TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
De plaza Mayor in Salamanca

8x Tips met wat te zien en te doen in Salamanca

Salamanca is een van de kleinere steden van Spanje, maar kent een levendige sfeer door de vele studenten die er wonen en studeren. Bovendien heeft Salamanca een historisch centrum wat sinds 1988 bij het Werelderfgoed behoort van UNESCO. In dit blog lees je leuke tips over wat te doen in Salamanca.

Als je wilt studeren in Spanje is Salamanca eigenlijk the place to be. Er wonen gemiddeld 25.000 tot 30.000 studenten in de stad, dus je kunt je wel voorstellen dat er een uitbundig studenten leven is. Naast de historische bezienswaardigheden en de gezellige sfeer is het dus een perfecte stad voor een weekendje weg. En in dit blog geven we je tips over wat te doen in Salamanca.

Waar ligt Salamanca in Spanje?

Salamanca ligt ten noordwesten van Madrid, in de streek Castilië en León.

Salamanca op de kaart bij Madrid
Kaart via Google Maps

Vanaf het vliegveld van Madrid rijd je in ongeveer 2 uur en een kwartier met een huurauto naar Salamanca.

Spaans leren in Salamanca

Salamanca is ook een populaire stad om een Spaans te leren. Zowel in de zomer als in de overige maanden kun je vele taalcursussen volgen op allerlei niveaus. Dat er zoveel taalcursussen worden gegeven in Salamanca heeft een goede reden; hier spreekt men de meest zuivere vorm van het Spaans. Dus als je echt zuiver Spaans wil leren, is Salamanca ’the place to be’. Daarnaast heeft Salamanca nog een troef in handen: in Salamanca staat de oudste universiteit van Spanje, daarover later meer in dit blog.

Salamanca gezien vanaf de Puente Romano
Zicht op Salamanca vanaf de Puente Romano

8x Tips om te doen in Salamanca

Binnen het historisch centrum van Salamanca vind je al heel wat bezienswaardigheden om te bezoeken. En het is vrij makkelijk; je kunt alles te voet doen.

Dit is leuk om te doen in Zaragoza.

1. Casa Lis: het museum van moderne kunst

Dit museum van moderne kunst ligt aan de zuidkant van de stad. Het gebouw zelf is ook al een bijzonder bouwwerk. Het was namelijk een oud herenhuis. Het heeft een patio waar omheen de diverse vertrekken liggen. Binnen vind je exposities van objecten van glas die rijkelijk zijn versierd waarvan een groot deel ook als gebruiksvoorwerpen hebben gediend.

Museum Casa Lis Salamanca
Het museum van moderne kunst

Daarnaast zijn er beelden van mythologische personages, oosterse stereotypen of beelden van vrouwelijk figuren.

Het museum is elke dag geopend van 11:00 tot 20:00 uur. Je betaalt € 5 voor een entree kaartje.

Dit kun je allemaal doen in Málaga en dit kun je doen in Granada.

2. Archief van de Spaanse Burgeroorlog

In dit gebouw vind je documentatie van de Spaanse Burgeroorlog, maar ook documenten over de dictatuur van Franco.

Archief van de Spaanse burgeroorlog in Salamanca

Je kunt dit gebouw bezoeken van maandag t/m vrijdag van 11:00 tot 18:00 uur, zaterdag van 11:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 18:00, zondag (en feestdagen) van 11:00 tot 15:00 uur.

Leuk om te doen; fietsen in Valencia en fietsen in Barcelona.

3. Kathedraal van Salamanca

De Kathedraal van Salamanca bestaat in feite uit de oude (Catedral Vieja) en de nieuwe kathedraal (Catedral Nueva). De oude kathedraal stamt uit de 12e eeuw, de nieuwe kathedraal is er later aan vast gebouwd in de periode van 1513 – 1713, dus ‘nieuw’ is in deze context een relatief begrip.

De kathedraal van Salamanca
Links de nieuwe kathedraal en rechts delen van de oude kathedraal.

In 1755 liep deze kerk in Salamanca flinke schade op door een aardbeving bij Lissabon. Een renovatie was nodig maar desondanks zie je nog meerdere scheuren in de kathedraal als gevolg van deze aardbeving.

Via de ‘Jeronimus toren’ kun je naar boven lopen naar het dak van de kathedraal. Dat is goed te doen. Bovendien kun je dan via een hoog gelegen balustrade (deze is wel smal, je kunt er niet lang blijven staan wegens andere bezoekers) de kathedraal weer inlopen. Vanaf de balustrade heb je dan een mooi uitzicht binnen in de kathedraal.

De binnenkant van de nieuwe kathedraal in Salamanca
De binnenkant van de nieuwe kathedraal
Jeroen op dak kathedraal
Binnen in de kathedraal van Salamanca

Als je aan de noordkant op het dak van de kathedraal staat, heb je een mooi uitzicht over het historisch centrum van Salamanca. In de toren van Jeronimus vind je ook nog een aantal klein exposities.

Uitzicht op Salamanca vanaf het dak van de kathedraal

Loop zeker naar de hoofdentree van de nieuwe kathedraal. De toegang is namelijk rijkelijk versierd met allerlei figuren waaronder zelfs een astronaut. Veel bezoekers vragen dan ook waar de astronaut in de kerk te zien is. Je vindt ‘m dus aan de buitenkant, bij de hoofdentree aan de linkerkant. Goed kijken! 🙂

TIP: je kunt Salamanca heel goed combineren met een stedentrip Madrid. Bezoek deze leuke wijken in Madrid en dit zijn gave rooftop bars in Madrid. En dit zijn de tips om tapas te eten.

4. Patio de Escuelas

Deze patio bevindt zich in het gebouw van de basisschool van de (oude) universiteit van Salamanca. Het is een vierkant plein met daarom heen de oude klaslokalen. Rond 1428 begon men met de constructie van dit gebouw.

Patio de Escuales universiteit Salamanca

Het was niet zomaar een basisschool, het was de school als voorbereiding voor studenten voor de universiteit van Salamanca. De bogen rondom dit plein waren uniek voor die tijd. De deuren van de klaslokalen zijn versierd met stenen die aangaven in welke vakken werd les gegeven. Ook is er een kapel en in een bibliotheek die vele boeken bevat van voor de 19e eeuw.

Ook leuk: een vakantie naar Málaga.

5. Universiteit van Salamanca

Je kunt Salamanca niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan deze bijzondere universiteit. Het is namelijk de oudste universiteit van Spanje en de meest toonaangevende. Hier werden vooral medicijnen en wetenschap gestudeerd. De universiteit ontstond in 1218, gesticht door Koning Alfonso IX. Inmiddels is er een campus buiten het oude centrum waar nu de ‘nieuwe’ universiteit van Salamanca staat.

De gevel van de oude universiteit Salamanca
In het midden de entree naar de oude universiteit van Salamanca

In deze universiteit kan in de kapel getrouwd worden. Voordat je denk, ‘gaaf, daar wil ik wel trouwen!’, helaas … Dit recht is exclusief voorbehouden aan de (oud) studenten en professoren van de universiteit. Als je in Salamanca bent zul je ook het verhaal over de kikker horen. In de gevel van de universiteit is een kikker verstopt. Als je die zonder hulp wee te spotten, zo luidt de legende, wacht een leven vol geluk en voorspoed op je. Studenten zagen in de kikker weer een teken van geluk voor de examens. Daarmee werd de kikker ook een symbool van stad Salamanca.

Oude zaal in de universiteit van Salamanca
Een van de oude zalen in de universiteit van Salamanca

Als je goed kijkt, zie je ook in vele stenen symbolen. Deze symbolen diende puur voor 1 doel: elke arbeider had zijn eigen symbool. Aan de hand van de geleverde stenen voor de bouw werden de arbeiders afgerekend. Ook zie je op dit plein voor de entree van de universiteit letters op de muren staan. Deze letters zijn met stierenbloed aangebracht door cum laude afgestuurde studenten van de universiteit. Dat was een zeer select groepje aangezien je hiervoor ook een groot feest diende te organiseren.

Lijkt het je wat om Spaans te studeren aan de universiteit van Salamanca? Hier vind je meer informatie over Spaans studeren.

Dit zijn ook leuke steden in Spanje of check deze leuke romantische dorpjes in Spanje.

6. De oude bibliotheek van de universiteit van Salamanca

De oude bibliotheek is een prachtige grote zaal om te zien. Je kunt er niet doorheen lopen. De zaal is afgesloten, maar je kunt een klein stukje naar binnen lopen in een glazen box. Op deze manier sta je toch een klein stukje binnen in deze prachtige bibliotheek.

Oude bibliotheek in universiteit Salamanca
Andere kant bibliotheek universiteit Salamanca
Kapel in de universiteit salamanca
De kapel in de universiteit van Salamanca

In deze bibliotheek liggen meer dan 160.000 boeken die ook allemaal zijn genummerd. Boek nummer 1 is de Bijbel.

7. Plaza Mayor Salamanca

De Plaza Mayor in Salamanca is een levendig plein en het hoofdplein van de stad. Het plein lijkt veel op de Plaza Mayor in Madrid. Ik vond het plein heel indrukwekkend en wat een gezellige sfeer!

De Plaza Mayor in Salamanca
Links in het midden het stadhuis van Salamanca

Rondom het plein liggen vele terrasjes en restaurants. Bij meerdere restaurants ligt een deel ook op de 1e verdieping. Daarboven liggen appartementen en die zijn nogal gewild. Want de Plaza Mayor is het ook het plein waar alle festiviteiten plaatsvinden en als je in een van die appartementen woont, heb je in feite je persoonlijk skybox om de festiviteiten mee te maken. De bouw van het plein begon in 1729 en werd voltooid in 1755 en is in barokstijl gebouwd.

Plaza Mayor in Salamanca verlicht

Als het gaat schemeren, blijf dan zeker even op het plein om het moment mee te maken als alle lichten aangaan. Een momentje van kippenvel! Ga daarna lekker op een terras zitten voor een drankje en geniet van alle levendigheid op het plein. De prijzen voor de drankjes vond ik erg meevallen.

Zwembadje Hotel Catalonia Plaza Mayor Salamanca

Hoteltip:

Ik overnachtte in Hotel Catalonia Plaza Mayor Salamanca. Een mooi hotel met goede bedden en een klein dompelbad op het dak. Het hotel ligt ideaal: vrijwel direct aan de Plaza Mayor.

Foto: booking.com

Bekijk meer hotels in Salamanca:

Booking.com

8. Lopen over de Puente Romano

De oude Puento Romano brug in Salamanca

Loop naar de zuidkant van het oude centrum, daar vind je de oude Romeinse brug. Wandel er over heen, draai aan het einde om je hebt een mooi uitzicht op de kathedraal van Salamanca.

Video wat te doen in Salamanca

Bekijk in deze video wat je allemaal kunt zien en doen in Salamanca!

Kaart met de tips wat te doen in Salamanca


Hoe vliegen naar Salamanca?

Salamanca heeft een vliegveld, maar de vluchten naar en van dit vliegveld zijn (zeer) beperkt. In principe zijn er geen vluchten vanaf Madrid naar Salamanca. Vanaf de luchthaven van Madrid kun je wel direct de trein pakken naar Salamanca, die reis duurt tussen 2,5 en 3 uur, afhankelijk van welke trein je neemt. Een ticket met de trein kost ongeveer € 25 en kun je online kopen op de site van de Renfe, de spoorwegenmaatschappij in Spanje.

Wat is het dichtstbijzijnde vliegveld voor Salamanca?

Dat is het vliegveld van Madrid. Er is geen vliegveld dichterbij waar je naar toe kan vliegen om in Salamanca te komen.

Wanneer Salamanca bezoeken?

Salamanca kun je het hele jaar bezoeken. Een leuke periode zijn de lentemaanden of september en oktober. Dan is het lekker weer. Bovendien is tijdens de studiemaanden de stad levendiger door de vele studenten die er dan zijn.


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredit header en overige foto’s: Jeroen – TripTalk (tenzij anders vermeld).

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven