TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
De bijzondere kathedraal op Curacao verlicht

Deze kathedraal op Curaçao wil je zien

Een kathedraal op Curaçao? Denk niet aan een kathedraal in de stijl van een pompeus historisch gebouw met glas-in-lood-ramen, dit is een ‘kathedraal’ in de vorm van een groot kunstwerk. Met een twist naar bewustzijn.

Bij Landhuis Bloemhof staat de Kathedraal van Doornen, een kunstwerk van Herman van Bergen. Ondertitel van het werk is Ode aan de vrije geest. Het kunstwerk is letterlijk van doornen gemaakt, hij is opgebouwd uit dertig miljoen doornenstruiken van de Vachellia tortuosa, lokaal bekend als sumpiña. Deze plant heeft bijzonder scherpe en lange naalden waar een soort bouwstenen van zijn gemaakt.

De verlichte kathedraal van doornen op Curacao
Foto: Fundashon di Artista.

Rotsformatie op Curaçao

Het design van de kathedraal is gebaseerd op een beroemde rotsformatie op Curaçao, die lijkt op een Arawak-indiaan, de oorspronkelijke inwoners van het eiland. Herman heeft deze op zijn ‘achterhoofd gelegd’. Deze vorm is een hommage aan deze inwoners die hier 3000 jaar voor Christus leefden.

Hotel nodig? Check onze tips voor een hotel op Curacao en hier vind je de leukste stranden van Curacao.

Kathedraal is een labyrint

De kathedraal is tien meter hoog en bestrijkt vierhonderd vierkante meter. Het is een labyrint waar men doorheen kan lopen en waarin symbolen van verschillende religies zijn verwerkt. De muren hebben nissen waarin hedendaagse kunstvoorwerpen hangen zoals van Jeroen Krabbé en Sandra Hay.

Het is gemaakt om bewustzijn te creëren over de manier waarop wij mensen omgaan met de aarde en met elkaar. De kathedraal vraagt zich af waarom; het leven met en in de natuur is immers al zwaar genoeg als je denkt aan natuurrampen, pandemieën en aardbevingen.

De bijzondre kathedraal op Curacao

Van Bergen (winnaar van 2 CODA-prijzen voor dit project) heeft acht jaar gewerkt aan de bouw, die mede werd gerealiseerd door achttien werkloze lokale jongeren in een leerwerktraject. Van Bergen: “Omdat we in deze regio in een overwegend Christelijke samenleving wonen, is de doorn,, dezelfde doorn waarvan Jezus Christus’ krans was gemaakt, fantastisch materiaal om te gebruiken.”

Hermans uitgangspunt is echter dat geen religie of cultuur meer waard is dan een ander. Om dat te benadrukken heeft het gebouw symbolen uit diverse religies en culturen.

Kunstliefhebber? Check dan ook deze kunst: de streetart van Curaçao en lees ook onze tips voor een vakantie Curaçao.

Doolhof

Waarom een doolhof? “Ik vraag me elke dag af, wat gebeurt er toch in de wereld? Wat zijn we aan het doen? De mens vraagt zich constant af: Wat doe ik op aarde. Wat is mijn doel? Men geeft invulling aan zijn of haar leven, wat voor anderen weer voer voor kritiek is. Het leven is soms een doolhof. Daarom zijn alle religies, alle interpretaties verwerkt in de Kathedraal van Doornen.“

De kathedraal op Curacao van binnen
Foto: Fundashon di Artista

Als je op Curaçao bent, proef dan het lokale eten of verwen jezelf in een van deze restaurants op Curaçao.

De kahtedraal bezoeken

De kathedraal is in februari 2020 officieel geopend maar is nog niet af, Van Bergen heeft nog allerlei plannen om het nog mooier te maken. De Kathedraal is te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur. Entree is 18 gulden (ongeveer € 9) wat weer ten goede komt aan het project.

Aanbiedingen naar Curaçao:

De kathedraal op Curacao op de kaart

Adres: 10 Santa Rosaweg Willemstad, naast Restaurant Number Ten (voor een heerlijke lunch doordeweeks).

Nog meer handige tips voor Curaçao:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een hotel op Curaçao
3. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel
4. Boek een complete vakantie bij TUI of Corendon

Fotocredit header: Arjan van Hengel

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven