TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
redenen om iran te bezoeken

5x redenen om Iran te bezoeken

Het land van saffraan, Perzische tapijten en de poëzie. Iran. Misschien is het niet het eerste land waar je aan zou denken bij het plannen van je volgende reis, maar toch gingen vele reizigers je voor. Er zijn namelijk genoeg redenen om Iran te bezoeken. Zo is Iran voor reizigers veiliger dan je misschien denkt. Het land is rijk aan eeuwenoude cultuur, kenmerkende architectuur en prachtige natuur.

Dé redenen om Iran te bezoeken zijn deze:

Iran heeft veel te bieden. Van prachtige natuurlandschappen en een rijke geschiedenis, tot aan een verfijnde cultuur en gastvrije gebruiken. Lees snel verder om erachter te komen wat er in Iran allemaal te ontdekken valt.

Gastvrijheid

Wie ooit in Iran geweest is, zal het beamen. Iraniërs staan bekend om hun gastvrijheid. Open, vriendelijk en gastvrij zijn is een belangrijk onderdeel van de Iraanse cultuur. Het is dan ook niet ongewoon om op straat met iemand een praatje te maken. Kijk niet op als je vervolgens wordt uitgenodigd om bij iemand thuis thee, ‘chai’, te drinken of wat te eten. Dit is niet iets wat speciaal voor toeristen gedaan wordt; ook onder de locals is het de gewoonste zaak van de wereld.

Man in Rasht, Iran (c) Unsplash / Mohammadmahdi Entezarian
Iraanse ‘chai’, Tehran (c) Unsplash / Mehrshad Rajabi

Rijke cultuur

Iran heeft een rijke cultuur waarin oude en moderne elementen samenkomen. Het land heeft een scala aan culturele erfgoederen, zoals schilderkunst, literaire werken en poëtische werken, bijvoorbeeld van dichters Rumi en Hafez. Ook staat het land, wat voorheen op de zijderoute lag, bekend om de handgemaakte goederen, zoals de Perzische tapijten. En niet te vergeten de diverse Iraanse gerechten. De Iraanse keuken heeft een tal van specialiteiten met authentieke smaken die je eens geprobeerd moet hebben.

Vakil-Bazar (c) Unsplash / Andreas Gugau
Tehran centrum (c) Unsplash / Sajjad Ahmadi
Kleurrijke kruiden in kraampje (c) Unsplash / Ashkan Islami

Ontdek de cultuur in Iran aan de hand van 10 voorwerpen.

Eeuwenoude geschiedenis

Iran is vroeger bewoond door één van de oudste beschavingen ter wereld en dat is op veel plekken in Iran te zien. Het Perzische rijk heeft zijn sporen achtergelaten door het gehele land; historische bezienswaardigheden, beschermd door UNESCO, zijn op veel plaatsen te bezoeken. In de historische hoofdstad Persepolis bijvoorbeeld, kun je je wanen in een eeuwenoude stad waarvan de details van verschillende rijken en tijdperken nog zichtbaar zijn.


Persepolis, Iran (c) Unsplash / Mostafa Meraji
Passage in Yazd (c) Unsplash / Hasan Almasi
Vakil moskee, Shiraz, Iran (c) Unsplash / Faruk Kaymak

Lees ook: dit is waarom je Oezbekistan ooit moet bezoeken.

Verfijnde architectuur

Rijkelijk gekleurde moskeeën, immens grote paleizen met prachtige tuinen en mystieke bazaars. Iran heeft door de geschiedenis heen invloeden gehad van verschillende culturen en religies. Zo heeft Iran een kenmerkende en elegante architectuur ontwikkeld, en dat is te zien. Raak gehypnotiseerd door tal van moskeeën en paleizen waarin zelfs de plafonds tot in de details versierd zijn. De mooie architectuur is dan ook een van de redenen om Iran te bezoeken.

Kashan, Iran (c) Unsplash / Morteza F. Shojaei
Nasirolmolk Moskee, Shiraz, Iran (c) Unsplash / Steven Su
Het Tabatabai Huis in Kashan, Isfahan provincie, Iran (c) / Reza Tahvili

Bezoek ook zeker deze musea in Teheran, mocht je een bezoek brengen aan de hoofdstad.

Natuurwonderen 

Wie denkt dat Iran simpelweg een woestijngebied is, heeft het mis. Het land is groot en de klimaten verschillen binnenlands. Zo zijn er wouden en besneeuwde bergtoppen te vinden, maar ook woestijnen en kustgebieden met subtropische eilanden. Het land heeft een variatie aan landschappen. Hierdoor zijn er indrukwekkende natuurwonderen te zien. Van een rozekleurend zoutmeer tot aan de langste watergrot ter wereld; genoeg om te ontdekken.

Hormozgan Province, Iran (c) Unsplash / Hiva Sharifi
Zoutmeer, Khorasan, Iran (c) Unsplash / Naeem Shahrizadegan
Dorpje Masouleh in de Gilan Provincie, Iran (c) Unsplash / Sepehr Behnamifar

Lees hier meer over de natuurwonderen van Iran.

Nog meer redenen om Iran te bezoeken zie je in deze video


Weet jij nog redenen om Iran te bezoeken?

Ga je ook nog naar Libanon? Dan hebben wij wat tips voor je.

Fotocredits header: Unsplash / Steven Su

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven