TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
doen in het Reuzengebergte

Dit kun je doen in het Reuzengebergte in Tsjechië

In het noorden van Tsjechië bevinden zich de hoogste bergen van het land. Het Reuzengebergte bestaat uit uitgestrekte bergweiden, rotsachtige bergkammen, bulderende watervallen en mysterieuze veenmeren. En dan is er nog de Sněžka, deze majestueuze koningin van de bergen. Door het unieke landschap met haar diverse en ruige schoonheid werd het Reuzengebergte al in 1963 tot nationaal park benoemd. Het gebergte is niet alleen aantrekkelijk vanwege de uitzonderlijke natuur, maar ook vanwege kenmerkende volksarchitectuur en de vele activiteiten die je hier kunt doen. In dit bijzondere gebied zijn vele schatten, ontdek ze allemaal!

Op de fiets door de bergen

Het Reuzengebergte (Tsjechisch: Krkonoše) heeft honderden kilometers aan gemarkeerde fietspaden die door een panoramisch landschap voeren. Er zijn avontuurlijke mountainbike paden, maar ook ontspannen afdalingen. Gedurende de zomer rijden er dagelijks fietsbussen naar de bergtoppen. Hierdoor kunnen fietsers genieten van hun tocht zonder eerst een zware beklimming te hebben. Een prachtige route is de 34 kilometer lange tocht van Kořenov naar het stadje Jilemnice.

fietsen in het Reuzengebergte

De route gaat door schitterende valleien, bossen en langs drie uitzichttorens. Andere plekken die bereikbaar zijn per fietsbus en waarvandaan je mooie routes kunt volgen zijn Harrachov, Špindlerova bouda en Pec pod Sněžkou. Ook in de kabelbaan kan de fiets mee. Neem bijvoorbeeld de kabelbaan vanuit Harrachov naar Čertova hora. Vanaf hier kun je een mooie route volgen van 21 kilometer naar Jablonec nad Jizerou.

Meer zien in Tsjechië? Ga op vakantie naar de regio Moravië.

In Janské Lázně kan de fiets mee in de kabelbaan naar de bergtop Černá hora. Daarvandaan kun je diverse kanten op zoals naar de stad Trutnov, een prachtige afdaling van 27 kilometer. Meer fietstips in het Reuzengebergte zijn te vinden in de online brochure Krkonoše by bike, die ook verkrijgbaar is bij de lokale infocentra.

Krkonose
(c) Pavla Maresova

Lees ook deze tips voor een leuke nazomer in Tsjechië.

Bunkercomplex Stachelberg

Stachelberg is een indrukwekkend complex van bunkers met een uitgebreid systeem van gangen en kamers. Het is gelegen in het oostelijke deel van het Reuzengebergte, ten noorden van de stad Trutnov. De bouw begon in 1937 met als doel zich te kunnen verdedigen tegen Duitsland. In totaal waren er 34 ruimtes gepland om te worden gebruikt als opslagruimte, kantoor, kazernes voor de manschappen en ruimte voor technische apparatuur.

Stachelberg
(c) Shutterstock

Stachelberg is nooit voltooid en werd ook nooit gebruikt, maar desondanks zijn de bunkers en het gigantische systeem van gangen erg indrukwekkend. Het is mogelijk om de bunkers te bezoeken en is er een uitgebreide tentoonstelling over de fortificatie. 

Ook leuk in Tsjechië: een stedentrip naar Praag. En deze dagtrips vanuit Praag en lees wat je nog meer kan doen in de omgeving van Praag.

Krkonoše bierroute

Wandelen door de prachtige natuur en genieten van lokale bieren. Dat klinkt niet verkeerd en dat vonden ook de bedenkers van de Krkonoše pivní stezka. Deze bierroute door het Reuzengebergte gaat langs vijf brouwerijen, waaronder mini-brouwerij Trautenberk de hoogst gelegen brouwerij van het land. Er zijn twee verschillende routes, beiden van ongeveer 30 kilometer.

biertour doen in het Reuzengebergte

Tip: lees meer over drinken en eten in Tsjechië.

Wie één van deze wandelingen wilt doen, kan een stempelkaart krijgen. Bij een biertje in de deelnemende brouwerij krijg je een stempel. Een volle kaart betekent niet alleen dat je die dag vijf halve liters bier hebt gedronken, maar ook dat je een bieropener als cadeau ontvangt en meedoet aan een prijzen verloting aan het einde van het seizoen. 

Zie hier de wandelingkaart van de Krkonoše bierroute.

Treinrit “Pojizerský Pacific”

Maak een ritje met de lokale trein van Martinice in het Reuzengebergte naar Rokytnice nad Jizerou. Deze regionale spoorlijn wordt ook wel Pojizerský Pacific genoemd en gaat door de romantische Jizera-vallei. Het pittoreske station Martinice dateert uit 1871. Het bevat mooie architectuur met verschillende unieke kenmerken, zoals een groot aantal mechanische lichten.

Ontdek wat je nog meer kunt doen in Tsjechië.

Tijdens de treinreis kom je door adembenemende natuur, rijd je over originele brugconstructies en ga je door de 80 m lange tunnel bij Hradsko. Het hoogste punt van de spoorlijn is aan de voet van Martinice. Het hoogstgelegen station van de lijn is Jilemnice. Hier kun je het Krkonoše-museum bezoeken, gevestigd in het Jilemnice kasteel. De trein eindigt in Rokytnice nad Jizerou.

Bewonder de watervallen

In het Reuzengebergte vind je de hoogste en meest indrukwekkende watervallen van het land. Bij Harrachov stort de wilde Mumlava rivier via een acht meter hoog rotsachtig plateau naar beneden. De Elbewaterval is 35 meter hoog en kun je combineren met een wandeling naar de bron van de Elbe. In hetzelfde dal bevindt zich de Pančavský waterval. Deze valt trapsgewijs over een steile wand. De waterval is met zijn 148 meter recordhouder onder de Tsjechische watervallen.

doen in het Reuzengebergte
(c) Shutterstock

Bekijk hier de mooiste ‘Wie is de Mol’ locaties in Tsjechië.

Het boomkroonpad in Janské Lázně

Janské Lázně is een klein kuuroord in het oosten van het Reuzengebergte en is een geliefde vakantiebestemming. In de winter komen er veel wintersporters en in de zomer is het een favoriete bestemming bij actieve vakantiegangers. De nieuwste en populairste attractie in Janské Lázně is het boomkroonpad.

Boomkroonpad reuzengebergte
(c) Martin Veselý

Deze uitzichttoren is 45 meter hoog. Je kunt er niet alleen de toppen van de bomen bewonderen, maar het pad gaat ook gedeeltelijk ondergronds. Bezoekers worden geïnformeerd over de flora en fauna in het gebied en kunnen het wortelstelsel van bomen bekijken. Vanaf de top kun je met de glijbaan naar beneden. 

Meer mooie uitzichten? Dit zijn de mooiste uitzichten van Tsjechië!

De kristalvallei van Tsjechië 

Al sinds de 14de eeuw wordt in Harrachov en omgeving glas geproduceerd en worden prachtige kroonluchters, kerstversieringen en sieraden gemaakt. Het gebied wordt daarom ook wel de kristalvallei van Tsjechië genoemd. In Harrachov bevindt zich de oudste glasfabriek van Bohemen.

Lees onze tips voor een vakantie in de Tsjechische regio Noord-Bohemen.

De glasblazerij ontstond voor 1712 en Glassworks Novosad houdt de traditie van glasblazen nog steeds levend. De productie richt zich op luxe glazen en kristallen kroonluchters. Het glasmuseum maakt deel uit van de glasfabriek en bevat exposities over de geschiedenis van de glasfabriek. In de fabriek kunnen bezoekers zien hoe glasblazers dit zware werk uitvoeren.

Het Pools-Tsjechisch vriendschapspad

Het Reuzengebergte markeert de grens tussen Tsjechië en Polen en tijdens een wandeling over de bergtoppen zul je regelmatig de grens oversteken. Eén van die wandelroutes is het Pools-Tsjechische vriendschapspad.

doen in het Reuzengebergte
(c) Jan Spelda

De ca. 80 km lange route loopt grotendeels over de kam van het Reuzengebergte en voert zowel over Pools als Tsjechisch grondgebied. De route komt langs enkele prachtige natuurverschijnselen, zoals de rotsformaties Mužské en Dívčí kameny.

(c) Jan Spelda

Bovendien gaat de route naar de Sněžka, met haar 1603 meter de hoogste berg van het Reuzengebergte en tevens van Tsjechië. Op verschillende plekken is het mogelijk om aan te sluiten op de route. Wie het volledige traject wilt volgen kan overnachten bij diverse accommodaties die zich bevinden in de bergen.

(c) Shutterstock

Lees hier wat er te doen is in Pilsen.

Hier kun je deze doen in het Reuzengebergte:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Wat zou jij willen doen in het Reuzengebergte?

Foto’s en informatie via CzechTourism 

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven