TripTalk logo mobiel wit
Search
Close this search box.
Iran Natuurwonderen Hormuz Island

10x de meest bijzondere natuurwonderen van Iran

Het bijzondere Iran heeft behalve karakteristieke steden ook behoorlijk wat te bieden als het gaat om natuur. Het West-Aziatische land heeft door haar ligging verschillende soorten klimaten en landschappen. Hierdoor heeft Iran indrukwekkende streken waar de ongerepte natuur in haar bijzonderste vorm te zien is. Van besneeuwde bergtoppen tot aan roze zoutmeren: Iran heeft het allemaal. Benieuwd welke gebieden je niet mag missen tijdens je rondreis door het land? Dit zijn de mooiste Iraanse natuurwonderen om bij weg te dromen.

Bezoek de meest bijzondere natuurwonderen van Iran:

1. Maharloo Lake

In het zuiden van Shiraz ligt het Maharloo Lake. Dit wordt ook wel het ‘roze meer’ genoemd en is door haar bijzondere kleur een van de meest bijzondere natuurwonderen van Iran. Maharloo Lake is een seizoensgebonden zoutmeer dat rijk is aan verschillende soorten zouten. Het zoute meer heeft haar kleur te danken aan de rode vloed, dat veroorzaakt wordt door hoge verdamping en zoutconcentraties, waardoor er een hoge concentratie algen in het meer zitten. In de winter is het meer op haar mooist: tijdens dit seizoen geeft het meer de roze kleur het meest af.

Meer weten over de Iraanse cultuur?

2. Badab-e Surt

Badab-e Surt is gelegen in het noorden van Iran, in de Mazandaran provincie. Dit indrukwekkende natuurverschijnsel maakt een ongelofelijk schouwspel die je niet gauw elders zal vinden. Het is een verzameling travertijnterrassen, gevormd door een gesteente bestaande uit een soort kalksteen. Door de jaren heen heeft het stromende water uit dichtstbijzijnde  waterbronnen de bijzondere trapvormige stukken kalk gevormd. De afkoeling van het water en de mineralen die overblijven, zorgt voor een afzetting van mineralen op de berghelling, wat resulteert in het bijzondere natuurwonder Badab-e Surt. Wat Badab-e Surt daarnaast bijzonder maakt, is dat de travertijnterrassen oranje en rood van kleur zijn, als gevolg van de hoge concentratie ijzeroxide. 

Wist je dat de eerste warmtebron van Badab-e Surt natuurlijke krachten zou hebben? Door de hoge concentratie mineralen zou het water helend zijn voor de huid.

3. Jashak Salt Dome

In het Farsi heet de Jashak Salt Dome ‘Kuh-e Namak’, letterlijk vertaald ‘berg van zout.’ Het is een van de meest bijzondere verschijnselen gecreëerd door ongerepte natuur. In het zuidwesten van Iran, in het berggebied van Zagros, zijn de verzameling zoutdiapieren te bezoeken. Dit is een bepaald soort structuur bestaande uit voornamelijk zout, die ondergronds de vorm van een paddenstoel heeft. Bovengronds resulteert de zoutdiapier in een bijzonder uitstekend verschijnsel met een hoogte van maar liefst 1606 meter. Met gelaagde kleuren en aparte vormen is Kuh-e Namak een van de natuurwonderen die je niet mag missen als je door het zuidwesten van Iran trekt.

Wat dacht je van deze bezienswaardigheden in Jordanië?

4. Valley of the Stars

In de Valley of the Stars op het zuidelijke eiland Qeshm kan je je ogen uitkijken naar het schoon van de natuur. De vallei is het enige geopark in het Midden-Oosten en is tevens onderdeel van UNESCO werelderfgoed. De Valley of the Stars heeft zijn naam te danken aan een oud lokaal verhaal dat luidt dat een vallende ster op het eiland is neergekomen en de bijzondere vallei heeft gecreëerd. De Iraanse naam voor de aparte vallei is ‘Estare-Kofte,’ letterlijk vertaald ‘eens viel hier een ster.’

Anderzijds kan je ook geloven dat de vallei het resultaat is van eeuwenlange erosie, die door de wind en regen de rotsen gevormd hebben. In de vallei zijn diverse bijzondere vormen te zien: van pilaarvormige rotsen tot aan natuurlijk gevormde bruggen en bogen. Ook als de nacht valt is de vallei een bijzondere plek: boven je vult de donkere hemel zich met honderden sterren die vanuit de vallei goed te zien zijn. 

Wist je dat sommige locals geloven dat het spookt in de vallei? Door de manier waarop de wind door de rotsen waait en echoot, raden sommigen het bezoeken van de mysterieuze vallei na het donker af.

5. Aladagh Mountains

Dichtbij de noordwestelijke stad Tabriz ligt de het bijzondere Aladagh gebergte. Deze bergketen kenmerkt zich door de kleurrijke en regenboogachtige bergen. De hoogste berg in het gebied is berg Shahjahan met een hoogte van 3032 meter. Het unieke gebergte dateert tot wel miljoenen jaren terug. Door een combinatie van eeuwenlange samensmelting en oxidatie van verschillende soorten materialen en zandstenen, hebben de bergen een unieke samenstelling gekregen. Met kleuren als rood, blauw, groen en geel zijn de kleurrijke bergen een uiterst bijzonder fenomeen die je niet wilt overslaan als je in Iran bent. 

Meer over Iran? Dit zijn de 5 redenen om Iran te bezoeken

6. Hormuz Island

Het eiland Hormuz, gelegen in de Perzische Golf, is op zichzelf al een van de meest bijzondere natuurwonderen van Iran. Wat Hormuz onderscheidt van de overige Iraanse eilanden, is het roodgekleurde oker dat zich in de stranden en in de materialen op het eiland bevindt. Het eiland is bedekt met vulkanisch materiaal en sedimentair gesteente. De meest bekende natuurverschijnselen in Hormuz zijn de roodgekleurde stranden en bergen. 

Lees ook: reizen naar Saoedi-Arabië.

7. Ali-Sadr Cave

Wist je dat Iran de grootste watergrot ter wereld heeft? De Ali-Sadr grot in het westen van Iran is met een lengte van maar liefst 14 kilometer een van de meest speciale voorbeelden van bijzondere plekken die gevormd zijn door natuurlijke krachten. Het is dan ook een van de natuurwonderen van het land die je niet mag overslaan. De grot kent meerdere diepe meren en heeft muren die soms wel zo hoog kunnen zijn als 40 meter. De grot kan je tijdens een tour per peddelboot verkennen, op de rivier die door de grot stroomt. Ook bijzonder: archeologisch onderzoek wijst uit dat er in de grot bewoning plaatsvond; er zijn muurschilderingen en spullen gevonden die dateren uit een tijd van zeker 12000 jaar geleden.

8. Namak Lake

Ten oosten van de stad Qom in een droge woestijn ligt een van de grootste zoutmeren van Iran: Namak Lake, letterlijk vertaald zoutmeer. Het meer, dat 790 meter boven zeeniveau ligt, is een overblijfsel van de Paratethyszee. Dit was een grote zee in West-Azië die bestond in de geologische periode Neogeen, zo’n 23 tot 2,6 miljoen jaar geleden. Tijdens de ijstijd, ofwel het pleistoceen, die 2,58 miljoen tot 11,7 duizend jaar geleden plaatsvond, is het water droog gaan liggen. Dit resulteerde in een droog zoutmeer, waar op enkel 1 km² nog wat water ligt dat niet dieper is dan 1 meter.

De rest van het zoutmeer is voornamelijk droog; er stroomt enkel een kleine hoeveelheid brak water over de zoute grond. Dit geeft een bijzonder tafereel: een uitgestrekt witte grond met dikke lagen zout dat doet denken aan een maanlandschap. Wandel over het zoutmeer en krijg door de stilte en de witte grond die tot aan de horizon rijkt het gevoel dat je je ook daadwerkelijk op een andere planeet bevindt. 

9. Damavand 

In het Lar National Park ten zuiden van de Kaspische zee en ten noorden van de hoofdstad Tehran ligt de berg Damavand. Deze sluimerende stratovulkaan is een waar icoon van het land en is met een hoogte van 5600 meter de hoogste vulkaan in Azië. De Damavand speelt al tijden een belangrijke rol in Perzische mythologische  verhalen en Zoroastrische legendes. In poëzie en literatuur is Damavand onder andere een symbool voor Iraanse weerstand tegen buitenlands despotisme.

Berg Damavand heeft een iconische vorm, gecreëerd door as en lava die voortkwamen uit eerdere erupties, waarvan geschat wordt dat de laatste uitbarsting 6000 voor christus plaatsvond. Aan de flanken en onderaan de berg bevinden zich thermische bronnen, waarbij baden zijn gecreëerd waarin je kunt zwemmen. De berg zelf kan beklommen worden; de beste tijd om dit te doen is in het zomerseizoen. Ook in de lente is de berg Damavand een prachtige plek om te bezoeken. Dit is namelijk wanneer de groene velden om de berg heen zich vullen met felgekleurde klaprozen, wat een onvergetelijk uitzicht maakt en de berg onmisbaar maakt in het lijstje van de natuurwonderen van Iran.   

Ga je langs de hoofdstad? Zie dan hier wat de 8 leukste must-visits van Teheran zijn en welke musea in Teheran je niet mag missen.

10. Dasht-e Lut

In het woestijngebied Dasht-e Lut in het zuidoosten van Iran waan je je door een waar maanlandschap. Qua oppervlakte is de woestijn 51.800 km². Wat de woestijn, die onderdeel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed, zo bijzonder maakt is hoe het landschap gevormd is. Iraanse grond bestaat voor een groot deel uit plateaus, die door bergketens worden afgeschermd. De meeste neerslag valt bij de bergen, waardoor de plateaus die ertussen liggen voornamelijk droogte ervaren en er bassins gevormd worden.

De woestijn Dasht-e Lut is een bassin, waarbinnen bijzondere zandduinen, rotsvormige richels en zoutvlaktes schuilen. De bijzonder gevormde rotsen, zoals de geribbelde bergruggen, worden veroorzaakt door winderosie, als gevolgd van de harde wind die jaarlijks tussen juni en oktober door de woestijn raast. Het wordt bezoekers dan ook afgeraden om de woestijn in de zomer te bezoeken; ontdek de bijzondere plek bijvoorbeeld liever in de lente.

Wist je dat de woestijn Dasht-e Lut ooit gemeten is als de warmste plek op aarde? Tussen 2003 en 2005 zou de temperatuur zo hoog geworden zijn als 70,7 °C.

Bezoek de natuurwonderen van Iran hier:


Welk van deze natuurwonderen in Iran zou jij willen bezoeken?

Header credits: Hiva Sharifi (c) Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven