TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Plaza de Espana in Sevilla

De 7 leukste must-visits van Sevilla

Sevilla is een stad als geen ander. Met diverse culturele invloeden is de Spaanse stad een culturele en historische parel. Waan je door de plek die ’s avonds, na verwarmd te zijn door de zon, tot leven komt. Sevilla is een echte must-visit die je niet kan overslaan als je in het zonovergroten Spanje bent.

Traditionele flamenco, exotische tuinen en kerken met Moorse details: Sevilla heeft het allemaal 

De kathedraal van Sevilla

De kathedraal van Sevilla is de grote gotische kerk van de stad en is met haar imposante omvang de grootste gotische kerk van de hele wereld. Waar de kerk in de tijd van het heerschap van de Almohaden, de islamieten, een moskee was, is het vandaag de dag een rooms katholieke kerk met restanten van de moskee. Na de verovering van de christenen in 1248 werd de moskee de plek voor de katholieke diensten en in 1401 begon de bouw van de gotische kerk. 

Dit is dan ook één van de bijzonderheden van de kerk: op willekeurige plekken zijn Arabische teksten en architecturale details van het islamitische design te vinden. Bij het bouwen van de kerk is bewust gekozen voor het in stand houden en mede incorporeren van deze details. Dat maakt het een kerk waar je je zowel binnen als buiten aan kan verwonderen. De kerk is van de binnenkant ook een bijzonder schouwspel. Torenhoge versieringen en beelden versierd in bladgoud maakt het een kathedraal waarin je je ogen uit kunt kijken. Ook bijzonder is dat de relieken van niemand minder dan Christoffel Columbus in de kerk liggen en de tombe te zien is. 

De Giralda toren (met viewpoint)

Aan de kathedraal van Sevilla zit de Giralda toren. Het bijzondere aan deze hoge toren is dat de basis geheel in islamitische stijl is gebouwd. De toren was voorheen een minaret, die in de 12eeeuw gebouwd is en toen de tijd de hoogste minaret ter wereld was. Toen de bouw van de kathedraal begon werd ook de minaret meegenomen als klokkentoren van de kathedraal. Tegenwoordig heeft de toren 25 bellen. Waar de toren ook uniek in is, is dat er geen trappen omhoog naar de top leiden, maar een hellende gang die tot wel 70 meter hoog gaat. Dit is omdat zo de muezzin, degene die het islamitische gebed aankondigde, ter paard omhoog kon komen.

Vandaag de dag is de toren toegankelijk voor bezoekers en kan je over de hellende gang naar boven lopen. Zo heb je bovenaan een adembenemend uitzicht over de stad. Om de toren te beklimmen dient een ticket gekocht te worden voor zowel de kathedraal als de toren; een standaard ticket kost €9,00.

Giralda toren
De Girada toren, Sevilla

Plaza de España

Plaza de España is een magische plek waar je ogen kunt uitkijken. Met een half elliptische vorm en omringd door prachtige gebouwen, is het één van de bekendste pleinen van Spanje. Deze gebouwen werden aangelegd tijdens de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929. Dit was een wereldtentoonstelling die het Spaanse schoon van de stad exposeerde. De architectuur van het plein en de gebouwen was gebaseerd op de Spaanse renaissancestijl.

Onderaan de gebouwen zijn 52 nissen te zien met kleurrijke en gedetailleerde mozaïeken. Hierop staan alle Spaanse provincies afgebeeld, met azulejo’s, dit zijn typisch Andalusische tegeltjes. Ook zijn er vier sprookjesachtige bruggetjes die het kanaal van het plein overbruggen. Deze bruggen symboliseren de vier oude koninkrijken van Spanje. Het plein is daarbij gebruikt als set voor meerdere films, zoals The Dictator, Lawrence of Arabia en Star Wars. Ook leuk: je kan in één van de bootjes varen over het kanaal. Een bijzondere ervaring gegarandeerd! Het plein is 24/7 gratis te bezoeken.

Parque de María Luisa 

Het park dat Plaza de España omringd, is ook een absolute must-visit. Opgenomen in de Spaanse lijst van culturele belangen, is María Luisa Park een prachtig stukje Sevilla. Het park loopt langs de Guadalquivir rivier en is één van de belangrijkste groene gebieden van de stad. Vroeger maakte het park deel uit van de privé-tuinen van het paleis van San Telmo. In 1893 werd het park publiekelijk toegankelijk. En dat is iets waar we nu erg blij mee zijn, want de palmbomen, sinaasappelbomen en alle overige flora en fauna maken deze plek uniek. Daarbij heeft het park meerdere monumenten, zoals kunstwerken, fonteinen, beelden en paviljoenen. Ideaal dus als je een romantische wandeling door het dichtbegroeide park wilt én daarbij kunst en cultuur wilt bewonderen. 

Parque de Maria Luisa
Parque de María Luisa, Sevilla

Royal Alcazar Palace

Deze plek maakt een city trip naar Sevilla in z’n eentje al waard. Het voormalige koninklijk paleis is het oudste paleis in Europa dat tot op heden nog in gebruik is en staat wederom op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis heeft sterke invloeden van de Mudejar architectuur. Deze stijl is ontstaan nadat de christenen Spanje heroverde, beïnvloed door de cultuur van de Mooren, die voorafgaand over Spanje heersten. Hierdoor is het paleis één van de meest bijzondere plekken in Sevilla. In het jaar 193 heeft Abd-ar-Rahman III, de toenmalige kalief van het gebied, de opdracht gegeven om het kasteel te bouwen. Door de eeuwen heen is het paleis verder uitgebreid onder verschillende koningen.

Zo heeft de Royal Alcazar invloeden van de Moorse stijl, maar zijn ook gotische- en renaissance elementen te zien. Waan je door de prachtige tuinen met sinaasappelbomen, langs binnenplaatsen met fonteinen en marmeren patio’s. Hierdoor lijkt het bijna alsof je je in Marokko bevindt, maar dan in een andere tijd. Ook leuk om te weten: het Royal Alcazar Palace is de set geweest van verschillende films en series, zoals Game of Thrones en Kingdom of Heaven.

Meer zien in de regio? Lees hier wat je kunt doen in Granada.

Plan dan ook ruim de tijd in voor deze must-visit. Er is namelijk zo veel om te zien, dat je waarschijnlijk de tijd wilt hebben om de bijzondere plek in je op te nemen. 

Joodse wijk Santa Cruz

Een doolhof van smalle en kronkelende straatjes leiden je naar het pittoreske voormalig Joodse wijkje Santa Cruz. De kleurrijke huisjes sieren de smalle straatjes, karakteristieke pleinen met sinaasappelbomen en laten je bijna geloven dat je je niet in het hart van de stad bevindt. Het charmante wijkje is het centrum van het historische Sevilla, en niet zonder verhaal. Sevilla had vroeger namelijk de grootste Joodse gemeenschap van Spanje, maar deze werd voor een lange tijd onderdrukt. Het bloedbad van 1319, beschouwd als één van de grootste aanvallen op Joden in de middeleeuwen, heeft ertoe geleid dat vele Joden overleden en verjaagd zijn. Maar ondanks dit zijn er in Santa Cruz nog steeds sporen van de gemeenschap te vinden, zoals Joodse tegeltjes die op de muren van huisjes hangen.

Het is overigens makkelijk te verdwalen door het onlogische doolhof van straatjes, maar zo erg is dat niet, want er zijn tal van gezellige terrasjes waar je onder de sinaasappelbomen kan genieten van een hapje en een drankje.

Santa Cruz Sevilla
Mozaïek tegels in Santa Cruz, Sevilla

Zigeunerwijk Triana

Triana is een plek die je moet bezoeken als je in Sevilla bent. Steek de brug Puente de Triana over, de oudste ijzeren brug in Spanje, naar het andere stadsdeel en ontdek de plek die rijk is aan Romeine overblijfselen. Triana is van oorsprong een arbeiderswijk waar de kunstenaars, pottenbakkers, stiervechters en zigeuners zich gevestigd hadden. De stad is ook bekend om vele beroemde flamenco dansers en -zangers. Invloeden hiervan zijn tot op de dag van vandaag door de wijk heen te vinden. Zo kan je een traditionele flamenco show bezoeken, die je nergens anders zo zal meemaken. Er zijn meerdere tangoscholen en barretjes waar ook intieme optredens gegeven worden, door de allerbeste studenten, mét live muziek.

Verder heeft Triana nog veel meer te bieden. Ga bijvoorbeeld naar de markt van Triana, Mervado de Triana, waar je tal van kraampjes met eten en drinken kan vinden.  Of breng een bezoekje aan één van de vele Corrales, kleine binnenplaatsen met waterbronnen, die door heel Triana te vinden zijn. 

”Tip: bezoek een traditionele flamenco optreden om de echte cultuur van sevilla te proeven”Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Naar welke must-visit ben jij het meest benieuwd?

Benieuwd naar meer Spanje? Lees dan over de meest Spaanse bezienswaardigheden van Valencia

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven