TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
vulkanen in centraal-amerika

Reis langs magische vulkanen in Midden-Amerika

Dat Midden-Amerika grossiert in vulkanen, mag geen verbazing wekken. De keten van vulkanen daar maakt deel uit van de zogenaamde Ring of Fire, een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan die van Nieuw-Zeeland, Japan, Rusland, Noord-Amerika en dwars door Centraal-Amerika naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika loopt. Veel toeristen die El Salvador, Nicaragua, Guatemala en Costa Rica aandoen, zetten een bezoek aan een of meerdere vulkanen op hun wensenlijstje.

Deze vulkanen in Midden-Amerika wil je gezien hebben

Drie vulkanen in Cerro Verde National Park El Salvador 

Het Parque nacional Los Volcanes – ook wel bekend als Cerro Verde nationaal park – is een beschermd natuurgebied in El Salvador met drie van de 14 geologisch jonge vulkanen (tussen 2 miljoen en 250 jaar oud) in het Apaneca-Ilamatepec-gebergte: de Santa Ana-vulkaan, Izalco en Cerro Verde. Wandelliefhebbers trekken hun wandelschoenen aan en lopen naar de top voor spectaculaire uitzichten. Het is ook mogelijk om naar de top te rijden.

Izalco vulkaan
De Izalco vulkaan (c) via Baltus Communications

De Izalco-vulkaan was voor het laatst actief in 1966, en werd vroeger de El Faro genoemd. Zeelui vergeleken het stromende lava uit de kratermond wel eens vergeleken met het licht van een vuurtoren. De Santa Ana-vulkaan is met 2.381 meter het hoogste punt van het land en de laatste uitbarsting dateert uit 2005. Op de top ruik je al snel de zwavelgeur van het mooie turqoise meer midden in de krater.

Santa Ana El Salvador
De Santa Ana vulkaan (c) via Baltus Communications

Lees hier meer over andere natuurwonderen in Centraal-Amerika.

Lopen op de maan in Nicaragua 

Nicaragua telt 58 vulkanen, waaronder de Cerro Negro-vulkaan (Zwarte Heuvel). Dit is een van de jongste vulkanen ter wereld (daterend uit 1850). Met een hoogte van 728 meter lijkt het meer op een heuvel maar de zwarte gestolde lavasteentjes geven je wel een beetje het gevoel op een soort maandlandschap te lopen. De vulkaan staat bekend om een ludieke activiteit: vulkaanboarden. Van de top van de vulkaan zoef je op een soort sleetje en uitgedost in een stevig oranje beschermpak en spatbril langs de helling naar beneden. 

vulkaanboarden in Midden-Amerika
Vulkaanboarden in Centraal-Amerika (c) Baltus Communications

In het zuiden van het land is het de moeite waard om Masaya Volcano National Park te bezoeken. Hier vind je onder meer de Masaya vulkaan. Boek een nachttour zodat je de hete lava in de krater – ook wel de mouth of hell genoemd  – kunt zien. Bijzonder detail: je ziet zelfs groepen ‘Chocoyos Green Parrot’ papegaaien die zich hebben aangepast om in deze krater met veel gassen te leven.

vulkaan Masaya
Masaya vulkaan (c) Baltus Communications

Overnachten kan bij deze kleurrijke hotels in Centraal-Amerika.

Stijg naar het hoogste punt van Midden-Amerika in Guatemala 

De hoogste berg van Centraal-Amerika vind je in Guatemala: de Tajumulco-vulkaan, met een piek die 4.220 meter hoogte bereikt. Vanaf het basiskamp, ​​gelegen op 2.500 meter hoogte, duurt het vijf uur om omhoog te lopen en twee uur voor de afdaling. Verschillende lokale reisorganisaties bieden deze trekkings aan met een zonsopgang of zonsondergang te zien vanaf een van de twee toppen (de Tajumulco of de Cerro Concepción). Het hoogste punt biedt spectaculaire uitzichten op bijvoorbeeld de vulkanen van Antigua (Agua, Acatenango, Fuego, Atitlán en Santa María).

vulkanen in Guatemala
Vulkanen spotten in Guatemala (c) Ricky Lopez

Ook bijzonder om te bezoeken: de Atacama woestijn in Chili.

Ontdek de Big Five van Costa Rica 

Costa Rica telt honderden vulkanen waarvan er vijf nog actief zijn. De meeste bevinden zich in de regio Central Valley én in het noorden van Guanacaste. De Irazú-vulkaan is de hoogste (3.432 meter) maar de Poás de meest bezochte is. In het Nationaal park Tenorio Volcano, een van de vele natuurparken in Costa Rica, vind je de gelijknamige vulkaan en je kunt er prachtige wandelingen maken langs de rivier Celeste.

Bij de vulkaan Rincón de la Vieja kunnen bezoekers genieten van een ontspannend warm bad in het thermale water van 40 graden. Of breng een bezoek aan de Arenal-vulkaan. Hier maak je mooie rondwandelingen en loop je over hangende touwloopbruggen langs boomtoppen in het Mistico Arenal Hanging Bridges Park. 

Lees hier al onze tips voor een reis naar Costa Rica.

Hier vind je deze vulkanen in Midden-Amerika:


Dit vind je misschien ook leuk:

Welke vulkanen in Midden-Amerika zou jij willen bezoeken?

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven