TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
doen in utrecht

Doen in het onverwachte Utrecht

Steeds meer toeristen ontdekken dat Utrecht het charmantere zusje is van Amsterdam. Maar er is meer te doen in Utrecht dan de Domtoren en de grachten. Ontdek deze bijzondere plekken die de slimste stad van Nederland uniek maken!

Dit wil je allemaal doen in Utrecht

Tijdreis

Reizen door de tijd kan nog niet, zegt men. Maar wie in de jaren 80 opgroeide weet wel beter. Helaas is niet bekend in welk jaar de tijdmachine uit Back to the Future nu is, maar gelukkig kan je in Utrecht ook een reis door de tijd maken. De stad is ooit begonnen met een nederzetting van de Romeinen op het Domplein, rond het jaar 40. Er lopen metalen stroken langs de rand van het plein die aangeven waar het castellum stond.

(c) Merijn van der Vliet Toerisme Utrecht

Onder het plein kan je bij DOMunder met een zaklamp zelf voor archeoloog spelen. Als je je licht op een zoeker richt, gaat er een lampje aan bij een van de vondsten. Je ziet er Romeinse resten maar ook veel uit de Middeleeuwen, toen Utrecht een kerkelijk centrum was. Weer bovengronds staat een standbeeld van graaf Jan van Nassau. Hij was in de 16e eeuw betrokken bij de Unie van Utrecht en het beeld is er in 1883 neergezet. In het plaveisel zie je contouren van oude kerken.

DOMunder in utrecht
DOMunder (c) Anna van Kooij Toerisme Utrecht

Je staat hier op grond waarover tornado’s raasden, bruidjes schreden, de bruinhemden van Mussert marcheerden en gedemonstreerd is tegen alles wat je kan verzinnen. Tegenwoordig lopen er vooral toeristen rond die selfies maken, omhoog kijken naar de Dom en verrast worden door de fietsers die alle kanten op gaan. Voor wie een stukje van de toekomst wil proeven kan terecht tijdens een van de vele markten waarop de nieuwste rages te proeven zijn. Zoals brownies met wormen.

markt op domplein utrecht
(c) Jurjen Drenth Toerisme Utrecht

De bonte kerk

De Sint Willibrordkerk is de bontste kerk van Utrecht en je hebt hem bijna voor jezelf. Ingebouwd tussen gewone huizen valt het niet op dat hier een kerk staat. Het interieur is een on-Nederlandse caleidoscoop van kleuren en symbolen en er zijn slechts twee van dit soort gebouwen in ons land. Vrijwilligers geven gratis rondleidingen en dat is zeker de moeite waard.

St Willibrordkerk utrecht
(c) Jurjen Drenth Toerisme Utrecht

Bijzonder is het beeld van Willibrord die een miniatuurversie van de Dom vasthoudt, terwijl hij zes eeuwen voor de bouw van de toren overleed. Kijk ook eens naar beneden: onder de ene helft van de kerkbanken zit wel en onder de andere helft geen plank. Dames en heren zaten gescheiden en de vrouwen moesten ergens hun hoeden kwijt.

Lees hier welke steden leuk zijn voor een weekend weg in Nederland.

Skiën tot je een ons weegt

In het Snow Sport Center kan je eindeloos skiën. Ze hebben een unieke rolpiste waarvan de hellingshoek en snelheid instelbaar zijn. Ook als je op een andere manier actief wilt zijn, zijn de mogelijkheden groot: je kan een vrije val maken in een glazen toren naast de snelweg (skydive), virtueel meerijden in de Formule 1 in The Wall, doen of je Harry Potter bent bij het Quidditch team Dom Tower Dementors, tafeltennissen met een biertje in de Ping Pong Club of naar de jeu-de-boulesbar.

Ping pong club (c) Jurjen Drenth Utrecht Marketing

Voor ouderwets speelplezier ga je naar station Overvecht. Je kan met de trap richting het perron, maar óók met de glijbaan. Zo ben je vier seconden sneller beneden én je zit op een van de 11 beste glijbanen ter wereld, aldus de Rough Guide.

Museum in de snoepwinkel

Het Kruideniersmuseum is een stoffige naam voor een enerverend winkeltje dat je meeneemt naar de tijd dat etenswaren nog niet waren voorverpakt. Planken staan vol glazen potten en Droste-blikjes. Er staan twee vrouwen achter de toonbank met een witte schort die je boterbabbelaars en kandijbrokken afwegen op een analoge weegschaal met loden gewichtjes.

(c) Jurjen Drenth Toerisme Utrecht

Eenmaal in de greep van deze sfeer, loop je graag naar boven om de tentoongestelde kruideniersartikelen te zien. Denk aan stijfsel, zeep in kartonnen pakjes en pepermuntblikken met foto’s van voormalige koninginnen. Vanaf begin 2021 weer op de oude locatie in ’t Hoogt 10.

Kruideniersmuseum utrecht
(c) Anika Redhed

Waku Waku

Op eetgebied is er genoeg te ontdekken, van traditioneel via toeristensnacks naar de toekomst. Bakker Theo Blom verkoopt de typisch Utrechtse Domtorentjes, een grote bonbon, en spritsen die gemaakt worden naar een recept uit 1888. (Als je daar bent, kijk dan even naar beneden voor Zadelstraat 11. Daar ligt een tegel die aangeeft tot waar de Dom zou terecht komen, mocht hij omvallen.) Op veel plekken in de stad wordt cake, koek en chocolade verkocht in de vorm van Nijntje of een Domtoren.

(c) Anika Redhed

Mocht je zelf willen bakken, dan kan je ook een cakevorm in de vorm van de toren kopen. In de Bakkerstraat zit de Croquetten Boutique waar ze creatief zijn met kroket. Ze worden gevuld met oude schapenkaas, Surinaamse Roti, bloemkool of speculaas. Aan het eind van het jaar gieten ze ze ook nog in de vorm van je favoriete letter: de kroketletter.

Ontdek hier de lekkerste vegan food hotspots van Utrecht.

Waku Waku is het summum voor de vegan, vegetariër of voor iedereen die in een sfeervolle omgeving lekker wil eten: gebakken witlof, bitterballen en knol’steak’. Ik had nog nooit een patatje kapsalon gegeten. De versie bij Waku Waku was verrukkuluk en zal waarschijnlijk niet meer overtroffen worden.

Waku Waku utrecht
(c) Anika Redhed

Zin om op vakantie te gaan in eigen land? Dit zijn onze tips voor een staycation in Nederland.

Pratende monnik

Weer een naam waarvan je bijna spontaan gaat niezen van imaginair stof; het Utrechts Archief. Dit archief & museum biedt een beknopt maar mooi overzicht van de geschiedenis van de stad. In de kelder zie je de oude muren van het klooster dat het ooit was én de gevangeniscellen uit de tijd dat er een rechtbank huisde. Naast wisselende tentoonstellingen kan je altijd een bezoekje brengen aan de pratende monnik die nog steeds in de kelder woont. Ook kan je in de magische koets stappen, om een ritje te maken door de achttiende-eeuwse stad.

Na afloop drink je een drankje op het grote terras van De Rechtbank en kan je nog een potje levensgroot schaak spelen, met Utrechtse speelstukken. De loper is Paus Adrianus, de enige Nederlandse paus ooit, en de pionnen zijn Nijntjes.

Zomerse dagen breng je door op deze zonnige terrassen.

Langzame letters

Er staat een half gedicht langs de grachten van de stad. Tussen de oude en nieuwe klinkers van de straat en de stoep, liggen keitjes met een letter. Samen vormen ze woorden en zinnen. Elke week komt er een letter bij, het langzaamste gedicht van Nederland. De eerste letter begint bij Oudegracht 279.

Meer gedichten in Utrecht (c) Anika Redhed

Ullywood

De Nederlandse Walk of Fame ligt in de Vinkenburgstraat, in het buitenland vooral bekend als Finch Burger Boulevard. Er liggen tegels met handafdrukken van filmmensen die een Gouden Kalf hebben gewonnen. Je loopt er onder andere langs, of over, Carice van Houten en Rijk de Gooyer.

Meer zien in Nederland? Wat dacht je van een weekendje naar Gouda, Nijmegen of Amersfoort?

Het is niet langer eenzaam aan de top

Om de Domtoren kan je niet heen, maar naar de top lopen is een hele klim op de hoogste kerktoren van Nederland (en de mooiste volgens Maarten van Rossem). Tijdelijk is dat echter iets makkelijker. Vanwege de restauratie is er een lift tegenaan gebouwd die je binnen 2,5 minuut naar de top brengt.

domtoren in utrecht
(c) Wouter Jansen Toerisme Utrecht

Een alternatief is de lift in hotel Van der Valk. Als je in de parkeergarage de lift neem, zie je op de achterwand het water van de gracht met afgedankte fietsen er in. Als je omhoog gaat, kom je boven het water uit en ga je de lucht in met uitzicht op de skyline van Utrecht.

Meer weten over Utrecht? Bestel het boek “Utrecht, Sights and Secrets of Holland’s smartest city” van Anika.

Hier kun je dit allemaal doen in Utrecht:


Wat zou jij willen doen in Utrecht?

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven