TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Een koe staat in de Seealpsee

Hiken bij Appenzell, de Seealpsee en de Sämtisersee

De Seealpsee is een meer in het Alpstein-gebergte in het oosten van Zwitserland. Het meer ligt prachtig! Eenmaal bij het meer aangekomen wacht je een echt Zwitsers Alpengevoel, het meer is omringd door bergen en groen en natuurlijk ontbreekt het typische geluid van de koeienbellen niet! Dit zie en ervaar je als je gaat hiken bij Appenzell.

Hiken bij Appenzell is populair en dat is niet voor niets. Naast de Seealpsee kun je ook hiken naar de Sämtisersee en de Fälensee. Uiteraard zijn er hikes die de meren combineren, maar wil je ze alle 3 in 1 dag zien, dan mag je wel vroeg vertrekken en een goed gevulde rugzak meenemen met water en wat te eten voor onderweg. Je hebt dan namelijk een aardige hike voor de boeg! Je zult niet de enige zijn in het gebied, hiken bij Appenzell en vooral de wandelingen naar de Seealpsee zijn populair.

Jeroen hike naar de Seealpsee

Hike naar de Seealpsee

Om te hiken bij Appenzell en de Seealpsee rijd je naar Wasserauen. Die plaats kun je ook per trein bereiken. Bij het dorp is een ruime parkeerplaats waar je de auto kan parkeren. Zodra je de auto hebt geparkeerd loop je richting Hotel Alpenrose. Daar aangekomen zie je al gelijk een splitsing met vele bordjes en wandelingen die je kan maken.

Bordjes met hikes bij Appenzell

In Zwitserland vind je vele meren, lees ook wat je zoal kan doen bij de Walensee.

Bij deze bordjes aangekomen kun je een keuze maken hoe je naar de Seealpsee wilt lopen. Als je naar rechts gaat, loop je over een deels geasfalteerde weg naar de Seealpsee. Lekker makkelijk zul je misschien denken. Qua ondergrond wel, maar houd er rekening mee dat er een aantal pittige steile stukken tussen zitten. Goed voor je conditie, dat wel! Neem je de linkerroute, dan kies je meer voor een hike. Dit gaat over een pad en deels door het bos. Ook hier vind je steile klimmetjes. Wij kozen heen voor de asfaltweg en terug voor de ‘hike route’.

Jeroen bij de hike Seealpsee in Appenzell
De hellende weg
Koe op de weg naar de Seealpsee
Pas op voor tegenliggers!

Lees ook: 11 tips voor een vakantie naar de Moezel in Duitsland of ga eens fietsen in het Zwarte Woud.

Weg naar de Seealpsee
De weg naar de Seealpsee

Tip: combineer dit uitstapje met een stedentrip Zürich.

Na ongeveer een klein uur kom je aan bij Seealpsee. De grazende koeien in de vallei hoor je al van verre. De typische huizen in de Alpen maken het beeld dan helemaal af! Het meer ligt op een hoogte van ongeveer 1140 meter. Bij het meer ligt een hotel, als je meerdere dagen wilt hiken of genieten van de omgeving is dit hotel zeker een aanrader. Loop zeker even door naar het einde van het meer, daar vind je een klein boerderijtje dat heet “Frische Milch”. Daar kun je een milkshake kopen met echte verse melk, heerlijk!

Het bootje op de Seealpsee
Dè foto die je vaak voorbij ziet komen van de Seealpsee!

Lees ook: wandelen in Bad Kleinkirchheim, deze plaats ken je van het tv-programma B&B Vol Liefde. En daar kun je ook een wandeling maken naar het uitzichtpunt over de Millstättersee bij Radenthein.

Als je vanaf het boerderijtje verder loopt, gaat het pad het bos in. Dit pad leidt naar de Fälensee. Houd er rekening mee dat, zodra het pad het bos verlaat, er pittige klimmetjes volgen aangezien je een soort van bergkam over moet. Wegens tijdgebrek konden wij dat helaas niet meer doen.

Koeien aan het rusten in de vallei van de Seealpsee

Via de ‘hike’ route door het bos liepen wij terug naar de parkeerplaats van Wasserauen. Over deze route je iets langer dan 1 uur.

Lees ook: dit kun je allemaal doen in Basel.

Hike Appenzell -> Seealpsee op de kaartVideo van de hikes bij Appenzell

Lees ook: 7x de mooiste uitzichten van Tsjechië en dit kun je doen in het Reuzegebergte van Tsjechië.

Hiken bij Appenzell: wandelen naar de Sämtisersee

Voor de hike naar de Sämtisersee rijd je na Appenzell door naar het plaatsje Brülisau. Parkeer daar de auto bij de kerk en het dalstation van de Hoher Kasten kabelbaan. Parkeren is hier gratis. Loop naar de kerk toe en sla bij de kerk rechtsaf. Bij de kerk zie je de bordjes staan, maar Sämtisersee staat (nog) niet aangegeven. Volg daarom de bordjes naar (restaurant) Ruhesitz. Deze hike is ongeveer 10 kilometer lang. Daar deden wij iets minder dan 3 uur over (exclusief stops).

De omgeving rond Brulisau bij Appenzell

Je loopt evenwijdig langs de kerk over een geasfalteerde weg, even verderop sla je rechtsaf en loop je een stukje via een bospad. Vervolgens loop je vooral door de alpenweiden naar boven richting het restaurant Ruhesitz. Dit hele stuk ben je aan het klimmen. Eenmaal aangekomen bij Ruhesitz heb je het grootste gedeelte van de klim gehad, ideaal om even neer te ploffen op het terras voor een koffie of drankje en gebak.

De route van de hike naar de Samtisersee
De route van de hike naar de Sämtisersee / Openstreetmap/Strava

Houd je wel avontuur? Check wat je kan doen tijdens een vakantie in Slovenië.

Vervolgens ga je verder en volg je de bordjes naar “Plattenbödeli” of de bordjes ‘wanderweg’. Je loopt nu de hoger gelegen alpenweiden in. Je klimt nog een klein beetje maar daar zullen je kuiten geen last meer van hebben. Dat is prima te doen. Geniet lekker van het uitzicht om je heen en op de bergen!

De uitgebreide alpenweiden bij Brulisau Appenzell

Het laatste deel naar de Sämtisersee

Na een klein half uurtje kom je uit bij een splitsing waar het wat onduidelijk wordt welke kant je op moet. Je ziet een wat vaag pad (je ziet ‘m bijna niet) door de weiden die je kunt nemen. Wij kozen ervoor om links aan te houden en de weg te vervolgen. Deze weg komt uiteindelijk uit bij een boerderij en daar raakten we het spoor bijster want het stond niet goed meer aangegeven.

Loop gewoon door over het erf van de boerderij en loop schuin rechts het weiland in vóór het woonhuis, maar houd daarbij links aan. Zo’n 150 tot 200 meter verderop vind je weer een smal wandelpad (die van hoger komt). Dat is het pad dat je verder dient te volgen.

Het eerste uitzicht op de Samtisersee
Verderop zie je de Sämtisersee al liggen

Ben je heel sportief en verleg je graag je grenzen? Lees dan het verhaal van Elske, zij fietste door Thailand en ging ook per fiets op avontuur door Zuid-India.

Je komt vervolgens uit in de bossen. Het pad in het bos is ook prima te doen, de ondergrond hier heeft wel wat stenen. Ook is het lekker om even in de schaduw te lopen na de open alpenweiden! Je komt uiteindelijk weer op een splitsing uit en hier zie je links al de Sämtisersee liggen. In ons enthousiasme sneden we een stukje van dat pad af omdat we dachten naar links te moeten. Maar dat hadden we beter niet kunnen doen want we liepen verkeerd (zoals je op kaart ziet). Bij de splitsing (er staan ook bordjes) ga je naar rechts en even later sla je links af. Deze weg leidt dan naar de Sämtisersee. Maar neem eerst even de tijd om onderstaande foto te maken!

De Samtisersee
Het pad wat je hier ziet moet je dus niet hebben, helemaal rechts onderin de foto zie je de bordjes staan, daar ga je dus rechstaf.

De Sämtisersee

De Sämtisersee ligt op ongeveer 1200 meter hoog. En ‘See’ is een nogal groot woord voor dit meer(tje). De grootte van dit meer varieert, aan het eind van de zomer kan het stuk kleiner zijn omdat het simpelweg dan weinig water bevat. Het lijkt dan ook meer op een plas. Maar zoals je op de foto ziet, het is een prachtig plaatje!

Hiken bij Appenzell; Jeroen bij de Samtisersee

Loop nu verder aan de rechterkant van het meer. Na ongeveer 2/3 van het meer lijkt het pad op te houden. Het is hier niet de bedoeling dat je nu dwars door het water gaat lopen ;-). Het pad loopt namelijk omhoog langs de (wel kleine) rotswand. Er hangen kettingen waaraan je je kan vast houden. Dit klinkt wat uitdagend misschien, maar het is echt een klein stukje. Daarna gaat het pad weer over een in een bospad en loop je al klimmend weer omhoog en kom je uiteindelijk uit bij restaurant Plattenbödeli. Prima plek voor een volgende pitstop!

Terras en uitzicht van Plattenbodeli bij Samtisersee, even uitrusten tijdens het hiken bij Appenzell
Terras van Plattenbödeli

Lekker dicht bij huis: 4 trektochten door de natuur in Nederland of ga wandelen in de mooie natuurgebieden in Nederland.

Afdaling naar Brülisau

Na een drankje en lunch of versnapering ben je klaar voor het laatste stuk van deze hike, de afdaling naar Brülisau. Dit brede pad loopt langs een riviertje met diverse watervalletjes. Sommige stukken zijn best steil waarbij je dient op te letten omdat er los grind ligt op het pad. Aan het einde van dit pad kom je uit in Brülisau en is het nog ongeveer 500 meter lopen naar de parkeerplaats.

Hiken bij Appenzell:, wandelen over het soms steile pad naar Brulisau

Hike Appenzell -> Sämtisersee op de kaart


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Fotocredits alle foto’s: Jeroen – TripTalk

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven