TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Offerbakje op Bali

De Bali cultuur: 7 bijzondere gebruiken

Bali, het eiland van de goden, staat bekend om haar prachtige rijstvelden en magische vredige sfeer. Of je nu in het drukke toeristische deel van Bali bent of in de traditionele dorpen, wat kenmerkend is voor het eiland is de Bali cultuur met een aantal bijzondere gebruiken. De spirituele gewoontes en rituelen van de bewoners zullen je al snel opvallen zodra je het eiland bezoekt.

Bali is het enige Hindoe-eiland van Indonesië en de religie is van sterke invloed. Bali staat voor het vinden van balans en harmonie en het hindoeïsme speelt hierin een grote rol. De meeste reizigers bevinden zich in het drukke levendige zuiden en alle andere ‘must see’ spots zoals Ubud en het noorden of trekken naar de dorpjes in het binnenland van Bali.

Waar de bewoners vaak hun eigen groenten verbouwen en vrouwen soms nog met ontbloot bovenlijf rondwandelen terwijl zij grote manden en zakken op hun hoofd balanceren.

7 bijzondere gebruiken van de Bali cultuur die je hoogstwaarschijnlijk tegenkomt

Eén van de meest voorkomende gebruiken van de Bali cultuur: de offerbakjes

Waar je ook bent op Bali, of het nu bij de supermarkt is of voor een tempel, op elke hoek van de straat zie je de kleine groene offerbakjes. In de offerbakjes die van palmbladeren zijn gevlochten zitten bloemen, wierook, rijst, fruit maar soms ook Oreo koekjes. Deze offerbakjes zijn voor de goede geesten en goden en om de demonen weg te houden.

Opvallend in de Bali cultuur, de offerbakjes op een tafel in Bali
Diverse offerbakjes uitgestald op een tafel bij een kraampje op Bali

Twee keer per dag wordt er een offer gedaan. Aan het begin van de dag een offer met gestoomde rijst en later op de dag een bloemenoffer als dank voor de harmonie. Balinezen offeren dus elke dag een deel van hun voedsel aan de goden. De geur van wierrook uit de offerbakjes verrassen je vaak onverwachts wanneer je over straat loopt.

Op Bali kun je op vele plekken terecht voor spiritualiteit en meditatie en slapen doe je in één van deze toffe leuke hotels!

Rijstkorrels

Een andere opvallend gebruik op Bali is het plakken van natte rijstkorrels tussen de wenkbrauwen na het brengen van een offer van bijvoorbeeld bloemen en fruit. Nadat Balinezen de rijst wassen met schoon water, plakken zij dit op hun hoofd. Je zult veel Balinezen gewoon de dagelijkse dingen zien doen met natte rijstkorrels op hun voorhoofd.

Vrouw op Bali met rijstkorrels in gezicht
De Balinezen plakken de rijstkorrels op hun gezicht

Het is verbazingwekkend hoelang de rijstkorrels blijven zitten. Dit teken van zegening heet Bija en betekent letterlijk: God heeft ons gezegend.

Lees ook onze tips voor vegan restaurants op Bali en zo spot je wilde dieren op Bali.

Volle maan rituelen in de Bali cultuur

Balinezen houden de stand van de maan nauwlettend in de gaten omdat hun jaarlijkse kalender gebaseerd is op de maanfasen. Je zou de maan kunnen zien als de gids voor Balinezen. De vollemaan wordt Purnama genoemd wat compleet, oneindig en perfect betekent. Zodra het vollemaan is, maken de locals zich klaar voor de vollemaan ceremonie door offers voor te bereiden met voedsel en bloemen en zich traditioneel te kleden. Je kunt deze ceremonies herkennen door de optochten die worden gehouden, een bijzonder onderdeel van de Bali cultuur en het geloof.

Traditionele optocht in de Bali cultuur
Optocht voor de volle maan ceremonie

Tijdens deze optochten draagt iedereen een sarong, mannen een wit shirt en vrouwen een wit jasje met gekleurde grote riem om hun middel. Met de volle maan ceremonie wordt de volledigheid van de maan geëerd. Balinezen zien de volle maan als een nieuw begin en een nieuwe periode van geluk. Ze planten bijvoorbeeld hun groenten ook vaak op de dag van volle maan!

Kleine rondreis maken op Bali? Hier vind je tips voor Noord-Bali, bezienswaardigheden in Ubud en voor een vakantie in Kuta en Canggu.

Nyepi: de dag van de stilte

Deze dag is een belangrijke dag in de Bali cultuur en het geloof. Ondanks dat Bali een druk toeristisch eiland is, hechten de Balinezen veel waarden aan hun ceremonies en feestdagen. Bali is een druk levendig eiland maar één keer per jaar heerst er overal stilte op Bali, dan is het Nyepi. Deze speciale feestdag is het Hindoeïstische nieuwjaar dat volgt na de nacht van de nieuwe maan. Het verschilt dus per jaar op welke datum Nyepi valt. Er is geen verlichting, mensen reizen niet, voeren geen werk uit en er is geen entertainment.

Bali cultuur: vrouwen in traditionele kleding
Foto: inno kurnia – Pixabay

Waar ga je slapen? We hebben 6 tips voor de leukste hotels op Bali.

Ook voor toeristen geldt deze dag van de stilte. Hotels vragen aan hun gasten om de gordijnen te sluiten zodat er geen licht naar buiten schijnt en alle restaurants, bars en winkels zijn gesloten. Op deze dag is er niemand op straat te vinden behalve traditionele patrouilles die ervoor zorgen dat de straten leeg blijven. Zelfs het vliegveld is gesloten.

Vieringen tijdens Nyepi

De avond voor Nyepi wordt Ogoh-Ogoh gevierd. Tijdens deze ceremonies worden er grote zelfgemaakte poppen rondgedragen en hard muziek gemaakt. Dit is om de boze geesten te verdrijven. Wil je deze parade meemaken dan kun je het beste Kuta beach, Seminyak, Nusa Dua of Sanur bezoeken. De volgende dag is het van 6 uur ’s ochtends tot de volgende ochtend 6 uur Nyepi. De stilte op deze dag is om de kwade geesten weg te houden van het eiland. Het is de bedoeling dat de boze geesten denken dat Bali verlaten is en het eiland vervolgens overvliegen. Veel toeristen reizen bewust naar Bali om de feestdag Nyepi te ervaren.

Blik op de Handara gate op het eiland Bali
De Handara gate / Fotocredit Mahosadha Ong/Unsplash

Deze feestdag geldt niet overal in Indonesië aangezien de rest van Indonesië vooral islamitisch is.

Leuk om te doen op Bali:

Gebruik van de frangipani bloem op Bali

Bali heeft een hele specifieke, lekkere geur en dit is mede dankzij de prachtige frangipani bloem die al snel opvalt op Bali. De frangipani bloem groeit aan een vijf meter hoge boom en is vrijwel overal op het eiland te vinden. Vaak liggen ze op straat, drijven ze in een zwembad, in een vijver, liggen ze ter versiering op tafel en bijna dagelijks dragen vrouwen de bloemen in het haar.

De Frangipani bloem, onderdeel van de Bali cultuur
De Frangipani bloem vind je overal op Bali

Vaak krijgen ook gasten van hotels of restaurants de frangipani in het haar om hen welkom te heten. De frangipani is een hele sterke bloem en heeft zoals bijna alles op Bali een betekenis. De bloem kan staan voor een nieuw begin of een nieuwe stap in je leven, maar ook voor een sterke liefde tussen twee mensen.

Lees ook: de mooiste tempels op Bali en meer voor een vakantie naar Bali.

Gamelanmuziek

Eén van de muzikale gebruiken op Bali: gamelan muziek, onlosmakelijk verbonden met de Bali cultuur. Deze traditionele muziek hoor je veel op Bali maar ook op Java. Dit komt van het Javaanse woord ‘gamel’ wat ‘slaan met een hamer’ betekent. De Balinese gamelan bestaat uit een combinatie van metallofonen, drums en soms fluiten.

Muziek is een belangrijk onderdeel van de Bali cultuur

Bij gamelan bespeelt een groep mensen metalen instrumenten door er met een bamboehamer tegenaan te slaan. Dit schelle en harde geluid maakt dat je er waarschijnlijk in eerste instantie van wil wegvluchten, maar gelukkig went dit snel als je de muziek bijna dagelijks uit een tempel hoort galmen.

Bij vrijwel elke Balinese ceremonie is er gamelanmuziek. Balinezen hechten veel waarde aan muziek en is daarmee een belangrijk onderdeel van de Bali cultuur. Dit is essentieel bij een religieuze ceremonie omdat zij geloven dat het menselijke vermogen om muziek te maken een gift van de goden is. Zij tonen hun dankbaarheid voor deze gift door het spelen van muziek. Balinezen geloven dat gamelanmuziek geesten vermaakt en hun weg naar de hemel begeleidt.

Ga ook een paar dagen naar Uluwatu en check ook onze tips voor de Gili Eilanden en nog meer Bali tips.

Koeien op Bali

Niet zozeer één van de gebruiken of onderdeel van de Bali cultuur, maar heel kenmerkend: koeien op de weg. Omdat Bali een Hindoe-eiland is zijn de koeien hier heilig. Wie rondreist op Bali zal vaak wilde koeien langs de weg zien liggen of op een weiland. Balinezen laten de koeien in vrijheid leven en vaak kunnen zij gaan en staan waar ze willen.

Een koe langs de weg op Bali
Foto: Icotian – Pixabay

Dit betekent dat het zomaar zou kunnen dat je na het dansen in een club over straat loopt en een paar koeien langs de weg ziet. Een grappig contrast tussen het culturele en het toeristische wat Bali te bieden heeft!

Zoek alvast een leuke accommodatie op Bali:

Booking.com

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Foto’s: Roselyn van den Berg, tenzij anders vermeld.

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

2 gedachten over “De Bali cultuur: 7 bijzondere gebruiken”

    1. Jeroen portret

      Hi,

      Je bedoelt waarschijnlijk het Nationaal Park Taman Nasional Gunnung Halimun Salak, dat ten zuidwesten van Jakarta ligt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven