zaterdag, 18 september, 2021

Eten en drinken in Tsjechië, ontdek de Tsjechische keuken!

Wist je dat Tsjechië niet alleen sprookjesachtige kastelen, indrukwekkende natuur en pittoreske steden heeft? Ook de Tsjechische keuken is verrassend lekker en er zijn tal van gerechten die absoluut het proberen waard zijn. Laat je verrassen door het hartige en zoete eten in Tsjechië en haar lokale drank.  

De Tsjechische keuken is een mengelmoes van de Duitse, Hongaarse en Oostenrijkse keuken. Door de eeuwen heen hebben deze landen veel invloed gehad en vanzelfsprekend ook op de gastronomie. Het eten in Tsjechië is over het algemeen calorierijk met veel vlees en koolhydraten en weinig groente of fruit.

Door de lange winters was dit namelijk lastig te verbouwen. Wild, graan, paddenstoelen en bosbessen waren er wel in overvloed en met deze ingrediënten zijn recepten ontstaan waar je je vingers bij zult aflikken.

Nagerecht uit de Tsjechische keuken
Tsjechische pannenkoeken / Foto: Lukas Ruzek

Genieten in Tsjechië: 7x de mooiste uitzichten van Tsjechië.

Eten in Tsjechië

Svíčková na smetaně

Een typisch Tsjechisch gerecht is svíčková na smetaně. Er wordt in Tsjechië voor de grap ook wel gezegd dat je pas een goede vrouw bent als je svíčková kan maken. De maaltijd kun je vertalen als runderlende in roomsaus met knoedels. Er is flink wat tijd nodig om svíčková te maken.

Svickova, een typisch gerecht wat je kan eten in Tsjechie
Svíčková

Het is een gerecht dat ongeveer 2,5 uur moet sudderen en ook de saus maken vergt wat geduld. Bij svíčková wordt knedlíky geserveerd. Een soort knoedel die je bij veel andere Tsjechische gerechten ziet waar veel jus bij zit. Knedlíky kan gemaakt worden van brooddeeg, aardappelen of een combinatie van beiden. Proef het zeker een keer als je gaat eten in Tsjechië.

Lees ook: zien tijdens een vakantie in Moravië in Tsjechië.

Vegetarisch op zijn Tsjechisch

Eten in Tsjechie, het kuba gerecht
Kuba

Lees ook: dit zijn de tips voor wat te eten in Kroatië.

Het gerecht kuba kun je zien als een soort Tsjechische risotto. Het is een vegetarisch recept met gerst en champignons. Veel mensen vervangen gerst ook wel voor rijst. Ui, marjolein en knoflook geven het gerecht wat extra smaak. Een ander vegetarische maaltijd is smažený sýr. Dit is gefrituurde gepaneerde kaas van zo’n 1,5 cm. Vooral kinderen zijn er dol op en het wordt veel gegeten als snack of lunch.

Aardappelsalade met karper

Eten in Tsjechie, het karper gerecht
Karper

Gebakken karper staat in Tsjechië symbool met kerst. Het is het gerecht om met kerstavond te eten en daarbij wordt aardappelsalade geserveerd. De zoetwatervis wordt in Zuid-Bohemen in de regio Třeboň gekweekt. Bij veel restaurants in deze regio is het mogelijk om deze Tsjechische kerstmaaltijd te bestellen.

Doen in Tsjechië, bezoek de mooiste ‘Wie is de Mol’ locaties in Bohemen en lees wat je nog meer kan doen en zien tijdens een vakantie in Noord-Bohemen.

Paddenstoelen plukken in de bossen

Paddestoelen in manden in Tsjechie

Tsjechen zijn echte buitenmensen en vanaf augustus wordt er massaal de bossen ingetrokken. Niet alleen om te wandelen, maar ook om paddenstoelen te plukken. Vanaf jongs af aan wordt geleerd welke paddenstoelen eetbaar zijn en wat je ermee kan maken, zoals de romige soep kulajda met aardappel en dille.

Eten in Tsjechie, de kulajda soep
Kulajda

Ook wordt de bovenkant van de paddenstoel wel eens bereidt als een schnitzel of wordt er champignonsaus gemaakt voor bij knedlíky.

Fruit knoedels

Net als het plukken van paddenstoelen wordt er ook graag naar bosbessen gezocht. In veel Tsjechische gerechten wordt deze bes gebruikt, zoals palačinky oftewel pannenkoeken en fruitknoedels. Het recept van de fruitknoedel (Tsjechisch: ovocné knedlíky) gaat terug tot in de 17e eeuw.

Fruitknoedel gerecht, lekker om te eten in Tsjechie
Ovocné knedlíky

Het is een rond deeg gevuld met fruit en daar overheen een heerlijke zoete vanillesaus. Gedroogde pruimen werden in de winter gebruikt en in het voorjaar rabarber, kersen en aardbeien.

Dit kun je allemaal doen in het Reuzengebergte in Tsjechië.

Drinken in Tsjechië

Pils

Tsjechisch bier of pils
Foto Pivni Stezky

Tsjechen zijn echte bierliefhebbers en specifiek pils. Dit gerstenat werd in 1842 in de stad Pilsen gebrouwen door de Beierse brouwmeester Josef Groll. Het recept werd wereldberoemd en tegenwoordig is pils de meeste gedronken drank ter wereld. Bekende Tsjechische biermerken zijn Pilsner Urquell, Kozel en Budvar, maar er komen ook steeds microbrouwerijen bij die naast pils andere biersoorten produceren, zoals stout of tripel. Bestel je in Tsjechië bier verwacht dan een halve liter wat vaak niet meer dan 3 euro kost

Kofola

Het drankje Kofola uit Tsjechie
Kofola

Kofola is een Tsjechische frisdrank en ziet er uit als cola. Maar vergis je niet, de smaak is totaal anders. Er zitten meer dan veertien natuurlijke ingrediënten in, waaronder appel, kersen, bessen en de zoetzure siroop kofo. Kofola ontstond tijdens het communistische regime toen normale cola niet te verkrijgen was. Tegenwoordig wordt deze frisdrank nog steeds veel gedronken door zowel volwassenen en kinderen.

Wijn

Wijn proeven in de wijngaarden van Tsjechie
Wijnproeverij in Zuid-Moravië / Foto Lukas Ruzek

Tsjechische wijn? Jazeker! Ook in Tsjechië wordt wijn verbouwd, de productie is alleen zo klein dat veel van de wijn in eigen land blijft. In verschillende regio’s van het land wordt wijn verbouwd, zelfs in Praag. Het grootste wijnbouwgebied is in Zuid-Moravië bij de steden Valtice, Mikulov en Velké Bílovice. De meeste wijn die wordt geproduceerd is pinot gris, riesling, chardonnay , sauvignon blanc en Pálava, een Tsjechische druivensoort.

Wijnvat met rode wijn in Tsjechie
Foto Marek Musil

In wijnbars in Brno, Praag en Valtice kun je genieten van de heerlijke wijnen, maar ook bij de wijnboer zelf kun je op bezoek. Veel wijnboeren geven rondleidingen, proeverijen en hebben een wijnkelder waar ze trots hun wijnen verkopen.

In het najaar nazomer in Tsjechië? Check deze leuke wandelingen in Tsjechië!

Slivovice

De sterke drank Slivovice uit Tsjechie
Slivovice / Foto Lukas Zentel

Een Tsjechische maaltijd afsluiten, of juist starten, doe je met Slivovice of Becherovka. Sterke drank, waarvan Slivovice maar liefst 47% alcohol bevat.

De sterke drank Becherovka uit Tsjechie
Foto Jan Becher Museum

Veel Tsjechen maken deze pruimenlikeur ook zelf en dan is het alcoholpercentage vaak nog hoger. Becherovka is een kruidenlikeur en heeft haar origine uit het kuuroord Karlovy Vary.

Hoewel beide dranken voornamelijk puur worden gedronken, zijn ze ook geschikt voor cocktails.

Last van een zere keel? Slivovice met warm citroensap en honing blijkt goed voor de keel te zijn.

Doen: maak een stedentrip naar Praag en check deze uitstapjes die je kan maken vanuit Praag.


Duurzaam op reis:
Reis per trein naar je bestemming in het buitenland.
Check de prijzen en vertrektijden vanaf een station bij jou in de buurt.


Handig voor je reis:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een leuk hotel of appartement
3. Boek een taxi vanaf je huisadres naar het vliegveld van vertrek


Fotocredit header en overige foto’s (tenzij anders vermeld): CzechTourism Benelux.

Redactie TripTalk
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.
reacties

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.