TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
doen in Bazel

Gebruik al je zintuigen in Bazel, Zwitserland

Zwitserland heeft meer te bieden dan bergen, zoals een city trip langs cultuur en geschiedenis met al je zintuigen. In minder dan 1,5 uur vlieg je naar Frankrijk, op het vliegveld kies je de uitgang ‘Zwitserland’ en daarna rij je in 20 minuten naar Bazel; culturele hoofdstad van Zwitserland.

Dit wil je allemaal doen in Bazel

De stad is verkozen tot een van de tien meest leefbare steden van de wereld, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. De geboorteplaats van tennisser Roger Federer is vermomd als industriestad en omringd door chemische tanks en rokende schoorstenen. De toren die boven alles uitsteekt is het hoofdkantoor van farmaceut Hoffmann-La Roche, het hoogste gebouw van het land met 175 meter. Als je verder kijkt, ontdek je het hart van de stad; een levendige rivier, spannende steegjes en fascinerende verhalen.

Lees welke steden wij nog meer tippen voor een weekendje weg in onze stedentrip top 9.

Zien in Bazel

Ga de stad in via de Spalentor, een vierkante toren en een van de vier stadspoorten die nog over zijn. De kantelen brengen je in de stemming voor het Middeleeuwse centrum, een wirwar aan straten en steegjes langs hoge huizen met gekleurde luiken naast de ramen. Klinkersstraatjes brengen je omhoog en omlaag langs plantenpotten, metalen uithangborden en winkeltjes die het hele jaar kerstballen verkopen.

wandelen door bazel

Er zijn vijf wandelroutes uitgezet om je te helpen je weg te vinden. Ze beginnen op de Marktplatz en hebben allemaal een ander thema, zoals het historische hart, heden en verleden, enz. Op dat plein staat ook het raadhuis, dat opvalt door zijn felle rode kleur.

(c) Pixabay

Met alle kleurrijke figuren die erop zijn geschilderd en het dak dat eruit ziet als een borduurpatroon voor beginners, had het in Disney World kunnen staan. Op de binnenplaats zie je ridders en engelen en verhalen uit de geschiedenis van de stad. Tijdens de rondleiding komt alles tot leven (rondleidingen worden 1 à 2 keer per week gegeven).

Details van het dak

De belangrijkste kerk van de stad is de Munster. De gevel is rijk bedekt met beeldhouwwerken: stenen ridders op paarden en allerlei fantasiefiguren. Binnenin ligt het graf van Erasmus, die de laatste jaren van zijn leven in deze stad doorbracht. Vanaf de toren heb je uitzicht over de Rijn en de omliggende heuvels.

Ook de Barfüsserplatz is de moeite waard. Vernoemd naar de monniken die hier ooit blootsvoets rondliepen.

Voeg ook een museum aan je lijstje toe. Er zijn er meer dan veertig. Zo is er een oude papiermolen, een cartoonmuseum, je kan verdiepen in de brandweer, natuurhistorie en speelgoed en er zijn verschillenden kunstmusea. Plan dat het liefst op een zondag, want die dag zit half Bazel het liefst achter de geraniums en is het erg stil in de stad.

Online een museum bezoeken? Dat kan! Deze musea hebben een virtuele tour.

Proeven in Bazel

De plaatselijke ‘Läckerli’ zijn een delicatesse voor koekiemonsters. Het is een zacht koekje met honing, noten en kruiden en er bestaan varianten met chocolade of citroen. Ik wilde ook de kaasfondue niet missen, al is die niet specifiek voor Bazel. Het was de lekkerste gesmolten kaas die ik ooit at. Reserveer wel, want de restaurants die dit aanbieden zitten vaak vol. De standaardgerechten zijn al prijzig, maar wie echt luxe uit eten wil, kan ook terecht in een van de zeven restaurants met Michelin-sterren.

bazel rivier

Lees ook wat kun je doen bij de Walensee, een prachtig meer gelegen in het oosten van Zwitserland of ga op pad naar de Rigi berg. Ook tip: hiken bij Appenzell naar de Seealpsee.

Horen in Bazel

Elke zaterdag beklimmen een paar trompetspelers de toren van de kathedraal. Om 17:00 uur blazen zij een kwartier lang psalmen of andere muziekstukken. Vanaf het plein ervoor zijn ze goed te horen. Bij slecht weer staan ze in de kloostergang. Loop ook naar de Tinguely-fontein om te luisteren naar het geklater van het water dat wordt rond gespoten door draaiende metalen installaties. Tinguely staat bekend om zijn bewegende kunstwerken en maakte ook de Strawinski-fontein in Parijs. Hij groeide op in deze stad en er is ook een museum volledig aan hem geweid.

waterkunstwerk in Bazel

Lees ook onze tips voor een stedentrip naar Zürich.

Voelen in Bazel

Of je nou op een tanker over de Atlantische Oceaan vaart, of op een waterfiets door de gracht peddelt, ieder boottochtje heeft iets bijzonders. Bazel wordt in tweeën gedeeld door de Rijn. Locals springen ’s zomers in de rivier om zich door de stad te laten drijven. Hun kleding nemen ze mee in een waterdichte tas. Als je droge voeten wilt houden, kan je over een van de vele bruggen lopen, maar ook met de pont gaan: een houten schuit die aan een stalen kabel heen en weer vaart.

uitzicht over bazel

Voel de lichte deining en de wind door je haren als je over het water door de stroming naar de overkant drijft, terwijl de kapitein zijn appjes leest. Aan de overkant vind je het minder historische Klein-Bazel. Daar liggen de hoge kantoorgebouwen en de beurs, de Messe. Op het plein ervoor staat een futuristisch uitbreiding van gevlochten aluminium. Als je eronder staat, is het alsof je door een oog naar de hemel kijk. Tijdens beurzen voor het luxe-segment, als de horlogebeurs, zie je in de stad veel Ferrari’s en andere meer-mooi-dan-praktisch-auto’s.

entree bij de beurs
Ingang bij de beurs

Voel ook vooral de vriendelijkheid der Bazelaren. Als je maar even stilstaat om de juiste route te vinden, komt er al snel iemand naar je toe met de vraag of ze kunnen helpen.

Ook leuk: Wenen, of wat dacht je van München?

Ruiken in Bazel

De markt op de Marktplatz is niet groot, maar wel eetlustopwekkend. Ruik de vers gezette koffie van de koffiewagen en de calamari-salade bij de viswinkel. Als je neus het aankan, ga je naar de kaasboer en ruik je de harde en zachte kazen van geiten-, koeien- en schapenmelk. Of de hooikaas, gemaakt met … hooi.

hooikaas in bazel
Hooikaas op de markt

Loop daarna naar de Läderachwinkel. Vanaf de drempel ruik je al de zoete, zachte, romige geur van kwaliteitschocolade. De geur is zo verleidelijk dat die zelfs chips-eters naar binnen zal trekken. Behalve repen kan je er allerlei mogelijke vormen kopen. Een prachtig souvenir, in theorie. Probeer die maar eens niet op te eten voor je thuis bent.

Het stuk dat je voor jezelf hebt gekocht, eet je voor de deur al op. Met je neus en je mond vol chocolade kijk je naar het Rathaus en de andere historische gebouwen, terwijl je luistert naar de oude trams die heen en weer ratelen. En dan voel je diep van binnen, dat je fan van Bazel bent geworden.

Hier wil je zijn in Bazel:


Wat zou jij willen doen in Bazel?

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven