TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
met de camper door canada

Met de camper door Canada; dit moet je weten

Op vakantie gaan met een camper om Canada te ontdekken, is een onvergetelijke ervaring. De ultieme vrijheid, rijden met je ‘eigen mobiele huis’, zelf je route en tempo bepalen en de mogelijkheid om prachtige natuurgebieden af te wisselen met andere bezienswaardigheden zijn voor veel mensen een reden om bij Canada te kiezen voor een campervakantie. Maar hoe pak je het aan? Wie met een camper op stap wil, zal ontdekken dat er best nog wel wat bij komt kijken. Buiten een aantal vaste zaken, zoals het regelen van de vlucht en een visum, zijn er meer aspecten waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat de reis daadwerkelijk onvergetelijk wordt.

De grote vlaktes en afstanden maken Canada tot een perfecte bestemming om per camper te bezoeken. De wegen zijn breed en goed te bereizen, ook voor reizigers die voor de allereerste keer met een camper op pad gaan. De vrijheid die een camper geeft, is merkbaar op alle fronten: je reist in je eigen tempo, selecteert zelf de routes en bepaalt zelf hoeveel je rijdt op een dag en hoe lang je wilt blijven op een bepaalde plek. Ook het ‘buitenleven’ draagt zeker een steentje bij aan die vrijheid.

camperroutes door canada
(c) Unsplash – Danny Halarewich

De nationale parken in Canada bieden genoeg plekken om een aantal nachten je camper te stallen. Het is niet noodzakelijk vooraf een plek te reserveren, maar verstandig is het wel. Een camper zo maar parkeren langs de weg is echter niet toegestaan, dus het is belangrijk om altijd een legale camperplaats te zoeken. In de Canadese steden zijn hier trouwens ook verschillende opties voor, zoals de speciale camper-campings.

Ook leuk: lees tips van een echte Canada lover.

Campers zijn er uiteraard in verschillende soorten en maten. Schat vooraf goed in welk type camper past bij de reis die je voor ogen hebt. Dit hangt voornamelijk af van de grootte van het reisgezelschap. Wie reist met een groot gezin, heeft vanzelfsprekend een grotere camper nodig. Reis je als duo, kies dan voor een kleiner formaat camper. Dat scheelt niet alleen in de huurprijs, maar ook in de benzinekosten.

Stad versus natuur

Canada heeft véél natuur en telt maar liefst 46 natuurparken. Elk park heeft zijn eigen kenmerken en bezienswaardigheden, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de landschappen zijn indrukwekkend. Ook op stedelijk gebied doet Canada niet onder met levendige steden als Vancouver, Quebec, Toronto en Montréal.

Lees hier wat je kunt doen in Montreal.

Het is vooral leuk om tijdens je camperreis voor een afwisselend programma te kiezen en zo nu en dan ook een ‘uitstapje’ naar een grote stad te maken. Overigens is het gewoon mogelijk om met de camper in de steden boodschappen te doen, want er zijn vaak grote parkeerplaatsen bij supermarkten. 

doen in toronto
(c) Unsplash

Lees hier wat je allemaal kunt doen in Toronto.

Voorbereidingen

Er zijn veel opties om een camperreis naar Canada te realiseren. Een goede voorbereiding hierbij is echter wel een must. Natuurlijk kun je alles zelf gaan uitzoeken en je verdiepen in het boeken van de vliegtickets, het uitstippelen van de route, kijken welke verschillende campertypes er allemaal zijn en op zoek gaan naar de juiste camperplaatsen. Dit geeft op het eerste gezicht misschien veel vrijheid, maar vergt wél veel uitzoekwerk. Veel handiger is het om hiervoor de hulp van een specialist in te schakelen.

camper door canada
(c) Unsplash – Louis Renaudineau

Veel gespecialiseerde reisorganisaties en reisbureaus kunnen je met hun ervaring en kennis helpen bij alle voorbereidingen. Ze geven je praktische tips, helpen bij het bepalen van de routes en kunnen de reis vervolgens volledig voor je regelen. In veel gevallen wordt er dan een reis op maat samengesteld, die geheel is afgestemd op jouw specifieke wensen en behoeftes. Extra voordeel hierbij is dat je niet voor verrassingen komt te staan, je tijdens de reis je nergens meer zorgen over hoeft te maken en dus optimaal kunt genieten. 

Ook leuk: op wintersport in Canada.

Veel vrijheid

Ria en Gerrit Slopsema maakten twee keer een camperreis en lieten zich vooraf uitgebreid voorlichten over alle opties. Nadat zij een informatieavond over campervakanties hadden bijgewoond, werd al snel hun nieuwsgierigheid voor een trip naar Canada aangewakkerd. Bij het reisbureau legden zij al hun vragen neer inzake vluchten, camperhuur, verzekeringen en de eerste en de laatste hotelovernachting van hun reis. 

De eerste reis leidde in 2008 door West-Canada en een stuk over de grens van Amerika. De reis begon en eindigde in Vancouver. Onderweg bezochten zij onder andere de Rocky Mountains, Banff National Park en Jasper National Park. In 2013 boekten zij opnieuw een campervakantie en kozen zij er bewust voor om een andere kant van Canada te bezoeken, waarbij Toronto de begin- en eindbestemming werd. “We hebben deels onze reizen geboekt bij een reisbureau, omdat we zeker wilden weten dat alles goed geregeld was”, begint Ria haar verhaal.

Jasper Park Canada (c) Unsplash – Abben S

“We begonnen onze reis met een vlucht met Air Transat en waren erg onder de indruk van de service aan boord en de vriendelijke crew.” De route die zij in Canada voor ogen hadden, werd van tevoren door het reisbureau niet vastgelegd. Gerrit: “Het enige waar we eigenlijk aan vast zaten was dat we ons na drie weken weer op het vliegveld moesten melden. Daar hebben we heel bewust voor gekozen. Tijdens zo’n reis wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien en iedere dag je eigen plan trekken. Juist omdat we van te voren geen vast programma hadden gemaakt qua routes, gaf dat veel vrijheid. Daardoor kwamen we op de meest onverwachte plekken terecht. Iedere dag keken we met elkaar welke route we wilden maken en konden dan ook beslissen hoe lang we die dag onderweg wilden zijn. Al met al denk ik dat we zo’n tweehonderd tot driehonderd kilometer per dag hebben afgelegd.”

Lees hier meer over een camper avontuur in het wilde Yukon in Canada.

Voordeel van de camper

De ultieme vrijheid tijdens de reis beviel Ria en Gerrit erg goed en onderweg lieten zij zich verrassen door alles wat op hun pad kwam. Gerrit is zeer te spreken over deze vorm van vakantie vieren. “Het grote voordeel van een camperreis vind ik dat je de camper bij aankomst parkeert en ook gelijk klaar bent. Je hoeft dus niet steeds alles uit te pakken en hebt direct alles bij de hand. We hadden veel informatieboekjes bij ons en zochten iedere dag op de kaart uit waar we op dat moment waren en wat er in de omgeving allemaal te doen was. Vervolgens gingen we op stap. Bij terugkomst op de camperplaats deden we de boodschappen, gingen eten koken en ’s avonds bekeken we de plannen voor de volgende dag. Juist die vrijheid sprak ons erg aan.” 

Dit zijn mooie wandelroutes in West-Canada.

De eerste reis maakte veel indruk, vooral door de mooie natuur die zij in West-Canada aantroffen. De tweede keer viel de keuze weer op Canada, maar nu op het Oosten vanwege de Niagara watervallen. “We wilden graag terug om de watervallen te zien. Dat leek ons heel mooi en dat was het ook”, vertelt Ria. Tijdens hun tweede reis bezochten ze onder meer Ottawa, Quebec en Forillon National Park. Over de lengte van de gemaakte reizen hebben zij een achteraf wel een duidelijke mening.

Wat dacht je van een reis naar British Columbia?

“De reis had wat ons betreft wel wat langer mogen duren. Maar omdat we toen een bedrijf hadden, lukte dat helaas niet. We kunnen anderen een reis naar Canada met de camper zeker aanraden. Het is een overweldigende ervaring en we kijken absoluut terug op twee hele mooie avonturen”, besluit Gerrit.

(c) Unsplash – Sergey Pesterev

Tips!

* In zowel Amerika als Canada is het normaal om met een creditcard te betalen, bijvoorbeeld VISA. Daarnaast dient deze vaak als borg. Zorg ervoor dat je er voldoende limiet op de kaart staat.
* Na een vliegreis is het verplicht om rust te nemen. Je mag na aankomst dus niet direct met de camper gaan rijden. Boek je de reis bij een reisbureau, dan kunnen zij een hotel regelen in de stad waar je aankomt. De volgende dag kun je dan de camper ophalen.
* Let goed op de benodigde verzekeringen die je vooraf kunt afsluiten. Ter plaatse zal de camperverhuurder je inlichten over de wetgeving en regels. Check voor je op pad gaat of er eventuele schade aan de camper is en laat dit goed vastleggen. Rijd je schade, dan ben je in de meeste gevallen zelf aansprakelijk.
* In Canada heb je een visum nodig, de zogenoemde ETA. Ga je de grens over bij Amerika? Dan heb je ook een visum nodig, de ESTA. Beide reisdocumenten moet je vooraf aanvragen. Daarnaast is het van belang dat je ook andere documenten bij je hebt: vanzelfsprekend een geldig paspoort, maar in sommige gevallen kan men ook naar je retourticket vragen.
* Heb je een lange rij-afstand voor de boeg? Vertrek op tijd en reken uit hoe lang je onderweg bent naar de volgende camperplaats. Als je geen reservering hebt gemaakt en er is toevallig geen plek, moet je nog op zoek naar een andere plaats. In het donker zoeken is dan een stuk minder prettig.

Parkpas Canada

Om toegang te krijgen tot de nationale parken in Canada is een parkpas vereist. In de meeste gevallen is het voordeliger en makkelijker om een jaarpas aan te schaffen. Je hebt dan de hele vakantie gratis toegang tot alle parken. Vaak is dit goedkoper dan voor elk park losse toegangspassen te kopen. 

Lees hier over 4 onvergetelijke camperroutes door Canada.

Bezoek deze plekken met een camper tijdens je reis door Canada:

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Klaar om met een camper door Canada te gaan reizen?

Fotocredits header: Unsplash – Sergey Pesterev

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven