TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
maria-bobrova-DsD09PNZPeQ-unsplash

Dit zijn de 6 must-visits van Bologna

Waar je bij een stedentrip naar Italië vaak meteen denkt aan de hoofdstad Rome of het modieuze Milaan, dient ook Bologna zeker niet vergeten te worden. De knusse stad ten noorden van Milaan is namelijk een epicentrum voor eeuwenoude geschiedenis, unieke bezichtigingen en een gezellige cultuur. Lees hier wat de must-visits zijn van de Italiaanse studentenstad Bologna. 

Ontdek het knusse Bologna door deze 6 must-visits te bezoeken:

Wandel door de historische binnenstad 

De binnenstad van Bologna kenmerkt zich door gezellige straten met vele bogen die zich boven de wandelpaden bevinden. De gebouwen en huizen zijn vaak rood van kleur, maar kunnen ook geel of roze gekleurd zijn, wat de straten van Bologna een unieke sfeer geeft. Dit maakt een wandeling door de binnenstad een bijzondere ervaring: overal waar je kijkt zijn prachtige details te ontdekken en het voelt zo alsof je je in een andere tijd begeeft. Daarbij is het centrum van Bologna relatief klein, dus kan je makkelijk van de ene bezichtiging naar de andere lopen, terwijl je je tussendoor vermaakt in gratis openluchtmuseum. Neem ondertussen ook een kijkje bij de lokale restaurantjes, barretjes en bakkerijen. Of doe jezelf goed aan een traditioneel Bolognees culinair hoogstandje, je raadt het al, de pasta Bolognese!

Via Clavature, Bologna

Bezichtig de imposante universiteit en haar museum

Bologna is een echte universiteitsstad. De universiteit van Bologna is zelfs een van de oudste universiteiten in de wereld, gesticht in 1088, en is de oudste universiteit van Europa die nog steeds functioneert. Bezoek bijvoorbeeld de Archiginnasio, oorspronkelijk het hoofdgebouw van de universiteit, wat nu dient als bibliotheek en anathomisch theater. Bewonder het imposante universiteitsgebouw en de prachtige en unieke details van de buitenkant. Ook staat het gebouw binnen vol ouderwetse beeldhouwwerken, schilderijen en interieurdetails en is ook het binnenplein toegankelijk voor toeristen. Als je historie wilt snuiven, dan is dit de perfecte plek om te bezoeken.

Archiginnasio, Bologna

Ook interessant: behalve het bekende Archiginassio, is er ook een universiteitsbibliotheek met een kleinschalig biologie museum die haar deuren opent voor gasten. Vooral als jij fan bent van kleine, minder toeristische musea (of een groot fan van de biologie) bent, is dit de perfecte plek voor jou. Gelegen in een gebouw dat nu dient als universiteitsbibliotheek van de faculteit medicina en een functionerend preparatorium, zit een kleinschalig museum dat haar deuren opent voor gasten: Luigi Cattaneo. Hier vind je een bijzondere collectie van anatomische waxen van het menselijk lichaam. Samen met de prachtige details van het oude gebouw en de opmerkelijke tentoonstelling, kan je zo makkelijk een uurtje vertoeven in het eigenaardige museum.

Bezichtig ruïnes en struin door het Montagnolapark

Achter de prachtige voorschouw met de fontein en sculpturen, schuilt een wereld vol groen. Het Montagnolapark is aangelegd in 1810, destijds als park waar allerlei activiteiten, zoals stiergevechten. Loop langs de fontein, die door de bewonder van Bologna ook wel ‘’de vrouw van de reus’’ genoemd wordt, omhoog via Picinotrappen. Vanaf hier heb je mooi uitzicht over het plein aan de voorkant en aan de linkerkant van de trappen zit een bijzondere ruïne van het oude pauselijke kasteel daterend uit 1508, Rocca di Galliera, die vanaf de trappen goed te zien is. Als je verder naar boven loopt, wandel je zo de natuur in. Een plek waar bijzondere bouwwerken uit de geschiedenis samenkomen, die daarbij ook perfect is om een heerlijke wandeling te maken.

Ontdek Piazza Maggiore

Het centraal gelegen plein Piazza Maggiore, letterlijk vertaald ‘Groot Plein’, is een echte must-visit als je naar Bologna reist. Op dit plein staat de bekende Basilica di San Petronio, de hoofdkerk van de stad, gebouwd in 1390. Deze gothische, nooit afgebouwde kerk, is toegewijd aan de bisschop en beschermheilige van Bologna, San Petronio. De bedoeling was eigenlijk dat de kerk groter zou worden dan de Sint-Pietersbasiliek in Rome, maar deze is nooit afgewerkt: de bovenkant van de kerk bestaat immers uit bakstenen. Toch is deze kerk met zijn unieke uiterlijk een bijzonder schouwspel van buitenaf, maar ook van binnen is dit een prachtige kerk vol marmeren beelden, fresco’s en schilderijen. Ook leuk: deze kerk bevat de oudste zonnewijzer ter wereld en een van de oudste orgels ter wereld, dus het is zeker de moeite waard om een kijkje binnen te nemen.

Basilica di San Petronio, Bologna (c) Unsplash

Ook heeft het plein drie andere bijzondere gebouwen: Palazzo dei Notai, Palazzo d’Accursio, Palazzo del Podestà and Palazzo dei Bianchi, drie middeleeuwse gebouwen die tijdens de middeleeuwen belangrijk waren voor de stad. Niet alleen de prachtige kerk en de overige historische gebouwen zijn een bijzonder aanzicht, ook de gezelligheid maakt Piaza Maggiore een bezoekje waard. Vooral in het voorjaar en in de zomer is dit een populaire plek voor zowel de lokale bevolking als de toeristen, om even uit te rusten of te genieten van gezellige activiteiten. Zo worden er s’avonds regelmatig openluchtconcerten of filmavonden gehouden. Ook leuk: naast het plein staat de fontein van Neptunes, een fontein uit de 16eeeuw, en wat verderop staat het beeldhouwwerk van Saint Petronius, de bisschop van Bologna in de 5e eeuw. Bijzondere geschiedenis overal om je heen en maar een paar stappen van elkaar verwijderd.

Ook leuk: bezoek Napels, maak een stedentrip naar Milaan of een stedentrip naar Rome.

Beklim de Torre degli Asinelli

Hoewel het voor de lokale studenten groot ongeluk zou brengen, kan je hier als toerist, mits je geen examens meer hoeft te halen, gelukkig wel met een gerust hart naar boven. De toren Asinelli steekt hoog uit boven de stad en is dan ook onmisbaar als je in downtown Bologna bent. Waar een hoge toren vroeger een statussymbool was voor welvarende Italiaanse families, is de toren nu een bekende bezienswaardigheid. De Asinelli toren is met 97 meter de hoogste nog bestaande toren in heel de stad en door deze te beklimmen heb je dan ook een prachtig en uniek uitzicht over Bologna. Voor nog geen 3 euro mag je de klim naar boven maken.

Tip: neem ook meteen een kijkje bij de toren die naast de Asinelli toren staat, namelijk Torre Garisenda. Samen worden de Torre degli Asinelli en de Torre Garisenda ook wel de ‘scheve’ torens genoemd, omdat ze allebei daadwerkelijk scheef staan. 

Torre Garisenda en Torre degli Asinelli, Bologna (c) Unsplash

Een andere leuke stad in Genua. Volg deze routes door Genua en ontdek de regio!

Wandel naar en door de San Luca Basilica

Wil je een combinatie van beweging en historie? Dan is een tocht naar de San Luca Basilica wat voor jou. De honderden trappen, overkoepeld door welgeteld 666 kenmerkende bogen, leiden je naar de waanzinnige basiliek San Luca. Hoewel er gezegd wordt dat er op dezelfde heuvel al in de 12e eeuw een kapel werd gebouwd, werd de basiliek zoals hij nu is gebouwd in 1723. Gelegen op een heuvel, zo’n 300 meter boven stadsvlakte, heb je eenmaal boven een fenomenaal uitzicht over de stad en over de groene heuvels die de stad omringen.

Poort aan het begin van de heuvel, Bologna

Wandel, of loop hard zoals de locals dat vaak doen als een work-out, naar boven. Geen zin om al die trappen op te gaan, of slecht ter been? Geen zorgen; er een treintje en een bus die je keurig heen en weer brengen. Ideaal als je snel naar boven wilt gaan, maar toch al reizend het mooie uitzicht wilt meemaken. Het zien van de San Luca Basilica en de wandel ernaartoe was voor mij een hoogtepunt tijdens mijn trip naar Bologna. Mijn tip is dan ook: zorg dan dat je deze must-visit in elk geval bezoekt, want je zult er geen spijt van krijgen.

Vooraanzicht San Luca Basilica, Bologna

Bekijk hier de kaart met de must-visits van Bologna:


Waar zou jij graag naartoe willen in Bologna?

Meer zien van Italië? Dit moet je weten als je naar Rome reist

Afbeeldingen credits: Sarah Kiani

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven