TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Tips voor Krakau

25x tips voor Krakau: eten, doen en meer!

Nergens kleurt de avond mooier dan in Krakau. Stad van burgerpaleizen en kastelen. Duizend jaar oud en tegelijk springlevend dankzij de vele studenten. Benieuwd wat er allemaal te doen en zien is in deze stad? Wij hebben 25 tips voor een stedentrip naar Krakau.

25x tips voor een bezoek aan Krakau in Polen

5x kerken, pleinen en kastelen

Hart van de stad

Toeristisch? Ja. Hinderlijk? Totaal niet. Met zijn burgerpaleizen is het Rynek Glówny het mooiste plein van Polen. In ieder geval is het plein het grootste middeleeuwse marktplein van Europa: 200 bij 200 meter. Ga op een van de vele terrassen zitten en laat je vermaken door de paardenkoetsen die als een carrousel aan je voorbijtrekken.

tips stedentrip krakau
(c) Unsplash – Grafi Jeremiah

Lakenhal

Midden op de Grote Markt staat de niet te missen 100 meter lange Lakenhal. Bovenop vind je een restaurant met dakterras. Daaronder arcaden met kraampjes vol Poolse kunstnijverheid en voetbalshirts van Lewandowski, de Messi van Oost-Europa. In de kelders van de Lakenhal kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad. 

Hoog van de toren

Waarom kijkt iedereen toch omhoog? Het duurde even voordat ik door had dat het trompetgeschal vanuit de Mariakerk kwam. Elk uur gaat sinds de middeleeuwen in de hoogste toren (80 meter) een raampje open en klinkt de Hejnał in alle vier de windrichtingen. Ooit een wekdienst en waarschuwingssignaal voor de inwoners. Je kunt de toren beklimmen (293 treden) en een praatje maken met de trompettist. 

Mariakerk in Krakau

Nationaal heiligdom

Het duizend jaar oude complex de Wawel, waar 35 Poolse koningen zich lieten kronen, ligt hoog op een krijtrots boven de rivier de Wisła. De geschiedenis van de plek staat bol van de magie, er zouden neushoorns hebben geleefd en mammoeten. De beenderen vind je bij de ingang. Zolang die er blijven, zal de wereld niet vergaan. 

Dit zijn nog meer leuke steden voor een stedentrip in Europa.

Kalverstraat van Krakau

Laat je meevoeren met de stroom en bewandel de Koningsweg (2,5 kilometer) dwars door de oude stad. ‘s Morgens is het nog niet zo druk. De rest van de dag is ‘de Koningsweg van het kapitalisme’ gezellig druk. De route begint bij de Florianuskerk en eindigt bij kasteel Wawel. Onderweg ben je eindeloos veel ijssalons gepasseerd en matroesjka’s in alle mogelijke kleuren.

Kalverstraat van Krakau

5x eten en drinken

Streetfood

Je mag Krakau eigenlijk niet verlaten zonder een zapiekanka te hebben gegeten, een langwerpig broodje met als belangrijkste ingrediënten ui, champignons en gesmolten kaas. Lekker voor na het uitgaan. Beste plek om er een te scoren is Plac Nowy, het plein in de joodse wijk Kazimierz.

Tips voor Jonge wijken van Krakau
(c) Mateo Fernandez Unsplash

Vintage

Ben je toch in de buurt, loop dan zeker even binnen bij Alchemia voor een afzakkertje, een van de 200 keldercafés waaruit je kunt kiezen. Lekker donker en bij elkaar geraapt meubilair. Precies de romantiek die je zoekt in deze studentenwijk. Alsof ik weer even terug was in het Amsterdam van de jaren tachtig.

Dakterras

Dan het sjiekere werk, Szał. Hier ga je naartoe voor een koffie met een taartje. Nee, eigenlijk voor het uitzicht. Het restaurant beschikt over het best verstopte terras van de stad. Eenmaal gevonden zit je eerste rang, bovenop de Lakenhallen, met uitzicht op de Mariakerk.  

Dit zijn de mooiste rooftop bars in Europa.

Lekker ontbijt

Kolanko No 6 in de Joodse wijk Kazimierz is een populair adres voor een ontbijtje. In de zomer kun je die in de binnentuin nuttigen.  

Ontbijten in Krakau

Groene oase

We moesten halsoverkop schuilen voor een regenbui en liepen spontaan het mosgroene Hevre binnen, een restaurant in een voormalig Joods gebedshuis dat sfeervol is verlicht met kroonluchters. Zo’n plek waar locals luisterend naar jazz in oude rookstoelen de krant lezen en jij helemaal niet meer weg wil. Ook al schijnt de zon weer.

5x musea

Zoutmijn

Please taste the walls”, zei onze gids toen we tot 100 meter onder de grond waren afgedaald in de Wieliczka-zoutmijn. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Daal je nog dieper af, dan kom je in een James Bond-achtige kathedraal met kroonluchters. Ooit echt een kerk. De in totaal 327 meter diepe zoutmijn bracht Krakau zijn rijkdom. Nu is het Unesco Werelderfgoed. 

Dame met de hermelijn

Staan er in het Louvre dikke rijen voor de Mona Lisa, deze dame laat zich in stilte begeren in het Czartoryski museum: de dame met de hermelijn van niemand minder dan Leonardo da Vinci.

Toch wel de Mona Lisa zien? Dit zijn de leukste musea in Parijs.

200 vliegtuigen

Het Poolse Aviodrome laat je kennismaken met 200 vliegtuigen, waaronder vliegtuigen uit het begin van de 20e eeuw. Het museum bevindt zich op het terrein van het vliegveld Rakowice-Czyżyny. Dit vliegveld werd geopend in 1912 en was een van de eerste vliegvelden in Europa. 

Luchtvaartmuseum Polen
Luchtvaartmuseum met 200 vliegtuigen

Schindlers List

De emaillefabriek uit Steven Spielbergs Oscarwinnende film Schindlers List bestaat echt. Omgebouwd tot museum vind je er een tentoonstelling over Krakau in de oorlog. De fabriek ligt in stadsdeel Podgórze, net buiten het centrum.  

Schone kunsten

Dit Paleis voor Schone Kunsten (Pałac Sztuki w Krakowie) is gevestigd in een schitterend mooi art nouveau gebouw dat werd ontworpen door architect Franciszek Mączyński. Binnen zijn er wisselende tentoonstellingen met hedendaagse kunst. Wij vonden het een verrassing.



5x typisch Krakau

Hoefgetrappel

Vanaf je terras aan de Grote Markt kun je er een hele studie van maken, van de witte koetsjes van Krakau. De koetsier is altijd een man, vaak wat ouder, zijn bijrijder een bevallige Poolse schone met hoed, die ook de po (zit aan een lange stok) bedient wanneer de paarden onverhoopt iets laten vallen. 

grote markt krakau
(c) Janne – Triptalk

Traditioneel broodje

Hoewel je in Krakau net als in andere steden op elke straathoek inmiddels een hippe ijssalon aantreft, blijft het de stad van de obwarzanek. Dit traditionele broodje is ringvormig. Bestrooid met sesam- of maanzaad. De stadsbewoners lusten er wel pap van. Dagelijks gaan er ruim 150.000 doorheen. Er zelf eentje halen is dus een van dé dingen om te doen in Krakau.

Typisch Pools broodje

Groene stad

Wat me opviel tijdens mijn stedentrip in Krakau was de liefde voor planten die de bewoners hebben. Op alle vensterbanken en balkons staan planten en een beetje restaurant pakt uit met een groene binnentuin. Dan loopt er ook nog eens een park rond de stad, Planty genaamd. De groene ringweg is vier kilometer lang en is herrezen op de plek waar vroeger de stadsmuren stonden. 

Restaurant met binnentuin
(c) Aleksandra Svyripa Unsplash

Na zdrowie! 

Wijn proeven doe je maar in Frankrijk, in Krakau draait alles om wodka. In een goede wodkabar kun je proefglaasjes bestellen. Er zijn ook wodkatours die je meenemen langs verschillende wodkabars en je alles vertellen over de nationale drank van Polen. 

1001 standbeelden

Het zal je niet ontgaan als je in Krakau bent: de stad eert zijn mensen. Beroemd en minder beroemd. Zo vind je bij de Wawelkathedraal een standbeeld van de in Krakau geboren paus Johannes Paulus II en in het stadspark keuvelen twee bronzen mannen op een bankje. 

Standbeelden in Krakau

5x Auschwitz

Zo kom je er

Het voormalig concentratiekamp Auschwitz ligt op 67 kilometer rijden van Krakau, nabij de stad Oświęcim. In Krakau worden veel excursies aangeboden naar Auschwitz. Een dagtocht duurt ongeveer zeven uur, inclusief reistijd.

Stammlager

Auschwitz bestaat uit verschillende complexen. Het hoofdkamp Auschwitz I (Stammlager) in Oświęcim en Auschwitz II, het vernietigingskamp Birkenau, drie kilometer verderop. Je begint bij Auschwitz I, het oorspronkelijke concentratiekamp. De route voert via de toegangspoort met het beruchte opschrift Arbeit macht frei naar de stenen barakken. In deze ruimten zijn exposities te zien waarin de uitroeiing en bewijzen van de misdaden tegen de menselijkheid aan bod komen. 

Auschwitz bij Krakau bezoeken
De beruchte spoorlijn, Auschwitz-Birkenau

Birkenau

Auschwitz-Birkenau is het daadwerkelijke vernietigingskamp, waar omstreeks anderhalf miljoen mensen, veelal joden, zijn vermoord. Je loopt er over de beruchte spoorlijn naar de toegangspoort en vind er restanten van de gaskamers, die kort voor de bevrijding door de nazi’s zijn opgeblazen om alle sporen uit te wissen. 



Tube tandpasta

Vermoedelijk is Alberto Errera de fotograaf van vier belangrijke foto’s, die de wereld duidelijk moesten maken wat er daadwerkelijk in Auschwitz gebeurde. Errera was lid van het Sonderkommando en fotografeerde hoe mensen naar de gaskamer werden gedreven. In augustus 1944 smokkelden leden van het Poolse verzet de camera het kamp binnen. Het fotorolletje is in een tube tandpasta weer naar buiten gesmokkeld. 

Auschwitz bij Krakau bezoeken
Auschwitz I

Geen selfies

Schreeuwende schoolklassen ben ik niet tegengekomen in Auschwitz, daar was ik wel voor gewaarschuwd. Ook zag ik niemand selfies maken. Gekke poses voor Insta worden niet op prijs gesteld, maar als bezoeker mag je wel degelijk foto’s maken in Auschwitz. Alleen niet op bepaalde plekken.

Zoek ook vast naar hotels in Krakau:

Booking.com

Hier staan de tips voor Krakau op de kaart:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien nog meer leuk:

Zo, genoeg tips voor je trip naar Krakau?

Tekst en beeld: Nicolline van der Spek, Headerafbeelding (c) Unsplash – Katarzyna Pracuch

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven