolhof van rivieren, eilandjes met wilgen en kreken en glashelder water. Leuk voor een actief uitje met de kids.


Bekijk deze prachtige drone video van de Biesbosch

2. In de voetsporen van Van Gogh

Voor een combinatie van kunst en natuur, ben je in het Kröller Müller Museum in de Hoge Veluwe aan het juiste adres. In dit tweede huis van Van Gogh kom je meer te weten over zijn indrukwekkende levensverhaal en kunst. In Kröller-Müller’s Beeldentuin tussen de bomen word je bovendien één met de natuur. Om het af te maken pak je een witte fiets vanaf het museum en plak je er nog een rondje Hoge Veluwe aan vast.


Schilderijen van Van Gogh


De Beeldentuin

Ook leuk om te doen: overnachten in een van deze tiny houses in Nederland.

3. Weg in eigen land: Knuffel een koe

Bij ons zijn koeien nog net niet heilig, maar we hebben er wel veel van. En ze zien er eigenlijk zo ontzettend lief uit. Waarom dan niet een workshop koe-knuffelen deze zomer? De boerderij Noord Empe nabij Voorst is van oorsprong een melkveebedrijf, maar koe-knuffelen is inmiddels een van haar specialiteiten. Gewoon een keer doen.

https://www.facebook.com/Koeknuffelen/videos/541142026556548/

4. Terug naar de Middeleeuwen

Een kinderdroom komt uit: (even) leven als een prins(es). Kasteel de Haar in Haarzuilens bij Utrecht is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Je kunt hier kiezen voor allerlei verschillende rondleidingen, bijvoorbeeld speciaal voor kinderen of voor echte geschiedenisliefhebbers. In de enorme kasteeltuin maak je een wandeling en geniet je van de rust en ruimte.

Waan je in de middeleeuwen

Check hier onze tips voor een herfstvakantie in Nederland en dingen om te doen in Utrecht.

5. Eiland- of wadhoppen

Wie weg in eigen land gaat, mag Nederlands trots natuurlijk niet overslaan: de Waddeneilanden, die in 2010 zelfs zijn uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Hier heb je pas echt het gevoel dat je op vakantie bent. Na een korte overtocht met de veerboot waan je je direct in een totaal andere wereld. Rust, ruimte en uitwaaien. Ga er wadlopen en strandjutten of stap meerdere malen op de boot en hop van eiland naar eiland.

En zo zien de Waddeneilanden er van boven uit!

Nog meer genieten van wat Nederland te bieden heeft in een vakantiehuis op een mooie locatie.
Lees onze tips voor een vakantie in Nederland.

6. Blauwtje lopen in Delft

Iedereen kent ze, de Delftsblauwe bordjes en potjes. Heb je ze zelf niet, dan wel je oma, tante of buurman. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter die porseleinen bordjes? En kun je zelf ook zoiets maken? Bij Royal Delft laten ze je zien hoe ze te werk gaan. Ook kun je hier meedoen aan speciale Summer Workshops, om zelf de techniek onder de knie te krijgen.

En zo wordt Delfts Blauw gemaakt

Ultiem toerist in eigen land uithangen doe je natuurlijk in Giethoorn.

7. Molenaar voor een dag

Ben je voor een dag of een paar dagen toerist in eigen land, dan moet je natuurlijk ook even terug naar de Nederlandse roots. Ons landje telt vele molens die een bezoekje waard zijn. Zo kun je voor een rondleiding terecht in Molen Adriaan aan het Spaarne in Haarlem, een van de markantste molens van Nederland met haar schilderachtige ligging aan het water. Voor wat meer achtergrondinformatie bezoek je het Molenmuseum in Koog aan de Zaan.

8. Dwalen in de duinen

Na een dagje Amsterdamse drukte, roept de natuur. Terug naar de kust dus. Tussen de stranden van Zandvoort aan Zee en Langevelderslag bevindt zich 3.400 hectare aan duinen: de Waterleidingduinen, die ieder jaar 50 miljoen kubieke meter drinkwater produceren. Maak je op voor een stevige wandeling door dit natuurgebied, vol met hertjes, vossen, vogels, geiten en wilde koeien. Daarna trakteer je jezelf op een drankje op het terras.

Weg in eigen land en geniet van deze wandelroute in het Amsterdamse waterleidingduinen gebied
Wandelen in het uitgestrekte gebied van de Amsterdamse Waterleidingenduinen / Foto: Jeroen – TripTalk

Maak je op voor een stevige wandeling door dit natuurgebied, vol met hertjes, vossen, vogels, geiten en wilde koeien.

Zicht op water in het Amsterdamse Waterleidingduinen gebied
Amsterdamse Waterleidingduinen / Foto: Jeroen – TripTalk

Slaap hier lekker aan de Nederlandse kust.

9. Slapen in het stro

Na een dag sightseeing op eigen bodem plof je neer in het stro bij het bijzondere strohotel Hayema Heerd in Groningen. Hier slaap je in een groot bed bestaande uit een dik pak stro, omhuld door zachte dekbedden, een dun matrasje en veel kussens. Een romantische klamboe tegen de muggen maakt de B&B extra sfeervol. In de winter zorgen warmtestralers voor een fijne temperatuur.

Lekker weg in eigen land en slapen in dit romantische bed in het strohotel
Voor een romantisch nachtje!

Hier moet je zijn voor een romantisch weekend weg in eigen land.

10. Fietsen rond het Drielandenpunt

Weg in eigen land maar toch de grenzen opzoeken. Deze route van 38 km laat je kennismaken met mooie plekjes in Duitsland, België en het Zuid-Limburgse Heuvelland. Vanaf het Drielandenpunt in Vaals daal je over Duits grondgebied af naar het centrum van de grensstad. Via het Duitse Orsbach klim je uit het dal van de Selzerbeek en leer je het Heuvelland kennen.

Als kers op de taart steek je de Nederlandse grens over naar België ter hoogte van de meest zuidelijk gelegen grenspaal van Nederland. Check ook deze 5 routes om te fietsen in Nederland.

Het is even klimmen naar boven, maar dan heb je ook een fantastisch uitzicht!

Weg in eigen land, hier vind je deze 10 spots:


Meer doen in Nederland:
– Geniet van een weekendje in Amersfoort
– Ontdek de gezellig stad Maastricht
– Pak een weekendje Rotterdam en bezoek daar de musea en geniet van vegan food hotspots

Heb jij nog leuke tips voor weg in eigen land?

Fotocredits header: Jeroen / TripTalk

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven