TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Culinair genieten tijdens weekend Izmir

Een culinair weekend weg in Izmir, Turkije

Michelin heeft Turkije als gastronomische bestemming ontdekt. Eindelijk, want de Turkse keuken, die in elke streek weer anders is, is het dubbel en dwars waard.  Benieuwd naar goede restaurants in Izmir in Turkije?

Ontdek de goede restaurants in Izmir

De inspecteurs van Michelin zijn onder de indruk van de met name jonge chefs die een innovatief concept weten neer te zetten op basis van de voortreffelijke ingrediënten uit het seizoen en afkomstig van verschillende regio in Turkije. Aan de zes restaurants in Istanbul met een Michelinster werd vorig jaar een zevende toegevoegd. Daarnaast werden vier groene sterren uitgereikt om chefs te belonen voor hun focus op duurzaamheid. 

Michelin in Turkije

Restaurant Turk Fatih Tutak in Istanbul behield de vorig jaar toegekende twee sterren. Chef Fatih Tutak: ‘Hier wacht je op, maar je verwacht het toch niet,’ bracht hij in tranen uit. ‘Sorry dat ik moet huilen maar we zijn artiesten in de keuken en artiesten zijn heel emotioneel.’ Zijn gerechten dragen de liefde uit voor de regio waar hij vandaan komt. Een van zijn iconische gerechten is manti, een vederlichte met lamsgehakt gevulde ravioli waarmee hij zijn moeder eert.  

Lees hier meer over de restaurants in Istanbul.

Dat eren van hun culinaire erfenis doen veel van de onderscheiden chefs. De liefde voor de keuken van hun ouderlijk huis en voor de prachtige producten uit de verschillende regio’s van Turkije proef je in elk gerecht. Izmir en Bodrum zijn de nieuw opgenomen steden in de Turkse Michelingids. En terecht. In en rondom Izmir onderscheiden de nieuwe sterrenrestaurants zich door de intensieve samenwerking met lokale boeren, wijnbouwers en vissers. 

Historisch Izmir

Het levendige Izmir in Turkije, dat vroeger Smyrna genoemd werd, is gebouwd rondom een inham in de Egeïsche Zee. Monumenten en moderne gebouwen wisselen elkaar af in de deze derde stad van Turkije, waar ruim vier miljoen mensen wonen. Het klimaat is er mild en er zijn heerlijke stranden. 

Strand in Turkije

Efeze, een vroegere havenstad waar handel werd gedreven, is een van de belangrijkste archeologische locaties in Turkije en van de ruïnes krijg je een goede indruk hoe de stad eruit heeft gezien in de eerste eeuwen na Christus.

Efeze

Heel interessant zijn de Romeinse toiletten waar vroeger stromend water onder stroomde. De marmeren zittingen werden er warm gehouden door bedienden, zodat hun meester er comfortabel op kon plaatsnemen. Het theater, dat plaats bood aan 24.000, mensen is enkele jaren geleden gerestaureerd. De akoestiek is er fenomenaal. Gefluisterde tekst, uitgesproken op het podium, is rondom en overal goed hoorbaar. 

Efeze

De grote bibliotheek van Celsus is nog steeds een imposant bouwwerk. Het gebouw was bekleed met marmer en huisvestte ongeveer 12.000 perkamentrollen die door de dubbele muren beschermd werden tegen vocht.

Wat dacht je van een roadtrip door Turkije?

Een brand verwoestte de bibliotheek en haar inhoud aan het einde van de derde eeuw. De restauratie vond plaats in de vorige eeuw, zodat het daarna opengesteld kon worden voor het publiek. De door de zon opgewarmde stenen zijn een geliefde plaats voor veel zwerfkatten.

Efeze

Hoge onderscheidingen voor Vino Locale

Naast historische locaties is Izmir bekend om de hoge kwaliteit van de lokale producten, waaronder wijn. Dat zie je terug in restaurants zoals Vino Locale. Van Michelin kreeg dit restaurant de meeste onderscheidingen: een ster én een groene ster voor chef Ozan Kumbasar en voor zijn echtgenote Seray de sommelier-award. Dat maakt haar volgens Michelin de beste sommelier in Turkije. Het sympathieke echtpaar weet de gasten daarnaast te verrassen met een ongekende gastvrijheid. 

Vino Locale

Vino Locale is omringd door eeuwenoude olijfbomen, artisjokvelden en wijngaarden. Die rijkdom vinden we terug in de eetcultuur van de regio. Op de menukaart van Vino Locale, die elke maand wisselt naar gelang het seizoen, staan gerechten die door chef Ozan Kumbasar bereid worden op basis van producten uit de nabije omgeving, uit de zee en van het land.

Vino Locale

Het hele culinaire verhaal van de regio wordt ermee verteld. De zero waste-filosofie wordt niet alleen omarmd in het restaurant, chef Ozan deelt zijn zienswijze en kennis ook met restaurants in de omgeving en met de toeleveranciers. Hij werkt parttime als docent aan de Izmir University of Economics om zijn culinaire ervaringen met toekomstige chef-koks te delen. Die opgebouwde ervaring begon al op zijn achtste jaar toen hij kookte uit het schriftje van zijn moeder. 

Of ontdek al het lekkere eten in Normandië.

De streek heeft een uitgebreide wijnproductie van hoog niveau. De wijnkaart van Vino Locale is samengesteld met uitsluitend wijnen van lokale producenten die lokale druiven verbouwen. Elke maand kiest Seray Kumbasar de wijnen die het beste bij de door haar man gecreëerde gerechten passen. Daarnaast stelt zij de wijnkaart samen en ontvangt zij alle gasten in hun intieme restaurant. 

Vino Locale

We genieten van plakjes gepekelde tandbaars (grouper in het Engels), die na het pekelen in dunne plakjes gesneden wordt. Erbij een tomatenchili gezoet met honing en ragfijn gesneden rode pepers. De inspiratie voor dit gerecht deed de chef op in Thailand, waar het echtpaar anderhalf jaar woonde.

Vino Locale in Turkije

Terug in Turkije, nu ruim vier jaar geleden, verkochten zij hun appartement in Istanbul en kochten in Urla een kaal gebied met alleen twee olijfbomen. Met stenen uit de omgeving bouwden zij Vino Locale, het eerste restaurant in de omgeving. De gasten kwamen eigenlijk voor de wijn en de olijfolie en Seray en Ozan zorgden ervoor dat ze er ook nog bij konden eten. En hoe!

Wist je dat je op Malta ook heel goed kunt eten?

Od Urla

Chef Osman Sezener kreeg een ster voor zijn beide restaurants Od Urla in Izmir en Kitchen in Bodrum en ook nog een groene ster voor Od Urla. Niet alleen omdat hij werkt met lokale producten, maar zeker ook omdat hij lokale chefs aanmoedigt om het terroir te respecteren en lokaal in te kopen. De chef, die kookt op een houtgestookt fornuis, reist veel en bezoekt met regelmaat de restaurants van Sergio Herman, wiens stijl van koken hij zeer bewondert. 

Od Urla in Izmir

Wie het negengangendiner ‘de reis van de chef’ wil proberen in zijn restaurant Od Urla in Izmir wordt niet teleurgesteld, ook niet in de prijs van iets meer dan 80 euro per couvert. Ook hij omarmt het zero waste-principe. Alle groente komt uit eigen tuin waar elke zaadje en elk plantje zorgvuldig werd gekozen om de verschillende uitstekende eigenschappen.

Od Urla in Izmir

Er staan wel driehonderd verschillende groenten, kruiden en specerijen in de vruchtbare grond die naar gelang het seizoen verwerkt en gecombineerd worden in de gerechten. We proeven een gerecht met een ceviche van vers gevangen vis uit de Egeïsche zee dat eruit ziet als een kruidentuintje met op de witte vis een tiental blaadjes en gels op basis van kruiden. 

Od Urla in Izmir

Teruar

Vlak bij Vino Locale ligt restaurant Teruar, dat ook zeven prachtige hotelkamers heeft die uitkijken op de moestuin. Het complex is opgebouwd uit lokale stenen. Osman Serdaroglu kookt er met zijn team in een open keuken en vanaf het terras kijk je uit over de vallei.

Teruar

Hotelgasten kunnen zelf tomaten en komkommers plukken uit de tuin en die vervolgens opeten bij hun ontbijt. Bij Teruar maken ze al het brood zelf, net als simit en chocoladebroodjes. De weldadige sfeer, de rust en de groene omgeving maken dat je er niet meer weg wilt. Trouwens, dat geldt ook voor het restaurant.

Teruar

De gerechten zijn zeer verrassend. Zoals een pide met bospaddenstoelen, jawel, uit de omgeving. Maar in plaats van een heel pidebrood is het slechts de rand om de paddenstoelen heen die je ziet.

Teruar

We genieten van superverse, krokant gefrituurde sardientjes (die hoewel graatloos wel hun vorm hebben behouden), van tonijn met aardperenpuree en krokant gebakken prei, en we proeven een crème brûlée maar dan gemaakt met lokale witte kaas, echte truffelolie en afgetopt met lokale honing. Ook hier is het leven goed en kun je na het eten tevreden je bedje in duiken.

Teruar

Ontbijt

In de provincie Izmir vinden we bij het ontbijt boyoz, een rond en hartig broodje dat hier eeuwen geleden terecht is gekomen dankzij Sefardische Joden die gevlucht waren uit Portugal. Het broodje werd het symbool van hun verlangen naar huis.

Boyoz ontbijt in Turkije

Het wordt vaak gegeten in combinatie met een hardgekookt ei. In ons eigen Zeeland reisde het broodje ook mee met Sefardische Joden die neerstreken in Middelburg. De bollos, zoals zij het noemden, verbasterde tot bolus. En werd de zoete variant van de boyoz. 

Lees meer over Turkse koffie en thee.

Het ontbijt in Turkije kan uren duren, waarbij de ene na de andere gang op tafel wordt gezet. Je deelt het met vrienden of familie terwijl je bijpraat en de banden aanhaalt. 

Ontbijt in Turkije

De sterke culinaire boodschap die Michelin heeft afgegeven met het omarmen van toprestaurants en toegewijde chefs heeft er mede toe geleid dat het toerisme in Turkije het afgelopen jaar met 60 procent is toegenomen. En die lijn is stijgende. 

De bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding van alle (sterren)restaurants maakt het de moeite waard om eens een lang weekend naar Izmir en het elegantere Bodrum te gaan. Genot verzekerd.

Hier vind je deze restaurants in Izmir, Turkije:

Zoek ook naar hotels in Izmir, Turkije:

Booking.com

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou jij deze restaurants in Izmir in Turkije willen bezoeken?

Tekst en foto’s: Nelleke Launspach

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven