TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
atacama woestijn in chili maanlandschap

Een rood maanlandschap: foto’s van de Atacama woestijn in Chili

Woestijnlandschappen saai? Echt niet. De Atacama woestijn in het noorden van Chili is een van de droogste plekken ter wereld, maar ook een van de mooiste, zo ontdekte fotograaf Eline Boshuizen. Ze reisde door het rode maanlandschap en ontdekte groene oases, oranje rotsformaties en spuitende geisers. 

“De droogste, dorste plek van de wereld, en toch adembenemend mooi. De Atacama woestijn in het noorden van Chili stond al een tijdje hoog op het lijstje. Mijn vrouw Dewi en ik waren enorm nieuwsgierig naar deze aparte, surrealistische wereld. In februari dit jaar reisden we naar het rode maanlandschap toe.”

Natuurliefhebber? Lees hier over natuurwonderen in Midden-Amerika.

“De uitgestrekte vlaktes, de droge warmte, de imposante vulkanen en intense kleuren. Wát een ongelooflijke plek. Een woestijn met oranjerode rotsformaties, groene oases met zoutmeertjes en rondhuppelende kuddes met lama´s. De spuitende, dampende geisers van El Tatio bij zonsopkomst zijn om kippenvel van te krijgen.

el ratio geisers
Geisers van El Tatio bij zonsopkomst

Als fotograferen je grote hobby is, kun je hier je hart ophalen. Nog nooit heb ik zoiets gezien. De woestijn wordt wel de Valle de la Luna genoemd, ofwel maanvallei. Ook marsvallei, is een voorkomende naam. De woestijn lijkt ook zó erg op Mars, dat het wordt gebruikt als oefen- en testterrein voor NASA.

valle de la luna atacama woestijn
Valle de la Luna

Ook als decor voor Hollywood films is de Atacama-woestijn erg succesvol. Van over de hele wereld komen toeristen naar deze plek om de prachtige zonsondergangen te zien. Tja, ook wij. En dus stonden wij op een avond met dik vierhonderd man op de rotswand te kijken hoe het rood van het gesteente nog roder kleurde, terwijl de zon achter de bergen zakte. Natuurlijk kun je de perfecte foto alsnog maken, maar het is wel een beetje gedaan met de romantiek.”

Valle de la Luna

Lees ook: een reis naar adembenemend Patagonië.

Besefmoment

“Het was meteen een besefmoment voor ons: we willen allemaal die ene mooie foto hebben, maar ondertussen willen we er ook allemaal de enige zijn. Atacama is niet voor niets een bucketlist-bestemming, maar het toerisme kan de unieke ervaring enorm verpesten. Sinds een tijd ben ik bezig om een duurzamere reisstijl te ontwikkelen. Dit betekent: weg blijven van het massatoerisme en een kleinere footprint.

atacama woestijn chili

Ook leuk in Zuid-Amerika: een reis naar Peru of wat dacht je van een reis naar Colombia.

Als journalist en documentairemaker houd ik me veel bezig met het thema duurzaamheid. Hoewel mijn vrouw en ik in het dagelijks leven bewuste en duurzame keuzes maken, vinden we dat tijdens onze reizen nog knap lastig. Het zou misschien beter zijn voor de wereld om niet meer te reizen, maar eerlijk is eerlijk: dat gaat niet gebeuren. Het reizen zit in ons DNA.”

atacama chili

Ontdekkingstocht

“Ook tijdens onze reis door Chili hebben we veel lessen getrokken. Een paar tips: boek geen georganiseerde tour, maar huur een auto (eventueel met daktent) en ga zelf op ontdekkingstocht. Je kunt uitstappen waar je wilt en dus ook de foto maken waar jij maar wilt. Die bewegingsvrijheid is veel waard.

Nog meer mooie natuur in Zuid-Amerika vind je bij de Iguaçu watervallen in Argentinië.

Het toerisme zou in mijn ogen meer verspreid moeten worden. Zo zorg je ervoor dat plekken niet overbelast worden. Want geloof me: een paar kilometer verderop is die zonsondergang nét zo prachtig. Alleen staat die niet in de Lonely Planet. Ik raad het iedereen aan: off the beaten track!”

Bekijk hier bewegende beelden van de Atacama woestijn:


Zou jij naar de Atacama woestijn in Chili willen gaan?

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven