TripTalk logo mobiel wit
de beste wandelroutes van de benelux

De 5 beste wandelroutes in de Benelux

Vijf routes maakten kans de eretitel ‘beste wandelroute van de Benelux’ in de wacht te slepen. De jury selecteerde deze routes uit maar liefst zeventien titels op de longlist. Er kon er natuurlijk maar een met de titel vandoor gaan maar hoe dan ook, al deze 5 wandelroutes in de Benelux zijn de moeite waard zijn. Dus heb je zin in een mooie wandeling maar weet je nog niet wie wat waar? Misschien staat hier iets voor je tussen!

Wandelschoenen aan en gaan; dit zijn de beste wandelroutes in de Benelux

Wandelnetwerk ‘de Merode’Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg   

Het natuurgebied de Merode, zo genoemd naar de Prinsen de Merode, ligt op het kruispunt van de provincies Antwerpen, (Belgisch) Limburg en Vlaams-Brabant. Netwerk de Merode omvat maar liefst 1500 hectare aan natuur, tussen de heuvels van het Hageland en de zanderige bodem van de Kempen. Met heel wat heidegebied, vennen en bossen. En niet te vergeten de Norbertijner abdij van Averbode.

merode wandelroute benelux

Het netwerk is in 2020 uitgebreid met 170 km aan nieuwe trajecten in de omgeving van Aarschot. Daarmee komt het totaal aantal kilometers aan paden in het wandelnetwerk op 700. En vormt het meteen een van de grootste aaneengesloten wandelnetwerken in Vlaanderen, dat zich daarenboven uitstrekt over drie provincies. Naar aanleiding van deze uitbreiding is de publicatie van het wandelnetwerk de Merode volledig herzien en geactualiseerd en bestaat nu uit twee gebundelde kaarten.

Geen zin om te wandelen? Ga dan fietsen in Nederland!

Lange Afstandswandeling RivierPark Maasvallei 

Een route die je zeker niet mag missen, want De Lange Afstandswandeling is in 2021 uitgeroepen tot ‘Beste wandelroute van de Benelux‘. In 2020 werd het uitgebreid; van 52 km aan de Vlaamse oever tot een vernieuwde lus-vormige langeafstandswandeling van maar liefst 137 km, langs beide oevers van de Grensmaas. Met Maastricht in het zuiden en Maasbracht in het noorden. Deze grensoverschrijdende route verbindt de 11 gemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. Soms wandel je echt in de weiden tussen de koeien en paarden. En door een hele reeks natuurgebieden.

maasvallei wandeling

Dankzij de Maasbruggen en verschillende veerponten, kan je de wandelingen naar eigen goeddunken variëren. De route is over de volledige lengte en in beide richtingen bewegwijzerd met zeshoekige, groene plaatjes met daarop het RivierPark Maasvallei-logo en ingetekend in een bijbehorende kaart. Er zijn talrijke bewegwijzerde aanlooproutes, zoals naar parkings en vanuit de stations van Maastricht en Sittard.

Lees ook onze tips voor wandelroutes in Engeland, wandelroutes in Turkije en de mooiste wandelingen in Tsjechië.

Streekpad Westfriese Omringdijk

Dit nieuwe streekpad in het noorden van de provincie Noord-Holland is 150 km lang en heeft als rode draad de historische Westfriese Omringdijk. Deze bestond uit een serie dijkjes en kaden die eeuwen geleden het laaggelegen veengebied tegen de stormvloeden van de Noordzee en de verraderlijke Zuiderzee moesten beschermen. Na de drooglegging van de polders en de aanleg van de Afsluitdijk verloren de dijken hun beschermende functie. Ze bleven als eeuwenoude iconen in het landschap achter. Het streekpad loopt dan ook veelvuldig over dijken, door aangrenzende polders en natuurgebieden en langs overblijfselen van vroegere dijkdoorbraken.

Westfriese Omringdijk

Dat de zee destijds niet alleen de vijand was maar ook veel welvaart bracht, is onderweg te zien aan de historische handelssteden zoals Hoorn, Enkhuizen en Medemblik met hun rijke koopmanshuizen. Het streekpad Westfriese Omringdijk is in beide richtingen bewegwijzerd met geelrode streepjes en beschreven in een gids. In de bijbehorende app wordt het verhaal verteld van de eeuwenoude strijd tegen het water.

Lees hier onze tips voor een vakantie aan de Nederlandse kust of onze tips voor een citytrip naar de Belgische kust.

Pad van de Vrijheid

Het Pad van de Vrijheid is een mooie wandelroute in Nederland van ongeveer 150 kilometer rondom Wageningen, opgedeeld in 13 etappes variërend van 9 tot 19 kilometer. Wandelaars kunnen aan de hand van de routegids al wandelend langs vele monumenten en gedenkplekken over de Tweede Wereldoorlog, vrijheid herdenken, ervaren en beleven.

pad van de vrijheid beste wandelroutes van de benelux

De wandeling loopt door het fraaie en gevarieerde landschap rond Wageningen, Rhenen, Oosterbeek en de Betuwe. De route start en eindigt bij Hotel de Wereld in Wageningen, de plek waar het in 2020 75 jaar geleden was dat de capitulatieonderhandelingen plaatsvonden. In de naastgelegen aula werd een dag later de vrede getekend.

De wandelgids bevat een heldere routebeschrijving aangevuld met duidelijk kaartmateriaal. Daarnaast biedt de gids heel veel achtergrondinformatie over de strijd die in dit gebied geleverd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gpx-track is te downloaden op de site Padvandevrijheid.nl

Ook leuk: roadtrips om te maken in Europa.

Oude Bondswandeling van Nijmegen naar Plasmolen en terug

De wandelroute van Nijmegen naar Plasmolen en weer terug is een afwisselende heuvelachtige tocht van 53 km. De start is in het fraaie centrum van Nijmegen. Nadat je Nijmegen achter je hebt gelaten, wandel je door de bossen Beek-Ubbergen met verrassende uitzichten en kabbelende beekjes. Je passeert de wijngaarden rond Groesbeek, kijkt uit over de Mookerheide en wandelt zelfs nog even Duitsland in.

wandelen nijmegen wandelroutes benelux

Boswachter Ellen heeft de oude route zoveel mogelijk gereconstrueerd, maar ook een alternatief opgenomen om het oude thema ‘vergezichten’ eer aan te doen, aangezien er door bosaanplant op bepaalde plekken de vergezichten verdwenen zijn. De wandelgids biedt een duidelijke omschrijving met kaartmateriaal. Aan de hand van een code in de wandelgids kan de gpx-track gedownload worden.

Lees hier onze tips voor een weekend naar Nijmegen.


Dit vind je misschien ook leuk:

Welke van deze wandelroutes in de Benelux spreekt jou aan?

Informatie en beeld via Fiets en Wandelbeurs

Deel dit blog ↓

Redactie TripTalk
Redactie TripTalk
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven