TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
tips voor alleen reizen

Alleen reizen: tips voor als je alleen op reis gaat

Er zijn verschillende soorten solo reizigers. Je hebt de mensen die echt alles alleen doen, in hotels slapen en niet per se op zoek zijn naar contact. Ze willen er gewoon even tussenuit en zelf bepalen wat ze doen zonder door anderen gestoord te worden. Ook zijn er solo reizigers die juist contact willen maken met andere mensen die alleen reizen.

Zo ben ik zelf ook. Slapen in hostels, meedoen met de activiteiten die ze daar organiseren en zo nieuwe mensen leren kennen waarmee je leuke dingen gaat doen. Zelf maakte ik mijn eerste solo reis toen ik 18 was. Ik was klaar met de middelbare school en besloot naar Amerika te gaan, in m’n uppie. Natuurlijk vond ik het spannend, en in het vliegtuig naar m’n eerste bestemming vroeg ik me zeker wel af wat ik nou eigenlijk aan het doen was. Dat hoort erbij, en dat blijft.

zonsondergang brooklyn bridge new york alleen reizen

Na meerdere keren alleen op reis te zijn geweest, krijg ik nog steeds kriebels in m’n buik als ik van hostel wissel en weer nieuwe mensen moet leren kennen. Maar juist het feit dat je steeds even uit die comfort zone wordt gehaald is ook hetgeen dat het alleen reizen interessant maakt. Want achteraf is het toch wel mooi om te merken dat je dat gewoon kan en durft. Alleen ergens naartoe reizen, alles uitvogelen en praten met vreemden die soms na een tijdje al kunnen voelen als beste vrienden. Dat doe je toch maar even.

Twijfel je erover om ook alleen te gaan reizen? Ik zou natuurlijk zeggen: doen! Je leert er mega veel van. Niet alleen over de bestemming en de wereld, maar ook over jezelf. Door de gesprekken die je hebt met anderen, maar ook door hoe je dingen aanpakt.

Spannend om alleen te reizen? Lees deze tips:

Niet eerder een solo reis gemaakt? Ga eerst op een kleine solo-trip

Twijfel je of solo reizen iets voor jou is? Dan is het een idee om een kleine solo-trip of stedentrip in Europa te maken. Op die manier merk je of je het leuk vindt en of je jezelf kunt vermaken. Het nadeel is wel dat een weekendje weg in je eentje natuurlijk anders is dan wanneer je een langere reis maakt. Misschien kom je minder mensen tegen die ook alleen aan het reizen zijn door de bestemming waar je bent en/of de periode waarin je reist. Zelf heb ik dit dan ook niet gedaan, maar ik kan begrijpen dat het een fijn gevoel geeft om uit te proberen. Jezelf in het diepe gooien kan ook geen kwaad. Beide opties hebben nadelen en voordelen.

dom in berlijn
Boek bijvoorbeeld een weekend Berlijn
Janne in Berlijn

Dit zijn leuke en goedkope bestemmingen in Europa.

Bereken hoeveel geld je ongeveer nodig gaat hebben

Probeer voordat je weg gaat te berekenen hoeveel geld je nodig gaat hebben voor je reis. Het is niet fijn om op je bestemming aan te komen en eigenlijk na de helft van je reis al bijna door je geld heen te zijn en daardoor in je laatste weken activiteiten over te moeten slaan.

getty center museum los angeles

Hoeveel je kwijt gaat zijn hangt af van waar je naartoe gaat. Zo is een bestemming als Amerika veel duurder dan Thailand. Niet alleen qua overnachting, maar ook qua eten en de kosten voor activiteiten. Extra geld sparen kan sowieso geen kwaad, want je gaat waarschijnlijk toch wat meer geld uitgeven dan je van te voren denkt.

Wil je geld besparen op reis? Lees onze tips.

Kies een bestemming die veilig is voor (vrouwelijke) soloreizigers

Sommige bestemmingen zijn veiliger dan andere. Zorg ervoor dat je een bestemming kiest die veilig is en waar je je prettig bij voelt. Voorbeelden van veilige bestemmingen zijn Costa Rica, Thailand, Vietnam, Australië en Nieuw-Zeeland.

vakantie naar thailand alleen reizen
Thailand is een goede bestemming om alleen naartoe te reizen (c) Alejandro Cartagena – Unsplash

Als je ergens heen wilt gaan dat niet helemaal veilig is voor (vrouwelijke) soloreizigers, kies er dan voor om een groepsreis te boeken. Op deze manier zul je nog steeds alleen reizen, omdat je niemand in de groep kent, en voel je je veiliger voelen! Begin bijvoorbeeld de eerste 2 weken met en groepsreis, en wie weet ontmoet je mensen waarmee je daarna samen verder op gaat reizen.

Plannen, plannen, plannen!

Veel plannen of weinig plannen? Ook dit verschilt per persoon en per bestemming. De een zal zeggen dat het niet leuk is om alles al vast te leggen, de ander geeft dit juist een fijn gevoel. Bedenk wat bij jou past, maar ook bij de bestemming. Zo zijn er in sommige landen en steden veel meer hostels en is er ook een grote kans dat je een slaapplek vindt wanneer je die nog niet hebt geboekt. Voor een eerste keer alleen op reis is het daarom misschien wel fijn om de eerste paar dagen alvast te boeken. Daarna kun je altijd kijken wat de mensen doen die je tegenkomt. Wie weet geven ze je goede tips of besluit je zelfs om samen verder te reizen.

hiken is Los Angeles
lunch bij great white in venice beach los angeles

Zelf stippelde ik m’n route al uit en boekte ik alle hostels vooraf. Niets is minder leuk dan op je bestemming aankomen en geen slaapplek hebben. Mijn tip is wel om accommodaties te boeken die je tot 24 uur van te voren nog gratis kunt annuleren. Zo heb je wel de zekerheid van een slaapplek, maar kun je altijd last-minute nog wijzigingen maken in je route en accommodatie.

Wil je alleen een interrail reis gaan maken? Dit is een leuke route voor een interrail door Oost-Europa!

Ook qua activiteiten kan het geen kwaad om online al wat onderzoek te doen naar wat er te beleven valt. Welke wijken moet je echt zijn, waar hebben ze het lekkerste of authentiekste eten? Wat valt er te zien in de verschillende musea? Zo heb je bij aankomst al een beetje een idee van dingen die je kunt doen.

Maak contact met andere reizigers

Niet alleen het plannen van de reis, maar ook eenzaamheid is een reden waarom sommige mensen besluiten om niet alleen te reizen. Er zijn veel solo reizigers die graag andere reizigers willen ontmoeten, dus eenzaamheid moet geen reden zijn om thuis te blijven! Als je in een hostel verblijft, waar de meeste individuele reizigers verblijven, is contact leggen veel makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Hostels organiseren vaak verschillende activiteiten waar je zo nieuwe mensen leert kennen. Zeg hoi, vraag waar iemand vandaan komt, en meestal begint er zo al een leuk gesprek!

Bij het boeken van hostels kijk ik zelf ook goed of het hostel activiteiten organiseert. Want dit maakt het toch net even wat makkelijker om met anderen in contact te komen. Vaak staat dit op de site wel aangegeven, of benoemen mensen het in een recensie.

Sociale media is je beste vriend

Oké, misschien niet de allerbeste vriend, maar je voelt je in elk geval veiliger met social media. Met sociale media kun je je vrienden en familie thuis op de hoogte houden van waar je bent en waar je naartoe gaat, zodat wanneer er iets fout gaat (laten we ervan uit gaan dat het niet zo ver komt), ze je kunnen opsporen of doorhebben. Plus, als je je eenzaam voelt, kan praten met familie of vrienden helpen. Daarnaast kan je via sociale media ook activiteiten vinden om te doen of bijvoorbeeld leuke restaurants om bij te eten of musea om te bezoeken.

zonsondergang Griffith Observatory alleen reizen

Maak voor de zekerheid kopieën

Hier is een kleine tip: kopieer je paspoort (en andere belangrijke documenten), en bewaar er één in je tas en één in je koffer voor het geval je je echte paspoort kwijtraakt. Ook kan het niet kwaad om eventueel boekingen uit te printen of de gegevens op te schrijven in een notitieboekje. Zo heb je altijd adresgegevens/telefoonnummers op papier staan, mocht bijvoorbeeld je telefoon leeg zijn.

Deze andere travelhacks zijn ook handig te weten voor je avontuur begint.

Last but not least: geniet van je reis!

Ik neem aan dat deze voor zichzelf spreekt. Geniet ervan, want solo-reizen moet leuk en spannend zijn! Sta open voor nieuwe ervaringen, andere culturen en wees soms lekker spontaan. Het wordt hoe dan ook een reis die je nooit meer gaat vergeten. Of het nou de eerste keer is dat je alleen gaat reizen of niet. Kans is namelijk aanwezig dat wanneer je het een keer hebt gedaan, je niet meer anders wil 😉


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Fotocredits header: Unsplash – Taylor Murphy

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven