TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Interview met Stéphane Kox

De Beroepsreiziger: racebloed stroomt door Formule 1-pitreporter Stéphane Kox

Ze reizen voor hun werk de hele wereld over en leven vaak uit hun koffer. Formule 1-pitreporter Stéphane Kox (28) is anglofiel en kan slecht tegen jetlags. 

In gesprek met Stéphane Kox

  • Naam: Stéphane Kox
  • Beroep: Formule 1-pitreporter, voor streamingdienst Viaplay
  • Geboren: 25 december 1993, Eindhoven
  • Woonplaats: Monaco
  • Wapenfeit: Stéphane heeft naast haar racecarrière in verschillende raceklassen, ook een studie rechten afgerond aan de Universiteit van Tilburg
  • Aantal stempels in paspoort: “15 en daar komen er dit jaar nog heel wat bij!”
(c) Stéphane Kox

Wat betekent reizen voor jouw werk?

”Reizen is inherent aan dit werk. Als verslaggever ben ik altijd en overal aanwezig op locatie, wat betekent dat ik alle Formule 1-races dit jaar af ga. Dat zijn een hoop weekenden: dit jaar tweeëntwintig (het zouden er eigenlijk drieëntwintig zijn, maar Rusland is uiteraard komen te vervallen).

Stéphane Kox verslaggever

Reizen voelt momenteel echt als werk. Ik ben veel onderweg, voor mijn gevoel eigenlijk bijna altijd. Als ik thuiskom, moet ik letterlijk een wasdag inplannen om te zorgen dat alles weer gereed is voor de volgende trip. Een keer thuis zijn en echt even uitschakelen, voelt nu als vakantie. Daar kan ik heerlijk van genieten.” 

Wat was je eerste reis als verslaggever?

“Dat was dit jaar, naar het Midden-Oosten. In maart begon het F1-seizoen met een collectieve test in Bahrein, het weekend erna was daar ook de eerste wedstrijd en aansluitend was de race in Jeddah, Saoedi-Arabië. Dit was een heftige seizoenstart, meteen zo lang van huis. Ik heb het gevoel dat het seizoen al lang onderweg is, terwijl het eigenlijk pas net is begonnen.”

Stéphane Kox F1

In welk land of stad zou je ook kunnen wonen?

“Ik heb altijd een enorme klik gehad met Engeland, ik hou van de countryside. ‘Weggetjes met heggetjes’, daar kan ik zo van genieten. Maar ik ben opgegroeid in de stad, in Eindhoven, en ik weet ik niet of ik zou kunnen wennen aan een leven in de stilte. Londen zou daarom voor mij de perfecte optie zijn, dat vind ik een geweldige stad. Daar ooit wonen zou voor mij dan ook een absolute droom zijn.”

Lees hier al onze tips voor een stedentrip naar Londen.

Hotel of kamperen? 

“Voorheen zou ik altijd voor een hotel gekozen hebben, omdat ik eigenlijk niet opgegroeid ben met de camping. Maar nu, vanwege alle hotels waarin ik dit jaar verblijf, lijkt het me heerlijk om een keer te kamperen. Toevallig sprak ik daar laatst nog met mijn vriend over. Even terug naar de rust en echt genieten van elkaar en de natuur lijkt me heel erg fijn.”

Formule 1 race

Welk land staat nog op je bucketlist?

“Mijn bucketlist is dit jaar behoorlijk gekrompen, kan ik je zeggen. Ik was nog nooit in de Verenigde Staten geweest, maar daar komen we dit jaar twee keer! We zijn al in Miami geweest en aan het einde van het jaar gaan we nog naar Austin, Texas. Dit land kan ik dus mooi afvinken.

Beroepsreiziger TripTalk

Vroeger toen ik klein was, zei ik altijd dat ik graag een keer naar Japan zou willen. Je voelt ‘m al aankomen: ook daar gaan we dit jaar met de F1 naartoe. Als ik dan echt een land moet kiezen, zou het India zijn. De cultuur daar fascineert me.”

Zo kan een reis naar Japan zijn. Of wat dacht je van met de bus door India reizen?

Wat is je meest dierbare reis? 

“Die heb ik een aantal jaar geleden gemaakt, samen met mijn vader. We reisden samen naar China en vervolgens naar Thailand, omdat ik daar zelf moest racen. Samen met je vader aan de andere kant van de wereld zijn, en dan samen met racen bezig te zijn, was voor mij ultiem. Ik denk daar ook nu nog heel erg vaak met warme gevoelens aan terug.” 

Dit artikel verscheen eerder in TripTalk Magazine

TripTalk magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.


Welke reis zou je graag snel weer vergeten? 

“Elke reis heeft zo zijn verhaal, dus eentje vergeten is niet aan de orde. Maar uiteraard zijn er wel reisjes waarvan je denkt: ‘Goh, dat was me wel een trip!’ De derde race van dit seizoen was in Australië. Aangezien ik er nog nooit was geweest, was het geweldig om er naartoe te mogen. Maar Australië is op zijn zachtst gezegd best een eindje vliegen. Om over de jetlag nog maar te zwijgen.

F1 verslaggever

Het probleem voor ons als verslaggevers is dat we overal altijd maar voor een paar dagen zijn, maximaal vier tot vijf. Sommige mensen kunnen zich heel snel aanpassen aan een jetlag, of hebben misschien wat minder slaap nodig. Zo’n persoon ben ik helaas niet. Als ’s zomers de klok een uur vooruitgaat, ben ik al vijf dagen van slag. Vier dagen naar Australië hakte er daarom bij mij best wel in.”

Volg deze mooie route langs de oostkust van Australië.

In welke stad kom je het liefste?

“De stad waar ik het liefste kom, is toch echt Londen. Ieder jaar ga ik met mijn moeder een aantal dagen een stedentripje maken. Het klinkt heel saai, maar we komen altijd weer uit bij Londen. Daarbij is mijn beste vriend half Engels, dus ook hem kan ik warm maken voor een tripje naar Engeland. Ik geef het eerlijk toe: ik ben een beetje anglofiel.”

Stéphane Kox F1 verslaggever

Neem je souvenirs mee van je reizen?

“Niet vaak, dan zou ik na dit jaar een extra kast moeten aanschaffen denk ik. Ik hecht wat dat betreft ook niet echt waarde aan spullen, ik maak op reis zoveel mee en dat levert een hoop mooie herinneringen op. Dat is voor mij meer dan voldoende.”

Dit zijn leuke bestemmingen voor een stedentrip in Europa.

Wat gaat er altijd mee in je koffer?

“Het enige dat ik echt altijd meeneem, is mijn eigen föhn. Als je voor de televisie werkt, moet je natuurlijk zorgen dat je een beetje toonbaar voor de dag komt en ik moet gewoon mijn eigen visagie en haar doen. Dan is het wel lekker als je op je eigen spullen kunt vertrouwen. Met mijn lange lokken heb ik nét iets te vaak vastgezeten in de hotel-föhn, dat laat ik voortaan liever achterwege.” 

Over Stéphane Kox

Stéphane Kox was als autocoureur actief in verschillende raceklassen. Ze debuteerde in 2013 in de ADAC Formel Masters, waar ze in het eindklassement zestiende werd. Het jaar erop kwam ze uit in de Seat Leon Eurocup. In 2015 pakte ze haar eerste titel in de toerwagenklasse in verschillende klassen, waaronder de European GT4 van het team Ring Racing.

Sinds 2019 is ze een van de presentatoren van RTL Autowereld en in 2022 is ze gestart als pitreporter van de Formule 1-races voor Viaplay. Stéphane heeft het racebloed door haar aderen stromen; ze is de dochter van coureur Peter Kox. Ze heeft een relatie met profwielrenner Danny van Poppel.  

Stéphane Kox

Dit vind je misschien ook leuk:

Lijkt het beroepsreizigers leven van Stéphane Kox jou ook wat?

Tekst: Sara Luijters, Beeld: Privé-archief

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven