TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Must visits Iran

8x de leukste must visits in Teheran

Met zo’n 9 miljoen inwoners is het bruisende Teheran de dichtstbevolkte stad en metropool van Iran. De stad bruist van levendigheid en er zijn tal van activiteiten te ondernemen. Het is de stad waar moderniteit en traditie samenkomen. Lees hier welke must visits in Teheran je absoluut niet mag missen.

Lees hier wat de 8 x must visits van Teheran zijn

Musea, traditionele restaurants, moderne shopping malls, mystieke bazaars en groteske parken: Teheran heeft het allemaal. 

Milad toren

De Milad toren is een bekend element in de skyline van Teheran. De toren is maar liefst 435 meter hoog en staat op de 6e plaats van de hoogste storen ter wereld. Dit maakt de Milad toren een belangrijke in het must visits lijstje. Ga met de lift omhoog en geniet van het uitzicht van de skyline van Teheran. Behalve een 360 graden view bekijken, kun je ook er ook dineren, met keuze uit verschillende restaurants.

Mijn tip: ga s’avonds om al het indrukwekkende licht van de bruisende stad te kunnen zien. De toren ligt in een handels-en congres centrum met onder andere een expositie centrum, een cultureel en wetenschappelijk centrum en een hal met voorstellingen. Daarbij wordt er op het terrein ook traditionele festivals, concerten en markten georganiseerd. De Milad toren en het gebied eromheen vind ik één van de tofste bezienswaardigheden van Teheran, waar ik graag naartoe ga.

Tehran must visits
Milad toren, Teheran (c) Sarah Kiani

Beleef het bekende Golestan paleis

Het Golestan paleis gebouwd in de 16eeeuw en was voormalig de residentie van de Qajar familie, die van 1789 tot 1925 heersde over Iran. Het paleis is één van de oudste monumenten in Teheran en kan gezien worden als een van de beste werken als het gaat om Perzische architectuur. Het paleis is om een tuin met zwembaden en plaatgebieden gebouwd. Daarbij staat paleis op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wat zo bijzonder is aan dit paleis, is dat het rijkelijk versierd is met verschillende details, van de buitenkant tot de hoekjes binnen. Ook bijzonder: het paleis heeft een zaal waarvan de muren en het plafond geheel van spiegelglas. Dit is naar mijn mening één van de mooiste must visits in Teheran.

Golestan paleis
Spiegelglaszaal in Golestan Paleis, Teheran (c) Unsplash / Steven Su

Leer meer over de cultuur in Iran aan de hand van verschillende voorwerpen.

Bezoek de bekende Azadi toren

De Azadi toren is een waar icoon in Iran en één van de must visits als je in Teheran bent. De toren staat symbool voor de vrijheid van Iran tijdens en na de Iraanse revolutie van 1979. Oorspronkelijk is de toren gebouwd om de 25000 jaar durende monarchie in Iran te vieren, onder opdracht van toenmalige Shah Pahlavi. De architect van de toren heeft voor het ontwerp zowel van klassieke als nieuwe Iraanse architectuur gebruikt. Ook is de toren is volledig met wit marmer bedekt. De Azadi toren maakt deel uit van het Azadi Cultural Complex, waar ook een ondergronds museum deel van uitmaakt, het Azadi museum. In dit indrukwekkende ondergrondse museum zijn pre-islamitische artefacten te zien zoals goudstukken, aardewerken en schilderijen.

Tehran must visits
Azadi Toren, Teheran (c) Unsplash / Alireza Heydarifard

Struin door de Grand Bazar

Met een lengte van maar liefst 10 kilometer is de historische en oudste Grand Bazaar, gelegen in downton Teheran hét economische centrum van handel geweest. Het was vroeger de enige plek waar men in Teheran geïmporteerde goederen kon kopen. Sinds de 19e eeuw is het voor toeristen de voorname attractie in Teheran en tot op de dag van vandaag kan je door de paden van de grote bazaar struinen en van alles kunt kopen.

Misschien is een reis naar Tunesië ook wel iets voor jou?

Qua architectuur is de bazaar een unieke plek. Er zijn door de hele bazaar gedetailleerde en versierde koepels die licht binnen laten vallen, wat een speciale sfeer creëert, ook als de bazaar vol met mensen is. Ook qua eten en drinken is de bazaar één van de must visits. Er zijn verscheidene lokale restaurantjes en theehuizen in en rondom de bazaar te vinden. Ga bijvoorbeeld naar Haj Ali Darvish, waar je beroemde en unieke Iraanse theeën kunt drinken.

Tehran must visits
Grand Bazaar, Teheran (c) Unsplash / Alireza Kazemi

Bezoek de natuurbrug Tabiat brug

Als ik in Teheran ben, zal ik dit nooit overslaan. De natuurbrug Tabiat is de langste brug voor voetgangers in Teheran. Waar je overdag uitzicht hebt over de wegen van de stad en de bergen aan de horizon, kijk je s’avonds uit over vele dansende lichtjes. De brug verbind twee parken, één waarvan je routes door naaldbomen kan bewandelen, namelijk Taleghani Park, en de andere, Abo-Atash Park, waar je kan struinen langs waterfonteinen en restaurantjes.

Lees hier ook over de mooiste natuurwonderen van Iran.

S’avonds kleurt de brug in verschillende kleuren, wat een indrukwekkend zicht als resultaat heeft. De brug heeft door zijn ontwerp meerdere prijzen gewonnen, onder andere de Popular Choice Prize for Highways & Bridges van de Architizer A+ Awards. Ook leuk: op de brug zijn cafés en restaurants waar je kan genieten van het uitzicht.

Tehran must visits
Natuurbrug Tabiat, Teheran (c) Sarah Kiani

Bezoek de Tajrish moskee en bazaar

De Imamzadeh moskee is één van de belangrijkste heilige plaatsen in Iran. In de moskee, ook wel bekend als de Tajrish moskee, ligt de tombe van Saleh, een zoon van de twaalfde Shia Imam, Musa Al-Kadhim. Behalve dat de moskee een heilige plek is voor de Shia moslims van Iran, is het qua architectuur een plaatje om te zien. De buitenkant kenmerkt zich door de aqua blauwe kleur van de mozaïektegels en versieringen. Ook is de moskee open voor toeristen, buiten gebedstijden om.

Lees hier hoe het is om te reizen naar Saoedi-Arabië.

Als je hier bent, bezoek dan ook de Tajrish bazaar, gelegen op een paar meter afstand van de moskee. Ondanks dat deze bazaar kleinschaliger is dan de Grand bazaar, is het een populaire toeristenattractie in Teheran. Je kunt er eten kopen, zoals gedroogd fruit, noten en groenten, maar ook souvenirs en andere handgemaakte goederen.

Tehran must visits
Tajrish moskee, Teheran (c) Sarah Kiani
Tajrish bazaar, Must visits Tehran
Tajrish Bazaar, Tehran

Wandel langs watervallen in The Stone Garden

Wat bijzonder is aan het Jamshiedeh Park, ofwel The Stone Garden, is dat een waterval het centrale punt van het park is. De uitmondingen en kleine watervallen langs paden met trappen en stenen beeldhouwwerken, gemaakt door diverse kunstenaars, maken een netwerk door het park heen en leiden naar de grote waterval. In het park zijn er meerdere traditionele theehuizen, restaurants en wandelroutes te vinden. Ook ligt er een openlucht amfitheater dat je kunt bezoeken. Doordat het park aan de voet van berg Kolakchal ligt, is het ideaal als je zin hebt in een echte hike.

https://www.instagram.com/p/BqnQjyRjQLM/

Bezoek het film museum van Iran

Het filmmuseum van Iran is de plek die je een uniek inzicht geeft in de Iraanse cultuur op het gebied van film en één van mijn favoriete musea in Teheran. In het museum zijn er tentoonstellingen met oude filmposters en foto’s. Daarbij heeft de eerste bioscoop ooit gebouwd in Iran, waar nog steeds nieuwe en oude Iraanse films gedraaid worden. Gelegen in een van de oude landhuizen van de Qajar familie, die heersden over Iran van 1789 tot 1925, is niet alleen de filmcollectie het bezoek waard. Omdat het gebouw verstopt in een prachtige tuin, de Ferdows tuin, is het een oase van rust in de drukke stad. Het gebouw en de pilaren van het museum zijn versierd met decoratieve lijstwerken. Als je alles in het museum gezien hebt, kun je langsgaan bij de koffietentjes en de boekwinkel gelegen aan het museum, of wandelen door de prachtige tuin langs torenhoge bomen en fonteinen.

Filmmuseum
Film museum van Iran, Teheran (c) Unsplash / Kamyar Adl

Hier kan je de must visits in Teheran vinden:


Waar zou jij graag naartoe willen in Teheran?

Meer bruisende steden in Midden-Oosten zien? Lees hier waarom Tel Aviv zo bijzonder is

Header fotocredits / Sarah Kiani

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven