TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Oude kanonnen aan de kustlijn in La Réunion

Onze vakantie naar La Réunion

Mijn vriendin Eefje, had erg veel zin in een zonnige Franse vakantie. Ik wilde daarentegen weer eens lekker ver weg. Ruige berglandschappen, tropische stranden en weinig tijdsverschil, zagen we echter allebei wel zitten, en zo vonden we ons verrassende “gouden” compromis op Île de La Réunion!

Île de La Réunion, de volledige naam van het eiland, hebben wij ervaren als verrassend en uniek. Het “down under” op z’n Frans! “Le joie de vivre” in de paradijselijke Indische oceaan.

Wat je leest in dit blog:

Het begin van onze La Réunion vakantie

Na het volbrengen van een elf uur durende vlucht vanaf Parijs, waarbij we respectievelijk de luchtruimen van, let op!; Zwitserland, Italië, Griekenland, Egypte, Soedan, Ethiopië, Somalië en tevens een groot deel van de Indische Oceaan doorkruisten, volgen we hier nu zo’n bijna 9500 km zuidelijker met slechts twee uur tijdsverschil, op ons gemak de borden Sortie op, en lopen vrijwel zonder enige controle het Aéroport de Saint-Denis-Roland Garros uit. 

Met de bus naar de hoofdstad Saint-Denis

Een moderne glimmende stadsbus, uiteraard van Franse makerij en compleet voorzien van OV-chipkaart lezers, brengt ons vervolgens al rijdende langs vele indrukwekkende geleidend oplopende verlichte berghellingen en de eindeloos ogende Indische oceaan, via een pas vernieuwde op de péage gelijkende snelweg in minder dan een kwartier direct door naar het centrum van de noordelijk gelegen départements hoofdstad; Saint-Denis.

Bus van het openbaar vervoer in La Réunion
Bus van het openbaar vervoer op La Réunion

Deze veruit grootste stad van La Réunion, die meer dan 15% van de om en nabij 850.000 inwoners van het eiland herbergt, zal voor ons als basisplaats dienen. Vanuit deze stad op dit opmerkelijke vulkanische Franse eiland, met een vergelijkbare omvang als dat van het Groothertogdom Luxemburg (ca. 2510 m2), zullen we in slechts negen dagen tijd geheel het eiland gaan verkennen met het openbaar vervoer.

Waar ligt het eiland La Réunion?

Het tropische eiland Île de La Réunion, bevindt zich als onderdeel van de Indische oceanische Maskarenen archipel, in geografisch opzicht grofweg te midden van de zuidoostelijke Afrikaanse eilandstaten Madagascar en Mauritius.

Een vakantie naar La Réunion is prima te combineren met het verderop gelegen eiland Madagaskar. Sandra maakte een bijzondere reis naar Madagaskar, al zeilend verkende zij de kust en het eiland.

La Réunion is Frankrijk

Een eerste wandeling door het aangename overzichtelijke en goed beloopbare stadscentrum van Saint Denis, met straat namen als Place de Metz, veelvuldig aanwezige nationale vlaggen en winkel ketens als Jeff de Bruges, Mont Blanc, en een groot La Poste kantoor vanwaar ansichtkaarten tegen “binnenlands” tarief in Euro’s naar France métropolitaine gestuurd kunnen worden, straalt in veel opzichte de ambiance van menig “andere” Franse stad uit. 

Van oorsprong een onbewoond eiland

Het benodigd dan ook weinig inlevingsvermogen om te beseffen dat dit van oorsprong onbewoonde eiland, afgezien van het feit dat er verschillende andere Europese en Arabische zeemogendheden al eerder voet aan land gezet hadden, al sinds 1642 bijna onafgebroken in Franse handen is.

Het vriendelijke personeel van het lokale Office de Tourisme leert ons verder dat de naam van het eiland aanvankelijk is opgedragen aan het toenmalige koningshuis (Ile) Bourbon, waarna er meerdere naamswijzigingen volgden en men in 1794 voor het eerst bij de huidige opmerkelijke naam uitkwam, die verwijst naar de hereniging van de staatslegers na de Franse revolutie.

Bekijk deze video van La Réunion

Multi-etnische lokale bevolking

In een verderop gelegen drukke winkelstraat valt ons al spoedig de fascinerende multi-etnische lokale bevolking samenstelling op, die voor een groot deel uit nazaten van bonte gemengde huwelijken tussen veelal Europeanen, continentale Afrikanen, Malagassiërs, Indiërs en Chinezen bestaat, die allen verenigd lijken te zijn door de Franse taal en cultuur.

De voorouders van deze bewoners blijken in veel gevallen als kolonist, gastarbeider, handelaar of ten tijde van de voormalige aan koffie, vanille en suikerteelt gelieerde slavernij op het eiland terecht gekomen te zijn, en hebben zo ook bijgedragen aan een lokale Creoolse taal, die anders dan Engels, veelvuldig naast het officiële Frans gesproken wordt.

Rietsuikerplantages in het noorden van La Réunion
Rietsuikerplantages

Tegenwoordig vormen ter aanvulling van de zeer belangrijke toeristische sector, vooral de visserij, suikerrietteelt, (gelieerde) Rum productie, cruciale import uit metropool Frankrijk en de significante aanwezigheid van zowel het Franse leger als natuurkundige instituten, de hoofdmoot van de economische pijlers, waarbij er in de relatief hoge werkloosheidscijfers nog wel de nodige uitdagingen bestaan.

La Réunion kun je ook combineren met het paradijselijke Mauritius, lees onze tips waarom Mauritius een bezoek waard is.

Saint Denis verkennen

Eenmaal aangekomen bij de oude historische hoofdstraat, Rue de Paris, die over een lengte van ongeveer anderhalve kilometer vanaf de prachtig aangelegde Botanische tuin (Le Jardin de L’ État), naar een idyllisch met palmen en kanonnen gecomplimenteerd uitkijkpunt aan de Indische oceaan voert (“Le Barachois”), zijn we plots in het onmiskenbare centrum van het lokale bouwkundige koloniale culturele erfgoed beland.  

Straatbeeld van Rue de Paris op La Réunion
Straatbeeld van Reu de Paris

Hotel de Ville

Deze ruimtelijke laan vormt in deze hoedanigheid het decor voor het prestigieuze door de Franse driekleur volgehangen voormalige “Hotel de Ville” en een naastgelegen indrukwekkend oorlogsmonument ter nagedachtenis van de voor het Franse métropolitaine vaderland in beide wereldoorlogen gesneuvelden departementsgenoten, alsmede een reeks aan prachtige villa’s, die naast hun museale status veelal door overheidsdiensten betrokken zijn.  

Het voormalige stadshuis Hotel de Ville in Saint Denis
Het hotel de Ville, het voormalige stadshuis

Net op het moment dat we besluiten om dit historische “coeur” /hart van de stad te verlaten, wordt onze aandacht abrupt getrokken door een over honderden meters verspreide, uit talloze grote (aan de villa hekwerken bevestigde) zuilen bestaande openluchttentoonstelling, die elk met foto’s, landkaarten en informatieve teksten “vanuit een positieve blik” zowat alle Franse overzeese gebieden waaronder; Nieuw-Caledonië, Martinique, Wallis-et-/en Futuna en Frans-Guyana etc. behandelen.

Informatiezuilen over alle Franse overzeese gebieden
De zuilen met informatie over Franse overzeese gebieden

Evenals de vele lokale bewoners, die ongetwijfeld vaak genoodzaakt zijn om deze hoofdstaat te passeren, leren we zo in een mum van tijd, onder andere dat de Republiek Frankrijk op niet minder dan 4 verschillende continenten en 4 oceanen gesitueerd is, en dat maar liefst 2,6 miljoen Fransen ofwel (4%) van het totale aantal inwoners van de Republiek, op één van de immens vele overzeese gebieden van dit respectievelijke postkoloniale wereldrijk woonachtig is.

Vegetatie in Le Jardin de L Etat
De botanische tuin en museum Le Jardin de L’Etat in Saint Denis

De tentoonstelling deed ons tevens de vriendelijk doch gepassioneerde reactie; Cést la france! van een lokale Réunionese gepensioneerde leraar (Henry), stukken beter begrijpen, toen we deze op een eerder moment in een openhartig gesprek in de bus, in een iets wat naïeve bui, “probeerde” te complimenteren met het feit dat we het hier in bijna alles bijzonder veel op “Frankrijk” vonden lijken!

Een ander ‘Frans’ paradijs vind je ten oosten van Australië, namelijk de tropische eilanden van Frans Polynesië. Blogger Ada verdiepte zich in de cultuur en de bijzondere haka dans op Frans Polynesië.

Een vakantie naar La Réunion is kennismaken met een eiland vol prachtige natuur

De fascinerende “Francophone” stedelijke indrukken van Saint-Denis achter ons gelaten, beginnen we aan verschillende dagtrips naar de overige delen van het eiland, die vooral bekend staan om hun vele natuurlijke schoonheden, en tot onze deugd, tijdens deze beginnende lokale “winter” periode (mei-juni) een frisser en droger klimaat van gemiddeld 24 graden bieden.

Het vulkanische Cirque de Cilaos


Het kraterdal van Cirque de Cilaos

Op de eerste dag reizen we naar het zuidwestelijke St.Louis, waarvandaan een speciaal verkort type bus ons binnen anderhalf uur door het met talloze adembenemende ruige berglandschappen gesierde vulkanische Cirque de Cilaos kraterdal leidt, dat ook volgens onze mening, terecht op de UNESCO lijst is toegevoegd.

We appreciëren hierbij in het bijzonder de uiterste concentratie van de buschauffeur, die niet geheel irrelevant, gebruikmaakt van de enigste aanwezige hoofdweg, welke nog los van de vele huiveringwekkend diepe ravijnen “zonder grappen” rond de 400! haarspeldbochten telt.

De haarspeldbochten onderweg op La Réunion

Het eindpunt van deze spectaculaire reis is het dorp Cilaos, wat voor veel hikers en waaghalzige wielrenners als pleisterplaats fungeert en tevens voorziet in een overweldigende finale in de vorm van de bergtop Piton des Neiges, die met 3071 meter het hoogste punt van het eiland vertegenwoordigd.

De Cascada Niagara waterval

Tijdens de daaropvolgende dag, bezoeken we in het noordelijke Sainte-Suzanne, de imposante achter de rietsuikervelden verscholen kolkende grootse “Cascade Niagara” waterval, waarna we op de oost-zuiderlijkere weg vanaf de stad Saint-André, en het in een kratervallei gelegen dorp Salazie, met open mond de beboste immens hoge rotswanden vol wilde dampende kleine naar beneden suizende watervallen aanschouwen.

De waterval 'Cascada Niagara' op La Réunion

Wandel je graag? Check dan ook de mogelijkheden van hiken bij Appenzell en wandelen bij de Rigi berg in Zwitserland.

Reis langs de kust van La Réunion

Met het einde van de vakantie naar La Réunion al in zicht, laten we ons een busreis rond zowat de gehele kustlijn van het eiland, die vanaf Saint-Denis enkele malen per dag met twee keer overstappen in zo’n vijf en een half a’ zes uur realiseerbaar blijkt te zijn, uiteraard niet aan ons voorbijgaan.

Bussen bij een busstation op La Réunion
Overstappen gaat makkelijk bij een busstation

Opgedroogde lavastromen

De rit voert ons in eerste instantie via het minder op toeristen gerichte Saint- Benoît, naar de fascinerende opgedroogde lavastromen van de in de zuidoostelijke punt van het eiland gelegen “Piton de la Fournaise”, welke als één van de meest actieve vulkanen ter wereld geld, en jaarlijks grote aantallen hikende en vanuit helikopters observerende toeristen trekt.  

Landschap La Réunion bij Saint Paul
Kustlijn bij Saint Paul

Vlooienmarkt in Saint-Paul

De route vervolgd haar weg daarna naar de stad Saint-Joseph wat zich met trots de meest zuidelijke gemeente van zowel Frankrijk als de EU mag noemen, waarna we de grotere en bedrijvige strandstad Saint-Pierre ook nog even aandoen, en tevens een klein kijkje kunnen nemen in het veel noordelijkere gelegen Saint-Paul, met haar gemoedelijke zondagse vlooienmarkt en hypermoderne uit het oog springende conservatorium gebouw.

Kraampjes op de vlooienmarkt in Saint Paul
Vlooienmarkt bij Saint Paul

Tot slot passeren we bij het dorp; La Grande-Chaloupe, nog enige restanten van La Réunion’s omvangrijke voormalige kust-spoorwegnetwerk, terwijl er vrijwel direct daar tegenover nog druk gewerkt wordt aan het kolossale in de oceaan aangelegde honderden miljoenen kostende en vijf kilometer lange Nouvelle Route du Littoral snelweg viaduct, dat tevens geschikt is voor een mogelijke toekomstige tramlijn en ook van een fietspad voorzien zal zijn. 

Ook het Caribisch gebied huisvest tropische eilanden. Naast eilanden bezaait met idyllische stranden is een vakantie naar Dominica weer interessant, net als La Rúenion, voor de natuur.

Stranden op La Réunion

Omringt door de Indische Oceaan, kent La Réunion niet geheel verwonderlijk tevens ook een groot aantal prachtige stranden, die vooral vanwege de gunstige weersomstandigheden vrijwel allemaal aan de west en zuid kant van het eiland gesitueerd zijn en in uiterlijk sterk van elkaar verschillen. 

Strand bij Saint-Gilles les Bains
Het strand Plage de Boucan Canot bij Saint Gilles les Bains
Het zandstrand van L'Hermitage
L’ Hermitage les Bains strand

We vinden zodoende op zowel het chique Plage de Boucan-Canot, de beboste L’Hermitage, het met palmen omgeven Grande-Anse alsook het toeristische Saint-Gilles les Bains; (vanwaar tevens prachtige dolfijn/walvis en duik excursies mogelijk zijn), de perfecte ingrediënten voor een ultieme stranddag.

Hierbij wijzen de grote aantallen waarschuwingsborden echter wel op het feit dat de natuur in de belichaming van haaien, in de afgelopen tijd relatief vaak fataal rond La Réunion “van zich afgebeten heeft”, waardoor de zee op de meeste plaatsen niet begaanbaar is.

Vanaf het strand kun je deze zonsondergang zien bij Saint Gilles Les Bains
Genieten van een zonsondergang bij Saint Gilles Les Bains

Gelukkig komen we er snel daarna achter dat het aanlokkelijke helderblauwe warme zeewater alsnog bij de met netten afgezette en door de reddingsbrigade streng bewaakte delen van de stranden veilig betreden kan worden.     

Relaxen op tropische stranden? Denk dan eens aan een reis naar de Malediven.

Reizen met openbaar vervoer tijdens onze vakantie op La Réunion

Het reizen met het uitstekende en uiteraard aan alle Franse en EU normen voldoenende busnetwerk was een ware must op zich, waarbij we getrakteerd werden op prachtige panorama’s en boeiende gesprekken met de doorgaans uitzonderlijk vriendelijke lokale bevolking.

Een lange afstands weekbusabbonement van de Car Jaune is daarnaast met een kostprijs van slechts €15,- spotgoedkoop en ter plekke bij de grotere bemande busstations te verkrijgen.

Terrassen en restaurants bij Plage de Boucan Canot

La Réunion geniet het als één van in totaal vijf Franse overzeense departementen c.q. EU regio’s, in politieke zin, een integrale status binnen de Franse republiek die het zodoende bijna precies dezelfde rechten geeft als ieder ander op het Europese continent.

Deze interessante mix van invloedssferen, te midden van prachtige aan de Unesco-werelderfgoedlijst toegevoegde ruige bergachtige vulkanische landschappen en een warmhartige lokale Franse multiculturele bevolking, maakte La Réunion, voor mijn vriendin (Eefje Cohen) en ik, een onvergetelijke droom bestemming.

Tips voor een reis naar La Reúnion

Slapen

Central Hotel in Saint-Denis

Slaapkamer in hotel Saint Denis
Slaapkamer in Central Hotel / Foto via Booking.com

Prima en simpel 2* sterren hotel met schone lichte kamers, fijne bedden, gemotiveerd personeel, een goed verzorgd ontbijtbuffet en bovenal een uitstekend midden in het centrum gelegen locatie, ten midden van vele winkels, restaurants en bars, op ca. 3 minuten lopen van de historische Rue de Paris.
Het (Car Jaune) Gare Routiére/Busstation ligt op 10 minuten lopen.

Bekijk meer hotels in Saint Denis.

Eten

De stad Saint-Denis kent een zeer grote verscheidenheid aan restaurants die zich vooral in de zijstraten aan de zeekant van de Rue de Paris laten vinden. Voor de meest heerlijke lokale gerechten kun je je in ieder geval wenden tot Les Reflet des Iles.

Heerlijk nagerecht om te proeven
Eén van de nagerechten op de kaart / Foto via website van Les Reflect del Iles

Dit is een in Creoolse sferen getooid knus restaurant, met heerlijke locale gerechten, die onder andere uit gekeriede stoofpotjes bestaan welke al dan niet zijn aangevuld met één van de locale specialiteiten; “palm harten”, en daarnaast een uitgebreide desert kaart biedt met even zo verukkelijke lokaal geteelde fruitsoorten zoals Ananasen en Lychees.

Drinken

Le Passage du Chat Blanc in Saint-Denis

Jam sessies bij Bar  Le Passage du Chat Blanc in Saint Denis

Een bijzonder gezellige alternatieve bar waar locale artiesten zowat elke dag van de week goed beluisterbare (meestal Franstalige) jam sessies uitvoeren, met een publiek van gevarieerde leeftijdskategorien en verschillende moderne muziek stijlen. Er kunnen hier tevens versgebakken pizza’s worden besteld. 

Doen

Dolfijn en Walvis excursies

Per boot op zoek naar walvissen en dolfijnen bij La Reunion
Op zoek naar dolfijnen en walvissen

Langs de westkust komen dikwijls grote groepen dolfijnen en soms ook andere walvissoorten voor, die met verschillende boot safari’s benaderd kunnen worden. Deze excursies vertrekken veelal vanuit Saint-Gilles-Les-Bains en enige andere badplaatsen aan de westkust, waarbij de grote populariteit het vaak benodigd om vooraf telefonisch of bij het Office de Tourisme een plek veilig te stellen.
Enkele grote aanbieders zijn; Le Grand Bleu en Dauphin Safari.

Wandelen/Hardlopen/Fietsen langs de Indische Oceaan in Saint-Denis

Het Noordelijke duinachtige kust (fiets)pad (Sentier Littoral Nord) datdirect naast de Indische oceaan gesitueerd is, strekt zich over ruim vijf kilometer uit vanaf de stadsdelen “Le Barachois” tot aan “Le Chaudron” en vormt zodoende binnen de bruisende stad en te midden van de vele sportende locals een zeer aangename oase van rust.

Meer tips om te doen in La Réunion

De vermelde tips voor een vakantie naar La Réunion op de kaart

Praktische informatie voor een vakantie naar La Réunion

Het klimaat op La Réunion

La Réunion heeft een tropisch klimaat van gemiddeld 24 graden aan de kust, waarbij het kwik doorgaans niet lager dan 18 graden en niet hoger dan 30 graden komt. Het eiland kent een, bij veel toeristen geliefd frisser en droger seizoen tussen eind mei en oktober, als ook een warmer en vochtigere periode tussen november en april, waarin er met name in januari en februari tropische regenbuien en cyclonen kunnen voorkomen.

Tijdsverschil met La Réunion

  • 3 uur in de winter (GMT +3)
  • 2 uur in de zomer (GMT +4) 

Paspoort en reisdocumenten

Ingezetenen met een EU-paspoort (inclusief Nederlandse en Belgische), hebben geen visum nodig op de directe vluchten tussen Frankrijk en La Réunion, en kunnen met zowel een geldig Paspoort als ID-kaart reizen.
La Réunion, behoort niet tot de Schengen (open grenzen) zone, waardoor je dus op de heen of terugweg in ieder geval één keer de paspoortcontrole zal moeten passeren.

Indien je via Mauritius reist wordt, kan er uitsluitend met een paspoort gereisd worden.    

Inentingen   

Op La Réunion heerst een tropisch klimaat waarvoor er doorgaans naast ten minste DTP en Hepatitus A vaccinaties, muggen preventie middelen worden aanbevolen. Informeer van tevoren bij de GGD of je huisarts.

Natuur en bergen in La Reunion

Geld en pinnen

La Réunion’s algemene valuta is de Euro, maar ondanks dat uw pinpas officieel als zijnde in EU gebiedt zou moeten werken, is dit in de praktijk vaak niet zo, waardoor het met klem aan te raden is om deze tijdelijk door je bank voor buiten Europa in te laten stellen.

Vliegen naar La Réunion

De belangrijkste luchthaven van La Réunion is Aéroport de Saint-Denis/Roland Garros, welke vanaf het Europese continent direct met de luchthavens Parijs CDG, Parijs Orly en Marseille verbonden wordt.     

La Réunion kan daarnaast ook vanaf Parijs CDG met een transfer op Mauritius worden bereikt, waarbij het vliegen naar La Réunion’s andere in het zuidwesten gelegen luchthaven; Saint-Pierre Pierrefonds ook tot de mogelijkheden behoort.

Vanuit Nederland en België is Parijs CDG tegenwoordig enkele keren per dag met de Thalys direct te bereiken en Parijs Orly respectievelijk via Paris-Nord, station Antony van RER lijn B en de Orlyval. Evenals bij de vliegtickets naar La  Réunion die doorgaans vanuit Parijs vanaf ca. €600,- beschikbaar zijn, geld vaak het principe dat vroegboeken de prijs flink kan reduceren.

Dankwoord

De auteur Yinka Jan Sojinu bedankt zijn vriendin en reisgenote Eefje Cohen voor de hulp in de totstandkoming van dit artikel.


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Tekst en foto’s (tenzij anders vermeld): Yinka Jan Sojinu


Yinka Jan Sojinu

Yinka Jan Sojinu

Ik ben een 38-jarige in Leiden woonachtige (hobbymatige) freelance reporter, welke met goed gevolg een studie Culturele en Maatschappelijke Vorming op de Hogeschool Utrecht afrondde. In de afgelopen jaren heb ik in totaal acht grotere gepubliceerde artikelen voor de Britse magazines: Airports of the World en Railways Illustrated geschreven, en eveneens een enkel artikel voor het Nederlandse; Railhobby .

Deel dit blog ↓

Gerelateerde reisblogs

2 gedachten over “Onze vakantie naar La Réunion”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven