TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Mooi zicht op het plaatsje Taganana

15x de leukste bezienswaardigheden op Tenerife

Wil je op reis naar Tenerife en wil je weten wat de leukste bezienswaardigheden op Tenerife zijn en wat er allemaal te doen is? We hebben de 15 leukste tips voor je op een rijtje gezet!

Tenerife is een heerlijk eiland om de vakantie door te brengen. Dat komt vooral door het klimaat, het hele jaar door is het lekker weer. Tenerife heeft ook leuke en bijzondere bezienswaardigheden en je kunt er veel doen.

De leukste bezienswaardigheden op Tenerife

Het merendeel van de bezienswaardigheden op Tenerife bevinden zich in het noorden van het eiland. Je kunt uiteraard een excursie naar een van deze bezienswaardigheden boeken, of je gaat zelf op pad met een huurauto en je trekt jouw eigen plan.

1. Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife is de hoofdstad van het eiland. De Plaza de España is het centrale plein van de stad met in het midden een grote kunstmatige vijver. In de stad vind je nog meerdere parken en uiteraard een aantal winkelstraten. Deze winkelstraten liggen vrijwel direct achter de Plaza de España.

Santa Cruz de Tenerife is de hoofdstad van het eiland. De Plaza de España is het centrale plein van de stad met in het midden een grote kunstmatige vijver. In de stad vind je nog meerdere parken en uiteraard een aantal winkelstraten. Deze winkelstraten liggen vrijwel direct achter de Plaza de España.

Plaza de Espana plein in Santa Cruz de Tenerife
Plaza de España in Santa Cruz

In de hoofdstad vind je ook een aantal musea, zoals het museum voor schone kunsten Museo Municipal de Bellas Artes, een archeologisch een antropologisch museum. Uiteraard heeft de stad een aantal kerken en aan zee ligt nog een park met vele verschillende soorten palmbomen, het Palmetum.

De palmbomentuin in Santa Cruz
Het Palmbomen park Palmetum

Cultuurliefhebber? Bezoek deze bezienswaardigheden in Costa Dorada.

2. Auditorio de Tenerife

Het Auditorio de Tenerife is het operagebouw van de stad Santa Cruz met een bijzondere architectuur. Het heeft wel wat weg van het operagebouw in Sydney. Dit gebouw is van recente bouw, in 2003 is het opgeleverd na een bouwperiode van 5 jaar. Het Auditorio is het symbool voor de stad Santa Cruz geworden.

Operagebouw Auditorio de Tenerife in Santa Cruz
Het Auditorio operagebouw

Dit gebouw ligt aan zee vlakbij de Plaza de España en is een van de belangrijkste gebouwen van de hedendaagse Spaanse architectuur. Het Auditorio de Tenerife is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava.

Altijd verstandig om te doen: een reisverzekering afsluiten. Let er op dat een reisverzekering niet de kosten dekt als je door onvoorziene omstandigheden niet op reis kan gaan. Dat dekt een annuleringsverzekering.

3. Loro Parque Tenerife

Het Loro Parque is de bekendste dierentuin van de Canarische eilanden en misschien zelfs ook één van de meest bekende van Spanje. Het park ligt in de plaats Puerto de la Cruz, in het noorden van het eiland. De naam van Loro Parque komt door de vele aanwezige papegaaien (papegaai in het Spaans is ‘loro‘) in het park.

Entree van het Loro Parque op Tenerife
Entree van het park / Foto Loro Parque – Facebook

In de beginjaren waren vooral papegaaien de voornaamste bewoners van het park. Door de jaren is de dierentuin flink uitgebreid. Zo heeft de dierentuin de langste aquariumtunnel van Europa en zelfs het grootste pinguïn-binnenverblijf ter wereld. Om de pinguïns te zien stap je op de lopende band die je rondom het pinguïnverblijf verplaatst. Naast deze dieren zijn er ook er vele vis- en vogelsoorten, apensoorten, leeuwen, tijgers, jaguars en veel reptielensoorten.

Het Loro Parque heeft ook de stichting ‘Loro Parque’ opgericht voor behoud van natuur en milieu. Het park is vooral actief in het behoud van meest bedreigde papegaaiensoorten ter wereld.

Weekendje weg naar een Spaans eiland dichterbij? In hotel OKU Ibiza is het heel goed vertoeven! Of check deze hotels op Ibiza.

4. Stranden Tenerife

Stranden een bezienswaardigheid op Tenerife? Jazeker! Want door het vulkanisch landschap vind je hier vooral zwarte/donkergrijze stranden waarvan sommige, samen met het heldere water van de zee, prachtig zijn om te zien. Op Tenerife liggen echter ook een aantal kunstmatig aangelegde stranden. Deze stranden zijn vaak van het goudgeel gekleurde zand.

Het strand van Playa de las Teresitas
Playa de las Teresitas / Foto: Jeroen – TripTalk

Eén van de mooiste stranden van de Canarische eilanden vind je op Tenerife. Dit strand zie je vaak op foto’s voorbij komen en ligt iets buiten de stad Santa Cruz in het noorden van het eiland. Dit strand heet Playa de las Teresitas en is zeker ook één van de mooiste stranden op Tenerife!

Accommodatietip bij Playa Abama: Las Terrazas de Abama.
Lees ook: de mooiste stranden van de Algarve in Portugal en check deze stranden op Mallorca!

5. Garachico

Het dorpje Garachico ligt aan de noordkant van Tenerife, direct aan zee. Zeker als je vanuit het zuiden van Tenerife naar het dorpje toe rijdt, heb je vanaf de weg ernaar toe een prachtig uitzicht op Garachico. Het is een authentiek dorpje met een gezellige charme.

Het dorpje Garachico
Het centrum van Garachico

Garachico is echter vooral bekend van de natuurlijke zwembaden aan zee in Tenerife. Deze ‘zwembaden’ zijn gevormd door de lava die tijdens de vroegere vulkaanuitbarstingen naar beneden stroomde. Strand vind je hier niet, maar je kunt wel heerlijk zwemmen in zeewater. Deze natuurlijke zwembaden worden door de golfslag gevuld met zeewater.

Lees ook: 18x de leukste bezienswaardigheden op Lanzarote en dit zijn de 22 leukste stranden op Lanzarote.

Natuurlijke zwembaden in zee bij Garachico
De natuurlijke zwembaden bij Garachico

Lekker eten en genieten van uitzicht op zee doe je in deze restaurants op Tenerife!

6. Candelaria

De plaats Candelaria vind je vlak bij Santa Cruz. De plaats is gelegen aan zee en zo ook het centrale plein Plaza Patrano de Canarias. En aan dit plein staat de bekendste basiliek van Tenerife: de Basilica de Nuestra Señora de la Candelaria. Zeker op de zondagen wordt het een levendig plein. In de directe omgeving van het plein vind je restaurants waar je lekker vis kan eten.

De katehdraal van Candelaria

In de 14e eeuw verscheen aan de kust bij Candelaria een beeld van de ‘Virgen de Candelaría’ (de maagd van Candelaria). Sindsdien werd dit beeld vereerd. Hoewel het oorspronkelijke beeld verloren is gegaan in een modderstroom werd een nieuw beeld gemaakt. Dit beeld is de beschermheilige van de Canarische Eilanden geworden en dit beeld vind je in de basiliek van Candelaria.

Op 15 augustus vindt de jaarlijkse progressie plaats waarbij vele mensen van het eiland zich verzamelen bij de basiliek.

Al zin in een vakantie naar Tenerife? Check de leukste appartementen op Tenerife of de leukste hotels op Tenerife.

7. Piramides de Güímar

Bij de plaats Güímar, ook gelegen in het noorden van het eiland, vind je de piramides van Güímar. Volgens onderzoekers zijn de piramides in het verleden gebouwd door boeren die stenen opstapelde nadat zij deze gevonden hadden op hun terrein. Want dat gebeurde ook regelmatig op de Canarische Eilanden. Later werden deze weer afgebroken voor gebruik als bouwmateriaal.

De piramides van Guimar

In 1991 echter werden de piramides bestudeerd door de beroemde onderzoeker Thor Heyerdahl. Hij ontdekte dat deze hoop stenen piramides waren. Toch verwierpen de meeste archeologen deze conclusie. Nu maken de piramides deel uit van een etnologisch park. Je vindt er ook een museum die bestaat uit meerdere zalen. Hier vind je meer geschiedenis over oude beschavingen die vroeger piramides bouwden, zoals de piramides in Egypte.

Ga je naar Andalusië op vakantie? Ga dan zeker El Caminito del Rey bezoeken!
Check ook deze routes door Castilië en León waarin ook de mooie stad Salamanca ligt.

8. Universiteitsstad La Laguna

La Laguna is de universiteitsstad van Tenerife. Het is een gezellige stad met een leuk en levendig centrum met vele bars, restaurants en cafés. Het koloniale centrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Kerk in het historische centrum van La Laguna
Het historische centrum van La Laguna

Je ziet veel kleurrijke huizen in de straten. Ga eens slenteren door de straatjes van La Laguna en geniet daarna van een lekker drankje op het terras.

Lees ook: deze 5 romantische dorpen in Spanje wil je gezien hebben.

9. Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz ligt in het noorden van het eiland en is daar de bekendste plaats voor het toerisme. Het is een leuke mix van de lokale bevolking en toeristen. In Puerto de la Cruz zie je vooral veel gebouwen met houten balkons wat typisch is voor de Canarische Eilanden.

Het authentieke centrum van Puerto de la Cruz
Foto Jeroen – TripTalk

Het is heerlijke plaats om te slenteren over de boulevard langs de grillige kust of in de winkelstraatjes direct achter de boulevard. In Puerto de la Cruz vind je ook het grote zwembadencomplex Lago Martiánez aan zee. Dus neem je zwemspullen mee als je naar Puerto de la Cruz gaat! In deze plaats ligt ook het Loro Parque.

Een all-inclusive vakantie naar Tenerife? Check dan dit hotel: RIU Buenavista. Niet all-inclusive maar ook een top hotel: RIU Palace Tenerife of check het RIU Vistamar op Gran Canaria of een van de andere 7 RIU Gran Canaria hotels.

10. El Drago

El Drago, of voluit El Drago Milenario, is een iconische bezienswaardigheid op Tenerife. Het is één van de oudste levende bomen van het soort ‘Dracaena’ of drakenboom. Volgens de legende is de boom minstens 1000 jaar oud, maar daar is wat onenigheid over tussen de specialisten. Wat wel vast staat is dat de boom qua leeftijd zeer oud is.

El Drago drakenboom Tenerife
Foto Jeroen – TripTalk

De boom ligt in het Park del Drago Milenario, een klein park met meerdere boomsoorten. Bij het park ligt een leuk café waar je een drankje kan drinken, vrijwel onder de boom. Ideaal voor de Insta foto!

terras bij de drakenboom op Tenerife
Foto Jeroen – TripTalk

Naast het park ligt een plein waar je nog meer bijzondere bomen kunt zien. De plaats Icod de los Vinos, waar El Drago staat, heeft een leuk centrum met vele restaurants.

Alle tips voor een Gran Canaria vakantie.

11. Los Gigantes

Los Gigantes is bekend om de enorme kliffen die uit zee rijzen. De plaats ligt in het zuiden en kun je dus makkelijk bezoeken in de ochtend of in de middag. De middag is beter aangezien dan de zon op de rosten schijnt.

De rotsen bij Los Gigantes

Het beste zicht heb je vanaf een boot, maar als je de haven in loopt, helemaal naar het einde van de pier, dan heb je vanaf daar ook een mooi zicht op de rotsen. In de haven vind je ook diverse restaurants met terrassen, prima plek om je lunch te pakken.

Tip: denk ook eens aan reis naar Formentera, het ‘zusje van Ibiza’ of La Graciosa, het paradijselijke buureilandje van Lanzarote.

12. De vulkaan op Tenerife

Je kan het eiland eigenlijk niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan de vulkaan op Tenerife, het is ook absoluut een van de mooiste bezienswaardigheden op Tenerife! Deze vulkaan heet El Teide en is bovendien de hoogste berg van Spanje. Je kunt met de kabelbaan bijna tot aan de top komen en dan sta je op een hoogte van bijna 3600 meter!

De Pico del Teide torent hoog boven het landschap uit
Foto Jeroen – TripTalk

Neem wel warme kleding mee als je met de kabelbaan omhoog gaat, want boven kan het behoorlijk koud zijn. Als je van een ultieme uitdaging houdt, kun je op Tenerife een van de zwaarste hikes van Spanje maken, vanaf het strand in het noorden naar de top van de Teide!

Ontdek de beste fotoplekken op Tenerife.

13. Natuur op Tenerife

Door het vulkanisch landschap en de hoogtes is er sprake van diverse klimaatzones op Tenerife. En dat zorgt weer voor verschillende landschappen en natuur. Je kunt letterlijk vanuit vulkanisch landschap door bossen heen lopen.

Genieten van wijds uitzicht op Tenerife
Foto Jeroen – TripTalk

Zodra je vanaf de kustlijn omhoog rijdt zul je eerst door bossen heen rijden. In deze bossen kun je overigens heerlijk wandelen. Uiteindelijk kom je uit op de hoogvlakte waar weer een totaal andere vorm van natuur is. Gestold lava, rotsen en droge dorre vlaktes nemen hier het landschap over.

Zin in een gave stedentrip? Check dan onze tips voor een citytrip New York!

14. Masca

Masca is een piepklein dorpje in het noordwesten van Tenerife. Als je dit dorp in loopt, valt direct de rust op. Je hoort vrijwel alleen de wind langs de bergwanden heen waaien. Het heeft een paar kleine restaurantjes waar je wat kan drinken en eten. Grappig om te weten is dat dorp nog niet zo heel lang per geasfalteerde weg bereikbaar is. Deze weg is overigens ook een avontuur. Je passeert nogal wat haarspelbochten.

Landschap bij Masca

Vanuit dit dorp begint de bekende hike van de Masca-kloof. Via deze kloof daal je af vanuit het dorp tot aan zee. Dan zou je weer terug kunnen lopen, maar dat is vrij pittig. Je kunt vanaf het strand terug per boot naar Los Gigantes (tegen betaling).

Omgeving van Masca

Je bent feitelijk alleen aan het afdelen in deze kloof. Neem goede bergschoenen mee, want ondanks dat het een afdaling is, is deze zeker niet makkelijk. Als je deze hike wilt gaan maken, neem water mee en houd er rekening mee dat je gedurende de afdaling vrijwel geen bereik hebt met je mobiel! Ga zeker niet als het regent of als het net geregend heeft, dan kan deze Masca-kloof door gladde stenen gevaarlijk worden.

15. Bodega Monje

Op Tenerife wordt ook veel wijn verbouwd, met name in het noorden. Je vindt er vele wijngaarden en bodegas (wijnboerderijen). Bij Bodegas Monje kun je een rondleiding krijgen met uitleg over hoe de wijn tot stand komt. Er is ook een restaurant waar je wat kan eten. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Dit zijn nog andere leuke wijnhuizen op Tenerife.

Wijngaan in het noorden van Tenerife
Foto Jeroen – TripTalk
Oude wijnvaten in de bodega
Foto Jeroen – TripTalk
Productie van wijn in de bodega op Tenerife
Foto Jeroen – TripTalk

Uiteraard kun je direct wijn kopen bij deze bodega. Je kunt zelfs nog een workshop volgen in het maken van typische Canarische specialiteiten.

Handige sites voor je reis naar Tenerife:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie in Tenerife
3. Boek een complete vakantie naar Tenerife bij TUISunweb of Corendon

Wat kun je nog meer doen op Tenerife?

Naast de belangrijkste bezienswaardigheden op Tenerife kun je uiteraard nog meer doen of zien. Lees ook deze tips voor Tenerife en lees meer over een vakantie Tenerife. Houd je van watersport? Check dan deze activiteiten op Tenerife die je op, in of rondom de zee kan doen!

Wandelen op Tenerife

Tenerife is zeer geschikt om te wandelen. Door de verschillende landschappen is het prachtige omgeving om in te wandelen. Zo kun je door bossen lopen, maar ook door het bij El Teide gelegen Nationaal Park El Teide. Er zijn op Tenerife vele wandelroutes uitgezet, van 1 uur tot enkele uren.

Wandelroute bordjes op Tenerife
Foto Jeroen – TripTalk

Als je gaat wandelen, neem goede wandelschoenen mee. Soms is de ondergrond behoorlijk ruw door het lava gesteente. Neem ook water mee en vergeet warme kleding niet. In de hogere delen van het eiland kan het namelijk koud worden.

Ook in Nederland kun je prachtig wandelen, zoals in deze natuurgebieden.

Siam Waterpark

Het Siam Waterpak is gelegen in het zuiden van Tenerife bij Playa de las Americas. Het is een groot aqua park met vele zwembaden en attracties, zoals glijbanen en een golfslagbad.

Bekijk onderstaande video van Siam Waterpark

Het park is makkelijk bereikbaar per taxi. Vanuit de meeste accommodaties van Playa de las Americas en Costa Adeje ben je met de taxi binnen een kwartier bij de ingang van het park.

Carnaval op Tenerife

Je verwacht het misschien niet, maar op Tenerife wordt het carnaval uitbundig gevierd in het noorden van het eiland. In het zuiden merk je er niet zoveel van.

Carnavals optocht in Tenerife

Carnaval vindt op meerdere dagen plaats en in meerdere steden. Het hoogtepunt van het carnaval is op carnavalsdinsdag de parade in Santa Cruz. Dus ben je in februari op Tenerife en houd je van carnaval? Dan mag je het carnaval op Tenerife niet missen!

Voetbal FC Tenerife – Club Deportivo Tenerife

FC Tenerife (Club Deportivo Tenerife in het Spaans) heeft een aantal jaren in de eredivisie van Spanje gespeeld, momenteel speelt het team in de 2e divisie. In die tijd werden er legendarische wedstrijden gespeeld. Zo won FC Tenerife twee achtereenvolgende jaren in de laatste fase van de competitie van Real Madrid waardoor uiteindelijk FC Barcelona er met het kampioenschap vandoor ging.

Bekijk het stadion van FC Tenerife

Je kunt een wedstrijd bijwonen in het stadion. De club kent een fanatieke aanhang. De ‘derby’ is de wedstrijd tussen FC Tenerife en Las Palmas, de voetbalclub uit de hoofdstad Las Palmas van het buureiland Gran Canaria. Ook Las Palmas speelt in de 2e divisie. Het stadion van FC Tenerife ligt in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife.

Of wat dacht je van een vakantie naar Málaga of een vakantie naar Fuerteventura?

Leuke excursies op Tenerife

Uiteraard kun je op Tenerife leuke excursies maken, van zeilen, zeevissen tot andere activiteiten op het water. Ook kun je paragliden en quad rijden.

Dolfijnen en walvissen spotten

Een van de leukste excursies die je kan maken op Tenerife is een bootexcursie waarbij je op zoek gaat naar walvissen en dolfijnen. De kans dat je walvissen spot is niet zo heel groot, maar dolfijnen zie je altijd wel. De dolfijnen leven in de wateren tussen Tenerife en La Gomera. En vaak zwemmen ze ook met de boot mee!

Dolfijnen spotten bij Tenerife

Aanbiedingen naar Tenerife:

De bezienswaardigheden Tenerife op de kaart


Handige sites voor je reis naar Tenerife:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie in Tenerife
3. Boek een complete vakantie naar Tenerife bij TUISunweb of Corendon
4. Huur een auto


Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredit header: Turismo de Tenerife
Fotocredits overige foto’s: Turismo de Tenerife tenzij anders vermeld

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven