TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
bezienswaardigheden costa dorada

Bezienswaardigheden Costa Dorada: doen en zien voor cultuurliefhebbers

De vakantieregio Costa Dorada ligt op een uur rijden ten zuiden van Barcelona en staat bekend om zijn groot aanbod aan mooie campings, een lange kustlijn met prachtige stranden en PortAventura, een van de grootste pretparken in Europa. Maar er zijn genoeg bezienswaardigheden in Costa Dorada voor toeristen die op zoek zijn naar cultuur en erfgoed.

Denk aan de UNESCO Werelderfgoed monumenten, waaronder het cisterciënzerklooster Santa Maria de Poblet, het Romeinse erfgoed in de stad Tarragona met het amfitheater, de 4000-jaar oude grottekeningen in de Prades gebergte, de 2 eeuwen oude traditie van ‘castellers’ – menselijke torens, en volg de voetsporen van de schilders Joan Miró, Pablo Picasso, architect Antoni Gaudí en cellist-dirigent Pau Casals.

Deze bezienswaardigheden in Costa Dorada wil je niet missen!

Klooster van Santa Maria de Poblet

Dit imposante bouwwerk is zonder meer een van architectonische sieraden in Costa Dorada en staat sinds 1991 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Het complex bestaat uit een kerk, verschillende kloostergebouwen en een paleis. Het werd in 1151 opgericht door cisterciënzer monniken uit Frankrijk. Een gedeelte wordt nog bewoond door monniken. Een groot gedeelte van het complex is toegankelijk voor bezoekers.

Santa Maria de Poblet Costa Dorada

Misschien is dit ook iets voor jou: vakantie aan de Costa Adeje op Tenerife.

Romeins verleden in Tarragona

Als er een stad is waar het Romeinse verleden prominent aanwezig is dan is het Tarragona. Onder de verschillende bouwwerken springt er een zeker uit: het amfitheater. Gebouwd in de 2e eeuw bood het ooit plaats aan 14.000 toeschouwers en met enige verbeelding zie je zo de gladiatoren in actie. Ook de moeite waard zijn onder andere het Nationaal Archeologisch museum, de kathedraal, het Romeinse Forum en het aquaduct, gebouwd in de eerste eeuw voor Christus. De VVV heeft een Romeinse wandelroute uitgezet langs deze andere Romeinse bezienswaardigheden.

Forum de la Colonia
Forum de la Colonia

Bezoek ook deze romantische Spaanse dorpjes.

Rotsschilderingen in Prades gebergte

Op een hoogte van zo’n 1200 meter kan men 15 plekken bezoeken waar rotsschilderingen te zien zijn, waaronder Mas d‘en Llort en Portell de les Lletres, vele nog in zeer goede staat. Onder leiding van gidsen kunnen toeristen een aantal bezoeken. Het Rock Art Interpretation centre in Montblanc is gewijd aan tekst en uitleg over deze vondsten.

Menselijke piramiden

Een bijzondere culturele traditie in talrijke dorpen en steden in Costa Dorada is het bouwen van menselijke piramiden – castelleres. Er zijn bewijzen gevonden dat dit reeds in 1712 in het plaatsje Valls plaatsvond. Jaarlijks vinden er nu wedstrijden plaats waarbij teams met elkaar wedijveren om de hoogste toren te bouwen. De grootste is die van Tarragona waar om de twee jaar het ‘Concurs de Castells’ plaatsvindt in de eerste week van oktober. Dit festival werd in 2010 opgenomen in het UNESCO Immaterieel Erfgoed lijst.

menselijke piramide

Ook leuk: een stedentrip naar Barcelona, of wat dacht je van Madrid?

Klooster van Scala Dei

Dit complex – gesticht in de 12e eeuw door kartuizer monniken – ligt aan de voet van een indrukwekkende Montsant bergrug. Het speelde lange tijd een voorname rol voor de hele omgeving en werd zelfs uitgebreid naar 3 kloosters met zelfs 30 cellen. Na de confiscatie door Mendizábal van religieuze panden in 1835 vluchten de monniken en werd het complex leeggeroofd door lokale boeren. Een renovatieprogramma is gestart om gedeelten van de ruïne in oude luister te herstellen die nu zijn opengesteld voor toeristen. Omdat de monniken er ooit druivenranken plantten, is het gebied nu een bekend wijngebied onder de naam Priorat.

Meer ontdekken? Dit is er te zien en doen in Catalonië, Spanje.

Costa Dorada culturele broedplaats

Geïnteresseerd in het leven en werk van vier kunstenaars wier broedplaats de provincie Tarragona is geweest, leer hier dan alles over de wereldberoemde architect Antoni Gaudí in het Gaudí-centrum in Reus of verdiep je in de beroemde schilder en beeldhouwer Joan Miró in Mas Miro – zijn vakantieboerderij Mont-roig waar hij een groot deel van zijn oeuvre maakte. Pablo Picasso bracht twee keer een periode door in Horta de Sant Joan, waar hij verschillende schilderijen en tekeningen maakte – in het museum Centro Picasso worden meer dan 200 reproducties van zijn werk getoond. Tarragona’s geniale vierde artiest is cellist en dirigent Pau (Pablo) Casals, wiens leven en werk te zien is in de Fundació Pau Casal in Vendrell, de stad waar hij zijn jeugd doorbracht.

Museum Pau Casals bezienswaardigheden Costa Dorada

Ontdek ook: populaire hotels op Tenerife.

Hier vind je deze bezienswaardigheden in Costa Dorada:


Dit vind je misschien ook leuk:

Welke bezienswaardigheden in Costa Dorada zou jij willen zien?

Afbeeldingen en informatie via Baltus Communications, fotocredits header: Alberich Fotògrafs

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven