TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Tbilisi old town Georgië

Dit zijn de bezienswaardigheden in Tbilisi in Georgië

Hoewel sommigen de stad hooguit kennen uit een seizoen van Wie is de Mol, is het voor anderen een van de beste reisbestemmingen. De hoofdstad van Georgië Tbilisi, letterlijk vertaald ‘waterbron,’ is namelijk een stad die gekenmerkt wordt door een authentieke geschiedenis en een sprookjesachtige architectuur. De bijzondere stad mag dan ook niet van je bucketlist ontbreken. Lees hier wat de leukste bezienswaardigheden in Tbilisi zijn.

1. Old Town van Tbilisi

Kronkelende straatjes belegd met kiezelsteentjes, kleurrijke huisjes met prachtige balkonnetjes en geuren van heerlijk authentiek eten: Old Town Tbilisi, ofwel Dzveli Tbilisi, is een prachtige plek. Hier aan de voet van de heuvel komen invloeden van het Oosten en het Westen samen en kan je de authentieke sfeer van de stad voelen én zien.

Zo is de architectuur in Old Town een samenstelling van Aziatische en Arabische invloeden gemixt met Europeaanse stijlen, waaronder klassiek Russisch. Behalve heerlijk door de straatjes struinen, is er in Old Town ook genoeg te doen. Strijk neer in een van de velen traditionele cafés en restaurantjes, die je onder andere vindt rondom Kote Abkhazi street en Sioni street. Ontdek bijvoorbeeld ook het gebied Sololaki, wat vroeger dé plek was voor handelaren en kunstenaars. Check voor een leuk hotel in Old Town!

Ook leuk om te doen: een stedentrip naar Tallinn in Estland.

2. The clock tower

Deze sprookjesachtige bezienswaardigheid in Tbilisi, gelegen in Old Town Tbilisi, is een van de meest aparte highlights van Tbilisi: de scheve klokkentoren. Deze scheve toren met een gigantische klok is met haar aparte constructie niet te missen als je door de straatjes van het oude gedeelte van de stad loopt. De klokkentoren zit vast aan een poppentheater, dat direct naast de toren ligt. Het idee van de scheve klokkentoren is dan ook het leven ingebracht door befaamd poppenspeler Rezo Gabriadze. De klok is gemaakt van oude en verlaten materialen afkomstig uit de Old Town.

The Leaning Tower Tbilisi Georgie klokkentoren Mike Swigunski Unsplash
The Leaning Tower, Tbilisi (c) Mike Swigunski, Unsplash

Elk uur komt er bovenaan de toren een engeltje uit de deurtjes en slaat op de bel om aan te kondigen dat er een nieuw uur is aangebroken. Vervolgens speelt er onder de klok een geautomatiseerde show af, waarbij je poppen ziet die de ‘circle of life’ meemaken. Hierbij kan je namelijk het verhaal bewonderen van een jongen die een meisje ontmoet, een bruiloft die plaatsvindt, een baby die geboren wordt en tot slot een begrafenis die gehouden wordt.

Ook leuk: een vakantie naar Albanië.

3. Narikala fortess

Het Narikala fort is een Middeleeuws fort dat uitkijkt over de stad Tbilisi en symbool staat voor de eeuwenoude verdediging van de stad. Vanaf het fort heb je een geweldig panorama-uitzicht over de bruisende hoofdstad van Georgië en de rivier Mtkvari. Het Narikala fort heeft twee ommuurde delen, waarbinnen zich de zwavelbaden en de nationale botanische tuin bevinden. Je kan Narikala te voet bereiken vanaf Meidan, of via de kabelbaan vanaf Rike Park. Te voet is gratis, een enkel ritje met de kabelbaan kost 2,5 GEL, wat nog geen euro is.

Narikala fort in Tbilisi (c) Timur M, Unsplash

Het fort is gebouwd in de 4e eeuw; dezelfde tijd dat de toenmalige stad van Tbilisi werd gevestigd. In de 7e en 8e eeuw werd het fort uitgebreid door de Ummayaden, die zich toentertijd op de plek gevestigd hadden. Zij zijn verantwoordelijk geweest voor het bouwen van Emir’s palace, die zich bevond binnen de fortmuren. In de 11e eeuw is het fort verder uitgebreid onder het bewind van koning David IV.

Na Georgië naar buurland Turkije? Lees dan hier wat je allemaal kan doen in Istanbul.

4. National Botanical Garden of Georgia

De Nationale Botanische tuin van Georgië is dé plek in de stad als je je wilt laten onderdompelen in natuur. De tuin is maar liefst 161 hectare en hier zijn tal van bijzondere plantensoorten te bewonderen. Hiermee is het park een van de populairste plekken onder locals en toeristen en is het niet voor niets een van de mooiste bezienswaardigheden in Tbilisi.

De botanische tuin kent tegelijkertijd een rijke geschiedenis. Het was oorspronkelijk een koninklijke tuin, dat in de 17e eeuw is opgericht. Dit werd in 1671 beschreven door Franse reiziger Jean Chardin. Ook komt de tuin later voor in de archieven van Joseph Pitton de Tournefort in de 18e eeuw en in de kaarten van Tbilisi die gemaakt zijn onder prins Vakhusti in 1735. Na de Perzische invasie van 1795, werd de tuin een nieuw leven in geblazen. In 1846 ontving het de formele status van een botanische tuin.

National Garden of Georgia (c) Mostafa Meraji, Unsplash

De Tsavkisis-Tskali rivier splitst het park in twee delen, maar via loopbruggen worden deze delen aan elkaar verbonden. Ga op zoek naar de indrukwekkende waterval, wandel over de avontuurlijke loopbruggen, geniet van het groene uitzicht en bewonder de rijke verzameling aan flora.

Bekijk de bezienswaardigheden van Tbilisi in deze video!

5. Kartlis Deda

Als er een monument is wat je niet kan missen als je in Tbilisi bent, is het Kartlis Deda, het beeld in de heuvels dat uitkijkt over de stad. Dit immens grote en indrukwekkende beeld, gemaakt door beeldhouwer Elguja Amasjukeli, is immers hét monumentale standbeeld van de stad. Het beeld is maar liefst 20 meter hoog en gemaakt van aluminium. Het beeld stelt een vrouwelijk figuur voor, gekleed in een traditionele Georgische jurk, die in haar rechterhand een zwaard vast heeft en in haar linkerhand een glas wijn houdt. Dit staat symbool voor het warm verwelkomen van vrienden en het weghouden van vijanden.

Kartlis Deda standbeeld vrouw zwaard weegschaal Tbilisi door Mostafa Meraji Unsplash
Kartlis Deda in Tbilisi (c) Mostafa Meraji, Unsplash

De Nederlandse vertaling van het beeld is ‘De moeder van Kartli.’ Het beeld is in 1958 onthuld om het 1500-jarig jubileum van Tbilisi te vieren en symboliseert het Georgische karakter: de warmte van de mensen, maar ook de eindeloze strijd die het land door de jaren heen gevoerd heeft. Je kan Kartlis Deda bereiken door de kabelbaan te nemen of door te lopen. Ook kan je gemakkelijk vanaf het Narikala fort het standbeeld bereiken.

Lees ook: de 10 meest bijzondere musea van Teheran en wat de leukste must visits in Teheran zijn.

6. Meidan Bazar

In de Meidan Bazar, wederom gelegen in Old Town Tbilisi onder het Meidan plein, kijk je je ogen uit. De plek waar de bazar vandaag de dag ligt, is volgens de geschiedenis al tijden dé plek in het centrum waar handel werd gedreven. In deze ondergrondse bazar vind je handgemaakte werken, antiek, Georgische wijn, traditionale etenswaren en nog veel meer. De ideale plek dus om een mooie en lokale souvenir te scoren. 

7. Bridge of Peace 

De Bridge of Peace is een 150 meter lange voetgangersbrug en een van de bekendste eyecatchers van de stad. De glazen en stalen brug over de Kura rivier en verbindt Old Town Tbilisi met het nieuwere district. Vooral ’s avonds is de brug verlicht met talloze lampjes en is de brug een indrukwekkend schouwspel. Op de brug heb je tevens een adembenemend uitzicht en is onder andere Narikala fort te zien. De officiële opening van de brug vond plaats in 2010 en is ontworpen door Italiaanse ontwerper Michele de Lucchi. Deze ontwerper staat ook bekend om het ontwerpen van andere belangrijke gebouwen in de stad.

The bridge of Peace, Tbilisi (c) Mahmoud Sayed, Unsplash
The bridge of Peace, Tbilisi (c) Mahmoud Sayed, Unsplash

Tip: ga aan het einde van de middag naar de brug, want zo zie je de brug zowel in daglicht als ’s avonds. 90 minuten voor zonsondergang gaan de lampjes van de brug aan, en niet zomaar: de knipperende lichtjes zenden namelijk een boodschap uit in morsecode. De morsecode zendt de namen van de chemische elementen uit het periodiek systeem, waaruit het menselijk lichaam bestaat, uit.

Het idee achter deze code? De architect wilde ‘het volkslied van het leven en vrede tussen mensen en naties’ laten zien. Hier heeft de brug dan ook haar naam aan te danken. Wist je trouwens dat de Bridge of Peace in 2012 de Top 13 bereikte van de meest ongewone bruggen ter wereld?

5x net even andere citytrips in Europa.

8. Sulfur Baths of Old Tbilis

Gelegen in de Old Town van Tbilisi, in de buurt Abanotubani, ligt een van de bekendste bezienswaardigheden van Tbilisi: de Sulfur baden van Tbilisi. Hier heeft de stad haar naam dan ook aan te danken. Tbilisi betekent letterlijk vertaald ‘warme waterbron.’ Deze cluster van historische badhuizen zijn niet alleen prachtig om te zien, ook kan je hier heerlijk ontspannen in de warme baden met zwavelrijk water.

Dit water schijnt therapeutisch te zijn; behalve dat het ontspannend werkt, zou het ook kunnen helpen tegen kwalen als acne, eczeem en artritis. Entreeprijzen voor de publiekelijke baden gaan vanaf 4 GEL, omgerekend zo’n €1,25. Ook kan je kiezen voor een massage; dit zal zo’n 10 tot 20 GEL kosten, ofwel €2,50 tot €5,10.

Heb je al eens gedacht aan een vakantie naar Oman?

9. Rike Park

Ook het park waar de Bridge of Peace ligt mag niet ontbreken op het lijstje van bezienswaardigheden in Tbilisi. Van bovenaf is te zien dat het park, gelegen naast de rivier Mktkavi, gevormd is als de grootschalige kaart van Georgië. Rike Park is dan ook het ideale recreatiegebied. Zo zijn er sportgelegenheden, speeltuinen, is er een concerthal en prachtige stukken natuur om doorheen te wandelen. Voornamelijk de opvallende zilverkleurige concerthal is te kennen aan haar unieke design.

In het hart van Tbilisi ligt Gallery 27, een galerij met Georgische kunstwaren. Denk hierbij aan schilderijtjes, handgebreide kledingstukken, leren boekjes, beeldhouwwerken, tapijten en nog veel meer. En dat is niet het enige bijzondere: Gallery 27 is bijzonder mooi. Gallery 27 ligt in een karakteristiek gebouwtje met befaamde gekleurde glas-in-loodramen: een echte trekpleister voor vele reizigers en toeristen om een mooie foto te maken. Deze galerij dient dan ook zeker op je lijstje van bezienswaardigheden in Tbilisi te staan. Check leuke hotels in het centrum van Tbilisi.

Meer leuke steden ontdekken? Dit zijn 8x leuke en goedkope steden in Europa.

11. Georgian National Museum

Museumliefhebber? Dan mag je het Georgian National Museum niet skippen, gelegen in een prachtig oud-Georgisch gebouw. Het museum bestaat sinds 2004 en is dé plek voor de verzameling van de nationale parels als het om kunst en cultureel erfgoed gaat. Hier vind je diverse collecties van historische artefacten, middeleeuwse christelijke schilderijen en kunstwerken van hedendaagse kunstenaars, Oost-Europese meesterwerken, beeldhouwwerken en nog veel meer.

National Georgian Museum Tbilisi (c) Mostafa Meraji, Unsplash
National Georgian Museum in Tbilisi (c) Mostafa Meraji, Unsplash

In het museum bewonder je werken uit de bronstijd (3500-1200 V.C.) tot aan de 20e eeuw. De ideale highlight om te bezoeken als je meer wilt leren over de geschiedenis en de cultuur van het land.

12. Holy Trinity Cathedral (Sameba)

Hoewel je vast wel eens indrukwekkende kerken heb gezien, mag deze niet van je lijstje ontbreken als je de highlights in Tbilisi bezoekt. Dit is de grootste orthodox katholieke kathedraal van de stad. De kathedraal is gebouwd tussen 1995 en 2004 en de kathedraal is qua bouwstijlen een samenvoeging van Georgische bouwstijlen door de eeuwen heen en Byzantijnse elementen. De bouw van de kerk werd uitgeroepen tot het symbool van de Georgische nationale en spirituele heropleving. De kerk werd dan ook voor een groot gedeelte gesponsord door anonieme donaties van diverse zakenlieden en burgers.

Holy Trinity Cathedral in Tbilisi (c) Mostafa Meraji, Unsplash

Wist je dat dit tevens deze kathedraal op het lijstje staat van ’s werelds grootste religieuze gebouwen? De kathedraal, ook wel Sameba genoemd, bestaat uit de hoofdkathedraal, een vrijstaande klokkentoren, de residentie van de bisschop, een klooster en een seminarie.

Interrail route door Oost-Europa: bezoek deze steden met de trein

Hier kan je de 12 bezienswaardigheden in Tbilisi vinden:


Aantal praktische zaken als je de bezienswaardigheden in Tbilisi wilt gaan bezoeken:

  • Vanaf Schiphol kun je via Istanbul naar Tbilisi vliegen, de totale reistijd bedraagt dan ongeveer 7,5 uur, inclusief de tussenstop
  • In Georgië betaal je met de Georgische Lari (GEL), 1 GEL is ongeveer € 0,27
  • Je hebt geen visum nodig voor Georgië, maar je paspoort dient nog wel minimaal 6 maanden geldig te zijn

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Welke van deze bezienswaardigheden in Tbilisi zou jij het liefst willen bezoeken?

Header credits: Mostafa Meraji © Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven