maandag, 1 maart, 2021

Maya tempels en ruïnes bezoeken in Centraal-Amerika

Naast de Azteken en Inca’s is de Maya cultuur toch wel een van de meest fascinerende beschavingen van Centraal-Amerika. In met name Guatemala, Honduras, Belize en El Salvador en enkele streken in Mexico waaronder Yucatan, Campeche, Tabasco, Quintana Roo en Chiapas zijn nog onvoorstelbaar veel monumenten, tempels en piramides uit het Maya tijdperk te bezichtigen. Of je nu in je eigen huurauto rondtoert of in een groep rondreist, de opties om meerdere Maya overblijfselen te bezoeken zijn er in overvloed en zullen een van de hoogtepunten van je vakantie zijn.

Deze Maya bezienswaardigheden wil je zien in Centraal Amerika; van tempels tot ruïnes

Guatemala

Een van de indrukwekkendste Maya complexen – meer dan 3000 monumenten – vind je in Tikal, in het departement El Péten in het noorden van Guatemala. Tikal was de allergrootste en één van de belangrijkste Maya steden met enkele tempels die dateren uit de 4e eeuw B.C. Tikal is uiteraard een must-see attractie maar er zijn andere Maya complexen die ook zeker een bezoek waard zijn, waaronder UaxactunYaxha-Nahum-Naranjo in de Peten regio, Iximche in Chimaltenango, Quirigua, Tak´alik AbÁj en Zaculeu in Huehuetenango. La Danta is de naam van de hoogste piramide (70 meter) in het El Mirador complex.

tikal maya tempels Guatemala
Maya complexen in Tikal

Honduras

Wat Tikal is voor Guatemala, is Copan voor Honduras. Dit tempelcomplex nabij de stad Copan Ruinas aan de grens met Guatemala. De Ruta Maya loopt langs deze ruïnes die door UNESCO erkend werden als werelderfgoedlocatie in 1980. Indrukwekkend is de ‘Escalinata de los jeroglificos’ – de hiërogliefentrap trap met meer dan 2000 hiërogliefen heeft.

maya ruïnes copan honduras
Bezoek maya tempels en ruïnes bij Copan in Honduras

Overnachten doe je bij deze kleurrijke hotels in Centraal-Amerika.

Belize

Wanneer het aankomt op de hoeveelheid en verscheidenheid qua Maya ruïnes dan staat Belize op de eerste plaats en kan gezien worden als het epicentrum van de Mayacultuur. Onder de pareltjes onder andere Xunantunich, Caracol, Lamanai, Cahel Pech, Altun Ha en Lubaantun. Caracol in het Cayo district was de grootste Maya stad in Belize en een van de hoogtepunten daar is Cana, a 42-meter hoge piramide.

maya tempels in belize
Bezoek Caracol in Belize

Bezoek ook deze natuurwonderen in Centraal-Amerika.

El Salvador

Een voordeel van een rondreis langs Maya plekken in El Salvador is dat ze alle redelijk dicht bij elkaar liggen in dit relatief kleine land. Joya de Cerén – dat als bijnaam ‘de Pompeï van Amerika’ heeft – was ook bedolven onder vulkaanas geeft een prachtige indruk van het leven in een boerendorp ten tijde van de Mayas terwijl Tazumal op 60km ten westen van de hoofdstad San Salvador in Chalchuapa, worden algemeen beschouwd als de fraaiste ruïnes van El Salvador.

De derde site van belang is San Andres in de Zapotitán valley. Ook deze ruïnes waren deels bedekt door een vulkaanuitbarsting in 1658 maar na opgravingen  is er inmiddels weer heel wat blootgelegd, waaronder het Acrópolis complex met piramiden en huizen.

Bezoek ook deze vulkanen in Midden-Amerika.

Hier vind je deze Maya tempels en ruïnes in Centraal-Amerika:


Welke Maya tempels en ruïnes zou jij willen bezoeken in Centraal-Amerika?

Handig voor je reis:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een leuk hotel of appartement
3. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel bij Expedia
4. Boek een taxi bij aankomst naar je hotel, wel zo makkelijk! (lees meer)

Tekst en beeld via Baltus Communications

banner Prijsvrij
Redactie TripTalk
Redactie TripTalk
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.