TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
vakantie naar zuid zweden

Op vakantie naar Zuid Zweden: genieten van rust en ruimte

Het zuiden van Zweden focust zich sterker dan ooit op natuur. Genieten van rust en ruimte, dat is wat telt. De regio’s Skåne en Småland zijn al jaren populaire bestemmingen bij veel Nederlanders: het is dichtbij en je kunt er simpel de drukte vermijden. Lees verder ontdek wat er allemaal te beleven valt tijdens een vakantie in Zuid Zweden.

Fietsen tijdens een vakantie naar Zuid Zweden

Fiets routes

In voor wat actie in de Zweedse natuur? Ga voor een rondje ‘stigcykling’, oftwel trailfietsen. BikingSouthEast is een netwerk van mountainbikeroutes in het oosten van Småland en op het eiland Öland. Binnenkort lanceert het netwerk drie nieuwe trailbike routes. Daarmee komt het totaal aan routes in deze regio op 40 met een totale lengte van 200 km. De ideale gelegenheid om ongestoord de ongerepte Zweedse natuur en uitgestrekte bossen te verkennen. Alle routes binnen het netwerk zijn ingedeeld van groen naar zwart, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Veel routes zijn daarmee ook zeer geschikt voor families met kinderen.

Fietsen tijdens een vakantie in zuid zweden
(c) Alexander Hall/Visit Småland

Lees hier meer tips voor een actieve familievakantie.

Nieuw fietshotel nabij Isaberg Mountain Resort

Aan de andere kant van Småland – in het noord-oostelijk deel – opent een gloednieuw fietshotel: Hestra Guesthouse. Het kleinschalige hotel richt zich volledig op fietsliefhebbers met alle faciliteiten die fietsers nodig hebben: afsluitbare garages, droogruimtes, gereedschapsstations en zelfs de kamers zijn met fietsdecoratie ingericht. Uiteraard kun je er fietsen verkrijgen om de omgeving mee te verkennen.

Een bakkerij en café zijn in aanbouw momenteel. Het guesthouse ligt vlak in de buurt van vakantiepark Isaberg Mountain Resort, waar tevens veel fietsmogelijkheden en andere outdooractiviteiten te ondernemen zijn.

Houd je van natuur? Lees dan wat je kan doen bij de Walensee en ga voor hiken bij Appenzell in Zwitserland.

Slapen in de mooiste natuuraccommodaties in Zuid Zweden

Overnachten in het nieuwe natuurhotel in Åsljunga

Het nieuwe Nature Shelter Hotel in Åsljunga (Skåne) doet zijn naam eer aan: alles draait hier om de omringende natuur. Peddelen, fietsen of wandelen op de wandelroute Skåneleden, het kan hier allemaal. Toch willen de eigenaren hun gasten ook nog een beetje stads gevoel geven. “We zitten midden in de natuur, maar het moet wel een beetje trendy aanvoelen”, zeggen eigenaren Jeanette Gostomski en Peter Bengston.

Nature Shelter Hotel zuid zweden
Nature Shelter Hotel

Het echtpaar is geen onbekende in dit deel van Zweden. Decorontwerpster Gostomski tekende de afgelopen jaren voor tal van ontwerpinitiatieven in Malmö en Helsingborg. Bengtson heeft restaurants in Malmö gerund, zoals Kwai Tsan, Mandarin, Grilljanne, Slagthuset en het fietshotel Ohboy.

Bezoek ook deze unieke plekken in de Zweedse natuur en lees wat je kan doen in Zuid-Zweden tijdens de herfst.

Back to basic in Småland

Meer het wildernis-gevoel dan dit krijg je niet. Camping Hätteboda ten zuiden van Växjö in Zuid-Småland is de meest zuidelijke camping in pure wildernis. Hier ga je terug naar de basis. Er is geen elektriciteit, je hakt je eigen hout om te koken of om de sauna te verwarmen. Hier ben je letterlijk en figuurlijk ver weg van de bewoonde wereld en op jezelf aangewezen: de dichtstbijzijnde winkel is 6 kilometer verderop. Tegen een beetje stilte moet je wel kunnen, want meer dan wat vogeltjes hoor je hier niet.

Camping Hätteboda
Camping Hätteboda

Meer zien van Zweden? Wat dacht je van een bezoek aan Stockholm? Of Dalarna, een ideale plek voor een wintersportvakantie.

Proef de natuur

Nieuwe Edible Country tafel op het eiland Ven

Eten middenin de natuur. Dat kun je aan de tafels van Edible Country. In Skåne is sinds kort een derde tafel te vinden, die staat op het eiland Ven. Dit kleine eiland in de Sont tussen Denemarken en Zweden is een populaire fietsbestemming. De tafel wordt gerund door House of Ven. ‘The Edible Country’ is een doe-het-zelf gourmetrestaurant waar je een groot deel van het menu – samengesteld door een chef-kok – uit de natuur haalt en kookt in de buitenlucht. Alle Edible Country-tafels hebben hun eigen lokale menu, met ingrediënten die je zelf vinden eten in de directe omgeving.

Deze outdoor activiteiten in Zuid-Zweden zijn leuk om te doen!

Bezoek deze plekken tijdens je vakantie in Zuid Zweden:


Dit vind je misschien ook leuk:

Wat zou jij willen doen tijdens een vakantie naar Zuid Zweden?

Foto’s en informatie via Gate2Marketing, header (c) Unsplash – Julian Hochgesang

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven