TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
duurzaam reizen tips

Duurzaam reizen: dit is hoe je het doet

De wereld zien, zonder een al te grote voetafdruk achter te laten. Dat is iets waar steeds meer mensen mee bezig zijn. Hoe reis je duurzaam? Welke mogelijkheden zijn er? En wat zijn een paar goede tips om in je hoofd te houden wanneer je aan het reizen bent? 

Hou deze tips in gedachten om duurzaam te reizen

Boek een reis met de bus of trein

Een reis met de bus of trein stoot minder CO2 uit dan wanneer je op vakantie gaat met een vliegtuig. En gelukkig zijn er in Europa ook veel mooie steden om te bezoeken die bereikbaar zijn met de trein of bus. Misschien doe je er wat langer over, maar je uitstoot is wel flink minder (ook in totaal per persoon, vergeleken met de auto). En vaak is het ook redelijk goedkoop. Ga in de zomer bijvoorbeeld verschillende steden af, of bezoek in de winter een mooie kerstmarkt in Lille of Londen

Bekijk deze lijst met bestemming in Europa om met de trein te bezoeken en lees ook hoe leuk het is per trein door Scandinavië te reizen.

Lokaal gemaakte souvenirs

Bij het kopen van souvenirs zie je veel van dezelfde soort producten, met op de onderkant ‘made in China’. Deze souvenirs zijn vaak ingevlogen/ingekocht en dragen niet per se bij aan de lokale economie en het milieu. Wat wel bijdraagt aan de lokale economie, is het kopen van souvenirs die gemaakt zijn door locals. Dit zijn vaak ook net even wat uniekere producten, die met veel liefde en passie zijn gemaakt. Zo heb je en iets bijzonders om mee naar huis te nemen, en steun je de plaatselijke economie. 

duurzaam reizen locale souvenirs
Koop locale souvenirs zoals deze keramiek in Marokko (c) Unsplash / Mana5280

Neem een eigen waterfles mee

Waterflesjes kopen? Zonde van je geld, en zonde van het plastic. Op veel plekken is kraanwater gewoon te drinken, dus wanneer je een eigen herbruikbare waterfles meeneemt is dit goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Twijfel je of het water drinkbaar is? Koop dat een waterfles met filter en neem die met je mee op avontuur.

Dit zijn leuke bestemmingen voor een stedentrip met de trein.

Kies voor duurzame verblijfplaatsen

Er zijn verschillende hotels/hostels/huisjes die een eco-label hebben. Zo heb je verblijfsplekken die hun eigen groene energie opwekken, zelf het eten verbouwen dat ze in het restaurant serveren, en plekken waar vooral locals werken (wat dus weer goed is voor de lokale economie). Genoeg dingen om op te letten. Natuurlijk is het lastig om alles in een keer goed te doen, dus kijk naar wat je zelf belangrijk vindt en zoek een hotel die daarbij past. Er zijn online booking sites waar je specifiek kunt zoeken op eco verblijfplaatsen zoals I Love Eco Hotels of Bookdifferent.com.

Eet lokaal en vega(n)

De bio-industrie is een van de meest vervuilende industrieën die er bestaat. Het aanpassen van je dieet is dus een goede manier om bij te dragen aan een betere wereld. Doe je dit thuis al? Goed bezig! Probeer dit ook vol te houden op vakantie. Op sites zoals HappyCow vind je gemakkelijk vegetarische en vegan restaurants over de hele wereld. Dus ben je op vakantie en vind je niet een twee drie wat je zoekt. Op deze website staan allerlei leuke vegetarische en vegan restaurants. Lukt het toch niet om vega(n) te eten? Probeer dan zo lokaal mogelijk te eten. Dan hoeven de producten niet helemaal geïmporteerd te worden, support je lokale bedrijven en eerlijk: vaak smaken lokale seizoensgebonden producten ook net even wat lekkerder.

Deze steden zijn perfect voor een vegan friendly vakantie.

Koop op de lokale markt je eten

Ga je zelf koken, of wil je wat lekkers zoals fruit halen om weer wat energie te krijgen? Haal dan verse boodschappen op de markt. En: neem je eigen tasje mee om zo geen plastic tasje te hoeven gebruiken. Vaak is het eten op de markt ook niet in plastic verpakt, lokaal verbouwen en steunt de economie in het dorp of stad. Win-win-winsituatie, toch?

Vers fruit op de locale markt (c) Unsplash / Jakub Kapusnak

Ga je toch vliegen? Compenseer je uitstoot

Natuurlijk is het het beste om de grote hoeveelheid C02 uitstoot te voorkomen, maar is het niet anders: compenseer dan in ieder geval je uitstoot. Dit is beter dan niets doen. Soms kun je dit doen terwijl je je vlucht boekt, maar je kan ook bij andere organisaties kijken. Want het geld dat jij uitgeeft, wordt geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan C02 opname of het verminderen van C02 uitstoot. Dus kies een organisatie waarvan jij de projecten goed vindt, en geef daar je geld aan.

Lees hier over een leuke Interrail route door Oost-Europa.

Zoek naar duurzame activiteiten of activiteiten georganiseerd door locals

Misschien doe je het al onbewust, maar zoek naar duurzame activiteiten. Dus activiteiten waarvoor niet per se veel uitstoot nodig is, of nieuwe spullen. Waar je dan aan kunt denken? Lekker zwemmen in een meer, hiken of fietsen. Ook leuk: kijk of er locals zijn die activiteiten of tours organiseren.

Zo steun je de lokale economie, en locals weten precies wat leuk is aan het wonen in een bepaalde plek. Dus krijg je nog betere tips en informatie. Maar er zijn bijvoorbeeld ook activiteiten die bijdragen aan een schonere omgeving. Denk aan een ‘beach clean-up’, waarbij je plastic opruimt terwijl je over het strand wandelt. Of in Amsterdam kun je bijvoorbeeld plastic uit de kanalen gaan ‘vissen’ terwijl je de stad vanaf een ander perspectief ziet.

duurzaam reizen
Duurzame activiteiten zoals hiken (zonder afval achter te laten natuurlijk ;)) (c) Unsplash / Holly Mandarich

Laat de mini’s in hotelkamers liggen

Nog een tip die je gemakkelijk zelf kunt toepassen om duurzaam te reizen: laat de mini’s liggen. De mini’s, die kleine tubetjes shampoo die je vind in je hotelkamer. Klein product, maar in totaal meer plastic. Dus heb je je eigen doucheartikelen bij je? Gebruik deze, en laat de mini’s in de badkamer van het hotel liggen. Verleidelijk om ze te testen, maar zonde van het plastic. Gelukkig zie je dat steeds meer hotels die de mini’s vervangen voor shampoo en zeep dispensers. 


Dit vind je misschien ook leuk:

Wat zijn jouw tips om duurzaam te reizen?

Fotocredits header: Unsplash / Chris Barbalis

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven