TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
De Pico del Teide torent hoog boven het landschap uit

6 redenen om de mysterieuze El Teide op Tenerife te bezoeken

Het is letterlijk, en ook figuurlijk, het hoogtepunt van Tenerife. Als je aan komt vliegen bij Tenerife, zie je El Teide vaak al boven het wolkendek uitkomen. En waar je ook verblijft op Tenerife, vanuit vele plekken heb je zicht op El Teide zolang deze niet is verhuld achter de wolken.

Je mag het eiland eigenlijk niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Teide ( El Teide in het Spaans). Het staat symbool voor het eiland Tenerife en het landschap en de natuur eromheen mag je bijzonder noemen. Velen noemen dit zelfs een ‘maanlandschap’. Het landschap is ook op sommige plekken bizar, waarbij je je afvraagt hoe het zo is ontstaan.

Het bijzondere maanlandschap op Teneriffe
Het bijzondere ‘maanlandschap’

6 redenen om de Teide te gaan bezoeken

De Teide is een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Tenerife. De leukste manier om de Teide te bezoeken is met een huurauto. Een dag hiervoor uittrekken hiervoor is voldoende. Houd je van hiken, dan zou je er gerust 2 dagen voor uit kunnen trekken. Ben je meer een watersport fan, check dan deze activiteiten op Tenerife rondom of in zee.

1. El Teide: de hoogst berg van Spanje

De Teide op Tenerife, of de ‘Pico del Teide‘ is de hoogste berg van Spanje. De Teide is maar liefst 3.718 meter hoog. De Canarische eilanden behoren tot Spanje en zodoende is El Teide de hoogste berg van Spanje. Door deze hoogte is El Teide ook bepalend voor het klimaat op Tenerife. Het zuiden van Tenerife is droger en qua landschap dor, het noorden van Tenerife is groener. Door de vooral noordelijke passaatwinden blijven de wolken tegen de bergwand ‘hangen’ waardoor het vaker regent in het noorden.

Het wolkendek wat tegen de uitloop van El Teide aan ligt in het noorden
Het wolkendek ‘hangt’ tegen de Teide aan

De Teide is eigenlijk geen berg maar een vulkaan. De uitbarsting van El Teide op Tenerife leidde tot het landschap wat je nu boven in het Nationaal Park del Teide kunt zien. Grote gestolde lavastromen met gestold as en begroeiing vormen het landschap. De Teide is een ‘slapende vulkaan’, theoretisch zou er dus ooit weer een uitbarsting kunnen komen hoewel deze kans vrijwel nihil wordt geacht.

De grens tussen begroeiing en lava bij El Teide
Alleenstaande boom in het lavalandschap bij de Teide op Tenerife

Het bezoeken van de hoogste berg van Spanje kan dus alleen op Tenerife. Reden genoeg om El Teide te bezoeken!

Lees meer over wat je allemaal op Tenerife kunt doen, zien en beleven! Naar welk strand je moet gaan? Dan lees je bij de 24 mooiste stranden van Tenerife.

2. De wegen naar de Teide toe

De wegen naar de Teide toe zijn met de auto uitstekend te bereiden. De brede wegen zijn goed geasfalteerd en gaan geleidelijk omhoog en over het algemeen niet langs vrij steile berghellingen. Een aantal haarspeldbochten zijn er wel. Je rijdt eerst door het dorre gedeelte en door/langs dorpjes, dan door het bos en uiteindelijk kom je boven in het Nationaal Park El Teide uit. De afwisseling van deze landschappen en de natuur maakt deze routes al prachtig om mee te maken!

De route via deze wegen naar de Teide
Een van de wegen naar El Teide

Er zijn 4 wegen die naar de Teide leiden:

 • Vanuit de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife
 • Vanuit Puerto de la Cruz in het noorden
 • Vanuit Los Cristianos / Playa de las Americas / Costa Adeje via Vilaflor
 • Vanuit Los Gigantes / Puerto de Santiago via Guía de Isora

Vanuit het zuiden van het eiland en vanuit Puerto de la Cruz ben je ongeveer een uur onderweg, vanuit Santa Cruz iets langer. Onderweg zijn er langs de wegen diverse uitzichtspunten met parkeerplekken. Zeker de moeite waard om af en toe te stoppen om te genieten van de uitzichten!

Genieten van rust en mooie luxe appartementen? Check dan deze appartementen van Las Terrazas de Abama of check onze 15 tips voor appartementen op Tenerife. Vind je all-inclusive fijn voor een vakantie? Check dan het hotel RIU Buenavista.

3. Het landschap rond de Teide

De Teide op Tenerife ligt midden in het Nationaal Park El Teide. Het park is in feite een enorme krater wat de gehele hoogvlakte beslaat. De hoogte van deze vlakte varieert van ongeveer 1930 tot zo’n 2350 meter. Ook het natuurgebied Las Cañadas del Teide is onderdeel van deze hoogvlakte.

Het landschap van Las Canadas del Teide op Tenerife
Het landschap van Las Cañadas del Teide

Het eiland, en dit bijzondere landschap, heeft al meerdere malen als decor gefungeerd voor Hollywood producties. Zo zijn een aantal scenes van ‘Rambo: Last Blood’ en ‘The Fast and the Furious 6’ hier opgenomen. Ook trainen er wielerploegen en een deel van het landschap komt zelfs aardig overeen met het landschap op de planeet Mars. De ESA-NASA heeft om die reden het landschap al gebruikt voor diverse wetenschappelijke onderzoeken.

De kathedraal rots in het nationaal park el teide
Deze rots wordt de ‘kathedraal’ genoemd

Het landschap is zowel vlak, maar ook zeer ruw door het gestolde lava. Deze delen zijn ook onbegaanbaar. Het is ook een van de redenen waarom het niet toegestaan is om daar te hiken. Afwisseling tussen de vlakke delen en de robuuste rots- en lavaformaties is het unieke van dit landschap.

Uitzicht op de hoogvlakte van El Teide op Tenerife
De hoogvlakte van Nationaal Park El Teide
Rotsformatie bij El Teide

De laatste uitbarsting van een vulkaan in het Nationaal Park El Teide is niet eens zo lang geleden, dat was namelijk in 1909 van de vulkaan El Chinyero.

Tussen de rotsen uitzicht op de Teide
Landschap van rotsen op Tenerife

Een strandvakantie naar de Canarische Eilanden? Hier vind je een lijst met de mooiste stranden van de Canarische Eilanden.

4. Naar de top van El Teide met de kabelbaan

Als je aangekomen bent in het Nationaal Park El Teide kun je nog verder de hoogte in. De kabelbaan brengt je naar een hoogte van maar liefst 3555 meter. Je komt dan uit bij het uitzichtpunt ‘La Rambleta’. De kabelbaan bestaat uit 2 grote gondels die vertrekken vanuit het basisstation midden in het park, aan de voet van de Teide. Dit basisstation ligt op 2356 meter hoogte.

Basisstation van de kabelbaan bij El Teide
Het basisstation van de kabelbaan

Bij het basisstation vind je een ruime parkeerplaats om je huurauto te parkeren. Deze parkeerplaats is gratis. Je vindt hier ook toiletten, een souvenirwinkel en een restaurant.

Een van de gondels van de kabelbaan

Hoteltip: RIU Palace Tenerife, direct gelegen aan de wandelboulevard en strand!

De kabelbaan brengt je vervolgens naar 3555 meter hoogte. En let op: hier is het koud! Neem dus absoluut warme kleding mee als je van de kabelbaan gebruik gaat maken. Bij het hogere gelegen station is een wandelroute waarvandaan je echt schitterende uitzichten hebt. Bij helder weer kan je ook andere eilanden van de Canarische eilanden zien liggen.

Bekijk deze video van de kabelbaan naar de Teide

Je mag niet helemaal naar de top van de Pico del Teide klimmen (zie de info bij punt 5). Eenmaal boven kun je zelf bepalen hoe lang je boven blijft. Een rit met de kabelbaan kost € 39 per persoon. De kabelbaan is geopend van 09:00 tot 17:00 uur, de laatste reis naar boven is rond 16:00 uur. Deze tijden kunnen wel door omstandigheden afwijken. Bij slechte weersomstandigheden of harde wind is de kabelbaan gesloten.

Je kunt ook diverse arrangementen van tevoren boeken om nog meer uit je bezoek aan de Teide te halen:

Naast Tenerife ligt het buureiland La Palma. Hier vind je de 5 beste stranden op La Palma.

5. Naar de top van de Pico del Teide klimmen

Je kunt naar de top van de Pico del Teide klimmen. Hier heb je echter wel een vergunning voor nodig. Er zijn 3 manieren om deze vergunning, of toestemming, te verkrijgen:

 1. Je vraagt de vergunning zelf online aan. Er worden per dag maximaal 200 vergunningen afgegeven. Wacht niet te lang met het aanvragen, want soms geldt er een wachttijd van 3 maanden
 2. Je boekt een overnachting in de berghut Altavista. Dan hoef je de vergunning niet aan te vragen onder de voorwaarde dat je vóór 09:00 uur aan de klim begint vanaf de berghut naar Pico del Teide. Anders dien je alsnog een vergunning aan te vragen zoals omschreven bij punt 1. Boek de overnachting op tijd want er kunnen maximaal 54 personen slapen in de berghut en de vraag naar slaapplekken in de berghut is hoog
 3. Heb je geen zin in een klim, maar wil je wel naar de top van El Teide, boek dan een tour inclusief gids en kabelbaan. Dan is de vergunning inbegrepen en meestal zelfs ook de transfers vanaf je accommodatie.
De Pico del Teide

Fan van Spanje? Check dan eens onze tips voor een stedentrip naar Sevilla of tips voor een stedentrip naar Valencia. Sevilla is bijvoorbeeld de favoriete stad van actrice Babette van Veen.

6. Hiken in het Nationaal Park El Teide en omgeving

In het park zijn meerdere routes uitgezet om te wandelen / hiken. Routes vanaf ruim een uur tot een aantal uren. Houd er rekening mee dat sommige stukken over een grove ondergrond gaan. Goede schoenen is dus een must. De routes staan goed aangegeven met bordjes. Als je moet klimmen tijdens een route, klim rustig. Het zuurstofgehalte op deze hoogte is minder, je bent dus sneller buiten adem.

Bordjes met routes voor wandelen en hiken

Door de diversiteit van het landschap kan je meerdere routes gaan lopen. Ook een tip is om wandelroutes te kiezen die op de rand van de boomgrens en het vulkanisch landschap liggen. Dan hike je door verschillende landschappen, zo sta je in het bos en zo sta je weer in een vulkanisch landschap. En ondertussen kun je ook genieten van weidse uitzichten!

Hiken tussen vulkanisch landschap
Hiken in het bos in Tenerife

Op Tenerife kun je ook één van de zwaarste hikes maken van heel Spanje. Je hebt wel een ijzersterke conditie nodig want je gaat zo’n 4000 hoogtemeters maken! Het is wel de ultieme uitdaging!

Wandelroute bordjes op Tenerife
De ‘Circular Chinyero’ is een hike waarbij je afwisselend door bossen loopt en het vulkanisch landschap

Lees ook onze tips voor hotels op Tenerife en tips voor een vakantie Tenerife.

Tips voor je bezoek aan de Teide op Tenerife

 • Neem warme kleding mee. Bij je accommodatie kan het lekker warm zijn, maar boven bij de Teide is het een stuk koeler. Een trui en jas moet je dan wel bij je hebben. Want zeker in de winter is sneeuwval mogelijk!
 • Trek goede schoenen aan, sneakers of wandelschoenen als je wilt gaan hiken
 • Houd er rekening mee dat je niet op alle plekken boven bereik hebt met je mobiele telefoon
 • Als je met een huurauto naar boven rijdt, zorg dat je voldoende benzine in de tank hebt zitten. Boven is geen benzinestation
 • Ga je met de bus, check dan hoe laat de laatste bus terug gaat. Mis je de laatste bus, dan zul je een taxi terug moeten nemen. Maar voor dat een taxi boven is om je op te komen halen ben je al weer een uur verder.
Genieten van wijds uitzicht op Tenerife
Wijds uitzicht over Tenerife met links op de achtergrond het eiland La Gomera

Bijzonder Spanje ontdekken? Denk dan ook eens aan een reis naar Formentera, bezoek de romantische dorpjes in Spanje of ga een paar dagen naar dit gave hotel: OKU Ibiza.

Overnachten bij de Teide

Je kunt ook overnachten bij de Teide. Voordeel daarvan is dat je de volgende ochtend vroeg kan opstaan en je aan een nieuwe hike kan beginnen en dan één van de weinigen bent. ’s Avonds, maar dan vooral ’s nachts, kan je genieten van de heldere hemel en het sterrenstelsel.

Overnachten kan bij de eerder genoemde berghut Altavista of bij de Parador de las Cañadas del Teide.

Handige links voor Tenerife:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie in Tenerife
3. Boek een complete vakantie naar Tenerife bij TUI, Sunweb of Corendon
4. Huur een auto

Fotocredits alle foto’s: Jeroen – TripTalk

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven