maandag, 1 maart, 2021

5x wandelroutes in Turkije voor op je bucketlist

Wandelpaden langs grandioze natuurlijke schoonheden, eeuwenoude ruïnes en uitgestrekte oceanen. Of rivieren, torenhoge rotsen en geboorteplaatsen van de goden. Al deze bijzondere locaties zijn te voet te ontdekken in Turkije. Het is een walhalla voor enthousiaste wandelaars. Geschiedenis en natuur komen samen in deze 5 wandelroutes in Turkije. Deze verdienen zeker een plekje op je bucketlist.

Deze bijzondere wandelroutes in Turkije mag je niet missen:

1. De Lycian Way

De Lycian Way omvat een bijzonder samenspel van groen en blauw. Hier komen unieke uitzichten op zee samen met de groene omgeving. Gecombineerd met de oude geschiedenis van westers Anatolië waardoor het niet alleen één van de populairste wandelroutes in Turkije is, maar van de wereld. De 509 kilometer lange route verbindt ook de twee meest succesvolle toeristensteden aan de zee. Dit zijn Antalya en Muğla. Hiermee plaatst de Lycian Way zich in de top tien langste wandelroutes ter wereld. Onderweg kom je oude Lycische ruïnes tegen, een bijzondere kijk in één van de oudste beschavingen in Anatolië. Om de reis compleet te maken kunnen onderweg een aantal van de meest vooraanstaande Turkse locaties worden bezocht. Denk bijvoorbeeld aan Ölüdeniz, Kabak Beach, Yediburunlar, Patara, Kalkan, Kaş, Demre, Finike en Adrasan. Een van de wandelroutes die je dus niet mag vergeten als je door Turkije reist.

Lycian Way wandeling Turkse kust
Wandelen langs de Turkse kust, Turkije

Wist je dat de Turkse kuststad Fethiye ook op de Lycian route ligt? Check hier de 7x must-visits van Fethiye

2. Cappadocië

De legacy van de vulkanische activiteiten van miljoenen jaren geleden hebben Cappadocië in Turkije gecreëerd. Deze uitzonderlijk mooie en unieke locatie is een bezoek waard. De wandelroutes door de vallei brengen je langs diepe tufsteen valleien, de zogenaamde “feeën schoorstenen.” Ook kom je langs de uit steen gehouwen nederzettingen waar ontelbaar veel culturen en beschavingen hebben geleefd. Cappadocië bevindt zich in Centraal Anatolië. Het beslaat een groot gedeelte van de provincies Nevşehir, Kayseri en Aksaray. Een ware ontdekkingstocht door het gebied heen met verschillende routes langs valleien. Zo trek je langs Ihlara, Soğanlı, Güvercin, Aşıklar, Kızılçukur, Gül, Bal, Zemi, Keşişler, Devrent en Avla. Om de speciale ervaring in de vallei compleet te maken: breng een bezoek aan de ondergrondse steden en bezichtig de uit steen gehouwen kerken. Ontdek ook de “feeën schoorstenen” en maak een spectaculaire luchtballonvaart boven Cappadocië. Een van de wonderen die je dus niet mag missen tijdens je wandelroutes!

Feeënschoorstenen Cappadocië
Feeën schoorstenen in Cappadocië, Turkije

Meer natuur in Turkije? Lees dan over deze 10 parken in Istanbul voor natuurliefhebbers

3. The Hittite Trail

Deze wandeltocht is vernoemd naar de Hettieten. Dit is een volk dat in 1600 voor Christus hun staat vestigde in Anatolië en Mesopotamië en er de “superkracht” van de eeuw werd. Gevestigd in Centraal Anatolië loopt de Hittite Trail tussen de eeuwenoude Hettieten steden als Hattuşaş, Alacahöyük en Şapinuva in Çorum. Wandelaars gaan op reis door de tijd heen en ontdekken per stad nieuwe historische elementen die dit gebied zo speciaal maken. Er zijn vele routes mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan dagroutes van 2 tot 18 kilometer en zes langere routes van 23 tot 87 kilometer. Ook op de fiets zijn er zes routes van 32 tot 103 kilometer. Onderweg zijn langs de verschillende routes prachtige uitkijkpunten. Voorbeelden hiervan zijn The Karakaya – Alacahöyük nederzetting en de 11 kilometer hoge İskilip Elmalı Vallei langs de Köroğlu Mountains.

Wandeling Hittite Trail Turkije
Wandeling door Hittite Trail, Turkije

4. De Kazdağları route

De Kazdağları route ligt in het Edremit district van Balıkesir in de Noordelijke Aegean regio. Het Kazdağları Nationaal Park herbergt een aantal wandelroutes van Turkije. Hierbij komen naast de geweldige natuur ook veel mythologische verhalen naar boven. Wandelaars worden bovendien vergezeld door gecertificeerde gidsen. Deze leren je over de 29 endemische planten die uniek zijn voor het gebied en de rijke geschiedenis. Volgens de mythologie is Kazdağları zelfs de geboorteplaats van Zeus en de plek waar hij de beroemde Trojaanse oorlog heeft bekeken. Een tweede mythologische verhaal stelt Kazdağları als de plek waar voor het eerst in de geschiedenis een schoonheidswedstrijd plaatsvond tussen Hera, Aphrodite en Athena. Wandelaars kunnen zich dus volledig onderdompelen in deze mythologie. Ook kan je gelijk zien waar de verhalen plaats hebben gevonden.

Kazdağları bergen Turkije
Kazdağları gebergte, Turkije

Reis je door Turkije? Vergeet dan niet de rustgevende Egeïsche Kust te bezoeken

5. Bafa Lake en Latmos

Bafa lake is de belangrijkste waterbron in het gebied waar vele beschavingen zich door de jaren heen hebben gevestigd. Het meer ligt in de buurt van de Beşparmak (Latmos) bergen in de Aegean regio. De stad Kapıkırı is gebouwd op de ruïnes van Hereklia. Dit was het administratieve centrum van het gebied. Door de eeuwenoude sites heen lopen wandelroutes die de reiziger bij het meer en oude dorpen brengt. Het oude pad wordt nu gebruikt door de dorpelingen van Kapıkırı. Ook verbindt het de steden Myus en Alinda. Wat deze route zo bijzonder maakt, is het feit dat de originele straatstenen nog steeds intact zijn. Een aantal wandelroutes beginnen aan de voet van de berg Latmos. Experts vinden dat het pad naar het klooster van Yediler zelfs de mooiste en meest uitdagende tocht is. Een van de wandelroutes in Turkije die dus ideaal is voor wandelaars die van een uitdaging houden.

Bafa Lake boten
Boten in Bafa Lake, Turkije

Handig voor je reis:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een leuk hotel of appartement
3. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel bij Expedia
4. Boek een taxi bij aankomst naar je hotel, wel zo makkelijk! (lees meer)

Welke van deze wandelroutes in Turkije lijkt jou het mooist?

Afbeeldingen en informatie credits: GoTurkey

banner Prijsvrij
Sarah Kiani
Sarah Kiani
Hi! Mijn naam is Sarah en ik ben 22 jaar oud. Mijn grote passie is reizen, en hierover schrijven vind ik net zo leuk; van onontdekte wijken tot aan lokale hotspots. Als ik niet aan het reizen of schrijven ben, kun je me vinden in gezellige koffietentjes en vintage kledingwinkels.

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.