maandag, 1 maart, 2021

Een vakantie in Noord-Bohemen, Tsjechië

Tsjechië is een fantastische bestemming voor een mooie roadtrip. Het land is goed te bereiken, heeft afwisselende natuur en tal van monumenten. Ook 3 op Reis ging naar Tsjechië en maakte een schitterende rondreis door Noord-Bohemen. Chris Zegers ontdekte niet alleen twee nationale parken van Tsjechië, maar ook diverse culturele plekken. Dus hier een lijstje met wat je niet mag missen tijdens een vakantie in Noord-Bohemen.

Ga hier heen tijdens je vakantie in Noord-Bohemen, Tsjechië

Boheems Zwitserland

Wie via Dresden naar Tsjechië rijdt, komt na het passeren van de Tsjechische grens in één van de mooiste natuurparken van het land. Boheems Zwitserland is het jongste nationale park van Tsjechië. Het bosrijke gebied heeft schitterende kloven waar je doorheen kunt varen en indrukwekkende rotspartijen.

boheems zwitserland
(c) Vaclav Sojka

De bekendste is de Pravčická brána, een rotsbrug van maar liefst 16 meter hoog en hiermee de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa. In Boheems Zwitserland is een uitgebreid wandelnetwerk. Ook is er een divers aanbod aan accommodaties. Er zijn gezellige pensions, campings midden in de natuur en traditionele vakantiehuizen die je kunt huren.

boheems zwitserland vakantie in Noord-Bohemen
(c) Vaclav Sojka

Vlakbij Boheems Zwitserland stroomt de rivier de Elbe en langs deze rivier kun je allerlei activiteiten ondernemen. Er gaat een fietsroute langs de Elbe en bij Děčín kun je een via ferrata doen.

Lees hier meer over mooie wandelingen in Tsjechië.

Terezín

Tussen Boheems Zwitserland en Praag bevindt zich de plaats Terezín ook wel bekend als Theresienstadt. De plaats heeft een donkere geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog werden de bewoners gedwongen te vertrekken en werd Terezín een getto voor Joden. Vanuit Oostenrijk, Duitsland, Nederland en Tsjechië werden duizenden Joden getransporteerd naar deze stad. Op een gegeven moment leefden er in Terezín meer dan 53.000 mensen en dat in een stad waar eerst slechts 4000 mensen woonden. Hoewel Terezín geen vernietigingskamp was, stierven er door honger, uitputting en ziekten duizenden mensen.

Terezín
(c) Libor Svacek

In het kleine fort van Terezín, de voormalige Gestapo-gevangenis, worden rondleidingen gegeven en kun je de propaganda film zien die in Terezín werd opgenomen. Bij het kleine fort bevindt zich een gedenkmonument en een begraafplaats waar meer dan tienduizend slachtoffers zijn begraven.

Kutná Hora

Ten oosten van Praag ligt de prachtige middeleeuwse plaats Kutná Hora. Kutná Hora wordt ook wel ‘zilverstad’  of de ‘nationale schatkist’ genoemd. Er werd hier tussen de 12e en 16e eeuw zilver gedolven dat het land grootste inkomsten bezorgden. De rijkdom is nog steeds te zien aan de hand van de prachtige gebouwen, zoals de enorme gotische kathedraal die werd gebouwd voor de beschermheilige van de mijnwerkers  St. Barbara.

Kutna Hora vakantie in Noord-Bohemen
(c) Michal Vitasek

De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, net als de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal in de wijk Sedlec. Deze kerk werd in de 18eeeuw gerestaureerd in barokstijl door de beroemde architect Santini. In de wijk Sedlec bevindt zich tevens een andere interessante bezienswaardigheid. In het ossuarium versieren botten van meer dan 40.000 mensen de kapel. Aan het plafond en aan de muren hangen schedels en beenderen die onderdeel zijn van altaren, kandelaren en zelfs een stadswapen. 

Dit is nog meer bijzonder om te doen in Tsjechië.

Reuzengebergte

In het noorden van Tsjechië ligt het hoogste berggebied van het land dat tevens de grens vormt tussen Polen en Tsjechië. Het Reuzengebergte (Krkonoše) heeft een unieke samenstelling aan ecosystemen die hier zijn gebleven als herinnering aan het glaciale verleden.

Krkonose bezoeken tijdens vakantie in Noord-Bohemen Tsjechië
(c) Juan Martinez

Het prachtige landschap bestaat uit hoge berghellingen, vlakke bergkammen, alpenweiden en mysterieuze heidevelden. De bergen zijn ideaal voor liefhebbers voor natuur en wandelen – en in de winter voor skiërs. Er is een perfect gemarkeerd wandelnetwerk die langs bergkammen en naar watervallen voeren.

Reuzengebergte in Tsjechië
(c) Juan Martinez

In het Reuzengebergte bevinden zich enkele berghotels, waardoor je ook een meerdaagse wandeling kunt maken zoals het Pools-Tsjechische Vriendschapspad. Deze route van 80 km doorkruist het hele gebied. Berghotels waar je kunt verblijven zijn Luční bouda dat zelfs een brouwerij en bierspa heeft. Een bijzondere ervaring in het Reuzengebergte is paragliden. Vanuit de lucht heb je een schitterend panorama over het landschap. Benieuwd wat je nog meer kunt doen in het Reuzengebergte? Wij hebben genoeg andere tips!

reuzengebergte vakantie in Noord-Bohemen
(c) Ladislav Renner

Hier wil je zijn tijdens je vakantie in Noord-Bohemen, Tsjechië:


Wat wil jij doen tijdens je vakantie in Noord-Bohemen?

banner Prijsvrij
Redactie TripTalk
Redactie TripTalk
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.