TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Kathedraal van Las Palmas de Gran Canaria

18x de leukste bezienswaardigheden op Gran Canaria

Gran Canaria ken je ongetwijfeld van de stranden in het zuiden, maar wist je dat het binnenland van Gran Canaria zeer verrassend is? Ook in de hoofdstad vind je een aantal leuke bezienswaardigheden. Benieuwd welke dit zijn? We nemen je in dit blog mee op reis langs de leukste bezienswaardigheden op Gran Canaria!

Als je alle bezienswaardigheden op Gran Canaria in een rustig tempo wilt zien zou je wel een vakantie Gran Canaria kunnen gaan plannen van 2 weken. Huur dan een auto en boek ook een aantal nachten in andere plaatsen dan de bekende vakantieplaatsen in het zuiden. Dan heb je volop de tijd om er maximaal van te genieten!

Flessen likeur gemaakt op Gran Canaria
Likeuren van Gran Canaria, proef ze eens na het eten!

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden op Gran Canaria

De meeste bezienswaardigheden, en ook de populairste, vind je in het zuidelijke gedeelte van het eiland. Maar vergeet niet het binnenland van Gran Canaria te bezoeken. De ruige bergketens bieden bijvoorbeeld zeer fraaie vergezichten. In het binnenland liggen tevens mooie authentieke dorpjes om ontdekt te worden. Een betrouwbare huurauto is dan wel handig zodat je alle plaatsen makkelijk kan bereiken.

1. Dunas de Maspalomas

Het gebied Dunas de Maspalomas is heel kenmerkend voor het eiland en ongetwijfeld de populairste bezienswaardigheid op Gran Canaria. Niet te missen ook, de Dunas vind je op het meest zuidelijke puntje van Gran Canaria. Je kunt er eindeloos doorheen wandelen en de Dunas liggen direct aan zee. Ideale plek dus ook voor een romantische strandwandeling!

De bezienswaardigheid van Gran Canaria, Dunas de Maspalomas

Het is sinds 1987 een officieel natuurreservaat. Het ontstaan van deze duinen gaat ver terug in de geschiedenis. Destijds werd door de evolutie van de aarde in de ijstijd een zeeplateau bloot gelegd. De wind blies vervolgens het zand naar de kust toe.

Wandelen door de duinen van Dunas Maspaloms Gran Canaria
Een kam van de vele duinen in Dunas de Maspalomas

Je kunt via de duinen vanuit Playa del Inglés naar Maspalomas lopen of andersom. Omdat deze duinen aan zee liggen, kun je er ook prima je handdoek uitrollen om wat zon mee te pakken. Naaktrecreatie wordt toegestaan. Let wel op de wind, want als het waait word je compleet gezandstraald 😉 Aan de rand van deze duinen ligt het bekende hotel RIU Palace Maspalomas, een van de 7 RIU Gran Canaria hotels.

Lees ook: dit zijn de 24 mooiste stranden op Tenerife en lees meer over een vakantie naar Tenerife.

2. Azulejos de Veneguera

Los Azulejos de Veneguera is een bijzonder natuurverschijnsel door de verschillende kleuren in de lagen van de rotsen die je hier ziet. Net als alle Canarische Eilanden is ook Gran Canaria van vulkanische oorsprong. De kleuren in deze rotslagen zijn vervolgens weer ontstaan door oxidatieprocessen. Door deze diverse kleuren worden deze rotsen ook wel de ‘Rainbow rocks’ genoemd.

Bezienswaardigheid Gran Canaria, Azulejos de Venegurea
Je ziet de verschillende kleuren in de rotslagen

In de winterperiode kun je hier fraaie watervallen zien. Door deze watervallen ontstaan er ook een aantal kleine natuurlijke poeltjes. Neem dus zeker je zwemkleding mee als je hier in de winterperiode naar toe gaat.

Gekleurde rotsen aan de kant van de weg

Je kunt hier een fijne wandeling gaan maken, zeker aan te raden als je naar een natuurlijke poel wilt wandelen. Je kunt echter ook al deze rotsen zien direct langs de kant van de weg. Geen zin om je moe te maken? Parkeer dan de auto langs de weg, pak je telefoon of camera en je hebt deze foto te pakken. De wandeling is overigens wel een aanrader omdat je prachtige foto’s kan maken van de omgeving.

Ook leuk: een vakantie naar Mallorca of kijk eens voor een vakantie naar Nerja.

3. Barranco de las Vacas

Mocht je wel eens in de Antelope Canyon in Arizona in Amerika geweest zijn, dan tref je bij Barranco de las Vacas zo’n soortgelijk landschap aan. Dit is een ravijn waarvan de wanden ‘geslepen’ zijn door de kracht van het water wat er vroeger doorheen stroomde.

De bezienswaardigheid Barracno de las Vacas

Het is een korte wandeling door deze kloof en is hooguit 100 meter lang en loopt uiteindelijk dood. Je loopt via dezelfde weg weer terug. Het lastigste stuk is bij de bocht, dat is de korte afdaling naar het ravijn. Je loopt vervolgens dan een klein tunneltje in en dan kom je uit in de kloof. De kloof zelf is makkelijk te belopen, maar trek wel goede schoenen aan.

Kloof van de Barranco de las Vacas op Gran Canaria
De bezienswaardigheid Barranco de las Vacas op Gran Canaria

De kloof staat niet goed aangegeven in Google Maps, er worden 2 opties gegeven. Het ligt aan de weg GC-550, zoek op Google Maps “Puente viejo de Barranco de las Vacas”. Dan ga je in de goede richting. Parkeren is lastig hier. Kom je uit de richting van Agüimes, dan kun je zo’n 300 meter voor de ingang links parkeren op een veldje langs de weg. Staat deze vol? Rij dan iets verder omhoog. Even verderop, nadat je over het tunneltje beng gereden kun je de auto langs de weg parkeren.
TIP: ga er vroeg heen, dan is het zeer rustig en heb je de tijd om mooie foto’s te maken!

Lees ook: 15x de leukste bezienswaardigheden op Tenerife en 18x de leukste bezienswaardigheden op Lanzarote.

4. Roque Nublo

El Roque Nublo is één van de bekendste bezienswaardigheden op Gran Canaria. Figuurlijk en bijna letterlijk het hoogtepunt ook. El Roque Nublo is een monoliet (een rots die uitsteekt boven zijn omgeving) van ongeveer 67 meter hoog. Deze monoliet is ontstaan tijdens een vulkaanuitbarsting miljoenen jaren geleden.

De rots Roque Nublo op Gran Canaria

El Roque Nublo ligt zelf op zo’n 1750 meter hoogte, vanaf de top van Roque Nublo is de hoogte dan totaal ongeveer 1813 meter en daarmee een van de hoogste punten van het eiland. Het landschap boven bij El Roque Nublo is redelijk merkwaardig, alsof je in een droge woestijn loopt hoewel de directe omgeving nog redelijk groen is.

Bob bij Roque Nublo Gran Canaria
Wandelpad naar Roque Nublo op Gran Canaria

Bij het beginpunt van de wandeling is een parkeerterrein waar je de auto gratis kan parkeren. Heen en terug is de fotogenieke wandeling ongeveer 3,8 kilometer lang. Ga er vroeg heen want het kan er behoorlijk druk worden. Neem ook zeker een jas mee want het kan hier best koud worden. Tevens zijn goede schoenen geen overbodige luxe. Ga zeker niet op slippers of sandalen want daar ga je echt spijt van krijgen. Het is geen moeilijke hike naar de rots, maar ben je niet al te best ter been dan is deze wandeling niet aan te raden.

Dit zijn de mooiste stranden van de Canarische Eilanden, waaronder het strand Playa de las Conchas op La Graciosa.

5. Pico de las Nieves

Pico de las Nieves is het hoogste punt van Gran Canaria. Je staat dan op bijna 2000 meter hoogte, 1949 meter om precies te zijn. Voor fietsers is dit hoogtepunt een mooie uitdaging, je kunt letterlijk tot aan de top fietsen over geasfalteerde wegen. Dat betekent dus ook dat je er met de auto kan komen. Eenmaal boven is een klein parkeerterrein waar je de auto kan parkeren.

De reden dat er een geasfalteerde is naar Pico de las Nieves is omdat op de top hier een militair gebouw ligt met een grote radar. De pico is onderdeel van een rotsformatie en je kunt er in de directe omgeving wandelen over diverse paden.

Draai met je muis de foto rond of swipe op mobiel.

De zonsondergang kan hier spectaculair zijn evenals het uitzicht. Bij helder weer zie je het buureiland Tenerife liggen met de Teide. Neem wel warme kleding mee als je naar de Pico de las Nieves gaat, want het kan behoorlijk koud zijn.

Hier wil je naar toe: 5x toffe beachclubs op Ibiza.

6. Bufadero de la Garita

De Bufadero de la Garita ligt halverwege tussen Las Palmas en Playa del Inglés aan de oostkant van Gran Canaria. Het is een van de minder bekende bezienswaardigheden op Gran Canaria. De Bufadero lijkt op een kleine geiser. De kust is hier zeer rotsachtig door gestold lava en loopt abrupt af. Precies aan de kustlijn ligt een gat in dit rotsplateau waar het zeewater ingezogen wordt.

Het spuitgat Bufadero de la Garita

De zee stuwt vervolgens het zeewater in dat gat weer omhoog en op dat moment wordt ook een kleine hoeveelheid zeewater door een kleine opening geperst. Dan zie je het geiserachtig effect.

Dit natuurverschijnsel ligt bij het dorpje La Garita. Bij de Bufadero de la Garita ligt een ruim parkeerterrein waar je je huurauto kan parkeren. De mate van de kracht van de fontein hangt ook af van hoe ‘wild’ de zee is. Als je op weg bent naar Las Palmas of weer terug rijdt naar het zuiden is het zeker een leuke stop om te maken.

Kijk ook eens naar een vakantie op Fuerteventura.

7. Binnenland van Gran Canaria

Het binnenland van Gran Canaria is prachtig. Afwisselende natuur, diepe ravijnen en rotsformaties met daartussen liefelijke dorpjes. Een mooie omgeving voor leuke uitstapjes met de huurauto. Vooral de weg GC-200, die start vanuit Playa de Mogan en eindigt bij Agaete in het noordwesten, is een prachtige (berg)weg om te rijden!

Het landschap van Gran Canaria

Niet voor niets trainen veel (professionele) wielrenners hier in de wintermaanden om in vorm te komen voor het aanstaande seizoen.

Wielrenner op Gran Canaria
Binnenland bezienswaardigheid Gran Canaria

Langs de weg vind je ‘Miradores’, oftewel uitkijkpunten waar je de auto even kan parkeren om een foto te maken.

Dit zijn de leukste stranden van La Palma.

8. Mirador Astronomico

De Mirador Astronomico is een spectaculair uitzichtpunt die gelegen is aan de weg GC-60. Daar rijd je overheen als je vanuit het binnenland terug rijdt naar Maspalomas/Playa del Inglés via het dorpje Fataga.

Uitzichtpunt Mirador Astronomico

Dat laatste stukje weg naar deze Mirador vanuit Fataga wordt vrij steil en bochtig, best spannend even in de auto! Maar er wacht een mooie beloning op je, het uitzicht hier is fantastisch. Zeker even stoppen hier dus!

9. Firgas

Firgas is een dorpje gelegen in het noorden van het eiland en wordt vooral bezocht om dit specifieke straatje. Het eerste deel is het trapsgewijze watervalletje in het midden van het straatje waar het water rustig naar beneden kabbelt. Dit deel heet de Paseo de Canarias. Aan de rechterkant zie je bankjes van mozaïektegels met daarboven in gekleurde tegels de wapenschilden van de 22 gemeentes op Gran Canaria.

Watervalletjes van Firgas op Gran Canaria

Loop je een stukje verder, dan kom je in het 2e deel van het straatje uit. Dit deel van de straat heet de Paseo de Canarias en hier vind je van alle 7 grote eilanden van de Canarische Eilanden een soort van kunstwerk dat in feite uit 3 delen bestaat.

De Paseo de Canarias in Firgas

Linksonder zie je een soort van 3D-model van het eiland, rechtsonder het wapen van het eiland en boven op de gekleurde tegels een uitbeelding van een bepaald deel van het landschap wat kenmerkend is het voor eiland.

10. Teror

Teror is een dorpje ook gelegen in het noorden van het eiland. Het heeft een authentiek centrum met kleurrijke huizen met de houten balkons die typisch zijn voor de Canarische Eilanden. Je vindt hier ook veel historische bouwwerken.

Straat in het centrum van Teror
Kleurrijke huizen in Terror op Gran Canaria

De kerk op het plein is de basiliek van de ‘Virgen del Pino’, de beschermvrouwe van het eiland. De basiliek speelt een belangrijke rol in het dorp. Elke zondagochtend vind rond de basiliek een markt plaats waar je allerlei heerlijke streekgerechten kan proeven.

Bezoek ook het ‘zusje’ van Ibiza en kijk eens naar vakantie op Formentera.

11. Fataga

Fataga is een knus klein wit dorpje in het zuiden van het eiland. Het ligt in een mooie rustige omgeving dat zich uitstekend leent om te gaan wandelen. Wandel eens door het authentieke dorpje waar je vast even naar binnen gaat bij een van de lokale winkeltjes, of check een van de andere Gran Canaria wandelingen.

Het witte dorpje Fataga op Gran Canaria

Mijn lunchtip in Fataga: Scoor een tafeltje in Restaurante El Albaricoque. Dit Spaanse eetcafe heeft achter een heel fijn en knus terras met een magnifiek uitzicht op de omgeving! De hapjes en drankjes zijn prima van kwaliteit en prijs.

Terras bij het dorpje Fataga
Ga lekker lunchen op dit terras.

Het kerkje van het dorp is aardig om te zien en vergeet niet even langs de oude watermolen te lopen.

12 Santa Lucia de Tirajana

Santa Lucia de Tirajana is ook een knus dorpje gelegen in de bergen in het zuiden van het eiland. Boven op een heuvel in het dorp zie je het kerkje liggen. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht op het dorp en de vallei. Neem plaats op een terrasje en geniet van een koffie of drankje.

Het kerkje bij Santa Lucia de Tirajana

Santa Lucia staat ook bekend om het historische verdedigingswerk Fortaleza de Ansite. Dit was een verdedigingswerk waar vroeger woongrotten en grafkelders zijn uitgehakt door de bewoners. Dit verdedigingswerk kun je bezoeken.

Stel je eigen vakantie naar Gran Canaria samen en bepaal zelf wanneer je vertrekt en hoe lang je gaat.

13. Puerto de Mogan

Puerto de Mogan ligt aan de zuidwest kust van Gran Canaria en wordt ook wel het ‘het kleine Venetië’ genoemd en is om die reden een van de populairste bezienswaardigheden op Gran Canaria. Verwacht hier geen gondels waar je een romantisch boottripje in kan maken, maar wel een knus dorpje aan de jachthaven met enkele kanalen.

Huizen in Puerto de Mogan

Aan deze jachthaven liggen pastelkleurige woningen met veel bloemrijke planten en bomen. Houd je camera in de aanslag als je lekker rondstruint door de witte straatjes.

Jachthaven van Puerto de Mogan op Gran Canaria

Aan de jachthaven vind je meerdere restaurants en terrasjes en daarachter, in het woonwijkje, een aantal winkeltjes. Aan de andere kant van de jachthaven vind je het strand van Puerto de Mogan met een wandelboulevard waaraan vele gezellige restaurants, bars en terrassen liggen.

Gezellig pleintje in jachthaven Puerto de Mogan

Je kunt makkelijk een halve dag uittrekken voor Puerto de Mogan. Ga er in de ochtend heen, even een aantal uurtjes relaxen op strand en lekker lunchen in de jachthaven. Of ga in middag en relax op het strand en daarna ga je lekker dineren in een van de restaurants in de jachthaven.

14. Las Palmas

Las Palmas is de hoofdstad van Gran Canaria en ligt in het noorden van het eiland. Fijne stad om een dag naar toe te gaan. Uiteraard vind je hier vele winkels en ook het in Spanje bekende warenhuis ‘El Corte Inglés’. Heel leuk in Las Palmas is de lange wandelboulevard langs het stadsstrand. Dit strand heet Playa de las Canteras en is zeker een van de mooiste stranden op Gran Canaria.

Strand bij Las Palmas de Gran Canaria

In de namiddag en begin van de avond is er een levendige sfeer op de wandelboulevard. Aan de boulevard liggen ook een aantal hotels, een nachtje slapen is een aanrader zodat je meer tijd hebt om Las Palmas te verkennen. Aan de boulevard vind je ook meerdere restaurants. Mijn tip voor een heerlijk diner: het restaurant ‘Madre del Amor Hermoso‘.

Madre diner in Las Palmas
De heerlijke vis
Interieur restaurant Madre del Amor Hermoso Las Palmas
Interieur restaurant Madre del Amor Hemoso

Dit kun je allemaal doen in Malaga en wat dacht je van fietsen in Barcelona of fietsen in Valencia?

15. De oude wijk La Vegueta in Las Palmas

Als je in Las Palmas bent, ga dan zeker naar de oude wijk La Vegueta. Dat is de historische wijk van Las Palmas met klassieke gebouwen, pleinen en winkelstraatjes en zeker een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Gran Canaria.

Kathtedraal Santa Ana in Las Palmas

Aan het centrale plein in de wijk La Vegueta, Plaza de Santa Ana, ligt de belangrijkste bezienswaardigheid van La Vegueta: de kathedraal Metropolitana de Santa Ana de Canarias. De kerk kun je van binnen bezoeken. Je kunt ook met de lift omhoog naar het dak van de kerk. Daarna kun je nog verder de rechtertoren (op bovenstaande foto) inlopen met de trap omhoog. De globale tijden wanneer je met de lift omhoog kunt van zijn vanaf 11:00uur tot 14:00 uur, op zondag kan je een uurtje eerder omhoog. Dit kost slechts € 1,50.

TIP: Naar Gran Canaria zijn er ook regelmatig last minute vakanties!

16. Mercado de Vegueta

De Mercado de Vegueta is de overdekte markt in de wijk La Vegueta. Hier vind je voornamelijk groente- en fruitstalletjes, maar ook vis en vlees. Leuk om door heen te lopen en verse producten te proeven.

Mercado in La Vegueta een van de bezienswaardigheden in Gran Canaria

Deze markt is elke dag open van 07:00 tot 14:00. Op zondag is de markt gesloten. Naast de markt is een wandeling door de wijk een aanrader. Er is een lange autovrije winkelstraat met enkele terrasjes.

Winkelstraat in La Vegueta in Las Palmas de Gran Canaria

Ook vind je in deze wijk rond de kathedraal kleine straatjes met gekleurde huizen, waaronder Casa de Colón. In dit gouverneurshuis verbleef Christoffel Columbus af en toe als tussenstop tijdens zijn reizen naar Amerika. Nu is het een museum over de geschiedenis van de Canarische Eilanden.

Casa de Colon in Las Palmas
Casa de Coón

Aanbiedingen Gran Canaria

17. Playa Anfi del Mar

In het zuiden van Gran Canaria liggen een aantal mooie stranden, behorend tot de mooiste stranden van Gran Canaria en behoren zeker ook tot de bezienswaardigheden van Gran Canaria! Smaken verschillen uiteraard, maar op dit strand waan je je bijna in de Caribbean!

Gran Canaria strand Anfi del Mar

Neem je strandkleding en zwemspullen mee en ga hier eens een dagje relaxen!

18. Playa de Amadores

Ook dit strand is een plaatje. Het ligt overigens niet ver van Playa Anfi del Mar. Je zou beide stranden nog met elkaar kunnen combineren op een dag.

Strand van Playa de Amadores op Gran Canaria

Bij dit strand ligt ook nog een toffe beachclub met af en toe een DJ. Accommodaties zijn er genoeg bij dit strand, zoals het hotel RIU Vistamar bijvoorbeeld, daarvandaan heb je een mooi uitzicht op dit strand, zie de foto.

De bezienswaardigheden van Gran Canaria op de kaart


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Alle foto’s: Jeroen – TripTalk (tenzij anders vermeld)

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven