De Costa Blanca is een populaire regio om te fietsen. Niet voor niets trainen daar ook de bekende wielerploegen. Na eerdere fietsuitjes bij Ronda en Granada was het voor ons dan ook duidelijk, deze keer zouden we gaan fietsen in Calpe aan de Costa Blanca.
Een beetje klimwerk tijdens het fietsen hoort er bij uiteraard. En daar het ontbreekt het niet aan in de omgeving van Calpe. Niets is vlak, maar je hoeft ook niet direct flinke puisten te verwachten van boven de 1500 meter. Dus we hadden er zin in!
De eerste vragen die bij ons naar boven kwamen waren:
- In welke plaats gaan we verblijven?
- Waar gaan we de fietsen huren in Calpe?
- Welke routes zijn leuk om te fietsen rond Calpe?
Fietsen combineren met een stad? Denk dan eens aan een stedentrip Barcelona en ga fietsen in Barcelona.
Fietsen in Calpe, waar verblijven?
Belangrijke vraag uiteraard, waar gaan we verblijven tijdens ons fietstripje naar Spanje? Op Strava speurden we de fietsroutes af van Mathieu van der Poel die veel traint aan de Costa Blanca, waar start hij vooral zijn fietsroutes? Na wat verder speurwerk kwamen we bij de plaatsen Moraira en Calpe uit. Vanuit deze plaatsen waren vooral de bergtoppen Puerto de Bernía en Coll de Rates bereikbaar, Altea lag op fietsafstand en ook Cap de la Nau. Zo konden we makkelijk alle kanten op.
Een villa had onze eerste voorkeur, niets lekkerder dan na een fietstocht in het privézwembad van de villa lekker relaxen. Maar we konden niet echt een villa vinden waarvan we dachten, daar zien we ons wel zitten. We zagen wel een aantal mooie villa’s, echter die kwamen snel boven de € 2500 per week. Dan dien je nog rekening te houden met de eindschoonmaakkosten, kosten ontbijt én een huurauto. Aangezien we met z’n vieren waren, was een grote auto noodzakelijk. Tel de autohuur er bij op en dan wordt het totale kostenplaatje best wel groot. Zo keken we als alternatief ook naar hotels.
In deze provincies moet je zijn als je wilt fietsen in Nederland.
Gran Hotel Sol y Mar
En zo kwamen we uit bij hotel Gran Hotel Soy Mar in Calpe. Een heerlijk hotel met een ligging vrijwel direct aan het strand. De beachclub van het hotel ligt wel direct aan het strand. Ideale optie, na het fietsen konden we lekker relaxen bij de beachclub of een duik in zee nemen.
Bovendien ligt het hotel op korte loopafstand van het oude centrum en dat vonden we handig qua restaurants. De kamers zijn lekker ruim en het ontbijtbuffet is uitstekend. Veel keuze, waardoor je een prima bodem kan leggen om te gaan fietsen in Calpe. Onder het hotel ligt een grote supermarkt, handig om water te halen en energierepen!
Wat ons bovenal beviel aan dit hotel; je mag de fiets meenemen naar de kamer! Klein nadeeltje is wel dat de fiets niet volledig in de liften past, tenzij je de fiets er schuin in zet of staand op het achterwiel. ’s Ochtends kan het druk zijn bij de liften waardoor je soms moet wachten op een plekje in een lege lift.
Alternatief is een deels bewaakte fietsenberging in de parkeergarage onder het hotel. Hier kun je de fiets stallen. Je krijgt een slot waarvoor je € 20 borg betaalt, de fiets hang je op aan een haak in de fietsenberging. Behalve de borg voor de sleutel is deze stalling verder gratis. Bekijk meer foto’s en de prijzen van dit hotel.
Fietsen in Calpe, waar de fietsen huren?
Inmiddels fietsen wij in Nederland met schijfremmen en onze voorwaarde was wel dat we fietsen met schijfremmen wilden hebben. Zeker in de bergen. Uiteindelijk kwamen we uit bij Allure Bike Rental.
Allure Bike Rental wordt gerund door Marten en Patty. Met Patty regel je alles omtrent het reserveren van de fietsen en Marten komt de fietsen bij je brengen en ophalen. Ook kunnen zij de transfers verzorgen vanaf het vliegveld van Alicante en dat vonden wij heel handig. Zo hadden we de fietsen en de transfers direct geregeld in 1 pakket.
Die fietsen van Allure Bike Rental bevielen ons prima. Zoals gezegd met schijfremmen en optioneel met Shimano Di2. Het contact met Patty verliep vlotjes en prettig, dus wat ons betreft zeker een aanrader om bij hen de fietsen te huren.
Fietsen aan de Costa Blanca
In totaal hebben we 4 dagen gefietst. Als inspiratie hebben we gekeken naar routes op Komoot en het Strava account van Allure Bike Rental. Op basis daarvan een aantal basisroutes gekozen en daarop wat aanpassingen gedaan. De navigatie van Komoot werkte prima en deze app kan ik je zeker aanbevelen.
Lees ook: dit kun je allemaal doen in Málaga en ook leuk: fietsen in Valencia en fietsen in Málaga.
Fietsen Calpe, dag 1. Calpe – Puerto de Bernia – Benissa
Om het achterland te bereiken dien je vanuit Calpe richting Moraira te fietsen, of eventueel via Altea. Dat laatste raad ik je niet aan, daarover verderop meer. Puerto de Bernia is 620 meter hoog, er stond dus geen ruig klimwerk op het programma vandaag.
Aantal kilometer: 88 km
Aantal hoogtemeters: 1215 meter
Vanuit Moraira zijn we verder noordelijk gefietst richting Javea en daar naar links afgebogen het binnenland in. Dat stukje weg was overigens vrij druk, het is een grote doorgaande provinciale weg. Er is voldoende ruimte aan de zijkant om te fietsen, maar toch fietst het met het drukke verkeer niet heel relaxed. Het is een stukje van ongeveer 5 kilometer. Daarna ga je het binnenland in en dan wordt de route heel mooi en zeer rustig qua verkeer.
De klim naar Puerto de Bernia is prima te doen en ook een leuke klim, deze komt niet boven de 8% uit. Vlak voor deze klim ligt in het dorpje Xaló een wielercafé. Een gezellige plek om wat te drinken en te eten.
Na de klim daalden we af naar Benissa waar we onderweg een uitzichtpunt passeerden met een mooi vergezicht op Calpe.
Vanaf Bernissa is het een grote afdaling naar beneden totdat je weer uitkomt bij Moraira. Daarna fiets je weer terug naar Calpe.
s’ Avonds zijn we vanuit het hotel naar het oude centrum gelopen en hebben gegeten op een sfeervol pleintje bij Restaurant Los Dos Cañones. Dit restaurant heeft een ruim terras met een mooie setting. Prima gegeten daar op het terras in deze setting.
Elske reisde per fiets door Azië. Zo ging zijn fietsen in Thailand en fietsen door Zuid-India.
Fietsen Calpe, dag 2. Calpe – Cap de la Nau
Deze dag hadden we een andere route in gedachten, maar de weersomstandigheden waren niet bepaald gunstig. Het zou gaan regenen namelijk. Toch besloten we te gaan fietsten en dan een route langs de kust te nemen. Mocht het gaan regenen, dan hadden we uitwijkmogelijkheden om restaurants in te duiken en daar te schuilen. Hoewel het zwaar bewolkt was, hebben we nauwelijks een druppel regen gehad en fietsten we door naar een fantastisch uitzichtpunt bij Cap de la Nau.
Aantal kilometer: 75 km
Aantal hoogtemeters: 865 meter
Hier is ook een restaurant met terras waar je koffie kan drinken en uiteraard een taartje kan eten. De klim hier naar toe is vrij makkelijk, de weg gaat glooiend omhoog. Vanuit hier reden we terug naar Moraira en dat ging zowel met Komoot als Google Maps fout. Er wordt een weg aangegeven die er simpelweg niet is. Wellicht dat dit onverharde pad met een mountainbike te doen is, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Daarom besloten we een stukje over dezelfde weg terug te fietsen totdat Google Maps een goede alternatieve route aangaf.
We zijn verder afgedaald naar Moraira voor een lunch aan het strandje van Cala el Portet. Hier hebben heerlijk gezeten aan de boulevard met een mooi uitzicht over het strandje en de baai. Een aanrader om hier te gaan lunchen! Na de lunch zijn we terug gefietst naar Calpe.
Omdat we redelijk op tijd terug waren besloten we die avond naar Altea te gaan. Altea is een typisch Spaans wit dorpje en mag je eigenlijk niet overslaan als je in de buurt bent. Leuke gezellige straatjes en met uiteraard een sfeervol dorpspleintje.
Vanuit Calpe ben je in ongeveer 15 à 20 minuten in het oude centrum van Altea. Er zijn meerdere restaurants aan en rondom het plein. Enkele restaurants hebben ook een dakterras, tijdens je diner kun je dan ook genieten van het uitzicht.
Dit zijn leuke romantische dorpjes in Spanje en dit zijn de tips voor wat te doen in Salamanca.
Fietsen Calpe, dag 3. Calpe – Benissa – Coll de Rates – Altea
Waar we op dag 1 de afdaling van Benissa richting Calpe hadden, fietsten we dit stuk nu andersom en werd het dus een klim. Net na het ontbijt was dit toch wel even bikkelen want onder de 9% komt de klim niet met af en toe een stukje 10%. Qua fietsen is het een doorgaande weg met voldoende ruimte er naast om te fietsen.
Aantal kilometer: 80 km
Aantal hoogtemeters: 1325 meter
Deze dag hadden we de Coll de Rates op het programma staan. Ook deze klim is makkelijk te doen, het maximale stijgingspercentage is 7% tot 8%, maar overwegend 5%. Eenmaal boven kom je bij een parkeerplaats met restaurant en daar kun je het laatste stukje van ongeveer 2,5 kilometer pakken. Dat stukje heeft wel een stijgingspercentage van boven de 10%. Het is een soort van betonnen fietspad naar de top van de Coll. Bekijk foto’s en de grafiek.
Onderweg naar de Coll de Rates hadden we weer even een stop gemaakt in het wielercafé en vlak voor de klim ook nog even een stop bij een bar/supermarkt voor een koffie en wat zoetigheid. De suikers slepen je naar boven 😉
Bij het bord “Coll de Rates” (zie foto bovne) ben je eigenlijk nog net niet op het allerhoogste punt, die bevindt zich achter de laatste bocht. Dan zie je rechts het restaurant liggen en zie je ook dit bord met dat houten huisje staan.
Als je hier verder omhoog fietst kom je uit bij dat fietspad, of geitenpad zoals het ook genoemd wordt. Het is een optioneel stukje, je gaat via datzelfde pad omhoog en weer naar beneden zodat je weer bij dit bord uitkomt.
Ondanks dat we al trek hadden in de lunch, besloten we toch om niet in dat restaurant te gaan lunchen. Dat doen we wel verderop in de afdaling dachten we. Helaas kwamen we geen restaurant meer tegen in de afdaling of zagen we die niet zo snel. Vandaar toch de tip om hier wel een lunchstop te maken.
De afdaling vanaf de Coll de Rates naar Altea is een mooie afdaling, maar wel lang. Af en toe wat kramp in de handen dus en je nek begin je ook wel te voelen onderweg. Aan het einde van de afdeling hebben we bij een restaurant langs de weg uiteindelijk wat gegeten.
Toen kwam het laatste stuk, het stukje van Altea naar Calpe. Ik noemde het al eerder, dit stuk raad ik je niet aan. Het is dé verbindingsweg tussen Altea en Calpe en dus druk. Daarnaast fiets je door 3 kleine tunnels die smal zijn, waardoor het verkeer echt vrij dicht langs je rijdt. Verreweg van comfortabel fietsen hier en wij vonden het bij de tunnels ronduit gevaarlijk op de fiets. Later begrepen we van Marten van Allure Bike dat meerdere fietsers dit stukje niet fietsen en hiervoor in de plaats het trammetje pakken wat tussen Altea en Calpe rijdt. Wel een stuk veiliger inderdaad.
Dit zijn de mooiste stranden van Tenerife en dit zijn de mooiste stranden van Gran Canaria.
Fietsen Calpe, dag 4 en laatste dag. Naar de Cumbre del Sol
De Cumbre del Sol was de finishplaats van de etappe aldaar tijdens de Vuelta de España in 2015. Als je in de buurt bent wil je deze dan pakken natuurlijk, zeker omdat Tom Dumoulin hier de winst pakte. Die pakken we nog wel even mee, zo dachten wij. We hadden de klim al bestudeerd en het is een absolute kuitenbijter. Let er op dat je Cumbre del Sol van 2 kanten kunt beklimmen. Wij pakten de klim vanuit Puig de la Llorenca.
Aantal kilometer: 50 km
Aantal hoogtemeters: 775 meter
Als je naar de klim toe fietst zie je aan het einde de weg al omhoog gaan. Dan volgt de bocht naar links en dan kun je echt aan de bak. Er volgt een klim van 10 to 12% van iets korter dan een kilometer. Eenmaal boven heb je een kleine afdaling en dan wacht een kort maar pittig stuk van 12% met een uitschieter naar 15%. En dan ben je er nog niet, want verderop volgt nog een stuk van 18%.
Toen we aan de voet van dat stuk stonden, klonk er ineens “Dit ga ik niet doen” 😉 Toegegeven, de conditie was niet meer zoals op de eerste dag en ook de spieren begonnen wat te klagen op deze laatste dag. We besloten langszij aan de afdaling te beginnen en niet meer omhoog te fietsen.
Tijdens de afdaling genoten we van een prachtig uitzicht op zee en de urbanisatie Cumbre del Sol. Dat is een mooie plek om te wonen voor later dachten we nog. We besloten te gaan lunchen aan het strand in Cala el Portet, waar we al eerder waren geweest. Het is een heerlijke plek met terrassen direct op de boulevard en aan zee.
Na de lunch fietsten we terug naar ons hotel in Calpe. Een dag met niet al veel kilometers, maar we vonden het wel mooi geweest na 4 dagen fietsen in Calpe. Op de terugweg zijn we langs het haventje van Calpe gefietst en hebben daar ook nog wat biertjes gedronken bij een strandbarretje aan het einde van de haven. Leuke rustige plek met een mooi uitzicht op zee.
’s Avonds zijn we, net als de dag ervoor, gaan eten in het restaurant Bambero Calpe, aan de boulevard van Calpe en vlak bij het hotel. Prima restaurant met een leuke ambiance en goed eten.
Zoek een hotel in Calpe
Booking.comTips voor het fietsen rond Calpe
- Strategisch gezien is het handiger om te verblijven in Moraira. Nu pakten we iedere keer de weg van Calpe naar Moraira, er is geen directe weg vanuit Calpe naar het achterland. Je moet dan meestal via Benissa. Nadeel is wel dat er in Moraira niet veel hotels zijn. Er zijn echter wel veel villa’s hier mocht daar je keuze op vallen
- De Spanjaarden moeten officieel 1,5 meter afstand houden van fietsers en velen doen dat ook. Er staat een flinke boete op als zij dat niet doen. Het verkeer is gewend aan de (vele) fietsers in de regio, wel zo prettig
- De wegen zijn prima te doen. Rond Calpe en Moraira kunnen ze wat druk zijn, maar daarbuiten worden de wegen zeer rustig (afgezien van de N-wegen) en is het prachtig fietsen
- Je kunt zowel aanvliegen op Valencia of Alicante. Alicante ligt net iets dichterbij en heeft ook meerdere vluchten vanaf Amsterdam.
Handige websites voor je reis
Dit vind je vast ook leuk om te lezen:
- 4x de mooiste autoroutes door Frankrijk om te volgen
- 4x tips voor een reis naar Indonesië
- Wandelen Gran Canaria: 3 leuke wandelingen
- Op reis naar Costa Rica? Wij hebben de tips die je zoekt
- Hiken bij Appenzell, de Seealpsee en de Sämtisersee
Fotocredits: alle foto’s: Jeroen – TripTalk, tenzij anders vermeld
¡Hola! Ik ben Jeroen en één van de drijvende krachten achter TripTalk. Al aardig wat van de wereld gezien, met name Europa en het Caribisch gebied. Eén van mijn meest indrukwekkende reizen was toch wel Mexico, dwars door het land. Ik kom graag in het zuiden van Spanje om te hiken, fietsen, golf of genieten van vooral de tapa’s en de Spaanse wijnen. Vragen? Laat gerust een reactie achter!
2 gedachten over “Fietsen in Calpe aan de Costa Blanca”
Hi Jeroen, superblog! Ik vertrek volgende week naar Calp en vind je tochten ideaal voor ons. De juiste afstand en hoogtemeters. Is er een manier om aan de GPX te geraken?
Ik kan ze proberen na te bouwen in Komoot maar het zou makkelijker zijn om ze gewoon te importeren.
Met vriendelijke groeten,
Erik Janssen
PS/
Dank Erik voor je compliment en fijn te lezen dat je er echt ook wat aan hebt. Ik heb de GPX files op een Drive geplaatst, hier is de link: https://drive.google.com/drive/folders/11fklaC1aCJzRW34ghzwKP4buRENnB77n
Let wel, bij de file ‘rit langs uitzichtpunt’ zie je een stukje (wat ik aangeef in het blog) waar de file aangeeft dat er een weg is, maar die is er dus niet. Dat stukje moet je er uit halen. Check de files goed op de detailniveau, want een aantal malen reden wij een verkeerde weg omdat ik zelf niet goed op gedetailleerd niveau had gekeken.
Veel fietsplezier!