dinsdag, 3 augustus, 2021

Bezoek must-visit Sydney Harbour Bridge

In de Australische stad Sydney zijn er tal van bezienswaardigheden te ontdekken. Eentje die je zeker wilt bezoeken, is de must-visit Sydney Harbor Bridge. Deze brug is een waar icoon van de stad en is met haar rijke geschiedenis, bijzondere architectuur en plek voor avontuur een highlight die je niet mag missen. Lees hier alles wat je moet weten over de Sydney Harbour Bridge.

Alles over must-visit Sydney Harbour Bridge: 

Over de brug

De Sydney Harbour Bridge is één van de grootste boogbruggen ter wereld. Deze 8-baanse boogbrug overbrugt de rivier Parramatta. Ook verbindt de brug met haar lengte van 1149 meter het noordelijke gedeelte van Sydney met het centrum van de stad. De zuidelijke kant van de brug ligt aan het Dawes Point in het gebied The Rocks en aan de noordelijke kant ligt aan Milsons Point in het North Shore gebied. De brug is hiermee een van de grootste stalen boogbrug ter wereld.

De Sydney Harbour Bridge is qua constructie een unieke brug: het bevat maar liefst 6 miljoen klinknagels die er met de hand ingeslagen zijn. Door locals wordt de brug ook wel de ‘coathanger’ genoemd, vanwege de aparte vorm van de brug. De hoofdweg van de Sydney Harbour Bridge is een snelweg die bekend staat als de Bradfield Highway. Met een lengte van zo’n 2,4 kilometer is dit een van de kortste snelwegen ter wereld.

Fun fact: wist je dat de top van de brug een populaire plek is om iemand ten huwelijk te vragen? 

Geschiedenis

De brug is oorspronkelijk gebouwd om het noordelijke gedeelte van Sydney toegankelijker te maken. Daarnaast was het destijds ook opgezet als project voor werkverschaffing. Al rond 1815 waren er plannen voor de bouw van de brug. In 1900 werd een wedstrijd georganiseerd om tot een uiteindelijk ontwerp voor de brug te komen. In 1902 won ontwerper Norman Selfe de wedstrijd. Echter is dit ontwerp nooit gerealiseerd, vanwege een economische crisis en een wisselende regering.

Uiteindelijker werd ingenieur Ralph Freeman aangewezen tot ontwerper van de brug. De bouw werd uitgevoerd door ingenieursbureau Dorman Long. De inspiratiebron voor het uiteindelijke ontwerp van de brug was The Hell Gate Bridge in New York. Uiteindelijk werd er gekozen voor het ontwerp van een boogbrug. Hier is voor gekozen omdat een boogbrug goedkoper te bouwen was en daarnaast meer draagkracht had.

De echte realisatie en bouw van de brug begon in 1923 en duurde 8 jaar om te voltooien. Op 19 maart 1932 is de brug officieel geopend. Ondanks dat Ralph Freeman zichzelf als de ontwerper ziet en een aantal autoriteiten dit bevestigden, is de brug het resultaat van verschillende ontwerpplannen en inspiratiebronnen. Er dus altijd nog enige controversie over wie de precieze ontwerper van de brug is.

Meer highlights van Sydney zien? Lees hier welke overige must-visits je in de stad wilt bezoeken,
waar je kan lekker kan eten en lees ook deze Sydney tips.

Activiteiten Sydney Harbour Bridge

Voor fietsers en voetgangers is de overgang over de brug gratis. Als je met de auto over de brug rijdt, betaal je 3 Australische dollars om de brug te passeren. Toch zin in iets avondtuurlijkers en wat meer adrenaline? Doe dan de beruchte Sydney Bridge Climb. Je beklimt hierbij de boog van de brug, wat zo’n 3,5 uur duurt. Zo heb je een adembenemend uitzicht over de stad. 

Ook leuk: breng na het zien van de brug een bezoekje aan Luna Park. Dit pretpark ligt aan de noorderlijke kant van de brugen is eenbekend pretpark van Sydney, dat op de monumentenlijst staat.

360 graden view van de Bridge Climb:

Meer zien van Sydney? Lees dan ook over de must-visit: het Sydney Opera House


Doen: de Bridge Climb!

Reserveer je plek en koop je ticket online. Daarmee is je plek verzekerd.

Je klimt in een groepje van 12 tot maximaal 14 deelnemers. Tijdens de klim draag je een klimharnas en een veiligheidspak.

Je kunt je ticket tot 24 uur van tevoren gratis annuleren.

Sydney Harbour Bridge

Tijdens de jaarwisseling is Sydney de eerste grote stad waar het nieuwe jaar wordt ingeluid. En dat gaat gepaard met een enorme vuurwerkshow vanaf de brug.

De Sydney Harbour Bridge fireworks 2019/2020


Bekijk Sydney Harbour Bridge op de kaart:


Handige links voor als je naar Sydney gaat:
1. Boek je vliegticket naar Sydney online.
2. Heb je al een ticket? Zoek een hotel in Sydney
3. Boek je tickets voor bezienswaardigheden in Sydney online
4. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel
5. Boek een taxi bij aankomst naar je hotel, wel zo makkelijk! (lees meer)


Zou jij de Bridge Climb op Sydney Harbour Bridge aandurven?

Header afbeelding: Nicolas Gonzalez (c) Unsplash

Boek een lastminute!
Sarah Kiani
Hi! Mijn naam is Sarah en ik ben 22 jaar oud. Mijn grote passie is reizen, en hierover schrijven vind ik net zo leuk; van onontdekte wijken tot aan lokale hotspots. Als ik niet aan het reizen of schrijven ben, kun je me vinden in gezellige koffietentjes en vintage kledingwinkels.

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.