TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Must-visits bibliotheken Stuttgart Library

8x must-visit bibliotheken over de hele wereld

Wereldwijd zijn er talloze bibliotheken. Een bibliotheek is immers de perfecte plek om te leren over de geschiedenis van een stad, intellectueel werk te ontdekken of om prachtige bouwstijlen te bewonderen. Ben jij een liefhebber van bibliotheken en waardeer jij bijzondere architectuur? Dan wil je deze 8 mooie wereldwijde bibliotheken zeker niet missen.

Dit zijn de wereldwijde musea die je niet wilt missen:

1. George Peabody, Baltimore

Vijf verdiepingen, 300.000 boeken en een omgeving waar je mond van openvalt. Dat is de George Peabody Library in het Amerikaanse Baltimore. Het gebouw stamt uit 1878 en heeft meer weg van eenkathedraal dan van een bibliotheek, maar dat maakt deze bieb nou juist zo speciaal. Hier lees je in alle rust een boek of tijdschrift.

Bibliotheek George Peabody, Baltimore
George Peabody, Baltimore / Unsplash (c) Elijah Hail

2. Trinity College, Dublin

Toegegeven, deze bieb is bij boekenliefhebbers niet onbekend, maar we wilden ‘m toch even noemen. De Trinity College Library in de Ierse hoofdstad is al zo’n 300 jaar oud en geeft je echt het gevoel even terug in de tijd te reizen. De donkere, houten boekenkasten, de eindeloze rijen boeken en de marmeren standbeelden maken je even stil.

Bibliotheek Trinity College, Dublin
Trinity College, Dublin / Unsplash (c) Andreas Sterner

Lees hier wat je nog meer kunt doen in Dublin.

3. Nationale Bibliotheek van China, Beijing

De grootste bibliotheek van Azië is ook een van de indrukwekkendste ter wereld. Het gebouw bestaat uit meerdere verdiepingen, gebouwd om een atrium, met aan alle kanten boeken, boeken en nog meer boeken. Wil je met je mede boekenwurmen praten? Ga dan even naar buiten, een beetje babbelen is namelijk ten strengste verboden in deze bieb.

4. Real Gabinete Português de Leitura, Rio de Janeiro

Op zoek naar wat verkoeling of een afwisseling van de stranddagen in Rio? Ga dan eens deze Braziliaanse bibliotheek in. De glazen koepel van de Real GabinetePortuguês de Leiture (in het Nederlands vertaald naar De Koninklijke Portugese Leeskamer) is zo gemaakt dat het licht dat er doorheen valt perfect is is om bij te lezen.

Lees hier meer over Brazilië.

5. Bibliothèque Sainte Geneviève, Parijs

Heb je de Eiffeltoren wel gezien en zit je maag vol macarons, loop dan even door naar de Bibliothèque Saint Geneviève als je in Parijs bent. Dit is qua architectuur een van de meest bijzondere bibliotheken ter wereld. Deze bieb doet dankzij haar hoge, gewelfde plafonds denken aan een stationshal en een kerk tegelijk, maar ondanks alle ruimte is het er toch heerlijk rustig. Een verademing in de stadsdrukte.

Bibliotheek Bibliothèque Sainte Geneviève Parijs
Bibliothèque Sainte Geneviève, Parijs (c) @marcella_coretto

Ben je opzoek naar meer tips voor Parijs? Die hebben we voor je!

6. Stuttgart Library, Stuttgart

Een vreemde eend in de bijt, deze supermoderne bibliotheek in het Duitse Stuttgart. Maar mocht je eens in de buurt zijn, breng dan zeker even een bezoekje aan deze bieb. Van buiten is het negen verdiepingen tellende gebouw blauw, maar binnen is het alles wit wat de klok slaat. De honderden boeken brengen een beetje kleur in het geheel.

Bibliotheek en trappen Stuttgart Library  must-visit
Stuttgart Library, Stuttgart (c) @construct4all

7. New York Library, New York

Oké, eigenlijk is de New York Library niet echt één bibliotheek, maar bestaat hij uit een heleboel verschillende vestigingen, verspreid over de hele Big Apple. Voor het gemak verwijzen wij je even naar de bekendste, die op Fifth Avenue in Manhattan. Dat Carrie Bradshaw uit Sex & The City hier zou trouwen met Mr. Big, is maar een deel van de allure van deze bieb.

New York Library Bibliotheek must-visit
New York Library, New York / Unsplash (c) Oneisha Lee

Lees hier al onze tips voor New York.

8. British Library, London

Een beetje museum, een beetje bibliotheek. Dat is de British Library. Deze bieb maakt namelijk onderdeel uit van het British Museum, sowieso al een must-do als je in Londen bent. Neem lekker de tijd om rond te neuzen in de koepel die de bieb vormt, want er zijn 150 duizend documenten te vinden. Niet alleen boeken, maar ook oude geschriften en prenten zijn hier te vinden.

British Library Bibliotheek
British Library, London (c) @adela9b

Ontdek wat je nog meer kunt doen in Londen.Welke bibliotheek zou jij het liefst willen bezoeken?

Benieuwd naar meer wereldwijde must-visits? Bekijk dan hier wat de leukste musea wereldwijd zijn

Fotocredits header / Amelie & Niklas Ohlrogge

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven