TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Het eiland La Graciosa bij Lanzarote

La Graciosa: het paradijselijke buureilandje van Lanzarote

La Graciosa is een klein eilandje waar je een van de mooiste stranden van de Canarische Eilanden vindt. Dat is al een bezoekje waard! Ook kun je er een aantal kleine vulkanen beklimmen waar je eenmaal op de top prachtige uitzichten hebt over het eiland(je) en Lanzarote. Ga je binnenkort naar Lanzarote? Maak dan ook een korte trip naar La Graciosa!

La Graciosa is het kleinst bewoonde eiland van de Canarische Eilanden, er wonen ongeveer 700 inwoners, die op enkele na, allemaal in het ‘hoofdstadje’ Caleta de Sebo wonen. Ook dit eiland is, net als de andere Canarische Eilanden van vulkanische oorsprong, en dat zie je terug in het landschap. Er zijn een aantal (dode) vulkanen op het eiland en je ziet ook veel gestold lava langs de kust.

Waar ligt La Graciosa?

Het eiland La Graciosa ligt aan noordoostkant van Lanzarote. Het eilandje zelf is weer onderdeel van de archipel Chinijo. Aan de noordoostkant van La Graciosa liggen de onbewoonde eilandjes Isla de Montaña Clara en Isla de Alegranza. Ook zie je vanaf La Graciosa het rotseilandje Roque del Oeste en rechts ver in zee zie je nog het eilandje Roque del Este. Al deze eilandjes zijn beschermd natuurgebied en verboden gebied voor de mens, op La Graciosa na.

Lees meer over een vakantie naar de Canarische Eilanden.

Hoe kom je in La Graciosa?

De kleine haven van La Graciosa
Het haventje van La Graciosa

La Graciosa is alleen bereikbaar per boot vanuit Lanzarote. Er zijn 2 maatschappijen die veerdiensten verzorgen: Lineas Romero en Biosfera Express. De boten vertrekken allebei uit de haven van Órzola in het noorden van Lanzarote. Een retourtje met de boot kost ongeveer € 28 en die tickets kun je online kopen. De overtocht duurt ongeveer een half uurtje. Handig om te weten; aan boord kun je wat drinken kopen en er zijn toiletten aanwezig. De boten komen aan in het haventje van het plaatsje Caleta de Sebo op La Graciosa.

Bovendek van de boot naar La Graciosa
Het bovendek van de boot

Er zijn per maatschappij zo’n 8 afvaarten per dag, in het zomerseizoen worden dat er 10. De eerste afvaart vanuit Lanzarote is om 08:00 uur, de laatste om 18:30 uur, in de zomer om 20:00 uur. De eerste afvaart vanaf La Graciosa is om 07:00 uur, de laatste om 17:30, in de zomer (vanaf 1 juli) om 19:00 uur.

Lineas Romero Lanzarote – La Graciosa: 08:30 – 10:00 – 11:00 – 12:00 – 13:30 – 16:00 – 17:00 – 18:00 – 19:00 (van 19/3 t/m 29/10) 20:00 (van 1/7 t/m 29/10).
Lineas Romero La Graciosa – Lanzarote:
08:00 – 08:40 – 10:00 – 11:00 – 12:30 – 15:00 – 16:00 – 17:00 – 18:00 (van 19/3 t/m 29/10) – 19:00 (van 1/7 t/m 29/10).

Het dorpje Caleta de Sebo vanaf zee
Caleta de Sebo op La Graciosa

Lees ook: dit zijn de mooiste stranden van de Canarische Eilanden.

De afvaarten van Biosfera Express zijn:
Lanzarote – La Graciosa: 08:00 – 09:00 – 10:30 -11:30 -13:00 – 16:30 – 17:30 – 18:30.
La Graciosa – Lanzarote: 07:00 – 08:30 – 09:30 – 10:30 – 12:00 – 15:30 – 16:30 – 17:30.

Het is aan te raden om met een huurauto naar Órzola te rijden. Let wel: je mag niet met de auto op de boot. Dat kan ook niet, want daar zijn de boten niet voor uitgerust. In de haven van Órzola kun je gratis parkeren op diverse parkeerterreinen van de ferrymaatschappijen. Als je met de auto daar bent, let op de borden van Lineas Romera die bij de ingang staan van de parkeerterreinen. Je kunt ook met de bus naar Órzola, check de tijden en buslijnen op de website van busmaatschappij.

TIP: La Graciosa is dus uitstekend te combineren met een vakantie Lanzarote!

Caleta de Sebo

Straatje in Caleta de Sebo
Het dorpje Caleta de Sebo

Op La Graciosa kom je aan in het dorpje Caleta de Sebo, in feite ook het enige dorp op het eiland. Iets noordelijker ligt nog een klein gehucht met de naam Pedro Barba. Op La Graciosa zijn geen verharde wegen en sterker nog, er zijn maar heel weinig auto’s. Je mag ook niet zomaar met een auto rondrijden op het eiland, daar heb je een vergunning voor nodig. Maar een auto heb je ook helemaal niet nodig, want alles vind je in het dorpje Caleta de Sebo.

Wandelen in Caleta de Sebo op La Graciosa
Caleta de Sebo

Deze bezienswaardigheden op Tenerife wil je zien net als deze bezienswaardigheden op Gran Canaria.

Er rijden wel jeeps rond van particulieren of van een excursiebedrijf. Je kunt je door zo’n jeep naar een van de stranden laten brengen. Er zijn geen taxi’s op het eiland. Als je een nachtje of meerdere nachten wilt verblijven op het eiland zul je met je bagage vanuit de haven naar de accommodatie moeten lopen. Maar wees gerust, de meeste accommodaties liggen op korte loopafstand van de haven.

Appartement in Caleta de Sebo
Mijn appartement in La Graciosa
Mountainbike voor het appartement
Met een fietsenrek voor de deur, wel zo handig!

Ik verbleef in appartement nummer 10 van La Perdela Exellence Apartamentos. Heel fijn appartement met zicht op de haven en met een paar stappen stond ik op het strandje van Caleta de Sebo. Prima service ook, ze zoeken van tevoren contact met je via Whatsapp om je aankomsttijd te verifiëren. Er zijn meer appartementen uiteraard, maar deze kan ik je zeker aanbevelen. Op 3 minuten lopen vind je een bakkertje aan de boulevard, handig voor je ontbijt ’s ochtends.

De WiFi was ook prima en snel in het appartement. Ook had ik in Caleta de Sebo een bereik van 5G, aan de andere kant van het eiland werd het bereik wel minder van de mobiel.

Straatje in Caleta de Sebo
Straatje in Caleta de Sebo

In Caleta de Sebo vind je voldoende voor je verblijf op La Graciosa: er zijn 2 supermarkten die ook nog tegenover elkaar liggen (zie de kaart onderaan dit blog), meerdere fietsverhuurbedrijfjes, een bakker, een aantal restaurants en 3-tal barretjes die alle aan de boulevard liggen.

Alles op loopafstand. Het eerste wat je gaat doen is natuurlijk een mountainbike huren. Er zijn ook elektrische mountainbikes. Direct achter de boulevard vind je meerdere fietsverhuurbedrijfjes (kijk onderaan dit blog op de kaart).

Dit zijn de mooiste stranden op Gran Canaria en dit zijn de mooiste stranden op Tenerife.

Stranden op La Graciosa

Als je eenmaal fietsen hebt gehuurd kun je op pad en naar de stranden. Houd er rekening mee dat geen enkel strand voorzieningen heeft. Geen barretjes, ligbedden of toiletten, niks, nada. Neem dus zelf water en wat te eten mee als op je op pad gaat. Ook handig, neem een lege plastic zak mee om je afval in te stoppen en weer mee terug te nemen. Houd het eilandje schoon!

Playa de las Conchas

Het mooie strand Playa de las Conchas

Het strand Playa de las Conchas wordt gezien als één van de mooiste natuurlijke stranden op de Canarische Eilanden. Het is echt een prachtig strand om te zien, het doet zowaar tropisch aan. Een nadeel is er wel; meestal kun je daar niet de zee in. De branding is dan behoorlijk ruw en het zijn geen kleine golven die je daar ziet. Ook de onderstroming is vrij sterk, dus zwemmen wordt dan afgeraden. Maar je kunt uiteraard wel over het strand en door de zee lopen.

De lava hopen bij Playa de las Conchas

Aan het einde van het strand zie je ook grote hopen gestolde lava. Vanuit Caleta de Sebo fiets je in ongeveer 3 kwartier naar dit strand. Het is ongeveer 6 km fietsen over een glooiende weg. Bij het strand kun je de mountainbikes in de fietsenrekken plaatsen.

Dit zijn de mooiste en leukste stranden op Lanzarote.

Playa Francesa

Playa Francesa op La Graciosa
Playa La Francesa

Playa La Francesa ligt aan de zuidkant van het eilandje. Het grote voordeel van dit strand: hier kun je wel in de zee zwemmen. Het heeft een rustige golfslag. Dit strand kun je per mountainbike bereiken. De onverharde weg ernaartoe kent wel wat moeilijk stukken omdat het uit los zand bestaat en daar valt lastig doorheen te fietsen. Je kunt het strand ook wandelend bereiken vanuit Caleta de Sebo. Het kost je wat meer tijd uiteraard, maar je loopt lekker langs de zee!

Playa La Cocina

Het intieme strandje Playa La Cocina

Bij dit verscholen intieme strandje kom je als je vanuit Playa La Francesa verder doorloopt. Je kunt dit strand alleen lopend bereiken. De mountainbike dien je sowieso achter te laten aan het begin van Playa Francesa want die mag het strand niet op. Loop aan het einde van Playa La Francesa nog een kwartiertje door en je komt uit bij dit strandje. Ook hier kan je zwemmen in zee.

Uitzicht op Lanzarote vanaf de Montana Amarilla

De berg die je ziet is de Montaña Amarilla vanwege, je raadt het al, de gelige kleur. Je kunt deze berg beklimmen, in een half uurtje sta je boven op de top. Trek wel goede wandelschoenen aan als je dit wilt gaan doen. Heen en terug is de hike ongeveer 1,5 km. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over zee en op Lanzarote (op de achtergrond zie je Lanzarote liggen). Beneden zie je weer het intieme strandje liggen.

Dit kun je allemaal doen in Málaga en als je daar bent, ga de Caminito del Rey bezoeken!

Video van La Graciosa

Tips voor La Graciosa

Nu je meer weet over het eilandje wil je er vast graag naar toe! Maar hoe pak je het aan? Wat is het beste om te doen? Ik heb een aantal reistips voor je.

Kerkje in Caleta de Sebo
Kerkje in Caleta de Sebo

Eén dag La Graciosa bezoeken vanuit Lanzarote per catamaran

Per catamaran La Graciosa bezoeken
Foto via Getyourguide

Dit is een hele goede optie als je weinig tijd hebt, geen zin hebt om een auto te huren en toch wat van La Graciosa wilt zien. Je wordt opgehaald per bus vanaf je accommodatie die je naar de haven van Órzola in het noorden van Lanzarote brengt. Daar steek je met de ferry over naar La Graciosa. In La Graciosa stap je aan boord van deze luxe catamaran die aan gaat leggen bij het strand Playa Francesa. Deze dagexcursie is inclusief lunch en kun je hier online boeken.

Dit zijn alle bezienswaardigheden op Lanzarote.

Eén dag La Graciosa bezoeken per jeepsafari

Jeeps op La Graciosa

Je kunt ook naar La Graciosa en aldaar een jeepsafari doen. De jeeps brengen je naar de stranden Playa de las Conchas en Playa Francesa. Deze safari kost € 50 per jeep voor 2 personen. Elke persoon extra betaalt € 25 p.p. Kinderen t/m 10 jaar betalen 50%. De jeeps kun je ook gebruiken als taxi. Zowel de taxi als tour kun je hier boeken.

Eén dag La Graciosa zelf bezoeken

Strandbarretje op La Graciosa
Strandbarretje El Veril in Caleta de Sebo

In dit geval kun je met het openbaar vervoer naar Órzola reizen, maar dat neemt toch wel wat tijd in beslag. Vandaar dat ik je dan ook aanraad een huurauto te boeken, zodat je op eigen gelegenheid naar Órzola kunt rijden. Parkeren in Órzola bij de haven kan gratis op de parkeerterreinen. Zorg ervoor dat je van tevoren het bootticket online boekt. Je hebt dan het voordeel dat je direct de boot op kan lopen, je hoeft niet meer langs het loket.

En wel zo prettig als net de bus is aangekomen en er een kleine rij voor dat loket staat. Doe vooraf je boodschappen en neem water en wat te eten mee voor op La Graciosa.

Strandje bij Caleta de Sebo
Strandje bij het haventje van Caleta de Sebo

Na aankomst in de haven van Caleta de Sebo ga je naar een van de fietsverhuurbedrijfjes en huur je de mountainbikes. Daarna fiets je naar het strand Playa de las Conchas en blijf je een aantal uurtjes daar.

Je kunt eventueel daar nog de vulkaan Montaña Bermeja beklimmen. Die is niet moeilijk, maar neem dan wel goede wandelschoenen mee. De vulkaan is zo’n 160 meter hoog. Tegen het einde van de middag fiets je terug, lever je de fiets in en chill je nog even op een van de terrasjes aan de boulevard van Caleta de Sebo.

La Graciosa bezoeken met een overnachting

Bewegwijzering op La Graciosa
Bordjes op La Graciosa

Regel in dit geval eerst een accommodatie op La Graciosa en ga niet op de bonnefooi. Er zijn vrijwel geen recepties, dus je kunt niet zomaar ergens naar binnen lopen om te vragen of er nog een kamer vrij is. Bij aankomst ga je eerst naar je accommodatie zodat je daar alvast kan inchecken of je bagage kan achterlaten, houd er namelijk rekening mee dat je kamer/appartement waarschijnlijk nog niet schoongemaakt zal zijn. Huur vervolgens de mountainbikes en fiets naar Playa de las Conchas.

Dag 1

Uitzicht op het strand Playa de las Conchas
Uitzicht op Playa de las Conchas

Aangezien je nu de tijd hebt, raad ik je aan, zodra je bij Playa de las Conchas bent, eerst omhoog te lopen naar de Montaña Bermeja. Dit is met goede schoenen makkelijk te doen. Boven op de top heb je een prachtig uitzicht op het strand, de hele omgeving en Lanzarote. Daal nu aan de andere kant af, zodat je aan de noordzijde het strand van Playa de las Conchas op loopt. Nu loop je helemaal terug over het strand en bij het begin van het strand rol je lekker je badlaken uit om te genieten van dit strand.

Het zand op het strand Playa de las Conchas

Pak vervolgens je mountainbikes weer, fiets een klein stukje dezelfde weg terug en sla dan linksaf. Nu fiets je naar het noorden van het eiland, naar het strand Playa Lambra. Dit is een route van 14 kilometer, in totaal fiets je deze dag dan ongeveer 19 kilometer. Deze route is prima te doen en het noordelijk deel is ook mooi om te zien, kijk maar:

Met de mountainbike La Graciosa verkennen

Halverwege kun je dan nog naar het gehucht Pedro Barba fietsen. Hier staan iets van 20 huizen, het zijn vooral huizen die worden gebruikt als vakantiewoningen. Voor de rest is er helemaal niets. Hierna moet je wat klimmen met de mountainbike maar daarna volgt een lange rustig aflopende afdaling naar Caleta de Sebo, tijd om even lekker te crossen met de mountainbike! Eenmaal terug in Caleta de Sebo plof je lekker neer in het strandbarretje El Veril (zie foto boven).

Dit zijn leuke stranden op Mallorca en wat dacht je van dat andere charmant Spaans eilandje Formentera?

Dag 2 op La Graciosa

Strand Playa del Salado La Graciosa

Deze dag ga je naar Playa Francesa en Playa La Cocina. Hoewel je kan fietsen tot aan het begin van Playa Francesa, raad ik je aan te gaan wandelen vanuit Caleta de Sebo. Je kunt helemaal langs zee lopen en dan loop je ook over dit grote strand, Playa del Salado. En Playa La Cocina kun je sowieso alleen te voet bereiken. Loop gewoon langs de zuidkust, je komt vanzelf uit bij Playa de Francesa. Het is wandeling van ongeveer een uur.

Wandelen langs zee op La Graciosa

Loop uiteindelijk vanaf het strand Playa la Francesa door naar het strand Playa la Cocina en loop gelijk de vulkaan op voor fantastische uitzichten. Daal daarna weer af en geniet even lekker op het intieme strandje van Playa la Cocina. Uiteindelijk loop je weer terug naar Caleta de Sebo, haal je je bagage op en neem je een van de laatste boten weer terug naar Lanzarote.

La Graciosa met 2 overnachtigen

Dineren met uitzicht op zee op La Graciosa

Hiervoor kun je hetzelfde schema aanhouden als La Graciosa met 1 overnachting. In plaats van dat je na 1 nacht weer vertrekt geniet je nog een extra nacht op La Graciosa. Dat maakt je verblijf wat relaxter en kun je ’s avonds nog een keer dineren op La Graciosa. Bijvoorbeeld in restaurant Girasol, vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op het haventje en Lanzarote. De volgende ochtend neem je dan een van de eerste boten weer terug en dan heb je bijna nog een volle dag op Lanzarote.

Het strand Playa Lambra aan de noordkust van La Graciosa

Handig om te weten voor als je naar La Graciosa reist:

  • Er zijn geen taxi’s op het eiland. Er rijden wel jeeps rond die je als taxi kan gebruiken, maar niet voor het stukje haven – accommodatie
  • Zodra je aankomt in de haven van La Graciosa dien je dus te lopen naar je accommodatie
  • De overtocht duurt ongeveer een half uurtje. De boten hebben een open dek maar je kunt ook binnen zitten. Neem wel een jasje of trui mee, het kan flink waaien op zee
  • Op de stranden zijn geen faciliteiten. Zodra je het plaatsje Caleta de Sebo verlaat is er niets meer. Geen winkeltjes, restaurantjes, toiletten etc. Maar dat is juist de charme van het eilandje!
  • Voor het beklimmen van de vulkanen of wandelen buiten het strand om, neem goede wandelschoenen mee. Goede sneakers (met goede grip) is ook oké.

Kaart met accommodaties op La Graciosa

Booking.com

Alle La Graciosa tips op de kaart

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredits alle foto’s: Jeroen – TripTalk (tenzij anders vermeld)

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven