TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
erfgoed en tradities in Tsjechië

Erfgoed en tradities van Tsjechië

Ken jij de belangrijkste producten van Tsjechië die nauw verbonden zijn met de Tsjechische cultuur? Bier komt misschien als eerste in je op, maar er zijn meer producten die een kostbare erfenis zijn voor Tsjechië. Bekwame ambachtslieden maken op bijna dezelfde wijze de producten zoals tientallen jaren geleden. Sommige ambachten zijn nu zelfs immaterieel cultureel erfgoed. Ontdek hier de tradities van Tsjechië.

Ken je deze tradities in Tsjechië al?

Tsjechisch bier

Gekwalificeerd als een nationale drank, is bier een belangrijk symbool van de Tsjechische cultuur. De geschiedenis van het brouwen van bier in Bohemen gaat terug tot de 9de eeuw waar het voornamelijk verbonden was met kloosters. Tegenwoordig telt het land meer dan vijftig brouwerijen en meer dan 270 microbrouwerijen, sommige gericht op organisch bier en andere uniek vanwege de bijzonder locatie, zoals brouwerij Friesovy boudy in het Reuzengebergte.

Pilsner urquell brouwerij
(c) Pilsner urquell brewery via Czech Tourism

Je kunt van bier op allerlei manieren genieten. In brouwerijen, bierspa’s en in restaurants waar bier regelmatig wordt gebruikt in gerechten. Pilsen is de plaats waar pils is geboren. Nog steeds staat in deze stad in West-Bohemen de Pilsner Urquell brouwerij met een uitgebreid museum en restaurant. Benieuwd wat je kunt doen in Pilsen?

Lees hier over nog ander eten en drinken in Tsjechië dat je moét proberen. En sla ook de Tsjechische wijnen niet over.

Boheems glas

De productie van Boheems glas blijft al sinds de 13e eeuw de wereld verbazen. Dit glas, bekend als Boheems kristal, werd zo populair dat in de eerste helft van de 18e eeuw Bohemen de belangrijkste exporteur van glas ter wereld werd. De Boheemse kristalwerken liggen aan de basis van vele artistieke technieken die geleidelijk over de hele wereld zijn overgenomen en tegenwoordig zeer gewild zijn bij makers, architecten en specialisten in decoratie en design.

boheems kristal
(c) Novosad Harrachov

De techniek van het maken van kerstversieringen in kleine geblazen kralen werd begin 2021 op de lijst gezet als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Met name in Noord-Bohemen, aan de voet van de bergen, zijn de werkplaatsen van glasblazers het hele jaar door open voor het publiek. De streek is bekend als Crystal Valley en de productie van Boheems kristal is hier niet weg te denken.

Deze mooiste uitzichten in Tsjechië wil je niet missen. Of wat dacht je van deze mooie wandelingen voor het najaar in Tsjechië?

Blauwdruk op textiel

De textieldruktechnologie staat sinds 2018 op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Blauwdruk bestaat al sinds de 18e eeuw en vandaag de dag zijn er in Tsjechië slechts twee bedrijven waar deze oude ambacht wordt uitgevoerd. De stempels die worden gebruikt voor het bedrukken van het textiel zijn soms meer dan 300 jaar oud. Een speciaal mengsel zorgt ervoor dat de patronen wit blijven als het textiel een indigo blauwe kleur krijgt. Elk stuk blauwdruk draagt de boodschap van honderden jaren oud vakmanschap en langdurige familietradities. 

Blauwdruk Tsjechië
(c) Jiri Danzinger

Een stedentrip naar Praag is natuurlijk ook een leuke reis om te maken.

Het poppenspel

Je verwacht het misschien niet zo snel, maar het poppenspel heeft in de Tsjechische geschiedenis veel betekenis gehad. Er zijn nog maar weinig mensen die weten hoe je een marionettenpop moet maken en  ermee moet optreden en daarom is de kunst van het poppenspel sinds 2016 geregistreerd bij UNESCO. De traditie gaat terug tot de tweede helft van de 18eeuw, toen het poppenspel een belangrijke sociale rol had.

Poppenmuseum pilsen
(c) Chaloupka Miroslav

Poppenspelers hielpen de Tsjechische taal levend te houden onder de bevolking en elke pop had zijn eigen unieke stijl. Ook ten tijden van bezetting was het poppentheater een uitlaatklep om de onvrede op een subtiele wijze kenbaar te maken. In Tsjechië vinden nog regelmatig uitvoeringen plaats en in Pilsen en Chrudim zijn er musea met de belangrijkste marionetfiguren. 

Tsjechische kuuroorden

Kuren is verworven in het Tsjechische leven. Ben je langdurig ziek of moet je herstellen van een operatie dan is het in Tsjechië heel normaal om een aantal weken naar een kuuroord te gaan. Een verblijf bij een van de kuuroorden wordt zelfs door de zorgverzekering in Tsjechië vergoedt. Veel Tsjechische kuuroorden hebben ook in het buitenland een hoge reputatie.

kuuroorden tradities in Tsjechië
(c) David Marvan

Mozart, Beethoven en de Britse koning Edward VII gingen allen naar Tsjechië om te kuren. Bij de kuuroorden wordt de helende kracht van natuurlijke bronnen gebruikt, zoals mineraalwater, zuivere lucht en turf. De meeste spa’s bevinden zich daarom vlakbij de bronnen of genieten van unieke klimatologische omstandigheden, zoals Jeseník met de schoonste berglucht van het land.

Ook leuk: wellness voor de ziel en voor het lichaam in Zagorje, Noord Kroatië.


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Ga richting Tsjechië om deze tradities en erfgoed zelf mee te maken!

Beeld en tekst via Czech Tourism, headafbeelding: (c) Chaloupka Miroslav

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven