TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Babette van Veen reis

Op reis met… Babette van Veen

Actrice, zangeres en kinderboekenschrijfster Babette van Veen meldde zich tien jaar geleden bij een reisorganisatie om voor hen te gaan vloggen. Dat was voor haar op dat moment de enige manier om te kunnen reizen. Het zou uitmonden in een lange samenwerking. Benieuwd naar het reis-leven van Babette van Veen? Lees dan verder!

Op reis met Babette van Veen

Zo’n samenwerking is wel handig om iets van de wereld te kunnen zien.

“Hij was uit nood geboren. Ik was net gescheiden, mijn kinderen waren nog klein en ik zat in een lastige positie. Alles liep mis, ook financieel. Maar ik wilde toch heel graag leuke dingen doen en mijn kinderen de wereld laten zien. Ik heb Novasol benaderd om hun site een beetje op de kaart te zetten door voor ze te gaan vloggen. Daarna ben ik ook professioneel voor ze gaan reizen. Ik kon iedereen meenemen die zin had om mee te gaan, dus mijn kinderen hebben al heel veel gezien.”

Wat voor reiziger ben jij?

“Ik hou van rustige vakanties en het is voor mij belangrijk dat ik de omgeving mooi vind. Ik ga graag naar het strand en naar mooie steden. Een stad bekijken, terrasje doen, boekje lezen, de lokale cultuur opsnuiven en eten… Veel avontuurlijker dan dat hoeft voor mij niet.”

babette van veen

Wat is de laatste plek waar je bent geweest?

“Sevilla in Spanje, vorig jaar. Dat is zo’n mooie stad. Ik kom zelden ergens waar ik alles mooi vind, maar in Sevilla… Elke stoeptegel, iedere lantaarnpaal, alles was even prachtig. De tegels lijken op het oude Portugese aardewerk: je ziet gewoon dat elk tegeltje door vakmensen is gemaakt en de lantaarnpalen hebben zo’n rijke omlijsting met krulletjes.”

Dit zijn de must-visits van Sevilla.

Waar moeten we in Sevilla absoluut naartoe?

“Naar Santa Cruz, een oude Jiddische wijk. Prachtig! Gewoon wandelen door die straatjes, Spaanser wordt het niet. Ik vind het altijd leuk om lokale inwoners op te zoeken. Het is zo gezellig hoe die mensen daar leven. Ik zoek oma’s met al die kinderen en babywagens, als zij ergens een eettentje binnen gaan, weet ik dat ik goed zit. Ook heel leuk zijn de rooftopbars. Op het dak van sommige hotels in de prachtige oude wijken zitten de meest fantastische cocktailbars. Dat is voor mij echt vakantie.”

vakantie Babette van Veen

Met wat voor een gevoel stap jij in een vliegtuig?

“Vroeger zou ik gezegd hebben dat ik zonder angst en met veel plezier een vliegtuig instap. Maar tegenwoordig met de vliegschaamte vind ik het ingewikkeld. Ik vlieg niet achterlijk vaak, dus voel me er niet erg rot over, maar ik vind wel dat ze tickets best iets duurder mogen maken. Hoe gemakkelijk en goedkoop je tegenwoordig naar Nice of Londen vliegt, ik vind het overdreven. Ik hoef helemaal niet elke week naar bijvoorbeeld Londen, maar met deze prijzen is dat geen probleem. En als je echt moet, dan is het ook best handig om eens met de trein te gaan. Dat gaat net zo snel.”

Een actuele vraag. Stel: je mag naar Vietnam, zou je nu gaan, met het Coronavirus?

“Nee, ik zou niet gaan. Ik ga zelfs zover in mijn angst, dat ik mij laatst afvroeg of het wel verstandig was om met een vriendin te gaan lunchen. Haar man werkt in China en was net terug in Nederland. Dat komt ook door de opvoeding van mijn vader. Hij is een hypochonder en is heeft me altijd verteld dat je geen risico’s moet nemen met je gezondheid. Altijd eerst goed nadenken. Dus ik zou nu niet zo snel naar Vietnam gaan. Ik wil niet de kat op het spek binden.”

Lees ook de interviews met Viktor Brand en Karin Bloemen.

Hoe zagen de vakanties in jouw jeugd eruit?

“Mijn vader had, en heeft, een huis in Zuid Frankrijk en meestal verbleef ik in de zomer bij hem. Dat ben ik eigenlijk altijd blijven doen: elke zomer ga ik een paar dagen bij hem aan het zwembad liggen. Even bijkletsen, de Tour de France kijken of lekker naar de film. Dat soort dingen. Het is een traditie die we in ere hebben gehouden. Meestal ga ik een dag of drie. Dat is niet zoveel, maar ik zeg altijd: “Familie en vis blijven drie dagen fris”. Dus na drie dagen ben ik meestal ook wel weer uitgekletst en vind ik het lekker om mijn eigen ding te doen. Maar het is wel altijd heel gezellig.”

Naar welke plek zou je nog eens terug willen reizen?

“Ik ben een groot fan van Denemarken en dan vooral Kopenhagen. Het is een hele romantische stad met veel uitgesproken mooi design, maar ook knusse winkeltjes. Ik hou ook heel erg van Scandinavische krimi’s, de Nordic noir. Je loopt daar gewoon langs Christiansborg, de burcht waar de serie Borgen naar genoemd is. Nog een leuke tip voor Kopenhagen is de wisseling van de wacht voor de deur van het Amalienborg Paleis. Iedere dag om 12 uur wisselen de oude en de nieuwe soldaten van de Kongelige Livgarde elkaar af. Als in een parade van soldaten lopen ze dan van en naar de kazerne van Slot Rosenborg, ook in het centrum van de stad. Het lijken wel tinnen soldaatjes met die hoge zwarte hoeden op. Echt mooi om te zien. Ik ben twee keer in Kopenhagen geweest rond de kerst en dan is de sfeer helemaal sprookjesachtig.”

Lees ook het interview met Milene & Yuri, zij maken een roadtrip door Centraal-Azië!

Hoe bereid jij je voor op een reis?

“Ik probeer altijd dingen te vinden die niet makkelijk te vinden zijn. Dat is ook wel een beetje een sport. Op de een of andere manier heb ik een neus voor precies de goeie plekken, de goeie huisjes en eettentjes. Het is vaak een kwestie van op je gevoel af gaan en goed kijken waar je precies terecht gaat komen. Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt dat ik iets geboekt had en bij aankomst dacht: ‘O, die wolkenkrabber naast dat schattige huisje heb ik even gemist.’”

Wat moet er zeker mee op reis?

“In mijn toilettas zitten sowieso diarreeremmers, want er is niets ergers dan in het buitenland van wc naar wc hoppen. Neusspray heb ik ook altijd bij me, omdat ik heel snel iets oploop door de airco in het vliegtuig. Als ik terugkom van vakantie word ik vaak ziek. Verder neem ik altijd Kaloba mee, een homeopathisch supplement tegen verkoudheid. Wat ik ook zeker altijd meeneem zijn van die vieze zakjes gevriesdroogde koffie. Er zijn weinig dingen die ik vervelender vind dan ‘s ochtends geen koffie te kunnen krijgen, dus neem ik meestal ook nog zo’n ouderwetse elektrische dompelaar uit de jaren ‘50 mee. Oma gaat op reis. Geen koffie, geen leven. Daarnaast heb ik natuurlijk Spotify op mijn telefoon, dus alles wat ik wil horen kan ik meestal wel vinden. Van tevoren download ik vaak ook nog een serie of film en op het vliegveld ga ik nog even langs de Bruna om te kijken of er leuke boeken zijn.”

Lees hier een aantal handige tips voor het inpakken van je koffer.

Als het maar een thriller is?

“Ja, of iets uit de Middeleeuwen. Voor de ontspanning vind ik het leuk om krimi’s te lezen. Ik wil graag iets hebben dat je kunt doorlezen. Ik wil weten hoe het verhaal afloopt.”

Ooit in een krimi gespeeld?

“Ja, een keer in Baantjer.”

Wow Baantjer. Ik heb het nooit als lijk gehaald, terwijl ik dat toch graag had gedaan.

“Het was ook heel leuk om te doen. Ik speelde de moordenaar en mocht iemand doodschieten.”

Dit artikel is verschenen in de 9e editie (mei 2019) van TripTalk Magazine. Word jaarabonnee.


Dit vind je misschien ook leuk:

Over Babette: Babette van Veen is bedenker en schrijver van de kinderboekenserie Prinses Leentje. Meer informatie: www.babettevanveen.nl

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Cilly Dartel en exclusief voor TripTalk Magazine. Beeld: privébezit

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven