TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
weekendje naar amersfoort

Een weekendje naar Amersfoort: dit kan je doen

De meest gemiddelde stad van Nederland. Zo wordt Amersfoort, in het midden van het land, weleens omschreven. Om te ontdekken of die bijnaam terecht is, sprong TripTalk op de trein naar de Utrechtse stad. We delen onze tips voor een weekendje in de keileuke keistad Amersfoort.

Dag 1 van je weekendje Amersfoort:

10.00 – 11.00

Wie ’s ochtends op zoek naar een ontbijtje door het historisch centrum van Amersfoort loopt, zal het al snel met ons eens worden dat Amersfoort helemaal niet zo gemiddeld is. De eeuwenoude stadskern is gezellig, de verschillende pleinen zijn knus en er valt genoeg te doen om je een weekend bezig te houden. Begin je dag bijvoorbeeld op de Hof, het grootste plein van de binnenstad, waar op vrijdag een stoffenmarkt te vinden is en je op zaterdag bloemen, groenten, fruit en lekkere hapjes koopt. Volg de geur van warme stroopwafels om het plein te vinden en schuif aan bij The Blueberry voor een stevig ontbijt. In deze American style diner drink je verse smoothies, terwijl je smult van American pancakes met blueberry’s, scrambled eggs op dikke stukken toast of knapperige wentelteefjes.

steegjes ontdekken tijdens een weekendje amersfoort
(c) @r.vd.h.photography

11.00 – 14.00

Amersfoort is geen grote stad en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, dus hup, sneakers aan en gaan. Vanaf de Hof wandel je in no time naar de Muurhuizen, gebouwd op de plek waar de eerste stadsmuur van Amersfoort stond. In de smalle straten, omringd door Middeleeuwse huizen, waan je je even in een verhaal van Charles Dickens. Onderweg wandel je langs het huis waarin Johan van Oldenbarnevelt opgroeide en bekijk je de Dieventoren, een voormalige gevangenis. Een dosis cultuur doe je op in museum Flehite, waarin Amersfoort centraal staat, maar ook werken van binnen- en buitenlandse kunstenaars te zien zijn.

Ook leuk: een weekendje naar Maastricht. Of wat dacht je van een weekend naar Gouda?
Langer verblijf in Nederland? Check onze tips voor een vakantie in Nederland in vakantiehuisjes.

Een andere mooie wandeling door het centrum is van stadspoort naar stadspoort. Begin bij de meest bekende, de imposante Koppelpoort, loop via het stadhuis naar de Monnikendam en kuier via het stadsplantsoen verder naar de Kamperbinnenpoort. Vlak bij die laatste vind je het Hofje Armen de Poth. Dit is een rustig en mooi stukje binnenstad, waar eeuwenlang onderdak werd geboden aan armen en zieken. Tussen zonsopgang en zonsondergang kun je het hofje en de lage huizen (die nog steeds alleen worden verhuurd aan ouderen met een bescheiden inkomen) bewonderen. Tip: download de speciale app van het hofje voor een digitale rondleiding.

genieten van een weekendje naar amersfoort
(c) @t.vbeek

14.00 – 17.00

Door naar de Krommestraat, bestempeld tot het gezelligste straatje van Amersfoort. Hier duik je een van de vele winkeltjes in, zoals de Little Shop of Colours (voor vintage inspired kleding), de Sweet Sisters (voor een dosis chocolade) en de Hadaya (voor mooie hebbedingetjes met 1001-nacht gevoel). Ben je hier klaar met rondsnuffelen, dan sla je zo links of rechtsaf de Langestraat in. Hier vind je nog veel meer winkels, vooral van bekendere merken. Wil je antiek shoppen? Steek dan de Hof over naar het Havik, waar Van Ramselaar en Zonen al jarenlang de mooiste antieke spullen bij elkaar weten te zoeken.

Lees hier meer over unieke bestemmingen voor even weg in eigen land.

Vergeet vooral niet het Mooierplein, net naast de Langestraat, te verkennen. Hier zitten veel lokale boetiekjes, onder meer Spellenpoort (spelletjes) en Helemaal Edelsmid (bijzondere sieraden). Loop ook even onder de Kamperbinnenpoort door om de winkels aan de Kamp te verkennen. Onze tips: Keizerin (voor vrolijk gekleurde kleding) en de Koffieboetiek (kleding, koffie en hebbedingetjes).

Dara Amersfoort
Dara (c) @myrthehoekstra

Deze plekken zijn perfect voor een romantisch weekend in Nederland.

17.00 – laat

Borrel- en eettijd. De keuze is reuze, want alle pleinen in Amersfoort zitten vol leuke cafés en restaurants. Op de Hof drink je goede wijnen bij de Bijzaeck, terwijl je aan de overkant van het plein speciaalbiertjes proeft bij ’t Witte Konijn. Heb je honger, dan schuif je aan bij het supermooie Nul33 Om de hoek, in de Krommestraat, kun je voor visgerechten terecht bij de Viszaeck en eet je in Habibi Arabische hapjes.

Habibi
Habibi (c) @restauranthabibi

Op het Lieve Vrouwekerkhof ga je voor de gegrilde lekkernijen van De Vier Broers. Ben je in de buurt van het Eemplein? Probeer dan de mezzes van Dara, een sfeervol restaurant aan het water. De dag afsluiten doe je bij de oudste kroeg van Amersfoort, Onder de Linde, op de knusse Groenmarkt. Of schuif een deur verderop aan voor een cocktail in The Secret Service, een bar met speakeasy sfeer.

eten bij de viszaeck
De Viszaeck (c) @jordhassink

Dag 2 van je weekendje Amersfoort

10.00 – 14.00

De dag begint goed met een ontbijt bij Coffee Corazon in de Krommestraat. Hier staan veel superlekkere (en biologische) broodjes op de kaart, maar je kunt er ook ontbijten met een heerlijk, versgebakken stuk staart (wij tippen de huisgemaakte appeltaart) en een steengoede kop koffie. Bovendien loop je vanaf hier zo naar de opstapplek voor rondvaartboten van Waterlijn Amersfoort. Laat je door de grachten varen, leer meer over de geschiedenis van de stad en de verschillende historische gebouwen. Daarna loop je door naar stadsbrouwerij De Drie Ringen, waar je leert hoe bier wordt gemaakt en je geniet van een Amersfoorts biertje.

Het mooie Amersfoort (c) @restauranthabibi

14.00 – 17.00

Van De Drie Ringen is het maar een minuutje lopen naar Kunsthal KAdE op het Eemplein. Ben je uitgekeken? Wandel dan een paar minuten langs de De Nieuwe Stad. Hier zijn vooral nieuwe, lokale bedrijven en restaurants te vinden. Lunch met een salade van Kroast of met de dagelijks wisselende gerechten van Hoog Vuur. Check ook even of er na je lunch iets leuks is te zien in poppodium Fluor, voordat je doorloopt naar het Mondriaanhuis aan de Kortegracht. Hier ontdek je de geschiedenis van Piet Mondriaan en bekijk je natuurlijk ook zijn werk.

kunsthal de KAde in Amersfoort
Kunsthal de KAde (c) @assumevividastrofocus

17.00 – 20.00

Tijd voor een laatste drankje in Amersfoort. Dat drink je bij Zuster Margaux, een wijnbar in een eeuwenoud klooster: de Mariënhof. Alleen het gebouw is al een bezoekje waard, maar de bijzondere wijnen maken deze plek helemaal perfect. Reserveer vooral een high wine en neem echt de tijd om verschillende wijntjes te proeven. Bij lekker weer strijk je neer op een van de schommelstoelen in de sfeervolle kloostertuin. Een betere manier om dit weekendje weg in Amersfoort af te sluiten is er niet.

Naast Amersfoort zijn er nog heel veel andere leuke steden voor een weekend weg in Nederland.

Hier wil je zijn tijdens je weekendje in Amersfoort:


En, klaar voor je weekendje naar Amersfoort?

Fotocredits header: Unsplash / Micheile Henderson

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven