TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Sydney Harbour Bridge

Bezoek must-visit Sydney Harbour Bridge

In de Australische stad Sydney zijn er tal van bezienswaardigheden te ontdekken. Eentje die je zeker wilt bezoeken, is de must-visit Sydney Harbor Bridge. Deze brug is een waar icoon van de stad en is met haar rijke geschiedenis, bijzondere architectuur en plek voor avontuur een highlight die je niet mag missen. Lees hier alles wat je moet weten over de Sydney Harbour Bridge.

Alles over must-visit Sydney Harbour Bridge: 

Over de brug

De Sydney Harbour Bridge is één van de grootste boogbruggen ter wereld. Deze 8-baanse boogbrug overbrugt de rivier Parramatta. Ook verbindt de brug met haar lengte van 1149 meter het noordelijke gedeelte van Sydney met het centrum van de stad. De zuidelijke kant van de brug ligt aan het Dawes Point in het gebied The Rocks en aan de noordelijke kant ligt aan Milsons Point in het North Shore gebied. De brug is hiermee een van de grootste stalen boogbrug ter wereld.

De Sydney Harbour Bridge is qua constructie een unieke brug: het bevat maar liefst 6 miljoen klinknagels die er met de hand ingeslagen zijn. Door locals wordt de brug ook wel de ‘coathanger’ genoemd, vanwege de aparte vorm van de brug. De hoofdweg van de Sydney Harbour Bridge is een snelweg die bekend staat als de Bradfield Highway. Met een lengte van zo’n 2,4 kilometer is dit een van de kortste snelwegen ter wereld.

Begin je route langs de oostkust van Australië in Sydney en ontdek de rest van het land.

Geschiedenis

De brug is oorspronkelijk gebouwd om het noordelijke gedeelte van Sydney toegankelijker te maken. Daarnaast was het destijds ook opgezet als project voor werkverschaffing. Al rond 1815 waren er plannen voor de bouw van de brug. In 1900 werd een wedstrijd georganiseerd om tot een uiteindelijk ontwerp voor de brug te komen. In 1902 won ontwerper Norman Selfe de wedstrijd. Echter is dit ontwerp nooit gerealiseerd, vanwege een economische crisis en een wisselende regering.

Uiteindelijker werd ingenieur Ralph Freeman aangewezen tot ontwerper van de brug. De bouw werd uitgevoerd door ingenieursbureau Dorman Long. De inspiratiebron voor het uiteindelijke ontwerp van de brug was The Hell Gate Bridge in New York. Uiteindelijk werd er gekozen voor het ontwerp van een boogbrug. Hier is voor gekozen omdat een boogbrug goedkoper te bouwen was en daarnaast meer draagkracht had.

Meer highlights van Sydney zien? Lees hier welke overige must-visits je in de stad wilt bezoeken,
waar je kan lekker kan eten en lees ook deze Sydney tips.

De echte realisatie en bouw van de brug begon in 1923 en duurde 8 jaar om te voltooien. Op 19 maart 1932 is de brug officieel geopend. Ondanks dat Ralph Freeman zichzelf als de ontwerper ziet en een aantal autoriteiten dit bevestigden, is de brug het resultaat van verschillende ontwerpplannen en inspiratiebronnen. Er dus altijd nog enige controversie over wie de precieze ontwerper van de brug is.

Activiteiten Sydney Harbour Bridge

Voor fietsers en voetgangers is de overgang over de brug gratis. Als je met de auto over de brug rijdt, betaal je 3 Australische dollars om de brug te passeren. Toch zin in iets avondtuurlijkers en wat meer adrenaline? Doe dan de beruchte Sydney Bridge Climb. Je beklimt hierbij de boog van de brug, wat zo’n 3,5 uur duurt. Zo heb je een adembenemend uitzicht over de stad. 

Ook leuk: breng na het zien van de brug een bezoekje aan Luna Park. Dit pretpark ligt aan de noorderlijke kant van de brugen is eenbekend pretpark van Sydney, dat op de monumentenlijst staat.

360 graden view van de Bridge Climb:

Meer zien van Sydney? Lees dan ook over de must-visit: het Sydney Opera House. Meer zien van Australië? Een reis door Queensland is geweldig.

Sydney Harbour Bridge

Tijdens de jaarwisseling is Sydney de eerste grote stad waar het nieuwe jaar wordt ingeluid. En dat gaat gepaard met een enorme vuurwerkshow vanaf de brug.

De Sydney Harbour Bridge fireworks 2019/2020


Bekijk Sydney Harbour Bridge op de kaart:


Handige links voor als je naar Sydney gaat:
1. Boek je vliegticket naar Sydney online.
2. Heb je al een ticket? Zoek een hotel in Sydney
3. Boek je tickets voor bezienswaardigheden in Sydney online
4. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel
5. Boek een taxi bij aankomst naar je hotel, wel zo makkelijk! (lees meer)


Zou jij de Bridge Climb op Sydney Harbour Bridge aandurven?

Header afbeelding: Nicolas Gonzalez (c) Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven