TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Ligbedden op het strand van het resort op Bolifushi

Dit is waarom je ooit een reis naar de Malediven wilt maken

Hagelwitte stranden, helder turquoise water, metershoge palmbomen, een bijna altijd stralende zon en zwoele zomeravonden: wie wil dat nou niet? Je moet er even je spaarpot voor stukslaan, maar dan heb je wél de ultieme paradise experience. Journalist Yvette vloog voor een reis naar de Malediven en belandde in een stukje hemel op aarde.

Ik knijp mezelf even. Word ik nu écht van het vliegveld opgehaald in een superdeluxe jacht? Ja, dat kan dus blijkbaar gewoon: met de boot opgehaald worden van een airport!

Yvette op een jacht bij zonsondergang
Zo kan ik uren genieten!

Waar liggen de Malediven?

De Malediven liggen in de Indische oceaan ten zuidwesten van Sri Lanka.


De Malediven zijn een stuk groter en uitgestrekter dan je wellicht zou verwachten. Het land bestaat uit bijna 1200 eilanden, die verspreid liggen over een oppervlakte van zo’n 90.000 km². Terwijl de totale landoppervlakte dan maar weer slechts een kleine 300 km² is. In andere woorden: het zijn allemaal piepkleine eilandjes, het grootste beslaat slechts 5 km².

Strand en bungalows in het water bij Hurawalhi Maldives Resort
Zo ziet een resort op de Malediven er ongeveer uit! Dit is Hurawalhi Island Resort (klik op de foto) / Foto: Shifaaz shamoon – Unsplash

Wat voor eilanden het zijn? Er zijn resort-eilanden, eilanden waar locals wonen en onbewoonde eilanden. Dat lees je goed ja: elk resort op de Malediven heeft een eigen privé-eiland, inmiddels zijn dat er al meer dan 120.

Op de Malediven leef je op het strand, check daarom de badmode trends voor 2021!

Een warm welkom op de Malediven

Op slechts vijf minuten rollen met je koffer vanaf de bagageband naar de achteruitgang, beland je al in de haven van Malé, de hoofdstad van de Malediven. Vanwaar er tal van boten uitvaren om de vers gelande bezoekers naar de vakantie van hun dromen te vervoeren. Maar dat is alleen naar de nabij-gelegen eilanden, de meeste eilanden kun je namelijk alleen via een binnenlandse vlucht of met een watervliegtuig bereiken.

Een watervliegtuig op het strand van een eiland op de Malediven
Vliegen met een watervliegtuig is een geweldige ervaring! / Foto: Shifaaz shamoon -Unsplash

Een reis naar de Malediven kun je uitstekend combineren met een reis door Sri Lanka. Zelfs Dubai kun je nog toevoegen aan de reis als je bijvoorbeeld met Emirates via Dubai vliegt.

Warm onthaal tijdens mijn Malediven reis

Zo’n twintig minuten nadat ik aan boord ben gestapt van het jacht, met al een tweede glas champagne in mijn handen, meren we aan bij het resort waar ik de komende dagen ga verblijven: Jumeirah Vittaveli, op het eiland Bolifushi. Al van ver hoor ik muziek en trommels slaan. Wanneer ik naar de voorkant van de boot loop, zie ik op de pier een groepje mensen staan – al zwaaiend, zingend en muziek makend. Dat is nog eens een gezellig onthaal!

Op dit eiland verbleef ik tijdens mijn Malediven reis

En wanneer ik mijn hand uitsteek om van schip naar wal overgeheveld te worden, hoor ik tot mijn grote verbazing ineens Nederlands. “Dag mevrouw Bax, welkom op de Malediven!” Huh? Een blonde jongeman, ik schat ’m ergens eind twintig, met een witte-tanden-smile van oor tot oor, stelt zich voor als Lars Heesbeen en blijkt de Sales Manager van het resort te zijn. Hij is bijna net zo enthousiast als ik over mijn komst, “want we hebben niet zo vaak Nederlanders hier”, zegt hij.

Kamervilla met zwembad bij Jumeirah Vittaveli
Mijn kamer op Jumeirah Vittaveli

‘Alles is mogelijk’

Tijdens mijn verblijf kom ik Lars regelmatig tegen – het eiland is tenslotte niet zo groot – en maken we gezellig een praatje. Waarin ik hem eigenlijk vooral het hemd van het lijf vraag, omdat ik heel nieuwsgierig ben naar hoe het is om nou daadwerkelijk te wonen in een paradijs, hoe het dagelijks leven is op een plek als deze en of zo’n droomomgeving op den duur niet toch stiekem ook wel een beetje gaat vervelen. Gelukkig vindt Lars het alleen maar leuk om zijn verhalen te delen en komt hij met de ene na de andere anekdote op de proppen waar mijn oren van klapperen.

Strand met terras bij Jumeirah Vittaveli

In de Indische Oceaan liggen nog meerdere tropische bestemmingen. Denk eens aan een reis naar Mauritius of een vakantie naar La Réunion.

Zo maakt hij de meest gekke dingen mee in het resort, te danken aan de lijfregel van de general manager: ‘Alles is mogelijk. We doen alles voor onze gasten, mits het legaal is en de gast ervoor betaalt.’ En wat je dan zoal kunt verwachten? Nou, families die hier drie keer per jaar komen en dan – à la Kim Jong-un – hun eigen toiletten even in de badkamers ingebouwd willen hebben. Gaan de gasten weg, dan worden de toiletten er weer uit gesloopt en netjes voor hen in een opslag bewaard.

Kamers in huisjes in het water bij Jumeriah Vittaveli Malediven

Een ijsbaan op de Malediven?

Voor een Zwitserse familie die hier elk jaar kerst komt vieren, waarvan de kinderen ineens vlak voor vertrek klaagden eigenlijk liever op wintersport te willen, werd even een ijsbaan gebouwd. Zodat het kroost tenminste kon schaatsen en zo toch nog een beetje wintersport in de Malediven had. De ijsbaan mocht blijven en is toegankelijk voor alle gasten (al heb ik niemand daar zelfs maar bij in de buurt zien komen).

Een andere gast wilde graag een portie vuurwerk afsteken voor zijn verjaardag. En dan hebben we het niet over wat sterretjes, voetzoekers of een verdwaalde vuurpijl. Nee, die knalde even 75.000 euro neer voor een kwartier durende vuurwerkshow, inclusief de vereiste aanwezigheid van de brandweer die voor het spektakel ingevaren moest worden.

Al zin in een Malediven reis?

Bekijk onderstaande video over de Malediven!

Al op de Malediven geweest? Reis dan eens verder en bezoek de vele tropische eilanden van Frans Polynesië!

Local life op de Malediven

Het leven van de weinige echte locals op de Malediven staat in schril contrast met dat van de resortbezoekers. Op slechts drie kwartier varen van mijn fancy resort-eiland, ligt het local eiland Maafushi; een van de weinige eilanden waar je als backpacker terecht kunt, omdat ze er een aantal betaalbare guesthouses hebben (met een vanaf-prijs van zo’n vijftig euro per nacht, in plaats van de luttele duizend die je bij een high end resort al snel kwijt bent).

Straatje op Maafushi waar locals wonen
Een straatje op Maafushi

Zin om eens naar Beijing te gaan? Zet dan bezienswaardigheden in Beijing op je lijstje!

Maafushi

Eerlijk is eerlijk: de stranden van Maafushi zijn een stuk minder paradijselijk. Maar het eiland heeft zijn charme. Het is levendig, je kunt er duiken, snorkelen, parasailen en allerlei andere activiteiten ondernemen. Hoewel Maafushi verschillende stranden heeft, moet je als toerist bij ‘Bikini Beach’ zijn. De naam zegt het al: dit is het enige (overigens afgeschermde) strand waar je als vrouw in je bikini mag lopen.

Yvette op de schommel op Maafushi
Bordjes met wateractiviteiten op Maafushi Malediven

De Malediven zijn streng islamitisch en de overige stranden op Maafushi zijn openbaar, wat inhoudt dat je daar als vrouw alleen in je boerkini mag komen. Ook handig om te weten: de verkoop en het gebruik van alcohol is verboden op alle local eilanden. Dit in tegenstelling tot de resorteilanden, waar de alcohol rijkelijk vloeit.

No bikini bord Maafushi
Vrouwen in lokale kleding op Maafushi

Ben je op Maafushi en heb je toch zin in een drankje? Daar hebben de Maldiviërs een handige oplossing voor gevonden. Op zee gelden namelijk niet dezelfde regels als aan land, dus mag er daar vrolijk gedronken worden. Zie hier de safariboten: bootjes waar je met een dinghy (kleine bootje) naartoe kunt varen en waarop je, voor zo’n 6 dollar, een biertje of wijntje kunt drinken. 

De Malediven te ver weg? Op 4,5 vliegen van Nederland vind je deze 15 mooie stranden van de Canarische Eilanden

Naar de Malediven reizen is een paradise experience!

Na een dagje Maafushi vaar ik terug naar mijn eigen chique resort en is het alweer mijn laatste avond hier. Ik wil tijdens mijn laatste wakkere uren op de Malediven nog zoveel mogelijk opsnuiven en absorberen, voordat ik morgen weer terugvlieg naar de kou en het leven van alledag. Dus fiets ik nog een rondje over het eiland, tussen de metershoge palmbomen door en over de pier langs de villa’s op palen.

Yvette met fiets op strand Bolifushi
Yvette met de fiets op de steiger Jumeirah Vittavel

Ik neem een laatste duik in het water dat zo helder is dat ik, hoe ver ik er ook inloop, nog steeds mijn tenen kan zien. Waarna ik vanaf een strandbedje naar de sunset kijk, die de lucht zo fel oranje, roze, rood en paars laat kleuren dat ik er kippenvel van krijg.

Om de avond, en daarmee deze ultieme Malediven reis, af te sluiten met een laatste bad buiten in de tuin van mijn villa, terwijl ik tussen de palmbladeren door omhoog naar  de sterren kijk.

Yvette bij rand zwembad Jumeirah Vittaveli

Dit reisverhaal verscheen in de zesde editie van TripTalk Magazine.
Word jaarabonnee!

Hier was Yvette tijdens haar Malediven reis


Handige tips voor je Malediven reis:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een hotel of resort op de Malediven
3. Boek een complete vakantie naar de Malediven bij TUI


Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Foto header en overige foto’s, tenzij anders vermeld: Yvette Bax

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven