TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Antalya Turkije Kaleici kust

De 7 beste bezienswaardigheden van Antalya

Antalya is een van de mooiste kustbestemmingen van Turkije. Van een azuurblauwe zee en prachtige natuurgebieden tot aan een historisch centrum en een rijke cultuur. Hier vind je overblijfselen van diverse perioden, van de Romeinse tijd tot aan de Ottomaanse periode, en dit is te zien aan de bijzondere architectuur en ruïnes. Op vakantie naar de Turkse stad? Lees dan hier wat de beste bezienswaardigheden van Antalya zijn.

Deze 7 bezienswaardigheden in Antalya mag je niet missen

1. Hadrianuspoort 

Als je de Turkse stad Antalya verkent, mag je deze must-visit niet missen. De Hadrianuspoort, in het Turks Hadriyanüs Kapısı, werd in 130 voor Christus gebouwd ter ere van de Romeinse keizer Hadrianus, die het gebied bezocht. Wat extra bijzonder is aan deze poort, is dat dit de enige poort is in de stadsmuren van Antalya die nog bestaat. En dat is niet het enige wat de 8-meter hoge poort speciaal maakt. Zo zijn de twee torens die aan beide kanten van de poort staan, in verschillende periodes gebouwd.

Antalya Hadrianuspoort
Hadrianuspoort in Antalya, Turkije (c) Vesile Önal

De zuidelijke toren is gebouwd in de Romeinse tijd, en de noordelijke toren is herbouwd in de 13eeeuw onder sultan Alaeddin Keykubat, en is te herkennen aan een Arabische inscriptie. 

Maak een roadtrip door Turkije en bezoek de mooiste plekken van het land.

2. Kaleiçi

Ook Antalya heeft een prachtig historisch stadscentrum, dat om de haven heen is gebouwd. Hier is een mengelmoes aan architectuur te vinden, aangezien de plek een centrum was in diverse periodes en onder verschillende bewinden. Zo zijn er sporen van de Romeinse periode, de Byzantijnse periode, de Seljuk periode en de Ottomaanse periode te zien. Ook zijn sommige gebouwen en ruïnes terug te leiden naar de 18e en 19eeeuw.

Kaleici Antalya
Historisch centrum en de haven in Kaleici, Antalya, Turkije (c) Vesile Önal

Het stadscentrum was vroeger, als handelsgebied in de Romeinse tijd, dé plek voor bedrijvigheid en nu nog steeds valt er van alles te doen. Zo kan je hier rondstruinen en alle mooie architectuur bewonderen, handgemaakte spullen kopen en natuurlijk heerlijk eten. 

Misschien is een bezoek aan Istanbul ook wel iets voor jou, check bijvoorbeeld deze 10 tips voor een dag in Istanbul en wat je nog meer kan doen in Istanbul.

3. Düden watervallen

Antalya heeft meerdere prachtige watervallen, waaronder de bekende Düden watervallen. Dit is een groep watervallen, die beginnen in het noorden van Antalya, de bovenste Düdenwatervallen, en doorlopen tot aan de zee, de Onderste Düdenwatervallen. Zo’n 10 kilometer ten noorden van Antalya liggen de bovenste Düden watervallen. Gelegen in een rijkelijk bebost natuurpark, is de 28 meter hoge waterval te bewonderen.

Hier kan je zelfs achter de waterval langs, omdat er een grot achter de waterval zit. De watervallen ontspringen in de Middellandse zee en maken hun weg naar beneden via een 40 meter hoge rotsachtige klif. 

Meer van de Turkse natuur zien? Lees dan hier wat de 5 mooiste wandelroutes zijn voor op je bucketlist.

4. Mermerli Plaji

Zin om aan het strand te liggen, maar dan net iets anders? Bezoek dan het historische Mermerli Plaji. Deze adembenemende plek aan de kust is namelijk niet zomaar een strand. Het smalle strand is omringd door bijzonder ruïnes en bergen met veel groen. Het water is daarbij azuurblauw en dit alles maakt het een van de mooiste badplaatsen van de stad.

Mermerli Plaji Antalya
Mermerli Plaji in Antalya, Turkije (c) Vesile Önal

Je betaalt wel een entreeprijs om het strand op te gaan, wisselend van €3,00 tot €5,00 per persoon, maar dan heb je ook wat. 

Reizen je langs de kust van Turkije? Check dan de 7x must-visits van kustplaats Fethiye.

5. Perge

Zin in wat geschiedenis opsnuiven? Bewonder dan de bijzondere oude stad Perge, vroeger Pamphylië. Dit was voorheen een oude invloedrijke Griekse stad en daarmee een van de grootste en rijkste steden uit de Oudheid. Vroeger was het dan ook een plek die diverse filosofen en wetenschappers aantrok. Het gebied is bezet geweest door verschillende rijken: zo is het 1000 jaar voor Christus door de Grieken gesticht, werd het later veroverd door de Perzen, vervolgens kwamen hier de Romeinen en tot slot was het onderdeel van het Byzantijnse Rijk. 

Hier zijn verschillende overblijfselen te zien van de oude stad, waaronder de agora, het Romeins theater en het stadium.

6. Yivli Minare Moskee

In het oude stadscentrum Kaleici ligt de historische Yivli Minare Moskee: de meest befaamde moskee van de stad. Met een hoogte van 38 meter wordt de moskee ook wel ‘ulu cami’ genoemd, wat Turks is voor ‘grote moskee.’  De moskee is maar liefst 38 meter hoog en ligt in het oude stadcentrum Kaleici. Yivli Minare dateert uit 1230 en de bouw is afgerond in 1373, onder het bewind van Alaaddin Keykubad I.

De moskee is te herkennen aan de bijzondere minaret, dat symbool is geworden voor de stad. Reden genoeg dus dat deze moskee op het lijstje van bezienswaardigheden in Antalya staat.

Meer kustgebieden ontdekken? Lees hier meer over de prachtige Egeïsche kust van Turkije.

7. Antalya Museum

Het archeologische Antalya Museum, ook wel Antalya Müzesi, is dé voor als plek als je meer over de geschiedenis van het gebied wilt leren. Met 13 tentoonstellingzalen en een openlucht gallerij, is het een van de grootste musea van heel Turkije. Hier is van alles te bewonderen, zoals standbeelden uit de Griekse en Romeinse tijd en archeologische vondsten en opgravingen uit de voorgaande millenia. Sommige voorwerpen en werken dateren zelfs uit de steentijd en de bronstijd: genoeg te ontdekken dus. 

Vakantie aanbiedingen naar Antalya:

[content-egg module=TradetrackerProducts]

Hier kan je de bezienswaardigheden in Antalya vinden:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Welke van deze bezienswaardigheden van Antalya zou jij vraag willen bezoeken?

Fotocredits header: Vesile Önal

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven