Dit zijn de mooiste natuurgebieden van Nederland

Nederland heeft genoeg prachtige natuur. Door het hele land zijn oases van rust te vinden en kan je je helemaal terugtrekken in het natuurlandschap. Niet alleen zijn er diverse beschermde natuurreservaten, ook heeft Nederland immens mooie natuurparken. Zin in een stevige wandeling, een avontuurlijke fietstocht of een rustgevende picknick? Zie hier wat de 5 mooiste natuurgebieden van Nederland zijn. 

Dit zijn de bijzonderste plekjes natuur in Nederland: 

1. Nationaal Park de Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is zonder twijfel een van de mooiste stukjes natuur van het land. Naast de welbekende uitgestrekte heidevelden vol paarse bloemen, heeft de Hoge Veluwe nog veel meer te bieden. Het is een van de grootste natuurgebieden van Nederland en is dus ideaal voor een dagje weg. Verken het gebied te voet of met de fiets en doe je verwonderen aan alle bijzondere flora en fauna die je onderweg tegenkomt.

Kijk hierbij ook niet op als je edelherten en zwijnen voorbij ziet komen: de Hoge Veluwe is het thuis van verschillende diersoorten. Ook leuk: in plaats van wildspotten, kan je in De Hoge Veluwe ook deelnemen aan een heuze safari.

Bekijk het natuurgebied van de Hoge Veluwe in 360º:

Blijf jij deze zomer in Nederland? Dit zijn de 20 tips voor een vakantie in eigen land

2. Nationaal Park De Biesbosch

De Biesbosch is een bescherm natuurgebied waar van alles te beleven is. Het is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa en de wateren van De Biesbosch zijn populair bij verschillende activiteiten. Je kunt er namelijk varen, kanoën en bevers spotten. Ook kan je in De Biesbosch heerlijk wandelen en fietsen. Dé plek om te bezoeken als je zowel rust als avontuur wilt ervaren. 

3. De Waddeneilanden

De Waddeneilanden kan gezien worden als een van de leukste natuurgebieden van Nederland. De Wadden telt maar liefst vijf eiland waarop van alles te doen en te zien is. Met de prachtige Waddenzee op de horizon, is een ervaring in het Waddengebied uniek. Zo kan je genieten van de bijzondere duingebieden op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Hier kan je van alles ondernemen op de stranden, zoals kitesurfen, maar je kan ook de duinen van de eilanden verkennen door te wandelen of te fietsen. Een ding is zeker: de Waddeneilanden heeft genoeg aan natuur te bieden. 

Ook leuk: een zeiltrip langs de Nederlandse kust en waddeneilanden.

4. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Net buiten de randstad zit Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hier is van alles te zien. Zo kan je je wanen door de heuvels, de bossen en de heide en de uiterwaarden. Ook hier zijn diverse vormen flora en fauna te ontdekken. Wat daarnaast bijzonder is aan het gebied, is dat er allerlei historische elementen te vinden zijn. Zo zijn hier een van de eerste overblijfselen van menselijke bewoning te vinden, liggen er meerdere kastelen en zijn de sporen van het militaire verleden nog goed te zien. Genoeg natuur én cultuur te ontdekken dus. 

5. Nationaal Park Dwingelderveld

In het Nationaal Park Dwingerveld in Drenthe is het grootste natte heidegebied van West-Europa en daarmee niet te missen uit dit lijstje van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Met een oppervlakte van zo’n 37 km² is het een plek waar je de hele dag makkelijk kan vertoeven. Over dit bijzondere, uitgestrekte landschap vind je een prachtig schouwspel, een die je niet snel elders zou vinden.

Kenmerken aan het Nationaal Park Dwingelderveld zijn de vennen: dit zijn ondiepe meren, waarvan een deel ontstaan is in de ijstijd. Ontdek de vennen en de overige natuur van het nationaal park via de wandel- en fietspaden. Kijk voor meer tips over dit park bij de 5 routes voor fietsen in Nederland.

Hier kan je de natuurgebieden vinden:


Wat is jouw favoriete natuurgebied in Nederland?

Vakantie in eigen land? Dit zijn dé tips voor glamping in Nederland

Headerfoto credits: Jonne Laagland Winder (c) Unsplash

Sarah Kiani
Sarah Kiani
Hi! Mijn naam is Sarah en ik ben 22 jaar oud. Mijn grote passie is reizen, en hierover schrijven vind ik net zo leuk; van onontdekte wijken tot aan lokale hotspots. Als ik niet aan het reizen of schrijven ben, kun je me vinden in gezellige koffietentjes en vintage kledingwinkels.

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.