TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Kastelen in Tsjechië

Kastelen Tsjechië, 14 kastelen om te bezoeken

Er is geen betere plek voor een kastelenreis dan in Tsjechië. In Tsjechië struikel je over de Disney-achtige kastelen, versterkte burchten en romantische landhuizen. In het land zijn er meer dan 3000. Veel kastelen liggen op een spectaculaire locatie of zijn omringd door geurige tuinen. Bewonder de pracht en praal en kom meer te weten over de geschiedenis bij deze 14 locaties verspreid in het land.

Deze kastelen in Tsjechië wil je bezoeken

1. Chateau Děčín

Aan de grens van Duitsland ligt het gezellige stadje Děčín, gelegen aan de rivier de Elbe. Děčín is een ideale uitvalbasis om het Nationale Park Boheems Zwitserland te bezoeken. Toch is de plaats zelf ook een bezoek waard.

Chateau Decin
(c) Hani Massarani

In juli en augustus opent chateau Děčín haar deuren. Het bouwwerk ligt op een rots en heeft een heerlijk ruikende rozentuin. De componist Fréderic Chopin bezocht Děčín regelmatig en componeerde hier het muziekstuk “Děčínský Waltz”. 

2. Chateau Sychrov

Chateau Sychrov ligt in de omgeving van de rotssteden Hrubá Skála, Malá Skála en de Prachov rotsen in het beschermde natuurgebied Boheems Paradijs. Het chateau was jarenlang in handen van de Franse familie Rohan en dit zie je overal in het interieur terug. Het landhuis is omgeven door een groot Engels park. De orangerie is in de zomer een heerlijke plek voor een kop koffie met wat lekkers. 

Sychrov
(c) Hani Massarani

Ook leuk in Tsjechië: een bezoek aan het Reuzengebergte.

3. Chateau Nové Město nad Metují

Het chateau van Nové Město nad Metují in Oost-Bohemen biedt twee rondleidingen door het woonpaleis van de familie Bartoň. Een rijke familie die in de 20ste eeuw eigenaar was van een textielfabriek. Zij lieten het kasteel moderniseren met wateraansluiting, elektriciteit en zelfs telefoonverbinding.

Nove Mesto nad Metuji
(c) Dusan Jurkovic

Of wat dacht je van een vakantie in Noord-Bohemen?

Wat je niet mag misschien tijdens een bezoek aan Nové Město nad Metují is de kasteeltuin. Hier bevindt zich de houten brug van de Tsjechische architect Dušan Jurkovič. De brug in de stijl van Boheems vakwerk, geeft toegang tot de Franse siertuin, moestuin en boomgaard. 

4. Chateau Litomyšl

Veel residenties in Tsjechië werden niet alleen gebouwd ter verdediging van land of een belangrijke handelsroute, maar ook als ‘maisons de plaisance’. Luxe optrekjes die geen militaire functie hadden en ook geen permanente woningen waren. Chateau Litomyšl is hier een voorbeeld van.

Litomysl
(c) Lukáš Zeman

Het zomerpaleis was een cadeautje van Vatislav II van Pernštejn aan zijn Italiaanse vrouw. Het bouwwerk heeft dan ook veel Italiaanse invloeden, zoals de arcadebogen. Een verborgen juweeltje is het houten barokke theater waar de familie graag gebruik van maakte. Tijdens een opvoering lieten ze heel de hofhouding meespelen. 

Benieuwd naar wat ze graag eten in Tsjechië?

5. Burcht Bouzov

Een ophaalbrug, erkers, kantelen en een gracht. Bouzov is precies zoals je een kasteel verwacht. Het middeleeuwse fort werd gebouwd ter verdediging en kwam later in handen van een geestelijke ridderorde.

Bouzov kasteel in Tsjechië
(c) Martin Mecnarowski

Nu is het een populaire bezienswaardigheid en een geliefde filmlocatie. De Netflix serie ‘The Letter for the King’ werd er voor het laatst opgenomen. 6. Kasteel Hradec nad Moravicí

Het noorden van Moravië heeft met name een rijk mijnverleden. Toch zijn er ook culturele bezienswaardigheden, zoals het kasteel in Hradec nad Moravicí. Het witte chateau is omgeven door een bakstenen muur met stallen en torentjes. Het heeft iets weg van het Disney kasteel en wordt het daarom het “Moravische Disney-kasteel” genoemd. 

Hradec nad Moravic
(c) via CzechTourism

Lees meer over een vakantie in Moravië.

7. Aartsbisschoppelijk paleis Kroměříž 

Een paleis waar de rijkdom je om de oren vliegt. Kroměříž in het oosten van Moravië was de representatieve zomerresidentie van de bisschoppen van Olomouc. De Grote Eetzaal is de grootste kamer van het paleis. Het is maar liefst 30 meter lang, 16 meter hoog en er zijn 14 kroonluchters waar in totaal 440 kaarsen voor nodig waren.

Kromeriz, een van de kastelen in Tsjechië
(c) via CzechTourism

Op een kwartiertje wandelen van het paleis bevindt zich de Bloementuin. De symmetrische tuin met paviljoens, een zuilengalerij en doolhoven staat samen met het paleis op de Werelderfgoedlijst UNESCO

Dit zijn de mooiste wandelingen in Tsjechië.

8. Lednice Valtice cultuurlandschap

De kastelen Lednice en Valtice en het omliggende landschap staan tevens op de Werelderfgoedlijst. Het gebied in Zuid-Moravië omvat 283 km2 met twee chateaus, Franse tuinen, verschillende vijvers, kapelletjes, een minaret en vele andere bouwwerken in romantische stijl. 

Lednice kasteel in Tsjechië
(c) Jiri Jirousek

9. Chateau Telč 

De idyllische stad Telč in het zuiden van Tsjechië blinkt uit door haar enorme plein met pastelkleurige huizen. De stad is omringd door vijvers, die dankzij de familie Zacharias of Hradec werden gegraven. Ook zij waren het die van het kasteel een renaissance parel maakte. In de Ridderzaal en de Afrikaanse Zaal zul je je vergapen aan de merkwaardige trofeeën. 

Kasteel Telc
(c) Daniel Prudek

Lees hier meer over de tradities van Tsjechië.

10. Kasteel Český Krumlov 

Een niet te missen herkenningspunt van de stad Český Krumlov is haar kasteel. De toren is het oudste gebouw en is niet alleen fotogeniek, maar biedt vanaf het uitkijkplatform ook een fantastisch uitzicht over dit pittoreske stadje.

Cesky Krumlov
(c) Samara Rusko

Het kasteel van Český Krumlov is verbonden met vele interessante verhalen en tijdens een tour ontdek je de rijkversierde kamers van de familie Schwarzenberg, de laatste eigenaren. 

Vakantie inspiratie nodig? Maak een roadtrip door Europa.

11. Burcht Rabí

Geen pracht en praal in West-Bohemen bij Rabí. Dit bouwwerk had als functie de verdediging van de handelsroute tussen Beieren en Bohemen. Tot de 17e eeuw was Rabí een belangrijke militaire plek, maar toen werd besloten dat de handel via een andere route moest gaan, begon het verval van Rabí.

Burch Rabi
(c) via CzechTourism

Ondanks dat Rabí nog niet in zijn oude glorie is hersteld, blijft het een indrukwekkend bouwwerk, mede doordat het op een geweldige locatie ligt midden in het Nationale Park Boheemse Woud

12. Kasteel Křivoklát

Door de vele handelsroutes naar Praag bevinden zich rondom de hoofdstad tientallen burchten en kastelen. Het kasteel van Křivoklát ligt op een uur rijden ten westen van Praag en werd in de 13e eeuw gebouwd als koninklijke vestiging.

Krivoklat
(c) Ladislav Renner

Bezoek deze bestemmingen met de trein vanuit Praag.

Het was een geliefde plek voor jachtpartijen en feesten, maar ook voor diplomatieke onderhandelingen en later als gevangenis. Křivoklát moest regelmatig verbouwd worden vanwege brand. Het kasteel is het hele jaar geopend voor bezoekers en in de zomer zijn er regelmatig evenementen op het binnenplein

13. Praagse Burcht

Er is één kasteel in Tsjechië dat zelfs beschouwd wordt als het grootste oude gebouw ter wereld! Het gaat om de Praagse Burcht in Praag. Het koninklijk paleis omvat vestingwerken, een kathedraal, tuinen en verschillende bijgebouwen. De Praagse burcht is de bewaarplaats van de heilige relikwieën en is tevens de residentie van de president.

Praagse Burcht
(c) PragueCityTourism

Zoek je naar leuke hotels in Praag? Wij hebben tips voor een stedentrip in Praag.

Tip: Bezoek de Praagse Burcht met de Prague Visitors Pass en krijg toegang tot de St. Vituskathedraal, de toren van de kathedraal, het Gouden Straatje, het Lobkowicz paleis en de basiliek. 

14. Burcht Loket

Tenslotte hebben we nog de burcht Loket te midden van de West-Boheemse spatriangel, een van de must visit kastelen in Tsjechië. Het kasteel ligt op de kastelenroute Burgenstrasse’ die in Mannheim begint en eindigt in Praag. Loket is net als Rabí toegankelijk zonder rondleiding.

Kasteel Loket
(c) via CzechTourism

Het kasteel steekt boven de stad uit en was een belangrijk fort. In de burcht leer je meer over de geschiedenis van de stad en kun je een meteoriet bewonderen die in 1422 op de binnenplaats viel. Hier vind je deze kastelen in Tsjechië:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Nog geen kastelen beu? Meer vind je er op visitczechia.com.

Zou jij deze kastelen in Tsjechië willen bezoeken?

Tekst en beeld via CzechTourism

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven