TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Museum Teheran Cinema Museum

De 10 meest bijzondere musea van Teheran

In de bruisende hoofdstad van Iran zijn tal van architecturale bijzonderheden en intellectuele eigendommen te vinden. Hier komen verzamelingen van Perzische kunst en poëzie van jaren en soms zelfs eeuwen terug samen. Ook de moderne kunst is hier niet onbekend. Benieuwd naar welke mooie musea de stad te bieden heeft? Lees dan hier wat de 10 meest bijzondere musea van Teheran zijn. 

Bezoek deze bijzondere musea van Teheran: 

1. Golestan Palace

Het Golestan Paleis, dat op de UNESCO werelderfgoed lijst staat, is sinds de Iraanse Revolutie van 1979 een museum. Voorheen diende het Kadjaars paleizencomplex als huisvesting voor de sjah. Je ziet hier bijzondere constructies te zien, zoals de marmeren troon, de Karim Khani Nook en het vijver huis. 

2. National Museum of Iran

Het prachtige gebouw van het nationale museum van Iran, gelegen in hartje Tehran, is verdeeld over twee complexen: The Museum of Ancient Iran en the Museum of Islamic Archeology and Art of Iran. In deze musea vind je antieke werken en elementen uit diverse tijdperioden van Iran en het Perzische rijk. De bouw van het museum begon in 1935 en is gebouwd in een stijl geïnspireerd op Sassanidische architectuur.

Ben je in de Iraanse hoofdstad? Lees dan hier welke 8x must-visits van Tehran je niet mag missen

3. Moghadam Museum

Met een prachtige binnentuin, te herkennen aan de karakteristieke fontein en bloesemende bomen, en de bijzondere constructie van gebouwen eromheen is het Moghadam Museum een bijzonder schouwspel. Met blauw gekleurde tegels is dit unieke historische landhuis, dat dateert uit de Kajar periode, een museum dat je niet mag missen als je in Teheran bent. Je bekijkt hier namelijk allerlei werken uit de Perzische oudheid, terwijl je je waant langs de typische Perzische architectuur en interieur ontwerp.

Leer meer over de cultuur in Iran aan de hand van 10 voorwerpen.

4. Tehran Museum of Contemporary Art

Met een collectie van meer dan 3000 unieke werken uit de 19een 20eeeuw is het Teheran Museum of Contemporary Art een van de grootste musea van Iran. Hier zijn behalve een van de grootste collecties moderne Iraanse kunst, ook een van de grooste collecties Europese en Amerikaanse moderne kunstwerken tentoongesteld. Het museum is in 1977 ingehuldigd door de voormalige keizerin van Iran, Farah Pahlavi. Hier vind je allerlei verschillende soorten bijzondere beeldhouwwerken, schilderijen en andere bijzondere creaties van over de hele wereld. 

Bezoek ook deze musea met gratis virtuele tour! Kunst kijken vanaf waar je ook bent.

5. National Jewels Treasury

Het National Jewels Treasury museum is gevestigd in een wel hele bijzondere locatie, namelijk de centrale bank van Iran. Hier kom je binnen in de dim gelichte kelder waar de meest prachtige juwelen te vinden zijn. Er is hier een oogverblindende collectie aan de meest waardevolle juwelen die over eeuwen heen zijn verzameld. Vastgelegd is dat de verzamelde stukken zeker teruggaan tot de tijd periode van de Safawied dynastie. Ook zijn er stukken te vinden die komen uit koninklijke erfstukken van de Kadjar dynasty.  

Wist je dat Iran ook veel qua natuur te bieden heeft? Check hier de 10x de meest bijzondere natuurwonderen van Iran

6. Glassware and Ceramic Museum of Iran

In het prachtige gebouw dat voorheen het huis was van prime minister Qavam en voormalig de Egyptische ambassade was, is nu het Glassware and Ceramic Museum of Iran gevestigd. Niet alleen het prachtige gebouw is van buiten een bijzonder schouwspel: ook van binnen is het adembenemend mooi. Waan je door de ruimtes over de Russische geïnspireerde grootsachtige trappen met tapijt bedekte vloeren, langs spiegelmuren en onder gigantische glazen kroonluchters van de ene collectie naar de andere. Er zijn drie verschillende secties te vinden in het museum. Hier zijn onder andere historische keramische werken en glaswaar te zien die soms wel teruggaan tot het 3emillenium voor Christus.  

7. Cinema Museum

In een van de mooiste tuinen van Teheran, Ferdows gardens, ligt het Cinema Museum. In deze groene oase van rust middenin de bruisende stad kan je het indrukwekkende landhuis, dat dateert uit het Kajar tijdperk, bezoeken. Dit landhuis is inmiddels omgetoverd tot hét filmmuseum van het land. Er worden exposities tentoongesteld waar stukken te zien zijn van de Iraanse filmindustrie. Denk hierbij aan decorstukken en kostuums, oude filmrollen, camera’s, filmposters en nog veel meer. Ook heeft het museum twee filmhallen waar films getoond worden.

8. Reza Abassi Museum

In het Reza Abassi museum is een indrukwekkende collectie aan Perzische kunst te vinden, zowel van voor en van na de Islamitische periode. Sommige stukken dateren uit de tijd van het tweede millenium voor Christus. In dit museum zijn onder andere pottenwerken, textiel, juwelen en manuscripten te vinden. Bijzonder is dat het museum chronologisch is opgezet: de bezoeker volgt vanaf de ingang via de kunststukken het evolutieproces van de Perzische cultuur. 

Meer Midden-Oosten? Lees dan hier over wat je moet zien in het prachtige Jordanië

9. Sa’dabad Palace

Het Sa’dabad palace is een van de indrukwekkendste paleizen van Tehran. Het gehele complex was de voormalige residentie van zowel de Kajar als de Pahlavi dynastieën. Het hele complex heeft een immens groot stuk bebost land waarop diverse tuinen, paleizen, gallerijen en musea te bezoeken zijn. Hier ga je terug in de tijd en kan je door middel van ingerichte kamers en tentoongestelde erfstukken zien hoe de voormalige familie van de Shah in de residentie geleefd heeft. Waan je langs de prachtige kamers, waaronder de bekende spiegelkamer.

10. Music Museum of Iran

Muziek is een belangrijke pijler in de Iraanse cultuur; met kenmerkende en karakteristieke klanken is Iraanse traditionele muziek uniek. In het Music Museum in de wijk Tadrish in Teheran wordt dit culturele erfgoed tentoogesteld. Hier zijn ruim 400 verschillende Iraanse instrumenten te vinden, elk toebehorend aan diverse Iraanse stammen en culturen. Ook leuk: het museum heeft een ruimte waar je zelf een aantal instrumenten mag bespelen. 

Bekijk de musea in Teheran hier op de kaart:


Welke van deze musea in Tehran lijkt jou mooi om te bezoeken?

Header afbeelding: Farshad Rezvanian

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven